hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2021. július 21. szerda   09:57
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kodály Művészeti Fesztivál 21´
2021. július 19 – 30. Kecskemét

  Július 19. és 30. között a régió egyik legjelentősebb kulturális az eseménye, a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztivál várja az érdeklődőket olyan művészekkel, mint a Duna Művészegyüttes, Simon Izabella zongoraművész, Bretz Gábor világhírű operaénekes, Gráf Zsuzsa zongoraművész, a Sárik Péter trió, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Erdei Péter és Nemes László Norbert, a Nemzeti Ifjúsági Kórus, Hámori Máté, Hollókői Huba, Navratil Andrea többek között, a fesztivál vendége lesz a zárókoncerten Sergei Nakariakov világhírű orosz trombitaművész. A fesztiválon idén először Kodály Pontot hoznak létre, amely a közösségi zenélést és találkozást helyezi előtérbe.
  
  A fesztivál a következő időszakban a tervek szerint megújul. Az intézmény új ügyvezető igazgatója, Barta Dóra elmondta: „Kodály Pont. Pont Neked. A szlogen mögött a kulturális kapcsolatteremtési lehetőségek egy új formája jelenik meg. A cél egy korszerű közeg megteremtése a meglévő tradíciók tiszteletben tartása mellett. A Kodály Pont fesztiválunk névadójának álmát testesíti meg „Legyen a zene mindenkié!” (Barta Dóra, Hírös Agóra ügyvezető igazgató)
  
  A Kodály Pont az Agóra előtti Deák Ferenc téren kerül kialakításra. Ez a Pont lesz az a hely, amely valóban mindenkié, ahol néhány percig bárki zenélhet, műfajtól s amatőr vagy professzionális státuszától függetlenül, és aki nem tudja a zene univerzális nyelvén megfogalmazni-kifejezni gondolatait, az elmondhatja élőszóban is a zenével kapcsolatos élményeit, emlékeit, benyomásait. A Kodály Művészeti Fesztivál programjainak időpontjaival összhangban, 2021. július 18-30-ig működik majd a Kodály Pont a nap minden órájában, ekkor várja mindazokat, akik szeretnék megmutatni tudásukat vagy megosztani gondolataikat. A nagy előzetes érdeklődésre való tekintettel garantált, hogy minden nap 18.30 és 19.30 között vitalitással lesz teli a Deák Ferenc tér középpontja.
  
  A több évtizedes múltra visszatekintő Kodály Művészeti Fesztivál rendezvényeit szoros együttműködésben rendezik meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézettel. Az intézet igazgatója, dr. Nemes László Norbert a fesztivál művészeti tanácsadója évek óta.
  Kecskemét 1970-ben adott otthont először a Kodály Szemináriumnak. A nyári Szemináriumokhoz a kezdetek óta egy hangversenysorozat kapcsolódott, amely 1991-től viseli a Kodály Fesztivál nevet. Az elmúlt évtizedekben kialakult a fesztivál fő koncepciója: Kodály zeneművei és az életművéhez kapcsolódó régi és újabb szerzők műveinek megszólaltatása, a kortárs magyar zene jeles képviselőinek bemutatása, helyi zenei műhelyek és versenygyőztes fiatal művészek bemutatkozása. Az évek során gazdagodott és színesedett a program: más művészeti ágak is helyet kaptak a fesztivál programjában. 1998-tól a fesztivál Kodály Művészeti Fesztivál néven vált Kecskemét és a régió egyik legjelentősebb kulturális eseményévé.
  
  Az elmúlt évtizedekben a közreműködők között a zenei élet olyan kiválóságai szerepeltek, mint az Amadinda Együttes, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Bartók Vonósnégyes, a Kodály Vonósnégyes, a Debreceni Kodály Kórus, a Jyvaskyla Gyermekkar (Finnország), a Jánosi Együttes, a Budapesti Vonósok, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Trió Lignum. Olyan kiváló szólisták léptek fel, mint Tokody Ilona, Kocsis Zoltán, Gulyás Márta, Perényi Miklós, Onczay Csaba, Király Csaba, Rohmann Imre, Lantos István, Fenyő László, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Bogányi Gergely, Wiedemann Bernadett és Rost Andrea, nemzetközi hírű finn Wagner énekes Kirsi Tiihonen, Keren Hanan izraeli zongoraművész, a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás vezetésével, a modenai Gruppo Amarcord operatársulat, Muzsikás együttes, Orfeo Kamarazenekar és a Purcell Kórus, FINN IFJÚSÁGI VONÓSZENEKAR , Sebestyén Márta, SEOUL KODÁLY SINGERS (DÉL-KOREA), Mariland Children’s Choir és az Angelika Leánykar, Vigala Singers (Anglia), Kaláka együttes, Wishful Singing (Hollandia), Netherlands Youth Choir (Hollandia), Columbus Children´s Choir (USA) , VOIX DE VIVRE (ANGLIA) , KECSKEMÉTI CITY BALETT, RÁNKI FÜLÖP. Természetesen, a kecskeméti együttesek és művészek is rendszeres szereplői a Fesztivál hangversenyeinek.
  
  Mozart életét mutatja be Simon Izabella zongoraművész és zenésztársai különleges délutáni kosztümös koncertje gyermekek részére, Mozart a varázsló címen. Elhangzanak Mozart ismert műveinek részletei az Ifjúsági Otthon udvarán július 21-én szerdán 17.30-kor.
  Az Otthon mozi a fesztivál alkalmából műsorára tűzi a Verdi Traviata című operafilmet, amely július 21-én 20 órától tekinthető meg.
  
  Bretz Gábor Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész dalestjén Kodály Zoltán és Gustav Mahler művei szerepelnek, az Evangélikus templomban a művészt Gráf Zsuzsa kíséri zongorán. Július 22-én csütörtökön 20.00 órától.
  
  A Duna Művészegyüttesegy különleges produkciót hoz a Hírös Agórába Elmúlt időkből – Bartók&Folk címmel július 25-én vasárnap 20.00 órától. A táncszínházi előadás létrehozásának szándéka egyrészt emlékezni a gyűjtőkre (jelesül most Bartók Bélára), másrészt a megszólaltatni, táncra fordítani a ’gyűjtemény’ egy kis szeletét, Bartók férfi kórusműveit. Ebben segítségükre lesz nemzetközileg elismert Szent Efrém Férfikar. „Az előadás egy olyan világot idéz meg, melynek egykor volt jelene, s a mi jelenünk között eleven a kapcsolat, épült híd, lehet járni rajta oda-vissza. Ezt az utat járjuk majd be, hogy bizonyítsuk: a hagyomány az eredetből fakad, mi abban létezünk, nélkülünk nem is lehetne az, ami, vagyis ’eredet’!” – írják az alkotók.
  
  A Sárik Péter Trió Beethoven műveit dolgozta át a saját stílusára. A koncert repertoárjában a mester szimfóniáinak és zongoraszonátáinak részletei hangaznak el, Beethoven dallamai és harmóniái keverednek a jazz és a popzene ritmusaival a trió remek zenészeinek előadásában. A műsor nagy része természetesen improvizáció, a Trió megidézi azt a kort, amikor még a klasszikus zenészek is rögtönöztek. A Sárik Péter Trió koncertjein megszokott, hogy a közönség aktív részese az előadásnak, most is így lesz: a zenekar együtt adja elő az Örömódát a hallgatókkal július 27-én kedden 20.00 órától a kecskeméti Főtéren. Esőhelyszín: Evangélikus templom.
  
  A Piarista Templomban lép fel a Nemzeti Ifjúsági Kórus Erdei Péter és Nemes László Norbert vezetésével. Műsoron kortárs szerzők gondosan válogatott művei szerelnek, melyekből három bemutató lesz: Bella Máté, Fekete Gyula és Tóth Péter egy műve. A különleges koncertre július 28-án szerdán kerül sor este 20.00 órakor.
  
  Navratil Andrea Liszt Ferenc-díjas énekes, népdalénekes számos formációban bizonyította különleges tudását, művészi érzékenységét, ezúttal Mali Katalin orgonakíséretével ad koncertet július 29-én az Evangélikus templomban.
  
  A fesztivál zárókoncertjén a Nagytemplomban Sergei Nakariakov világhírű orosz trombitaművész lesz a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar vendége Hámori Máté vezényletével. A művészt a trombita Paganiniének is nevezik, aki merészen áttörve a trombitarepertoár határait a legkülönbözőbb hangszerekre írott versenyművek elképesztő átirataival új fejezetet nyitott instrumentuma irodalmában. Hatalmas öröm, hogy 2021-ben Kecskeméten a Kodály Művészeti Fesztiválon lép fel.
  A fesztivál részletes programja és jegyek itt.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2021. december 11.
Soen: progresszív metal ünnep- elhalasztva (A38 Hajó - Budapest)
2021. december 28.
EDDA Művek- RETRO II (Papp László Budapest Sportaréna)
2022. január 28.
Martha Argerich és Mischa Maisky kamaraestje
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Agyagtól lélekig Thury Levente emlékkiállítása
Kürthy Hanna kiállítása a Hegyvidéki Kulturális Szalonban
Beethoven-projekt 2.0
Világsztárok Donizetti történelmi témájú operájában – Lucrezia Borgia a Müpában
Hamarosan Beszélő fejek premier a Centrál színházban
Félidejéhez érkezett az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál
Sváby Lajos arcai
Liszt 210: Bor, vers és zene ‒ Az igazi Liszt életérzés Mészáros Zsolt Máté orgonaművésszel és Kautzky Armand színművésszel a zeneszerző születésnapján
 kiemelt 
2022-ben Budapesten a The Cure
  
2022

Budapesten koncertezik Justin Bieber - JUSTICE WORLD TOUR
EDDA Művek- RETRO II
Game Over Europe Tour 2022
Rise Against a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Elmarad a Zakk Wylde´s Black Label Society fellépése (1)
Kókler (1)
Nincs menekvés! “I’m Gonna Get You” címmel megérkezett a Bengal második videoklipje (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kaltenbach    battleship    ian astbury    backbeet    antal nimród    trivium    a sötét lovag    dolor    neckbreakers ball    scary guys    nemesis    cliteater    rose tattoo    ill disposed    thaurorod    ana venus    ozzy osbourne    the town    haunted    laime pilniga    gyöngyössy bence    thomas gundermann    rite    blended brew    avatar  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2021 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!