hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
hírek   2020. április 24. péntek   04:40
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Örökbefogadókat keres a bajba jutott Szegedi Vadaspark


  Nehéz helyzetbe került a Szegedi Vadaspark. A koronavírus járvány okozta vészhelyzet, pontosabban az azzal kapcsolatos intézkedések miatt március 16. óta zárva tart az állatkert, így már bő 1 hónapja elesik fő bevételi forrásától, a jegybevételtől. A vadasparkot más intézményekkel ellentétben nem lehet inaktiválni, az állatokat ugyanúgy kell etetni, ellátni, gyógyítani most is. Az állatkertnek bárki segíthet azzal, ha örökbe fogadja egy-egy lakóját, legyen az törpe víziló, guyanai krokodilteju vagy a Madagaszkár rajzfilmből is ismert gyűrűsfarkú maki.
  
  A Szegedi Vadaspark Magyarország legnagyobb területű állatkertje a maga 45 hektárjával. Több mint 200 faj található itt, ezek harmada olyan ritka, veszélyeztetett állat, amelyet nemzetközi fajmegmentési program keretében tartanak. A Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpont, itt fogadják be a legtöbb vadon sérült, elárvult, vagy éppen a határon elkobzott, jogtalanul tartott védett állatot. Ezek száma félezer is lehet évente.
  - Az állatkert nehéz helyzetbe került azzal, hogy március 16. óta nem fogadhatja a látogatókat – mondta Verpik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója – Az intézmény bevételének több mint kétharmadát a jegyárak és a vállalkozási tevékenységek teszik ki. A tavasz nálunk egy kiemelt időszak, húsvétkor rendszeresen 15-20 ezer látogatónk van, ez most sajnos elmaradt. Bár Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a támogatásáról biztosította az állatkertet a vészhelyzet alatt, hogy alapszinten tovább tudjon működni, a nonprofit cég a jelentős bevételkiesés miatt várja az állatbarátok segítségét is.
  Az állatkertnek bárki segíthet adója 1 százalékának felajánlásával vagy egy állat örökbefogadásával. Utóbbi már régi hagyomány az állatkertek világában, amely természetesen nem jár tartási kötelezettséggel, hanem a kedvencek tartásának támogatását jelenti. Az érte kapott elismerő oklevél sokak számára kedves ajándék a segítség élménye mellett. Az örökbefogadás egy izgalmas ajándék is lehet. Számos esetben kapott az intézmény ezzel kapcsolatban fura kéréseket. Egy fiatalember például leánykéréssel kapcsolta össze, a hölgy pedig igent is mondott a fókák jelenlétében.
  A támogatás minimális összege egyforma (magánszemélyeknél évi 7 ezer, cégeknél évi 50 ezer forint), legyen szó csupasz turkálóról vagy elefántról. A támogatások egy kalapba kerülnek, abból azon állatok is részesülnek, amelyek kevésbé népszerűek. Egy állatot többen is örökbe fogadhatnak. Zuri, a törpe víziló 2020-ban ez idáig a legnépszerűbb az örökbe fogadók körében. Nem csoda, hiszen az idei év nagy szenzációja, hogy ismét született kis víziló a Vadasparkban. A 2019-es évben a legtöbben pápaszemes pingvineket fogadtak örökbe. A Madagaszkár rajzfilm hatására a gyűrűsfarkú makik is nagyon népszerűek. Bár állatkertekben gyakorinak számítanak, vadon az egyik legveszélyeztetettebb főemlős, pár ezer egyede él már csak vadon. A csupaszpofájú tamarint kevesebben fogadták örökbe, pedig egy természetvédelmi szempontból jelentős faj, és a Vadasparkban jó eredményeket ért el a tenyésztésében.
  Vannak állatok, amelyeket még nem fogadtak örökbe. Pedig sok érdekes van közöttük is, mint például a guyanai krokodilteju, melynek takarmányozása nem kis kihívást jelent. Ugyanis ők főleg puhatestűekkel, kagylókkal és csigákkal táplálkoznak. Impozáns megjelenésük, érdekes viselkedésük és a kihívásnak tekinthető tartásuk miatt kuriózumnak számítanak az állatkertek és a terraristák körében egyaránt. Talán valakinek egyszer ők is megtetszenek.
  
  Bővebb információ
  
  
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ozzy robban a Crack Cocaine-nal. Új dal Billy Morrisonnal és Steve Stevensszel!
A brit doomgaze a Sugar Horse bejelentette új albumát: Grand Scheme Of Things-et
Blackened Rose sötét melankolikus himnusza az elveszett szerelemről
Foreign Hands- Új album, keményebb hangzás
Giga Totális Metal koncert - Pokolgép évek: Éjszakai bevetés 35! címmel - a Barba Negrában április 27-én
Vendetta- TX2 legkeményebb ütése
Naponta négy fiatal fontolgat öngyilkosságot, nekik is szól a Konyha új dala
Megjelent az Exodikon Chaosophilia című új nagylemeze - Klippremier: Untermensch - A manipulátorok lélektana
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 palov & mishkin    rotten tomatoes    nightmare in elm street    julia roberts    fit for a king    életképek    palace    whocares    jeremy renner    jon lord    killfest    zonaria    mena suvari    pszichoszingli    dustin hoffman    turbonegro    silent screams    the ting tings    obituary    maria brink    gaya arutyunyan    total world domination    skore    szokolay-dongó balázs    pintér csaba  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!