hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
hírek   2020. március 30. hétfő   04:38
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Mi lesz az OKJ képzésekkel a koronavírus idején?


  A koronavírus okozta járványhelyzet a felnőttképzők életét is felborította. Az ikk.hu oldalon már olvasható egy ajánlás az intézményeknek az OKJ-s képzések megtartásáról. Emellett jelenleg is előkészítés alatt áll egy javaslat, mely iránymutatást ad a felnőttképzés szereplői számára.
  
  Az Innovatív Képzéstámogató Központ oldalán március 17-én megjelent ajánlás szerint kormánydöntésig a felmerülő kérdésekben a felnőttképzést folytató intézmény és a képzésben részt vevő megállapodása és kölcsönös együttműködése irányadó azzal a kiegészítéssel, hogy a járványügyi helyzetre vonatkozó előírásokat fokozottan be kell tartani. Például a képzés során az egy légtérben való tartózkodás csak kisebb csoportban, megfelelő távolság betartásával történjen.
  
  Ezen túlmenően – a képzés jellegétől és tartalmától függően – egyértelműen előnyben kell részesíteni a képzés digitális, távoktatási formáit, vagy ha ez nem lehetséges, a képzést el kell halasztani.
  
  A javaslat a támogatott felnőttképzések esetében is kötelezővé tenné a képzések távoktatásban történő megszervezését akkor is, ha ezt más jogszabály nem teszi lehetővé, illetve ha a támogatási szerződés vagy a jogszabály egyébként kontaktórás képzést ír elő. Ha a képzés ilyen formában nem valósítható meg, a javaslat szerint a támogatási szerződésben meghatározott teljesítési határidőt automatikusan meghosszabbítanák.
  
  A járványhelyzet miatt nem lehet kötelezni a képzésben részt vevőket kontaktóra látogatására. Amennyiben a képzésben részt vevő ilyen órán nem vesz rész, nem minősülhet igazolatlan mulasztásnak, és emiatt nem érheti többletköltség sem.
  
  Mi lesz a komplex szakmai vizsgákkal?
  
  Jelen pillanatban egyértelmű jogszabályi tiltás nincs a vizsgák megszervezésére, így ha mégis szerveznek vizsgát, azt kis csoportokban, a személyek között legalább 1,5 méteres távolságot biztosítva, a járványügyi szabályok legszigorúbb betartásával javasolt megtenni. Amennyiben a vizsgázó nem vállalja a részvételt, nyomós indok miatti meg nem jelenésnek számít, vagyis emiatt hátrány nem érheti.
  
  A kialakult veszélyhelyzetre tekintettel kifejezett tiltás hiányában sem javasolt a vizsgák személyes jelenléttel való megtartása. A javaslat szerint amennyiben a vizsga digitális eszközök segítségével távollévők között megszervezhető és jól dokumentálható, az a jogszabály szerinti vizsgával egyenértékűnek tekintendő, az OKJ-bizonyítvány kiadható. Amennyiben a vizsga az előző módon nem szervezhető meg, a vizsgát el kell halasztani.
  
  Ha az írásbeli vizsga már megvalósult, a gyakorlati és/vagy szóbeli vizsgát jelen helyzetben nem szükséges az írásbeli vizsga időpontjától számított 30 napon belül lebonyolítani.
  
  Lehet még jelentkezni, a képzések meg lesznek tartva
  
  A felnőttképzők a járványhelyzetre reagálva vagy elhalasztották későbbi időpontra a tanfolyamok indulásának kezdetét, vagy digitális formában biztosítják a tanulók számára az oktatást. Egyes felnőttképzők 1-2 hetes szünetet rendeltek el, hogy megfelelően elő tudják készíteni az elektronikus tananyagokat a távoktatás bevezetéséhez.
  
  A TanfolyamOKJ.hu tanfolyamkereső portál által megkérdezett felnőttképzők azt nyilatkozták, hogy bár előfordulhatnak késések, de a kiírt tanfolyamok el fognak indulni, és minden képzés hiánytalanul meg lesz tartva. A képzők továbbra is dolgoznak, és fogadják a jelentkezéseket online.
  
  A járványhelyzet ellenére a felnőttképzésben korábban bevezetett változások – melyek szerint már csak idén lehet felnőttképzésben OKJ képzést elkezdeni –, továbbra is érvényesek. Éppen ezért nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a jelentkezést, mert a veszélyhelyzet után várható jelentkezési roham miatt már nem biztos, hogy lesz hely a későbbi csoportokban.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amanna bemutatja legújabb dalát „Valamiér´”
Trash Boat kiadja a „Break You” című legújabb dalát
Megérkezett a Banks Arcade a Self Help című vadonatúj dala
Együtt érkezik a Dürer-be a Hatebreed és a Crowbar
Megjelent Bognár Szilvia - Király Nóra - Kovács Zoltán: Parallel című albuma
Einstürzende Neubauten alien pop music az Akváriumban
Rifflord: Dél-Dakota metal titánjai visszatérnek
A Paraline új videoklippel tiszteleg Kurt Cobain előtt: „One Shot, One Kill”
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 satöbbi    alice cooper    kihajolni veszélyes    joe bonamassa    chuck schuldiner    symphonica    scene    midriff    peta    jinjer    jaffa    hangarvain    barabás lőrinc    oceano    welicoruss    beri ary    steven tyler    paul di’anno    self deception    give em blood    ryan reynolds    paramore    the hangover 2    nagyfiúk    ocho macho  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!