hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2004. október 9. szombat   14:20
nincsen hozzászólás

szerző: Live Sound
Nazareth a Petőfi Csarnokban
2004 október 19, 20 óra, Petőfi Csarnok

  János evangéliumából való a következő epizód: bizonyos Filep találkozik bizonyos Nátánaellel, és Isten Fiáról beszél neki, aki Názáretből érkezik. Nátánael erre fölöttébb racionálisan megjegyzi: „Érkezhet-e bármi jó Názáretből?”, Filep pedig így felel neki - menj és nézd meg...
  Megszívlelendő tanács! Aki elmegy és megnézi a legendás Nazareth kiváló zenészeinek előadását, maga is meggyőződhet, hogy jöhet jó! Ez maga a jó öreg rock n´roll. A jó zene nem avul el, a rossz zenéért pedig nem kár. A 70-es években rajongóik száma már-már meghaladta a koncepciózus Led Zeppelin vagy a klasszikus Deep Purple fanatikusainak számát. Világra szóló sikerük egyik fő összetevője bizonyára Dan McCafferty egyéni hangja. Ha pedig hozzáadjuk ehhez a csapat nagy slágereinek makulátlan dallamosságát, és a pazar, technikás hangszerkezelést - egy ilyen elegynek nem lehet ellenállni.
  
  Az igazi rock n´ roll aligha képzelhető el a Nazareth nélkül. A banda története a távoli 60-as években kezdődött. A tagok különböző formációkban játszottak, míg végül a Nazareth zászlaja alatt egyesültek. A nevet 1969-ben vették fel, nagyjából egy évvel azután, hogy összerázódott a felállás. Ezzel párhuzamosan a csapat a rock n´ roll Mekkájába, Londonba költözik szülőföldjéről, a vidéki Skóciából - és hamarosan a bemutatkozó lemezét rögzíti.
  
  A korong 1971-ben jelent meg, és még ugyanebben az évben a Nazareth a Deep Purple-lel turnézik, bemelegítő csapatként. A Deep Purple zenészeivel kötött barátság (amely a mai napig is tart) nagy hatást gyakorolt a Nazareth zenei stílusának alakulására. Különösen sokat köszönhetnek Roger Glover basszusgitárosnak, aki 1973-tól a Nazareth-lemezek producere lett. De ha már a producert említettük, essék szó a zenekar klasszikus felállásáról, amely húsz éven át maradt tartósan együtt:
  
  - Dan McCafferty - énekes (született 1946. október 14-én) Gyerekkora óta vonzódik a zenéhez - kiscserkész korában már szerepelt dudásként szülővárosa, Dunfermline utcabáljain. 1965-ben szállt be a „Shadettes”-be (amelyből kialakult a Nazareth). Kivételes szövegírói és zeneszerzői tehetsége a csapat legjobb albumain teljesedett ki. Ezen kívül néhány szólólemezt is készített, bár ezekkel kisebb sikert aratott. A közvetlen társalgásban Dan igen laza, szünet nélkül képes beszélni, mondókáját a legkülönbözőbb viccekkel és poénokkal fűszerezve. Dan annyira szereti a saját dalait, hogy gyakran énekli őket az asztalnál összegyűlt barátaival kórusban.
  
  - Pete Agnew - basszusgitáros (született 1946. szeptember 14-én) alig tizenhárom éves volt, amikor már saját zenekarával játszott. Ilyen próbaidő nem is eredményezhetett mást, mint briliáns hangszeres tudást. Az utóbbi években Pete kissé megkopaszodott, és a koncerteken fekete sapkában lép színre. A legjobb Nazareth-albumnak a „SNAZ” koncertlemezt tartja, mivel a tudás az „élő” felvételeken jön át jobban. A 70-es években valaki bedobta, hogy Pete Agnew orosz származású, és a valódi neve Petya Ognyov. Maga Pete a moszkvai sajtótájékoztatón megcáfolta ezt, mondván, ő skót és punktum.
  
  - Lee Agnew (Pete Agnew bőgős fia) - dobos. A pótolhatatlan Darrell Sweet, aki 1963 óta volt a csapat dobosa és menedzsere, 1999. április 30-án hunyt el Ohio-ban, az utolsó amerikai turné közben. A banda legintelligensebb, legkiegyensúlyozottabb és legagilisabb tagját egy váratlan szívroham vitte el. Darrell halála után a feloszlásról röppentek fel hírek, de egy rövid zenekari tanácskozás után a tagok úgy döntöttek, folytatják a koncertezést, és nem vesztegetik az időt új dobos keresésével, hanem a bőgős fiát, Lee Agnew-t veszik be, aki Darrell Sweet jobbkezeként tevékenykedett.
  
  - És nem feledkezhetünk meg Manny Charlton zeneszerző, szólógitárosról (született 1941. július 25-én) sem, aki 1990-ben kilépett az együttesből, ám a koncerteken elhangzó sikerdalok java tőle származik. Nagyszerű szólóinak és riffjeinek pedig biztos helye van a műfaj klasszikusai közé.

  Vissza a zenekar történetéhez.
  
  1968 Dan McCafferty, Darrell Sweet, Pete Agnew és Manny Charlton, a, The Shadettes tagjai 1968-ban alakítják meg a Nazareth formációt, amelynek nevét a The Weight sorai ihlették: „I pulled into Nazareth, feelin´ ´bout half past dead”.
  
  1971 A Nazareth egyik turnét bonyolítja le a másik után az Egyesült Királyságban, hogy kidolgozza és csiszolja a színpadi munkát, majd felveszi a zenekar nevét viselő bemutatkozó albumot, és első ízben koncertezik Nagy-Britannián kívül - Németországban.
  
  1972 A Nazareth felveszi és megjelenteti második lemez-óriását, az Exercises-t, amelynek producere Roy Thomas Baker volt (a továbbiakban a Queen-nek dolgozott), és a Deep Purple-lel turnézik.
  
  1973-74 Zsinórban három album lát napvilágot: Razamanaz, Loud ´n´ Proud és Rampant, amelyeknek producere a Deep Purple bőgőse, Roger Glover volt. A lemezfelvételeket néhány maxi megjelenése kíséri, nevezetesen Broken Down Angel, Bad Bad Boy és This Flight Tonight (a világhírű Joni Mitchell-sláger feldolgozása).
  
  Ezután évente jönnek a lemezek: „Hair of the Dog” (1975), „Close Enough For Rock´n´Roll” (1976), „Expect No Mercy” (1978). Ez volt a csapat legsikeresebb időszaka.
  
  1975 Az A & M lemezcég megjelenteti a Hair Of The Dog lemezóriást amelynek producere Manny, hangmérnöke pedig Tony Tevener volt -, rajta a Love Hurts (az amerikai verzión Guilty címmel) slágerrel. A Nazareth világszerte folytatja az intenzív koncertezést, a Love Hurts pedig az A & M stúdióban valaha rögzített legismertebb szám lesz, és hasonló sikereket és el a Polydornál, illetve a Polygramnél is, az egész világon; a korong 40 héten át vezette a norvég sikerlistát, és hihetetlenül hosszú időn át foglalta el az első helyet a Greatest Hits válogatáson.
  
  1976-77 Három album - Close Enough For Rock ´n´ roll, Playin´ The Game és Expect No Mercy - kitűnő eladásokat produkál az Egyesült Államokban és Európában, ahol a csapat mind nagyobb és nagyobb népszerűségre tesz szert.
  
  1978 A Sensational Alex Harvey Band volt gitárosa, Zal Cleminson csatlakozik a bandához az aktuális album felvételei közben, ami új hangzást ad a lemeznek.
  
  1980 körül a Nazareth eltávolodik a hagyományos hard rocktól, lemezről lemezre fokozatosan tűnnek el a korábban oly gyakori gitárriffek, és egyre több ballada csendül fel. De még ebben az időszakban is produkált a zenekar sikerszámokat, és több jó lemezt is. A ”Snakes´n´Ladders” (1989) albummal kap új erőre a Nazareth. Minden ugyanolyan remekül sikerült, mint az előző alkalommal, annyi különbséggel, hogy éppen akkoriban vált ki a bandából az őskövület Manny Charlton, és lépett a helyére az új szólógitáros, Billy Rankin.

  1979-80 Megjelenik a No Mean City és Malice In Wonderland, amelyeket hosszas turnézás követ. Zal Cleminson a Malice In Wonderland amerikai turnéjának befejeztével kilép a csapatból. A négyes alapfelállás folytatja a Fool Circle lemez munkálatait.
  
  1981 A lemezfelvételek közben belép Billy Rankin gitáros és a Spirit volt billentyűse, John Locke. A hatosfogat hat hónapot tölt Amerikában turnézással. Nem lévén Európa-turné, a rajongók kitörő lelkesedéssel fogadják az új, élőben felvett dupla albumot, a Snaz-t.
  
  1982 A csapat tizenharmadik stúdióanyaga, a 2 XS Monserratban kerül felvételre, majd kilép John, hogy újjáalakítsa a Spirit formációt. A kvintett az év fennmaradó részét megszakítás nélküli turnézással tölti. A banda lelkiállapota jelentősen javul a Deram On fergeteges sikere után, amelynek európai eladási mutatói a Love Hurts eredményeit is felülmúlják. A dal számos ország, elsősorban Németország és Svédország slágerlistáján veszi be az első helyet.
  
  1983 Vancouverben (Kanada) folynak a Sound Elixir lemez felvételei. A korong szintén igen jól fogy. Az európai, egyesült államokbeli és kanadai turnét követően Billy kiválik, és szólópályára lép.
  
  1984 A négyes alapfelállás Skóciában rögzíti a The Catch albumot, az év hátralévő részét pedig világ körüli turnén tölti.
  
  1985-86 Megjelenik a Ballad Album válogatás, a zenekar pedig egészen addig járja a világot, amíg összeállnak a Cinema album zenei alapjai. A lemez felvételeire Detroitban (Egyesült Államok, Michigan állam) kerül sor 1986-ban.
  
  1986-88 A Nazareth folytatja az aktív koncertezést, Kelet-Európa országait is útba ejti, és Bombay-ben (India) is ad egy szabadtéri koncertet az Europe-pal, 150 ezres közönség előtt.
  
  1988 júliusától a tizenhetedik stúdióalbum, a Snakes ´ n´ Ladders munkálataira összpontosít.
  
  1989 Megjelenik a Joey Balin (Doro Pesch & Warlock, Al Corley) produceri segédletével készült új lemez, a Snakes ´n´ Ladders.
  
  1990 Távozik Manny, miután úgy döntött, minden idejét a zenei rendezői munkának kívánja szentelni. Ismét a bandához csatlakozik Billy, és néhány próba után a Nazareth Európában és Brazíliában turnézik az év hátralévő részében. A turné részét képezte a Szovjetunióban tett látogatás, amelynek során a zenekar 12 koncertet adott Moszkvában, 10-et pedig Leningrádban, minden bulin 22 illetve 16 ezer nézővel.
  
  1991 Még átfogóbb, és még sikeresebb szovjet turné következik. Az új dalok kidolgozása és a próbák befejezése után, a nyár végére a zenekar stúdióba vonul, ahol felveszik a No Jive albumot.
  
  1992 februárban megjelenő No Jive albumra a lehető legkedvezőbb reakciók érkeznek a kritikusok részéről, ezután Európa-turné következik, melynek során 1985 óta először angliai körutat tesz a zenekar.
  
  1993 A No Jive megjelenik az Egyesült Államokban, nagyszerű visszhangot kelt, és jól is fogy. A Nazareth új, sikeres egyesült államokbeli és kanadai klubturnéba fog, három év után először. Három turnéval később a csapat az újságok címlapjaira kerül, amikor hatalmas arénákban lép fel a Wishbone Ash-sel, a Uriah Heep-pel és a Blue Oyster Cult-tal. A Guns ´N´Roses feldolgozza a Spaghetti Incident albumára a Hair Of The Dog nótát, ami ismét ráirányítja a figyelmet a Nazarethre. Billy minden szabad napot kihasznál, hogy az új dalokon dolgozhasson, és az eredmény nem is marad el (pl.: Nazified), Dan éneke az új lemez előkészületeinek idejére csúcsformában van.
  
  1994-ben a Los Angelesi Guns´n´Roses a „Spagetti Incendent” lemezére a Nazareth felejthetetlen „Hair of the dog” (”Kutyaszőr”) slágerét is rögzíti. Ezt a feldolgozást állandóan műsoron tartja az MTV és az Észak-Amerikai rádióállomások többsége. A régi nóta az új feldolgozásban hihetetlen sikert aratott.
  
  1994 A Nazareth visszatér ugyanabba a stúdióba, ahol a No Jive lemez készült, és a régi baráttal, Tony Leverner producer, hangmérnökkel felveszi a Move Me-t. Levernerrel vették fel a Hair Of The Dog albumot, és más lemezeket. Újjáélednek a kapcsolatok Fin Castelloval, akit a banda hosszú évek óta ismert már. A Nazareth a világ körüli turné megszervezésére csapatot alkot egy másik régi baráttal, a Deep Purple menedzser Bruce Payne-nel, aki már a Thames Talent Ltd.-nél dolgozott. A csapat összeállítása a dalok Polydor és Phonogram stúdiós (Hamburg) újbóli felvétele alatt véglegesedik, baráti és üzleti kapcsolatok élednek fel.
  
  A Move Me hangzása, amely a hagyományos, keménységében is dallamos Nazareth sound és az erőteljes modern hatások ötvözeteként jellemezhető, etalonnak számított az akkori zenei színtéren. Az olyan nóták, mint a Let Me Be Your Dog igen erőteljesek, ugyanakkor az akusztikus Move Me (szintén slágerré vált) is bizonyítja Billy dalírási képességeit, és Dan énekesi tehetségét. A Bring It On Home To Mama és a Crack Me Up jellemzői az erőtől duzzadó dobjáték és a pompás gitárszólók. Egészében véve az album ismérvei a hatalmas ének és a hangok harmóniája - mindez pedig egyszer s mindenkorra a Nazareth védjegyévé vált. Tegyük hozzá: a lemezen olyan klasszikus számok akusztikus verziója is hallható, mint a Razamanaz, a My White Bicycle és a This Flight Tonight, valamint a Love Hurts új változata, amelyet a „Scarlett” televíziós sorozathoz vett fel a zenekar a Müncheni Filharmonikusokkal.
  
  1995 Karácsony előtt Billy kilép, a hármas alapfelállás pedig véglegesíti gitárosként Jimmy Murrisont, illetve billentyűsként Ronnie Leahy-t. A banda sok éve ismerte Jimmyt (aki a Trouble In Doggieland tagja volt). 1988-ban elnyerte a Perth-i Rockiskola Legjobb Tanulója címet, ezután számos formációban játszott, és elsajátította a gitározás tudományát. A Nazareth már az első közös turnén megérezte, hogy jelenléte teljesen magától értetődő. Ronnie a Pathfinders tagjaként találkozott először Dannel, Pete-tel és Darrelle 1965-ban. Később a White Trash és a Stone The Crowes soraiban tevékenykedett Maggie Bell énekesnővel. A 70-es és 80-as években olyan sztárokkal turnézott és készített felvételeket mint Alvin Lee, Jack Bruce (Mick Taylorral és Carla Bley-jel), Donovan, Jon Anderson és Van Morrison. Ronnie ezen kívül televíziós produkciókhoz és filmekhez is ír, illetve rendez zenét. Filmzeneszerzői munkásságáért 1981-ben elnyerte a Berlini Filmfesztivál díját az Ascendance-ért. Néhány heti próba után az új felállás európai turnéra indult, amely áprilisban kezdődött Svédországban, majd Németországban, Ausztriában, Svájcban és Olaszországban folytatódott. Ezután a csapat visszatért Németországba néhány fesztiválfellépés erejéig. Ezt három hónapos USA-és Kanada-turné követte, végül pedig az Egyesült Királyság is sorra került.
  
  Az 1997-es év az új lemez stúdiómunkálataival telt. Az album az új oroszországi turné kezdetével egy időben jelent meg. Ez a koncertsorozat elsősorban azokat a városokat érintette, amelyek még nem találkoztak az élő legendával.
  
  1998 Végre megjelenik a rég várt Boogaloo album. A zenekritikusok részéről „a fogadtatás a lehető legszívélyesebb, a zenekarnak az igazi rock n´roll iránti elkötelezettségének elismeréseképp”. A hangzást és a produkciót gyakran hasonlítják az Aerosmith-hez, a lemez erőteljes és minőségi munka.
  
  1999 az együttes történetének egyik legnehezebb időszaka ez. Az egyesült államokbeli turné közben szívroham következtében eltávozik az élők sorából a zenekar dobosa és menedzsere, Darrell Sweet.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Live Sound Productions

Nazareth

 programajánló: 
2024. május 19.
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
2024. május 25.
Dinamit 45 – Az utolsó jubileum
2024. május 30.
Palaye Royale a Barba Negrában!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Az Akvárium Klubba érkezik Loreen, az első nő, aki kétszer is megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált
3 nap · 29 zenekar · zéró szemét – jön az idei Alpárfeszt!
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 hail    király!    amberian dawn    paso    presidance: hungarythm    mando diao    lost dreams    red partizan    fran palermo    self deception    pókember    párterápia    soundmirror    metalfest    over my dawn    roots of death    diablo swing orchestra    víg mihály    iscream    death is not glamorous    sunn o)))    conjurer    sorbon sexual    stuck mojo    korn  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!