hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. október 15. péntek   10:41
nincsen hozzászólás

szerző: András
Static-X: Beneath… Between… Beyond…
Warner Bros.

  Három sikeres nagylemezzel a háta mögött már rendelkezik akkora rajongói bázissal a Static-X, hogy le lehessen róla húzni egy bőrt filmzenés és kiadatlan dalok, demófelvételek, remixek, feldolgozások és egyéb nyalánkságok ultimatív kollekciójával, ami azért nyilván nem talál meg annyi zenehallgatót, mint egy rendes nagylemez. A Beneath Between Beyond tényleg az elvetemültebb rajongóknak szól, s habár még az sem biztos, hogy az ő tetszésüket maradéktalanul el fogja nyerni (egy efféle kiadványnak nem is ez a feltétlen célja), ilyen minőségében igen korrekt anyagnak mondható.
  
  Az albumot nyolc, innen-onnan (de nem sorlemezről) már ismerős, illetve mindeddig a fiókban kuksoló nóta indítja, s ez a blokk kifejezetten jól megállja a helyét, amiért név szerint felelőssé tehető például a Resident Evil soundtrackjét is megjárt, keleties betétekkel ízesített Anything But This vagy a meglepően vonszolós tempójú, elkínzott S. O. M., amik kifejezetten erős nóták. Nagyon érdekes még a gitárokat hosszan csak izgalmas színező elemként használó, sziszegő-suttogó So Real a Sikoly 3 filmzenéről, ezen csokor legjobbja pedig a Mephisto Odyssey nevű acid trance formációval együtt elkészített (az ő The Deep Red Connection című albumukon már megjelent), nem éppen agyonriffelt, viszont klassz hangmintákkal, billentyűbevágásokkal színesített Crash. Belefér a gyűjteménybe a Down, a Head, a Breathe és a Texasi láncfűrészes felújításához készült Deliver Me is (főleg előbbi kettő van rendben), de Push It-szintű slágerekre azért senki ne számítson. Érdemes több meghallgatást adni egyébként ezeknek a daloknak, mert a Static-X-től megszokott azonnali fogósságnál lassabban fedik fel azokat az erényeiket, amik miatt szerethetőek lesznek - akinél nem csak a sikerdalok miatt kedvenc a banda, és a nehezebb, kevésbé fogós darabokat is kedveli, az mindenesetre örömét fogja lelni ezen nóták egyikében-másikában is.
  
  A lemez közepén kaptak helyet a kötelező remixek. A Push It John Bechdel-féle verziója igen unalmas, a fickó egyszerűen egy kicsit hátrébb vitte a gitárokat, előtérbe tolta az elektronikát meg az éneket és bekevert némi gépi dobalapot a dal alá - amolyan ujjgyakorlat-szerű a dolog, de legalább egy ujjmozdulattal át is ugorható. A Ministry-s Paul Barker épp az ellenkező irányban kavarta meg az Im with Stupidet, telis-tele van az eredeti riffekkel a kutyulmánya, s bár nem csinált jobbat a rendes dalnál, ez a verzió legalább jól elhallgatható, van sodrása és egyénisége.

  Barker személye némiképpen össze is köti a remix- és a feldolgozás-szekciót, ugyanis a következőkben három átiratot kapunk, s az első épp a Ministry egyik tétele, a Burning Inside. Egy Ministry-nóta elég nehezen tudna rosszul állni a Static-X-nek, nem is nyúltak mellé ezzel a feszes, izmos feldolgozással, és még Burton C. Bell (Fear Factory) is vendégüvöltözik benne egy jót derék munka. A Black Sabbath Behind the Wall of Sleepjét viszont sikerült rendesen elégetni a Static-X-forrasztópákával ti. amikor az egész dal ki van cserélve egy riff, egy énektéma, meg a szöveg kivételével, az már nem feldolgozás, hanem engedélyezett plágium. Óriási potenciál volt ebben a még mindig döglesztően csinos klasszikusban, hogy az eredeti gúnyájához hasonlóan vonzó új köntösben térjen vissza, miután megjárta az árnyékzónát, ehelyett azonban egy közepes Static-X-nóta ruhájába erőszakolták bele, ami őrajta bizony bohócjelmez (egy jellegtelen zakatolós riff uralja az egész dalt, aminek semmi köze a Sabbath-alapműhöz). Még szerencse, hogy a mélypont után egyből a csúcsra lő a Ramones Gimme Gimme Shock Treatmentjének sztatikussá dörzsölt verziója hatalmas kapkodós indusztriálpunk himnusz született a műhelyben, úgy ölelkezik össze benne a nagy öregek eredeti nótája és az ifjak zenei világa, mintha régi ismerősök lennének. Ha úgy tetszik, pont az történik benne, ami az előző trackben nem sikerült, s ahogyan az volt a válogatás legalja, úgy ez meg tényleg a legteteje.
  
  A második hallgatástól fogva a többségnek valószínűleg itt véget is fog érni a cd, ugyanis az utolsó öt tétel néhány ismert nóta demóverziója, amik első hallgatásnál még érdekesek lehetnek, utána viszont már csak a bebeee, nekem ez is megvan élményét képesek nyújtani a hallgatónak. Néhány élő felvétel ugyan sokkal jobban illett volna ide (pláne, hogy koncerten hatalmasat mar a banda), de ha már olyasmi nem kerülhetett ide, legalább nem is maradt üresen a cd vége.
  
  Egy ritkaságokból összeállított válogatás soha senkinek nem lesz a kedvenc lemeze, ilyen mércével is kell megmázsálni - érdekességként pedig a Beneath Between Beyond tökéletesen megállja a helyét. Nem haszontalan rászánni egy órát, ugyanis néhány kifejezetten jó dalt is tartalmaz, amiket elő-elővesz az ember később is, ebben a kategóriában ez meg bizony már erény, nagyobb durranást kár is lett volna várni a cd-től. És különben is: ahogy ezeket a fickókat ismerem, a negyedik nagylemez úgyis hatalmasat robban majd
  
  1. Breathe
  2. Deliver Me
  3. Anything But This
  4. S. O. M.
  5. Down
  6. Head
  7. So Real
  8. Crash
  9. Push It (JBs Death Trance Mix)
  10. Im with Stupid (Paul Barker Remix)
  11. Burning Inside
  12. Behind the Wall of Sleep
  13. Gimme Gimme Shock Treatment
  14. I Am (demo)
  15. Love Dump (demo)
  16. Get to the Gone (demo)
  17. New Pain (demo)
  18. Otsegolectric (demo)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 manegarm    system of a down    rob zombie    mr. bean    billy bob thornton    a day to remember    intimtorna illegál    summer nights    lies    chris pontius    jaume collet-serra     rém hangosan és irtó közel    csak kép    moratorium    pribojszki band    timo mass    the karate kid    god dethroned    lo!    marian cosma    living dead army    tom hanks    balaton    wolf shaped clouds    flash  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!