hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2021. augusztus 19. csütörtök   07:46
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Csütörtökön kezdődik a 3. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál
2021. augusztus 26-31.

  Miranda Liu hegedűművésznő – Magyarország legfiatalabb koncertmestere – által alapított New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzusok ismét élő koncertekkel, kiváló művészekkel várja visszatérő nézőit augusztus utolsó hétvégéjén.
  
  A kamarazenét és annak leghitelesebb bemutatását és a tehetségek elősegítését helyezi középpontba a programsorozat, amelyet harmadik alkalommal rendeznek meg Budapesten, tematikus műsorokkal és nemzetközi mesterkurzusokkal.
  
  A fesztivál szervezői a rendkívüli járványhelyzetre való tekintettel az első sikeres év után a tavalyi évben koncertek nélkül, online mesterkurzusokkal készültek, amelyek nagy sikernek örvendtek mind a hallgatók, mind a közönség köreiben a közösségi oldalakon, a nézők élőben követhették a kurzusokat. A NMICMF más mesterkurzusok közül kiemelkedik abban, hogy ösztöndíj felajánlásával nyújt segítséget a zenészeknek a szponzorainak köszönhetően. 2019-ben és 2020-ban Magyarországról, az Egyesült Államokból, Angliából, Ausztráliából, Görögországból, Japánból, Kanadából, Lengyelországból, Malajziából, Németországból, Oroszországból, Spanyolországból, Oroszországból, Tajvanból és Ukrajnából is felvételt nyertek hallgatók.
  
  Az idei évben ösztöndíjjal, illetve rugalmas és magas színvonalú kurzuskínálattal várja a tehetséges fiatalok jelentkezését a fesztivál tanári kara. A hallgatók online, illetve hibrid (online és Budapesten zajló) három alkalmas órára jelentkezhetnek. Az egy alkalmas kurzusokra pedig teljes ösztöndíjat kapnak a felvételt nyert művészek, ezzel is támogatva a tehetségeket a ebben a pandémia utáni nehéz időszakban.
  A fesztivál oktatói kiváló művészek, tanárok, akik hazai és nemzetközi tapasztalatukat innovatív és személyre szabott módon közvetítik a résztvevők felé.
  
   A felvételhez szükséges információk ide kattintva. A kurzusokra meghosszabbított határidővel július 15-ig lehet jelentkezni.
  
  Oktatók:
  Zongora: Georgy Tchaidze (Oroszország)
  Hegedű: Miranda Liu (USA/Magyarország)
  Cselló: Bartosz Koziak (Lengyelország)
  Fuvola: Győri Noémi (Magyarország/Egyesült Királyság)
  Klarinét: Pálfi Csaba (Magyarország)
  Hárfa: Bábel Klára (Magyarország)
  
  2021-ben újra élőben találkozhat a közönség a fesztivál visszatérő művészeivel és új vendégekkel, öt délutáni és öt esti kamarakoncerten.
  
  A nyitóesemény egy különleges kültéri helyszínen, a Szabó Ervin Könyvtár kertjében indítja újtára a zenei élményeket 2021. augusztus 26-án, majd ezt követően a Régi Zeneakadémia, a Hubay Palota, valamint a Zenetudományi Intézet (Erdődy-Hatvany Palota) ad otthon a koncerteknek.
  
  Az idei programban több kiemelkedő magyar zeneszerző is középpontba kerül: Liszt Ferenc és Hubay Jenő egykori otthonaiban hallhatjuk a szerzők darabjait, ezenkívül Ligeti György, Szokolay Sándor és Balassa Sándor művei is elhangzanak olyan kiváló nemzetközi művészek által, mint Miranda Liu, Győri Noémi, Borbély László, Bábel Klára, Haruka Nagao, Szalai Éva, Georgy Tchaidze, Bartosz Koziak vagy éppen a Central European String Quartet. A magyar zene mellett Bach, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Debussy, Dvorak, Saint-Saëns, Szymanowski, Lutoslawski, George Crumb, Federico Mompou műveit is hallhatja a közönség a magas színvonalú, de elérhető árú koncerteken, amelyeken a nyugdíjasokat és a diákokat kiemelt kedvezményekkel várják. A fesztivál zárókoncertjén pedig a Central European String Quartet II. Nemzetközi Zeneszerzőverseny győztes darabját, az olasz Andrea Vanzo Wires (2020) című művét fogja bemutatni a CESQ.
  
  Georgy Tchaidze nem először látogat el hazánkba, az orosz származású művész ugyanis a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei fesztivál visszatérő vendége debütálása óta. A The Telegraph a Wigmore Hallban játszó fiatal zongoristáról azt írta, Georgy Tchaidze „finom érzékenységgel és tökéletes technikával” rendelkezik. A koncerten többek között Schubert híres duóját adja elő Miranda Liu hegedűművésznővel, a fesztivál művészeti vezetőjével. A koncertek szervezésében a Cadenza Művészeti Ügynökség kiemelt szerepet vállal.
  
  „2019 óta a küldetésünk a kiemelkedő kamarazene bemutatása a leghitelesebb formában, a ’baráti zene’ megosztása, valamint az, hogy a koncertjeinket a legvonzóbb és legmeghittebb helyszíneken rendezzük meg. A hosszú, elmélkedésre szánt szünet után a fesztivál művészei nagyon boldogok, hogy újult energiával játszhatnak, ismét élő közönség előtt. Ezen kívül a fesztivál mesterkurzus-kínálata lehetőséget teremt a hallgatóknak, hogy egyéni és kamarazenei repertoárt tanulmányozhassanak a fesztivál művészeivel egy-egy személyes kurzus alatt. A mesterkurzusok minden korosztályú és nemzetiségű haladó zenész számára nyitottak. A járvány miatt ebben az évben maximális rugalmasságot kínálunk, lehetőséggel online és/vagy személyes részvételre. Hálásak vagyunk szponzorainknak a nagyvonalú ösztöndíj-felajánlásokért.” (Miranda Liu a fesztivál alapító-művészeti vezetője)
  
  Miranda Liu hegedűművésznő az USÁ-ban született és a salzburgi Mozarteumban és budapesti Zeneakadémián végezte tanulmányait, 19 évesen lett Magyarország legfiatalabb koncertmestere a Concerto Budapestnél. Második hazájának tekinti Magyarországot, amelynek zenei életében nagyon aktívan vesz részt nemcsak szólistaként, kamarazenészként és koncertmesterként, hanem innovatív nemzetközi projektek ötletgazdájaként és elindítójaként is. 2021-ben elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia Szóló Művészeti Ösztöndíját kiemelkedő művészi munkájáért, és a hazai zenei életért indított különleges kezdeményezéseiért. Idén 15-szörös túljelentkezés mellett rekordszámú, közel 1600 művész vett részt a hároméves művészeti alkotómunkát támogató pályázaton, amelyet immár negyedik alkalommal hirdettek meg. Októberben 23-án, a 1956-os forradalom kitörése emléknapján pedig a Concerto Budapest Magyar Kincsek fesztiválján Lehár Ferenc ritkán hallható hegedűversenyét fogja előadni szólistaként az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével a Zeneakadémia Nagytermében.
  
  Jegyek és bérletek kezelési költség nélkül, a Zeneakadémia jegypénztárában és az Interticket jegyirodáiban válthatók.
  Idén az egyes koncertekre szóló jegyek mellett a teljes napi programra szóló jegyeknél is kedvezményekkel kedveskednek a nyugdíjas, illetve diák nézőknek. A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a vendégek és a művészek egészségére, a résztvevők száma a járványügyi és biztonsági előírásoknak megfelelően korlátozott, ezért azt javasolják az érdeklődőknek, minél hamarabb vásárolják meg jegyeiket és bérleteiket.
  
  PROGRAM
  2021. augusztus 26. csütörtök 18:00
  Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kertje
  
  A III. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzusok Nyitókoncertje
  Kamaraest 1.
  Két Arckép - Saint-Saëns és Szymanowski
  Saint Saëns halálának 100. évfordulója emlékére
  
  Saint-Saëns: Fantázia hegedűre és hárfára, op. 124
  Saint-Saëns: Románc fuvolára és hárfára, op. 37
  Szymanowski: 2. vonósnégyes, op. 56
  Saint-Saëns: Fantázia hárfára, op. 95
  
  Central European String Quartet:
  Miranda Liu (hegedű), Soós Máté (hegedű), Máté Győző (brácsa), Szabó Judit (gordonka)
  Miranda Liu (hegedű)
  Bábel Klára (hárfa)
  Győri Noémi (fuvola)
  
  A belépés ingyenes!
  
  A résztvevők száma korlátozott.
  Rossz idő esetén a koncert azonos címen, a Szabó Ervin Könyvtár szalonjában.
  
  2021.augusztus 27. péntek 15:00
  Régi Zeneakadémia
  III. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzusok
  
  Délutáni koncert 1.
  Balassa Sándor emlékkoncertje
  
  Balassa: Három intermezzo fuvolára és zongorára, op. 23/1. (1971)
  Győri Noémi (fuvola), Borbély László (zongora)
  Balassa: Fantázia zongorára, op. 97 (2006)
  Borbély László (zongora)
  Balassa: Szonáta hárfára, op. 47 (1993)
  Balassa: Északi ajándék, op. 139 (2020)
  Bábel Klára (hárfa)
  Balassa: Duettek fuvolára és hárfára, op. 64 (2005)
  Győri Noémi (fuvola), Bábel Klára (hárfa)
  
  2021. augusztus 27. péntek 17:00
  Régi Zeneakadémia, Kamaraterem
  1064 Budapest, Vörösmarty utca 35.
  III. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzusok
  
  Délutáni koncert 2.
  Emlékkoncert Liszt születésének 210. évfordulójára
  
  Szymanowski: Mythes, op. 30. I. tétel
  Liszt: A Villa d ´Este szökőkútjai
  Liszt: 2. elégia hegedűre és zongorára, S. 197
  Chopin: 1. g-moll ballada, op. 23
  Chopin: 2. fisz-moll impromptu, op. 36
  Liszt: A három cigány, S. 383
  Lutoslawski: Subito (1992)
  Hubay: 6 darab, Preghiera, op. 121/1
  
  Miranda Liu (hegedű), Szalai Éva (zongora)
  
  2021. augusztus 27. péntek 19:30
  Régi Zeneakadémia, Kamaraterem
  III. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzusok
  
  Kamaraest 2.
  Schubertiade
  
  Schubert: Arpeggione szonáta, D. 821
  Bartosz Koziak (cselló), Georgy Tchaidze (zongora)
  
  Schubert: 14. d-moll vonósnégyes, „A halál és a lányka”, D. 810
  Central European String Quartet:
  Miranda Liu (hegedű), Soós Máté (hegedű), Máté Győző (brácsa), Szabó Judit (gordonka)
  
  2021. augusztus 28. szombat 17:00
  Hubay Palota
  (1011 Budapest, Bem rakpart 11.)
  III. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzusok
  
  Délutáni koncert 3.
  Szokolay Sándor emlékkoncertje születésének 90. évfordulójára
  
  Szokolay: Duo concertante hegedűre és hárfára, op. 15/b (1963)
  Miranda Liu (hegedű), Bábel Klára (hárfa)
  
  Szokolay: Hárfa-szóló az Ecce Homo elé, op. 197/a (1984)
  Szokolay: Improvizáció hárfára, op. 126 (1977)
  Szokolay: Tre pezzi per arpa, op. 239 (1990)
  Bábel Klára (hárfa)
  
  Szokolay: Szonáta szólófuvolára, op. 113 (1975)
  Szokolay: Elégia és pasztorella szólófuvolára, op. 309 (1998)
  Győri Noémi (fuvola)
  
  2021. augusztus 28. szombat 19:30
  Hubay Palota
  1011 Budapest, Bem rakpart 11.
  III. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzusok
  
  Kamaraest 3.
  Szalon kamarazene
  
  Bach: 3. C-dúr csellószvit, BWV 1009
  Bartosz Koziak (cselló)
  Hubay: A cremonai hegedűs, op. 40
  Hubay: Hejre Kati, op. 32
  Haruka Nagao (hegedű) Szalai Éva (zongora)
  Ligeti: Szólószonáta csellóra
  Bartosz Koziak (cselló)
  Debussy: Szonáta fuvolára, brácsára és hárfára, L. 137
  Győri Noémi (fuvola), Haruka Nagao (brácsa), Bábel Klára (hárfa)
  
  2021. augusztus 29. vasárnap 17:00
  Zenetudományi Intézet
  1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.
  III. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzusok
  
  Délutáni koncert 4.
  Georgy Tchaidze szólókoncertje
  
  Schubert: A-dúr „Grand Duo” szonáta hegedűre, D. 574
  Miranda Liu (hegedű), Georgy Tchaidze (zongora)
  
  Beethoven: 31. Asz-dúr zongoraszonáta, op. 110
  Georgy Tchaidze (zongora)
  
  2021. augusztus 29. vasárnap 19:30
  Zenetudományi Intézet
  1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.
  III. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzusok
  
  Kamaraest 4.
  Mozart-est
  Mozart halálának 230. évfordulójára
  
  Mozart: F-dúr szonáta, KV 376 (Győri Noémi átirata)
  Győri Noémi (fuvola), Georgy Tchaidze (zongora)
  
  Mozart: Esz-dúr „Kegelstatt” Trió, KV 498
  Pálfi Csaba (klarinét), Haruka Nagao (brácsa), Borbély László (zongora)
  
  Mozart: 6. G-dúr zongoratrió, KV 564
  Miranda Liu (hegedű), Bartosz Koziak (cselló), Georgy Tchaidze (zongora)
  
  2021. augusztus 30. hétfő 17:00
  Régi Zeneakadémia, Kamaraterem
  1064 Budapest, Vörösmarty utca 35.
  III. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzusok
  
  Délutáni koncert 5.
  ”Álomképek”
  Borbély László szólókoncertje
  
  Chopin: Asz-dúr „Polonéz” Fantázia, op. 61
  Crumb: XI. Dream Images, „Love-Death Music”
  Chopin: cisz-moll „Fantaisie” Impromptu, op. 66
  Mompou: Variációk egy Chopin-témára
  Chopin: f-moll Fantázia, op. 49
  
  Borbély László (zongora)
  
  2021. augusztus 30. hétfő 19:30
  Régi Zeneakadémia
  1064 Budapest, Vörösmarty utca 35.
  A III. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzusok zárókoncertje
  
  Kamaraest 5.
  
  Beethoven: 10. G-dúr hegedű szonáta, op. 96 (átirat)
  Bartosz Koziak (cselló), Borbély László (zongora)
  
  Andrea Vanzo: Wires (2020) - ősbemutató, CESQ II. Nemzetközi Zeneszerzőverseny győztes darabja
  Central European String Quartet:
  Miranda Liu (hegedű), Soós Máté (hegedű), Máté Győző (brácsa), Szabó Judit (gordonka)
  
  Dvorák: A-dúr szextett, op. 48
  Central European String Quartet:
  Miranda Liu (hegedű), Soós Máté (hegedű), Máté Győző (brácsa), Szabó Judit (gordonka)
  Haruka Nagao (brácsa), Bartosz Koziak (cselló)
  
  Jegyárak:
  Teljes árú jegy: 2.500 Ft
  Diák, nyugdíjas jegy: 1.500 Ft
  
  Teljes árú napi jegy (3 koncert): 4.250 Ft
  Diák, nyugdíjas napi jegy (3 koncert): 2.550 Ft
  
  4 alkalmas teljes árú fesztiválbérlet (4 esti koncert): 7.500 Ft
  4 alkalmas diák, nyugdíjas fesztiválbérlet (4 esti koncert): 4.500 Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 resident evil    no return    tool    riverside    tombs    steve morse    neckbreakers ball    heroic    eyes set to kill    mercyful fate    amoral    elviszlek magammal    tűzkerék    fourty management    nightmare    minimax    turunen    hétköznapi csalódások    czank ninetta    ko ko mo    illumishade    devin townsend    mano negra    david bowie    kettős tamás és a vadszamarak  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!