hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2019. december 17. kedd   21:21
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
Újra aratott a D-A-D
2019. december 7. A38

  2019. december 7-én ismét nálunk járt az ikonikus dán rock csapat, a D-A-D. Az A38 színpadán láthatta őket ismét a magyar közönség. A tour for the loud 9 európai országa közé hazánk is befért. Új albumuk: A prayer for the loud idén debütált, és ismét a dán slágerlista élére repítette a 25 éve fennálló csapatot.
  
  Az estét elő zenekarként a Hangarvain nyitotta. Az olasz hard rock banda 2013-ban alakult. The great machine című új lemezük népszerűsítésére csatlakoztak a nagy öregekhez a teljes turnéra. Sergio Toledo Mosca énekhangja kifejezetten kellemes, ahogy megjelenése is valódi mediterrán. Fekete, hullámos haját kalap alá rejtette, de így is vérbeli latin lover benyomását keltette. A műfajhoz képest izgalmas részlet volt a színpadon elhelyezett két mandala. Klasszikus olaszként azt gondoltam, a katolikus valláshoz tartozik, de az ékszerei is egyértelművé tették, hogy a keleti filozófia iránt elkötelezett. Érdekes egyveleg volt a műfajt tekintve. Elmúlásról szóló daluknál levette a kalapját, és átéléssel énekelt a halálról egy lassú balladát. Ritkán látok spiritualitást egy rock koncerten, de nem volt diszharmonikus. Nekem tetszett.
  
  Az átszerelés perceiben szépen megtelt a hajó gyomra, és sokan várták, hogy az eredetileg Disneyland After Dark néven aposztrofált együttes színpadra lépjen. A Koppenhágában, 1984-ben alapított csapat érdekessége, hogy 35 év alatt mindössze egy tagcserét élt meg. A legfrissebb arc Laust Sonne dobos, aki 1999 óta kezeli az ütőket. Nevüket nemzetközi karrierjük kezdetén rövidítették le, mert nem akartak pereskedni a Disney céggel.
  
  Jesper Binzer énekes, Stig Pedersen basszusgitáros és Jacob Binzer gitáros nagy ováció közepette kissé teátrálisan, de abszolút rutinosan bevonult, hogy ne várakoztassa tovább a közönséget. Binzer igazi 80-as évekbeli rockernek megfelelően rojtokkal díszített, cowboy farmerdzsekiben lépett fel, de gitárosa, haladva a korral lovaglónadrágot vett fel sportos zakóval, amitől nekem kifejezetten nőies benyomást tett. Igyekezett minél több izgalmas hangszeren, és lehetőleg minél magasabb helyeken állva zenélni. Arra viszonylag hamar rájött, hogy a dob felszerelés tetejéről beveri a fejét a plafonba. Mindent a közönségért. Játszott világító plexi gitáron, kereszt alakún, aminek a vége egy második világháborús, dupla fedeles repülő volt, de olyanon is, ami az együttes jelképét, a bivaly koponyát formázta. Összesen közel 15 gitárt cseréltek a koncerten.
  
  A csapat barátságon alapul, ez látható a mögöttük lévő évekből, és az összeszokott tagokon is. Érdemes a honlapjukra is vetni egy pillantást. Egyrészt egyedi stílusa teszi különlegessé, másrészt rengeteg archív fotó található rajta a kezdetektől. Mindig van egy nagyon erős, jellegzetes energetikája a több évtizede együttműködő embereknek, és ezt láttam ezen az estén is. Vitték magukkal a közönséget, igyekeztek megőrülni a színpadon. A műfajta nem jellemző módon, a koncerten lökdösődés alakult ki, amit azonnal észrevettek, és megálltak. Akkora volt a kontraszt, hogy nagyobb beavatkozásra nem is volt szükség.
  
  Az évek nem vettek el az energiatartalékukból semmit. Begyújtották a rakétákat, és vitték magukkal a rajongókat. Ha nem érzik ezt a tüzet, leteszik a mikrofont és a hangszereket. A 90-es évek elején 3 évig teljes hallgatásba burkolóztak, majd amikor új lemezzel jelentkeztek, a rajongók egyből megtöltötték újra a koncerttermeket. Szép példája, hogyan lehet megelőzni a kiégést, hogyan lehet 35 év után is energikusan zenélni, hogyan lehet több évtized után is megújulni. Kell az élethez ez a spiritusz…


Kulcsszavak:
  hangarvain     d-a-d 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

A38 Hajó - Budapest

 kapcsolódó cikkek: 

D-A-D: A Tour For The Loud- 2019.12.07. A38

A D-A-D (DK) újra Budapesten

 a rovat legfrissebb cikkei: 
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
Fear Factory, Butcher Babies, Ignea, Ghost Of Atlantis
Black Veil Brides az Arénában
 kapcsolódó fotók: 

HANGARVAIN - 2019.december 07. A38 - A Tour For The Loud

D-A-D - 2019.december 07. A38 - A Tour For The Loud
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 mundruczó    howl    leleményes hugo    greg bennick    sólstafir    the southern oracle    mr.big    spirits    todd phillips    southern oracle    butcher babies    rock the nation    chaoswave    my chemical romance    sylvester stallone    special providence    jaden smith    jamie winchester    george w. bush    jorge salán    sub bass monster    atticus ross    hazai termék    voices of destiny    the orange strips  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!