hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2021. szeptember 2. csütörtök   07:19
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál
2021. szeptember 10-18. Miskolc

  A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke idén Tony Gatlif lesz. A világhírű rendező munkásságát a fesztivál életműdíjjal ismeri el, melyet az alkotó a nyitóünnepségen vesz át. A CineFest az Európai mozi nagykövete-díjjal Daniel Olbrychski lengyel színészóriást tünteti ki, és poszthumusz Életműdíjjal tiszteleg Jankovics Marcell előtt.
  
  Az Algírban született Tony Gatlif rendező alkotói munkásságát mindenekelőtt a szabadság, az igazságszeretet és a zabolátlanság vezérli. Szenvedélyes filmjeiben az úton levésnek, a gyökerek felkutatásának, a létezés gyönyörűségének titkait kutatja. Pont, mint a CineFest programjában szereplő - a Cannes-i Fesztiválon 2004-ben a legjobb rendezés díjával kitüntetett -, Száműzöttekben is. Emlékezetes filmjei – a Gadjo Dilo, a Transylvania, a Szabadság, a Geronimo, az idén Cannes-ban bemutatott Tom Medina és a Latcho Drom – örökre bevésődnek a nézők emlékezetébe, csodálatos képei, dallamai felejthetetlenek. Gatlif Indiától Egyiptomon, Törökországon, Szlovákián, Románián és Magyarországon át, Spanyolországig járja végig a roma nép életének színhelyeit, filmjei egy örökké tartó, hatalmas utazás részletei, melyen megtiszteltetés a rendezővel együtt utazni. A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén Életműdíjjal tünteti ki Tony Gatlif rendezőt, aki a fesztivál nyitóünnepségén veszi át az elismerést.
  
  A CineFest idén poszthumusz Életműdíjjal tiszteleg Jankovics Marcell emléke előtt. Jankovics Marcell a magyar filmművészet egyik legjelentősebb alkotója, Sisyphus c. alkotását már 1976-ban Oscar-díjra jelölték, 1977-ben a Küzdők c. filmjét Arany Pálmával tüntették ki Cannes-ban. Jankovics rendezte az első egészestés magyar rajzfilmet, a János vitézt, a Magyar népmeséken százezrek nőttek fel, egészestés népmeséi - a Fehérlófia, az Ének a csodaszarvasról - a legnemesebb mesemondó hagyományokat folytatják. Jankovics képi világa azonnal felismerhető, az egykori pannonhalmi diák alkotásainak titka a határtalan fantázia és a rendkívül biztos formaérzék. Három fekete-fehér remekműve – a Mélyvíz, a Küzdők és a Sisyphus - mítoszokat felidéző és újraértelmező, szikár alkotások.
  
  A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a 2021-es Európai mozi nagykövete-díjjal tiszteleg Daniel Olbrychski előtt. „Gyerekként arról álmodoztam, hogy olimpiai bajnok leszek. Vívtam, lovagoltam, de éppoly szívesen hegedültem és táncoltam is. És ha valaki egyszerre mindent akar csinálni, az nem lehet más, mint színész.„ - nyilatkozta Daniel Olbrychski, a lengyel filmművészet egyik legismertebb arca. Olbrychski húszéves kora, 1965 óta játszik főleg lengyel és európai filmekben, de milliók láthatták, Angelina Jolie partnereként, a Salt ügynökben is. Az Oscar-díjas Andrzej Wajda emblematikus színésze, a rendezőóriás majd minden filmjében Olbrychski játszik. Együttműködésük világszerte emlékezetes alkotásai többet között: A légió, Minden eladó, Tájkép csata után, Nyírfaliget, Menyegző, Pan Tadeusz. Olbrychski Jancsó Miklós több filmjében is szerepelt, de ő játszotta az egyik főszerepet, az Oscar-díjjal és Arany Pálmával is kitüntetett, A bádogdob c. kultfilmben is. Kora legnagyobb színészeivel dolgozott együtt: Fanny Ardant-tól Hanna Schygulláig, Jeanne Moreau-tól Julia Ormondig. A CineFesten Andrzej Wajdával közös csúcsteljesítményük, az 1976-ban Oscar-díjra jelölt káprázatos eposz, Az ígéret földje kerül bemutatásra.
  
  A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűri tagjai dr. Kollarik Tamás, dr. Kucsera Tamás Gergely, Nagy Dénes és Tomáą Pavlíček, a zsűri elnöke Tony Gatlif.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 stan lee    air    puss in boots    as heavens collide    the eyes of a traitor    hobo    megadeth    heaven and hell    utcazene fesztivál    krokus    our youth    backard babies    tirpunk    soulmirror    stefano di battista    lourdes    cancer bats    lóripop    die toten hosen    kelet underground tehetségkutató    ub40    mighty boosh    sollen    subsonica    robert downey  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!