hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2004. október 18. hétfő   12:28
nincsen hozzászólás

szerző: A38
Tuxedomoon (USA), Ion (H)
2004 október 22, A38 Hajó

  Kultúrtörténeti eseménynek ad színteret október végén az A38 Hajó. A több mint negyedszázados Tuxedomoon, az avantgárd elektronikuszene letéteményese először ad koncertet Magyarországon.
  
  A műfajmeghatározó kollektíva zenei skálája a new wave poptól a dzsesszen át a szintetizátoros hangzásig terjed. Fellépéseik nem egyszerűen koncertek, de színpadi art-produkciók is egyben. A kísérleti zene ősatyjai, Blaine L. Reininger (keyboard és hegedű) és Steven Brown (keyboard és más hangszerek) akkor még zenei főiskolásként, 1977-ben kezdték meg működésüket San Franciscóban, ahol ez idő tájt a new wave és a punk élte virágkorát.
  
  Brown helyi színházas kapcsolatainak köszönhetően nemcsak felszerelést de alkalmi énekeseket is szerzett alakuló együttesükhöz Gregory Cruikshank és Victoria Lowe személyében. Segítségükre volt rajtuk kívül Winston Tong énekes és előadóművész is.
  
  1978-ban a kor egyik legnagyobb hatású new wave formációja, a Devo előzenekara voltak, majd ugyanebben az évben elkészítették első kislemezüket Pinheads on the Move címmel. Lowe az első nagylemez (No Tears) megjelenése előtt kiszállt az együttesből, amelyen közreműködött Michael Belfer (gitár) és Paul Zahl (dobok) is. Tong és Belfer időröl időre kiszálltak a zenekarból és Peter Principle (sz. Peter Dachert) csatlakozott mint állandó tag. 1979-ben a Residents Ralph Recordshoz szerződtek, amely meghozta számukra az elismertséget a tengerentúlon is. Mivel közelebb érezték magukhoz az európai elektronikuzenei törekvéseket, az 1980-as Half Mute című második albumuk után (amiben Tong visszatért a filkészítő és látványtervező Bruce Geduldiggal) európai turnéra indultak. Az 1981-ben kiadott Desire album után az együttes Rotterdamba tette át székhelyét, ahol Reininger szólóban is tevékenykedett. Ebben az időben Maurice Bejart balett produkciójához is készítettek zenei anyagot, amelyet Divine címen adtak ki 1982-ben. Reininger szóló karrierje miatt 1983-ban otthagyta a csapatot, helyette Frankie Lievaart és Luc Van Lieshout kürtös csatlakozott.
  
  A Tuxedomoon legnagyobb üzleti sikerét a Holy Wars című 1985-ös album hozta meg. Miután Tong elhagyta a zenekart, már csak Brown és Principle maradtak az alapító tagok közül. 1986-ban csatlakozott hozzájuk a multi-instrumentalista Ivan Georgiev, aki a Ship of Fools című albumuk zenei munkálatait végezte. Az alapvetően dzsessz hangvételű You (1987) után végre itt van a legújabb stúdióalbum: a Cabin in the Sky. Az új album egy kvázi mozielőadás keretében egyszerre idézi meg Miles Davis, a német elektronikuszene, Paolo Conte, a Radiohead, Debussy és Michael Nyman szellemét. A Cabin in the Sky az eredeti felállású nemrégiben egyesült zenekar munkája, amely egyszerre romantikus és lázadó, a határtalan képzelet mezsgyéjéről. Az albumon az eredeti tagokon kívül olyan vendégművészek szerepelnek mint Tarwater, John McEntire (Tortoise), Aksak Maboul, Marc Collin, Juryman és DJ Hell.
  
  A Tuxedomoon előtt a modern és kortárs-zenei gyökerekből építkező zenekar az Ion lép színpadra. A zenekart T. Bali zeneszerző, kísérleti gitáros alapította 2000-ben. Számos koncert, színház és kortárs-modern táncdarab zenéjének előadása után alakította ki a rendkívül széles zenei spektrumban megszólaló és kategórizálhatatlan stílusát.
  
  Különböző zenei műfajokban működő alkotók szimbiózisa és a zenei szemléletek másságából kialakult kontrasztok teremtik meg az ION együttes sokszínüségének alapját. A tagok között egyaránt megtalálhatóak a klasszikus műveltségű zenészek, improvizatív kortárs-zenei kísérletezők és modern zenei irányzatokban gondolkodó alkotók
  
  A Tuxedomoon diszkográfiája:
  Half-Mute CD
  Divine CD
  Solve Et Coagula (The Best Of ...) CD
  2020 Holy Wars CD
  Desire /No Tears CD
  Scream With a View 12”
  Pinheads On The Move CD
  Ships Of Fools CD
  No Tears CDS
  Suite En Sous-Sol / Time To Lose / Short Stories CD
  You CD
  The Ghost Sonata CD
  Cabin In The Sky CD
  
  Belépő elővételben:3000 Ft, a koncert napján: 3500 Ft.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A38

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dolhai attila    exhumer    tool    the hangover 2    sorsügynökség    james lomenzo    bëlga    pacino    rite    man in black iii    slipknot    no strings attached    keep north    évértékelő    kampfar    as december falls    qotsa    yzzo    vicious rumors    close your eyes    josh duhamel    a pénz nem alszik    odett és a go girlz    hammer concerts    másfél  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!