hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2021. május 10. hétfő   06:23
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Reisz Gábor és más rendezők koncertfilmjei a Budapest Ritmo Online-on!


  Szükségből erényt, koncertből filmet – a Budapest Ritmo-t idén már első pillanattól online élménynek terveztük. A felfedezőfesztiválon különleges látványvilágú, formabontó koncertfilmeket mutatunk be – ilyen többek közt a Reisz Gábor-Szimler Bálint páros és a Mordái filmje, vagy a Dresch Vonós Quartet éjszakai előadása az Epreskertben. Nyisd ki a füled, találkozunk online május 10. és 12. között a Bartók Tavasz keretében!
  
  “Egy ilyen év után nem is lehetne, nem is akartunk a megszokott kerékvágásban maradni” – mondta el Weyer Balázs, a Budapest Ritmo programigazgatója. “A nagy találkozásokat idén nem országhatárokon, hanem művészeti ágak közt átívelően álmodtuk meg. Egy évvel az első lezárások után a legfontosabb kérdés, hogy miként tehetjük a streamelt koncertek műfaját tényleg érdekessé, kreatívvá – hogyan lehet az élmény több, mint egy konzerv koncertfelvétel. Olyan, ami a járvány után, évek múlva is érdekes lesz még.”
  
  Így született meg a Budapest Ritmo online koncepciója, ami a nappalidba hozza olyan magyar rendezők alkotásait, mint Reisz Gábor és Szimler Bálint, Szilágyi Fanni, Damokos Attila, Kálmán Mátyás és a vizuál-művész Karcis Gábor. Ragyogó zenészek, rendhagyó műfajok, gyönyörű látvány és vizuális koncepciók, színpadon nem reprodukálható élmény. A megújult Budapest Ritmo a Bartók Tavasz Nemzetközi Kulturális Hetek keretében a világ bármely pontjáról ingyenesen követhető.
  
  Budapest titkos színpadai
  
  Az ingyenes online fesztivál a város izgalmas, titokzatos zugaiba invitál – így az Akvárium Klubban felvett koncertek mellett a rendezői filmek az Epreskert szobrászműhelyébe, a Twentysix Budapest dzsungelébe, a Gellért Szálló sötétebb oldalára, vagy éppen az éjszakai Füvészkertbe hívnak.
  
  Az együttműködések többről szólnak, mint hogy fantasztikus zenei produkciók és kiváló filmesek fognak össze – a lényeg a szereplők közötti kémia, a zenéknek, képeknek, helyszíneknek és ennek a különleges év által teremtett atmoszférának a kölcsönhatása, ez teszi egyedivé, a pillanatban érvényessé a közös munkákat.
  
  Dresch Mihály, a magyar jazz megkerülhetetlen alakja vonós kvartett formációjával Damokos Attila rendezésében zenélt az Epreskert szobrászműhelyében. A lenyűgöző látványvilágú, éjszaka felvett filmben a Dresch Vonós Quartet friss lemezéről, az Ongakuról is játszottak dalokat. A film Damokos Attila koncepciójának megfelelően az intenzív színek és érzések együttes erejével hat: a zene sodrásának, a flow élményének ünneplése.
  
  Cserepes Károly és a Karcis Gábor–Kálmán Mátyás rendezőpáros együttműködése jó példája annak, hogy a legszorítóbb helyzet is lehetőségeket teremt – Cserepes zenéje technikai adottságai miatt ugyanis ma csak egy online fesztiválon mutatható meg. Dalai természeti hangokból, archív népzenei gyűjteményekből és a kortárs elektronikus zene elemeiből építkezik. Organikus hangzásvilágát szinte pszichedelikus látvány kíséri a Budapest Ritmo-ra készült koncertfilmben, amit Karcis Gábor és Kálmán Mátyás közösen álmodott meg és rendezett. A vizuál-művész face mapping technikát használva vetített archív és modern videofelvételeket az éjszakai Füvészkert indáira és lombjaira, vagy éppen magára Cserepes Károlyra.
  
  Az Odd ID egy valódi belvárosi dzsungelbe, a Twentysix Budapest ikonikus kertjébe vette be magát, amit aztán dobbal, basszussal, neonokkal, és elszállós vokálokkal szaggattak szét és raktak saját képükre újra össze. Szilágyi Fanni rendezésében a világzene és pszichedelikus rock határán egyensúlyozó zenekar földöntúli és időtlen burokba csomagolja a hallgatóit.
  
  A Mordái fiatal csapata rég nem hallott sötétséget és misztikumot szólaltat meg a magyar népzenében, amit hol kiszámíthatatlan jazzel, hol katartikus metállal kevernek. Reisz Gábor és Szimler Bálint közös rendezésében a Mordái a Gellért Szállóban forgatott a szürreálissal és krimivel is kacsingató filmet, aminek feszültségét tovább mélyítik a zenekar dalai.
  
  Hazatérés az Akváriumba
  
  A rendezői koncertfilmek mellett három élőben felvett koncert is érkezik egyenesen az Akvárium Klubból, amely a járvány előtti években a Budapest Ritmo egyik fontos befogadó helyszíne volt.
  
  A Bettika Quintet a vers és a dal, a jazz szabadsága és a népdalok otthonossága közti kifinomult egyensúly megtestesítője. Koncertjük mint a friss levegő: felszabadulás, bátor kísérletezés és önfeledtség keveréke.
  
  A Cimbaliband Gipsy Fushion formációja még egy csavart visz a különleges, Unger Balázs cimbalmos vezette zenekarba. A Megasztárból is ismert Horváth Szandival és a 120 éves mesterhegedűn játszó Solymosi Mátéval kiegészülve a Cimbaliband féktelen lelkesedéssel veszi birtokba az Akvárium színpadát.
  
  A Tárkány Művek népdalokból kisarjadt zenei világa Tárkány-Kovács Bálint alkotása: szerzeményei magukba olvasztják a magyar jazz, beat és pop azon áramlatait, amelyek már korábban is összefonódva fejlődtek együtt.
  
  Zenei dokumentumfilmek
  
  Ebben a sokak számára így vagy úgy magányos évben mindannyiunk mellett ott voltak azok a zenészek, akik művészetén át őszintén megélhettük ezt az időszakot. Az online fesztivál előnye az is, hogy a digitális térben olyan zseniális alkotókat is meg tudunk mutatni a közönségnek, akik sajnos soha nem léphettek fel a Budapest Ritmo-n. João Gilberto, Astor Piazzolla és Tony Allen személyében a világzene három egykori óriása is az idei Budapest Ritmo vendége lesz egy-egy ritkán, magyarul pedig most először látható zenei dokumentumfilmben.
  
  João Gilberto egész pályája alatt csupán egyetlen koncertfilmet engedett készíteni – a Live in Tokyo-t 2006-ban vették fel, majd japán hangmérnökei 12 éven keresztül dolgoztak rajta, amíg elég tökéletesnek találták. A bossa nova 88 évesen elhunyt atyja ezen a koncerten több olyan számot is játszott, amelyről sem előtte, sem utána nem készült stúdiófelvétel – a film megismételhetetlen, lélegzetelállító élményt nyújt.
  
  Tony Allen, az afrobeat lüktető ritmusának megalkotója Damon Albarnnal és a mali hip-hop énekes Oxmo Puccinoval közös 2015-ös franciaországi fellépése nem egyszerűen az elemi ritmus ünnepe, annál sokkal több, kifinomultabb. Napfényes örömzene, egy igazán önfeledt és jókedvű koncert, üdítő napzáró film.
  
  A fesztivált a csúcson kell befejezni – így lett a záróprogram az idén 100 éve született Astor Piazzolla, a tangóforradalmasítójának életrajzi filmje. Piazzolla szenvedélye volt a cápavadászat, innen a Cápaévek filmcím is, amely sosem látott családi felvételeket, Piazzolla fiának emlékeit és történeteit is felszínre hozza a hangszeres virtuozitás és elmélyültség máshogy már meg nem tapasztalható élményét megmutató felvételek mellett.
  
  A Budapest Ritmo Online a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében május 10. és 12. között a világzene legizgalmasabb arcát mutatja be. Bátor, kreatív program, a jelen pillanat minden nehézségét és szépségét elismerő és megélő koncertek és filmek várnak – Nyisd ki a füled!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 liam gallagher    noa rock    attila    xiu xiu    cameron diaz    wolfheart    depresszió    tom cruis    axl rose    crystal fighters    rage    daniel radcliffe    gyilkos természet    george clooney    napokon    jon oliva    danny cavanagh    dean white    korai Öröm    possessed    sunn o)))    machine head    liam gallagher    toxic waltz    cauldron  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!