hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2020. augusztus 4. kedd   04:37
nincsen hozzászólás

szerző: 12qper
I. Kalandra Fül Fesztivál - Klasszikus zenei gyerek- és családi fesztivál
2020. augusztus 22–23. Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

  A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország első klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. Első alkalommal 2020. augusztus 22–23-án egy helyre gyűjtöttük a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez. A fesztivál házigazdája az Óbudai Danubia Zenekar, akik innovatív előadásaikkal az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyították, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté, több tucat újító előadás megálmodója és a zenei utánpótlás-nevelés kiemelkedő alakja.
  
  A 2020-as Fesztiválon vendégünk lesz a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra és az Accord Quartet kifejezetten erre az alkalomra készített produkciójával, Meskó Ilona és Lukácsházi Győző a Fehérlófia című előadással, Lackfi János költő saját meséivel készül, Dinyés Dániel és „operajátszóháza” is a vendégünk lesz, Dés András és ütőhangszerei régóta a kicsik kedvencei közé tartozik, de érkezik a fesztiválra Fekete János Jammal beatboxos is. A legkisebbeket ingyenes programok várják a BMC legeldugottabb zugaiban is: létrehozunk egy Pagonyos „meseszobát”, a Szigetkék Alkotóműhely művészei festőfoglalkozást tartanak, de lesznek hallásvédelemmel kapcsolatos játékok és hangszerbemutatók is.
  
  „A Kalandra Fül Fesztivállal egy valódi családi fesztivált hoztunk létre, ahol a különböző korú gyerekek éppúgy tudnak töltekezni és szórakozni, mint az őket kísérő szülők, felnőttek, erre garancia az a művésznévsor, akiket meghívtunk. Egyedi előadásainkat a legnagyobb odafigyeléssel és szeretettel állítottuk össze annak érdekében, hogy átragaszthassuk életünk legfőbb szenvedélyét, a zene iránti rajongást az utánunk következő generációkra is. Hogy legyen, aki átviszi a szerelmet a túlsó partra...” (Hámori Máté vezető karmester)
  
  Program:
  
  Zenesztorik – 2020. augusztus 22. szombat 10.00 óra
  
  A Fesztivál első napján az Óbudai Danubia Zenekar egyik saját produkciójával kezdődik a program Zenesztorik címmel, amelyben a zene történetét mutatjuk be röviden általános iskolásoknak Kr. e. 100.000-től napjainkig Hámori Máté karmester vezetésével. Mi a csuda az a zene? És miért találta ki az ember, hogy zenélni akar? Mire jó, és hogy lehet, hogy a legősibb hangszerek sok tízezer évesek? Mit énekeltek a szerzetesek a középkorban, és mire táncoltak az ősemberek? Mi a közös a keringőkben és az afrikai konga zenében? Annyi mindenről tudnánk mesélni… és fogunk is! 45 percbe sűrítettük a zene százezer éves történetét, a csontfurulyától a Star Wars-ig. Lesz tánc, közös konga-parti, rizsporos paróka és minden, ami a fúvósok csövén kifér. Minden, amit a zenetörténetről tudni akarsz, de még nem merted megkérdezni. Mindebben az Orkesztrika Alapítvány táncosai lesznek segítségünkre.
  
  Rímes bál a zenekarban – 2020. augusztus 22. szombat 11.30 óra
  
  A Rímes bál a zenekarban szintén a Danubia zenészeinek produkciója – rímekbe szedett interaktív hangszerbemutató Benjamin Britten műve nyomán. Mennyiféle hangszer csücsül egy nagyzenekarban, és mindegyik egészen mást csinál… Hogyan lesz ebből összhang, és miben különböznek egymástól a hangszerek? Melyik tud csiripelni, és melyiknek „acélosan brutál” a hangja? Melyik nagytestű hangszer rejt érzékeny szívű játékost, és mire való egyáltalán a karmester? Erre a sok kérdésre ad szórakoztató választ az Óbudai Danubia Zenekar koncertje, ahol rímekbe szedve mutatja be a házigazda, Hámori Máté a zenekar hangszereit és műhelytitkait. Ráadásul egy szerencsés hallgató karmesterként is kipróbálhatja magát a zenekar előtt.
  
  Operajátszóház – 2020. augusztus 22. szombat 15.00 óra
  
  A Danubia produkcióit követően Operajátszóház várja a kicsiket és nagyokat Dinyés Dániel vezetésével. Az Operajátszóház egy olyan interaktív foglalkozás, ahol a gyerekek megtanulják aktívan, játszva hallgatni az operát. Az énekesek és a zenekar közelsége szó szerint kézzel foghatóvá teszik számukra az élményt. Dinyés Dániel karmester garantálja az aktív részvételt, miközben az operák zenei mondanivalóját próbálja megvilágítani közérthetően. Közreműködik Kolonits Klára (szoprán) és Erdős Attila (bariton), játékmester: Göttinger Pál.
  
  Jammal dzsemmel – 2020. augusztus 22. szombat 18.00 óra
  
  Az első nap zárásaként egy új kísérletnek lehetünk tanúi. Fekete János Jammal zenész családban nőtt fel, ahol mindig zene vette körül. Ennek hatására kezdett el először dobolni, majd később beatboxolni, azaz szájdobolni. Jammal egyszemélyes nagyzenekarának hangszerei mind ott lapulnak a torkában. A Kőbányai Zenei Stúdióban dob szakon végzett 2011-ben. Minden stílusú zenét kedvel, ennek megfelelően sokféle zenekarban játszik. A zenekarokon kívül még színházban is zenél, ahol főleg hangutánzással, hangeffektekkel, beatboxal egészíti ki az előadásokat. A zenész nemcsak mondja, de meg is mutatja, hogy szájjal minden utánozható: a kinyíló ajtó vagy a fékező autó hangja, de még akár a zuhanyzó sűrű zajai is. A pódiumon ezúttal életünk hangjai jelennek meg, azok a hangok, amelyeket már meg sem hallunk, mert annyira természetesek számunkra. De mi történik, ha nem a megszokott módon találkozunk velük? Ha figyelünk, zene, mese, történet kerekedik belőlük. A Fesztiválon egy teljes szimfonikus zenekarral keveri a beatbox adta lehetőségeket.
  
  Hangfestett történetek Lackfi Jánossal – 2020. augusztus 23. vasárnap 10.00 óra
  
  A Fesztivál másnapján a Danubia Hangfestett történetek Lackfi Jánossal című előadásával kezdünk. A jó meséknek dallama van, mi pedig arra vállalkozunk, hogy ezen a délelőttön Lackfi János legszebb / legviccesebb / legfurább történetei mögé felfessük a hozzá való zenéket. Mi hozzuk az alapokat: egy szimfonikus zenekart Hámori Máté karmester vezetésével, sok-sok hangszert, kódszavakat és jelnyelvet – egy igazi közösségi zenés improvizációt, amiben mindenki zenekari taggá válhat. És még szolfézs sem kell hozzá… egyszóval nem érdemes kihagyni!
  
  Roll over Beethoven – 2020. augusztus 23. vasárnap 11.30 óra
  
  Mint tudjuk, Beethoven a zene Mozartja. Magyarul: minden klasszikus zenészek alfája és omegája, a legnagyobb lázadó, a legvagányabb rocker, aki a zenét a sarkaiból fordította ki, aki a sorssal is dacolt: pá-pá-pá-páááám! Ezt a szuperhőst hozzuk el Roll over Beethoven címmel, szűk egy órában – Szemenyei János színész és Hámori Máté házigazda-karmester segítségével – bemutatva, hogy hogyan is lehet egy kétszáz éves zene ma is kemény, feszes, forradalmi, pörgős és megdöbbentően érzékeny egyszerre. Lesz zongorázás, zenekari lárma, siketség-szimulátor és sok minden más. Csak erős idegzetűeknek!
  
  Fehérlófia – 2020. augusztus 23. vasárnap 15.00 óra
  
  A Fehérlófia az egyik legismertebb és egyben legarchaikusabb magyar népmese, ami évszázadokon keresztül hagyományozódott tovább. Olyan sok bölcsességet, tudást rögzít, ami koroktól függetlenül érdekes és érvényes mindenki számára. Dobszay-Meskó Ilona kortárs zeneszerzőnő és Tarr Ferenc szövegíró ezért is döntött úgy, hogy ebből a csodálatos meséből modern hangzású zenejátékot készít, amelyben a mesélő szerepét Lukácsházi Győző tölti be. Adaptációjuk célja kettős. Egyrészt céljuk ezt az izgalmas történetet olyan megvilágításba helyezni, amely a mai ember és különösen a még nyitott fiatalok számára is elérhetővé és érthetővé teszi ezeket az örök értékeket. Másik céljuk, hogy e történeten keresztül bevezessék a legfiatalabbakat is a klasszikus zene és a koncerttermek világába, a darabot hallgatva ők is kedvet kapjanak a klasszikus zene hallgatásához.
  
  Jazzikus és Klazz – Modern Art Orchestra – 2020. augusztus 23. vasárnap 18.00 óra
  
  Igazi kuriózum lesz a Kalandra Fül Fesztivál zárókoncertje. A zenekarvezető-trombitaművész, Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult Modern Art Orchestra ezúttal a modern zene iránt elkötelezett Accord Quartettel közösen lép színpadra. Nem is gondolnánk, mennyi hasonlóság lehet az egyik legismertebb hazai jazz big band és a sokoldalú vonósnégyes között! Mindkét együttes hatalmas kortárs zenei repertoárral rendelkezik, köszönhetően annak, hogy számtalan zeneszerző írt már kifejezetten e két zenekar számára műveket. Mindkét formáció folyamatosan feszegeti „eredeti” műfajának határait, otthonosan mozognak mind a klasszikus és jazz, a kísérleti zene, a könnyedebb stílusokban is. Szerintük minden gyerek fogékony a zenére, és ezt most is szeretnék bebizonyítani: kifejezetten erre az alkalomra, elsősorban a 8–14 éves korosztály számára készített egyórás műsorukban rövid tételekből áll össze a program klasszikus zenei átdolgozásokból. Partnerük a zenei kalandozások során Mali Emese zongoraművész lesz.
  
  Dobterasz
  
  A Fesztivál mindkét napján Dés András ingyenes Dobterasza várja az érdeklődőket, ahol a Danubia Zenekar ütőseivel és hangszereivel, valamint Dés András saját ütőhangszereivel szórakoztatják a gyerekeket, akiknek lehetőségük lesz megismerni és kipróbálni a hangszereket, így az együtt zenélés örömének is részesei lehetnek. Megismerkedhetünk ismert és kevésbé ismert, apró és hatalmas méretű hangszerekkel, és még az is kiderülhet, hogy egy kis fantáziával bármiből lehet ütőhangszer.
  
  Kísérőprogramok
  
  A Fesztivál mindkét napján lehetőség lesz ingyenes kísérőprogramokon is részt venni. Ilyen például a Szigetkék Alkotóműhely foglalkozása, amelynek során az érdeklődők különböző képző- és iparművészeti technikákkal ismerkedhetnek meg játékos, kreatív gondolkodásra, a résztvevők adottságainak kibontakoztatására ösztönző formában. A műhely vezetője Balla Vera képzőművész.
  A kicsit megpihenni vágyóknak a Pagony Kiadó elhozza a gyermek- és ifjúsági irodalom legfrissebb köteteit, valamint „meseolvasói” is segítenek a könyvek megismerésében az erre a célra kialakított „csendszobában”.
  Zenekarunk folytatja a hallásvédelemmel kapcsolatos érzékenyítését: gyerekek számára készített eszközök segítségével hívja fel a kicsik és szüleik figyelmét a hallásvédelem fontosságára, amelyeket bárki a helyszínen kipróbálhat az Audiopont Halláscentrumok audiológusai segítségével.
  A BMC előterében a Zenekar művészei a két nap során több alkalommal hangszerbemutatókkal fogadják a közönséget, a büfé pedig bővített kínálattal várja a gyerekeket, családokat.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 pacino    we came as romans    flotsam    kötelező közhelyek    vojnits    cameron    bikelinefest    grand mexican warlock    afgrund    animals    the orange strips    darkest era    gorgoroth    kaszás géza    rock napja    the cult    tyson    sylvester stallone    sc.art    utazó rajziskola    rocktusa    triptykon    crossholder    age of agony    smashing pumpkins  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!