hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. október 5. kedd   15:10
nincsen hozzászólás

szerző: Mjásznik Pálács
Turulvér: Turulvér
Szerzői kiadás

  A legprofibb, legjobb körülmények között dolgozó bandákra sem minden esetben jellemző igényességről tanúskodik a Turulvér 2003-as debütáló felvétele. Az egyszerűségében roppantmód ízléses, egyúttal hangulatos és mindenféle klisétől mentes borító egyből az ember kezébe csalja a kiadványt, és az információs értékére sem emelhetünk panaszt: a lemezzel kapcsolatos összes lényeges tudnivalót és a dalszövegeket is tartalmazza, kifogástalanul látva el a rá szabott szerepet. Ha pedig a böngészés végeztével a lejátszóba helyezzük a korongot, és a zúgó morajokkal, szélfúvás hangjával és lódobogással kísért, sablonosnak mégsem mondható intro segítségével belehelyezkedünk a nagy népvándorlások, a honfoglalás korának pogány világába (hisz a zenekar ezen időkre tekint vissza dalaiban), az időutazást nem rontja el az eztán megdörrenő dalok hangzása sem. A békéscsabai Elysion Stúdióban végzett munkálatok eredményeképpen egyszerre erőteljes, marcangoló, mégis kimunkált, áttekinthető hangzásképpel tárul elénk szűk huszonöt percben a banda black metal zenéje.
  
  A 892-t követően az Ima az első rendes dal a kiadványon, ezzel a nótával már az EP kézhez kapása előtt is találkoztam egy promo-cd-n. Azt a felvételt hallgatva óvatos bizalommal annyit írtam magamban a Turulvér neve mellé, hogy ígéretes, ötletes zenekar ez, de várjunk valami kiadósabb megmérettetésre, egy dal alapján elhamarkodott volna ítélni. Most, az egész minialbum ismeretében azt kell mondjam, bármelyik tétel szerepelhetett volna az Ima helyén azon az anyagon, a színvonal 25 percen keresztül is mindvégig olyan magasan marad, amilyen magasan meghúzták azon a négyperces bemutatkozáson.
  
  Jó példája ez a lemez annak, hogy feltűnő progresszív kísérletek, eredetileg műfajidegennek tűnő zenei elemek bevezetése nélkül is lehet figyelemreméltót, emlékezeteset alkotni egy bejáratottnak nevezhető műfajban, méghozzá anélkül is, hogy a plágium vagy az unalmasság árnyéka vetülnék a műre akár csak egy percre. A Turulvér black metalja nem elegyedik indusztriális hatásokkal, női énekkel, még csak billentyűs témák sincsenek benne, mégsem utasíthatja el senki egy egyszerű lejárt lemez-legyintéssel, és éppen ez adja meg e banda jellegzetességét.
  
  A felvételt keretbe foglaló és kerek egészbe gyúró intro és outro között öt változatos felépítésű, karakteres, gyakorta himnikusan emelkedett hangulatú tétel bomlik ki az EP-n, melyeknek mindegyike tartogat ízléses meglepetéseket a hallgatónak. Tempójában, intenzitásában kellőképpen, de korántsem túlhajtottan megvariált dal mindegyik, mozgalmasan váltakoznak bennük a szélvész gyorsaságú és a mérsékeltebb tempók. A ritmusszekció munkája üdítően tartalmas, sokkal kalandosabb, merészebb, mint az a stílusban alkotó bandák többségénél tapasztalható. A dobjáték még a gyors csépelések közepette sem tartózkodik a rafináltabb megoldásoktól, de a lassabb témáknál még gazdagabban alapoz Kulcsár Gergely, a Pro Patria elején és a dal közben is hallható harcba hívó dobpergés pedig egyenesen önálló hangulatteremtő erővel bír. Társa, Orosz Richárd basszusgitár-futamai a műfajban ritkán tapasztalható módon igen gyakran vonják magukra a figyelmet és vívják ki a hallgató elismerését annak révén, hogy nem szorítkoznak egyszerű kísérő-, hangzásvastagító szerepre, hanem önálló dallamvezetésekkel épülnek bele a dalokba. Kulcsár Ádám ötletes gitárriffjei sűrűn hálózzák be a nótákat, gyakran még visszafogottabb sebességnél is nagyon tömören fortyognak, ezt azonban jól ellensúlyozza egy-egy szellős, torzítatlanul elpengetett megoldás, mint amilyen például az A hős énekében hallható. Szőllősi Balázs vokalizálása a károgás fröcsögőbb válfajába sorolható, erejét sok helyütt hatásosan növeli, hogy visszhangszerűen megsokszorozódik, egymás alá úszik egy-egy elkiáltott szava vagy rikoltása. Bár artikulátlannak nem nevezném a témáit, néhányszor azért szükség van a bookletre, hogy kivehetők legyenek a szövegek, ez azonban nyilvánvalóan annak is köszönhető, hogy azok ízes archaikus kifejezésekből, szófordulatokból épülnek fel, ami pedig tovább emeli a banda eredetiségét, koncepciózus hozzáállásának egységét. A dalok közül egyébként három íródott csak magyar nyelven, a Pro Patria és a Meótisz angolul szólal meg, ám ez sem bontja meg a felvétel egységét, inkább érdekes színezetet ad neki és érdemessé teszi esetleges külföldi terjesztésre is.
  
  Úgy érzem, ez a lemez főként az avatott, a műfajban járatos black metal-hallgatókat képes megszólítani, azokat, akik magabiztosan eligazodnak a stílus alfajai közt és különbséget tudnak tenni az egyes bandák között, ők ugyanis minden bizonnyal már bőséges viszonyítási alappal rendelkeznek ahhoz, hogy könnyűszerrel megállapítsák a Turulvér zenéjének minőségi fölényét a tucat-blackmetal lemezekkel szemben. Ilyeténképpen nyugodt szívvel ajánlom értő és kritikus figyelmükbe eme kiadványt annak biztos tudatában, hogy megelégedésükre fog szolgálni.
  
  892
  Ima
  Pro patria
  A hős éneke
  Vezérek vezére
  Meótisz
  907



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Turulvér

 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 disztraktor    the mahones    pentagram    manökken proletarz    safe house    atticus ross    hans zimmer    boysetsfire    in vain    divided multitude    rolling stones    entombed ad    paranormal activity 2    obituary    vildhjarta    death in vegas    arctic monkeys    rise against cover    galileo    footlose    reason    dodheimsgard    falco    prodigy    the dillinger escape plan  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!