hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [album]  2019. november 29. péntek   04:25
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum decemberi aktuális


  Időszaki kiállítások:
  
  Gerbeaud Emil 1854–1919
  2019. november 8. – 2020. április 5.
  
  Kereken száz éve annak, hogy nincs köztünk a híres cukrász, csokoládégyár-tulajdonos Gerbeaud Emil (1854–1919), aki elévülhetetlen érdemeivel nemzetközi hírnevet és elismerést szerzett a magyar cukrász- és édesiparnak. Gerbeaud a svájci Genfben született, felmenői cukrászok voltak, melynek köszönhetően a szakmát már gyermekkorában megismerhette. Fiatal cukrász évei alatt bejárta Nyugat-Európa országait: németországi, franciaországi, angliai cukrászműhelyekben dolgozott, hogy minél több tapasztalatot és gyakorlatot szerezzen a szakmájában. Párizsban megismerkedett Kugler Henrikkel, melynek köszönhetően az új élet és sikeres munka reményében Pestre költözött. Kugler és Gerbeaud minőségi termékeivel rövid időn belül meghódította az egész országot, s a huszadik század elejére már a világ távoli tájaira is eljutottak árucikkeik. Gerbeaud Emil sikert sikerre halmozott, számos újítást vezetett be a termelésbe, melyekkel hozzájárult a magyar cukrászipar fejlesztéséhez, versenyképessé tételéhez. A kiállítás tiszteletreméltó alakjának kíván emléket állítani.
  
  Játszunk – fotókiállítás
  2019. november 21. – 2020. március 1.
  
  A Magyar Fotóművészek Világszövetsége által   meghirdetett és megrendezett  idei XIX.  Nemzetközi-Magyar Fotószalon egyik témája az MKVM által javasolt „Játszunk” volt. Ennek legjobb és díjnyertes alkotásaiból láthatunk itt egy válogatást. Életünk szinte minden területére kiterjed a játék,  az emberi faj megkülönböztető jellemzőjeként:  szinte nincs is olyan aktivitásunk, ahol ne tudnánk tetten érni a játékosság fogalmát vagy éppen rendező elvét. Messze többről van szó, mint a tényleges játék közben megfigyelhető momentumok és alapelvek összességéről, ha igaz az, hogy „színház az egész világ”, akkor legalább annyira igaz az is, hogy „JÁTÉK AZ EGÉSZ VILÁG”. Ennek felismerésében segít ez a tárlat, miközben gyönyörködhetünk a pályázók fotóinak színe-javában. Jó szórakozást!
  
  Mézes gondolatok
  2019. november 22. – 2020. április 5.
  
  A méz mint az édes íz alapvető hordozója már a kezdetek óta jelen van az emberiség történetében. Az apró repülő rovarok évezredek óta édesítik meg életünket és óvják egészségünket a természet nagylelkűsége által rájuk ruházott képességeik révén. Nap mint nap számtalan olyan terméket használunk, amelyben méhek által előállított anyagok találhatóak. Ha a környezeti ártalmak és az emberi tevékenység miatt méhek eltűnnek a földről, vajon tudnánk-e nélkülözni őket? A fontosabb méztípusok és méhtermékek megismerése mindenkinek tanulságos lehet, ezt már csak tetézi a felhasználási területük hihetetlen gazdagsága. A kiállítás a megismerést és a megértést is segíti, hiszen minél többet tudunk a méhekről, annál jobban szeretjük és óvjuk őket, mint a természet egyensúlyának fontos elemeit, életünk megédesítőit.
  
  Szerencsés lapjárást!
  150 éves az Első Magyar Játékkártyagyár
  2019. szeptember 27. – 2020. február 2.
  
  Minden idők egyik legnépszerűbb játékeszköze a játékkártya. Nem árthatott neki tilalom, átok és elégetés, az ördög bibliájának is nevezett ártatlan kártyalapok hasonló indulatokat és szenvedélyt váltottak ki arisztokraták, polgárok, katonák, diákok, asszonyok és pórok körében.
  A kiállítás a magyarországi kártyafestészet és -gyártás legszebb termékeit mutatja meg a különböző történelmi korszakokban 1869-től 2012-ig; melyek kezdetben az Első Magyar Kártyagyár Részvénytársulat (1869-1896), majd Piatnik Nándor és Fiai Játékkártyagyár (1896-1949), utóbb Játékkártyagyár és Nyomda, Offset és Játékkártya Nyomda (1950-2012) működése során születtek.
  A kártyák mellett számos eredeti forrásdokumentumot is megtekinthetnek látogatóink, így cégtörténeti iratokat, árumintakönyveket, levélpapírokat, korabeli reklámokat, archív fényképeket. Mindezek mellett pedig a tablókon és tárlókban helyet kapnak az elmúlt 150 év kártyajátszási kultúrájának emléktárgyai is használati- és dísztárgyak, könyvek és folyóiratok, képes levelezőlapok, fényképek formájában.
  
  Programok:
  
  Bohém-klub
  2019. december 3., kedd, 19.30
  A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje
  
  Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band koncertjére.
  Belépő: 2.000 Ft / 1.500 Ft (diák)
  4 alkalmas bérlet: 6.000 Ft / 4.000 Ft (diák)
  
  Világzenei sorozat
  2019. december 5., csütörtök, 19.00
  Flying Spirit
  
  Egy különleges mantra válogatással készülnek, amely segíti a lelket felkészíteni az ünnepi, év végi időszakra. Jöjjön el Ön is és legyen részese ennek a hangulatos, szívet melengető estének.
  „Hiszünk az élő zene varázsában, amellyel együtt áramolva koncertjeinken meghitt, bensőséges – hol érzelmes, hol vidám – pillanatokat élünk át. A hegedű, a gitár és az énekhangok játékával az emberek szívét szólítjuk meg. Intuitív előadásunk teret enged az elmélyülésnek és érzéseink tiszta megélésének.
  Saját, magyar nyelvű, mély mondanivalót magában rejtő dalszövegeink belső világunk őszinte kérdéseit, emberi mivoltunk értékeit és kihívásait szólaltatják meg. Zenénk hangulata ötvözi a lágy akusztikus könnyűzene, a mantrák és a spiritualitás világát.
  A Flying Spirit magával ragadó szépsége, szívet melengető zenéje a szeretet útján repít önmagunk felé.”
  Koltai Dóra – ének, gitár
  Juhász Enikő – ének, hegedű
  Belépő: 1.500 Ft
  Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
  
  A Napfonat adventi koncertje
  2019. december 18., szerda, 19.00 – 21.00
  
  Ennek a csodálatos, tartalmas, intenzív és gazdag évnek a zárásaként szeretnénk Önökkel együtt ünnepelni, hálát adni, kicsit belesimulni a közelgő ünnep hangulatába.
  
  Szeretettel várunk minden érdeklődőt december 18-án, 19:00-kor egy különleges, csak erre az alkalomra összeállított ünnepi műsorral, szívet melengető, közvetlen, bensőséges hangulattal!
  A szebbnél szebb dalok mellett számos meglepetéssel készül az együttes.
  
  NAPFONAT
  Női a cappella együttes
  
  Egység, kör, több szólam, ritmus, összhang, figyelem, mélység, lágy és sokszínű nőiesség...
  A Napfonat 2018 tavaszán alakult, nyitott fiatal nők összefonódásából egy energikus a cappella együttessé, tele humorral, életerővel és ötletességgel. Az együttes tagjai külön-külön is izgalmas zenei világokat képviselnek, különféle stílusok, zenei (jazz, népzene, könnyűzene), és kulturális (Felvidék, Erdély, Oroszország) hátterükből fakadóan. Ez a sokféleség egyedi (hang)színt és világzenei jelleget kölcsönöz az együttesnek. Kompozícióik sajátos módon fogalmazzák újra a magyar és más nemzetek (orosz, szlovák, lengyel, spanyol, cigány, indiai stb.) népdalainak világát, polifonikus hangzásba öltöztetve őket, kiemelve a népzene erejét és szépségét, az énekhang felszabadító, gyógyító hatását. 2018 tavaszától több teltházas koncertet is adtak Budapesten: a Fonóban, a Szimpla kertben, az Artus Stúdióban és a Magnet Házban, illetve visszatérő meghívott vendégei a lengyelországi Festival Kultury Nebanalnej összművészeti
  fesztiválnak is.
  
  TAGOK:
  Farkas Kriszti (Volkova), Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter, Tóth Orsi
  
  Jegyek megvásárolhatók: https://tixa.hu/napfonat_advent
  
  Early Bird jegy: 2500 Ft (limitált számmal, december 1-ig)
  Elővételes jegy: 3000 Ft
  Helyszínen megvásárolható jegy: 3500 Ft
  
  SZALON
  
  Különös tájakon
  2019. december 11., szerda, 18.00
  Kalandozások Sydneytől Rotoruáig
  Előadó: Pesti Emese, túra- és idegenvezető
  
  15700km és 19 óra repülés elég nagy kihívás, hol másutt tudnánk koalát simogatni, digeridoo zenére ringatózni vagy Wagnert hallgatni kagyló alakú operaházban, mint Sydneyben. Új-Dél-Wales fővárosa ugyanakkor remek kiindulópont egy új-zélandi látogatásra is. Az északi sziget leírhatatlan vulkánjai, gejzírjei, a Waitomo barlangok világító lárvái, a kivi madarak a természet megannyi csodája, amely a maori kultúrával kiegészülve nem csak A Gyűrűk ura rajongóknak feledhetetlen élmény.
  „Az utazási szenvedélyemről egy természetbúvár, a brit Gerald Durrell tehet… Gyerekként hihetetlen kalandjairól olvasva másra se vágytam, csak hogy kolóbuszt hajkurásszak Sierra Leonéban. Ám a nagy felfedező utakra egészen a műegyetemi évekig kellett várnom, amikor is sikerült barátaimmal bejárni Európa nagy részét. Volt ugyan, hogy kecskenyáj ébresztett a spanyol autópálya parkolójában és az Adriából kihalászott kagyló volt az egyetlen táplálékunk, de az utazás öröme minden megpróbáltatást feledtetett. Aztán nyolc évig Münchenben tanultam zenét és ezalatt az idő alatt bejártam Németország majd minden szegletét; „kutattam” II. Lajos hullája után a starnbergi tóban és rajzoltam pattanást Brezsnyev orrára a berlini falon. Gyakorló operaénekesként, nemzetközi turnéknak köszönhetően már túlléphettem a kontinensen is. Mikor az ősi japán városban, Nikkóban egy sinto esküvő részese lehettem, megpecsételődött a sorsom. Onnantól kezdve minden szabad percem és tőkém utazásra kezdtem fordítani. Megszereztem az idegenvezetői engedélyt is és idestova 9 éve vezetek csoportokat.”
  Belépő: 500 Ft
  Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
  
  Borvirág Borklub – Bacchus tölt poharat…
  2019. december 17., kedd, 19.00
  Vendég: Agancsos Pincészet, Villányi borvidék
  
  Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.
  Házigazda: Borvirág Zenekar
  Előzetes bejelentkezés szükséges a bacchus.studio@gmail.com e-mail címen vagy a 30/954-9147-es telefonszámon.
  Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2.500 Ft/fő; a helyszínen: 3.000 Ft/fő. 5 alkalmas törzskártya: 10.000 Ft
  
  Könyvbemutató:
  
  A Nagy Borkönyv
  2019. december 17., kedd, 16.00
  
  A hazai borról szóló kommunikáció 95 százalékban a borok felső öt százalékáról szól. Ez a fajta elitizmus nem engedi látni a jókat, a különleges kicsiket, a korrekt bort  és a mindennapi betevőt készítőket. Ez a könyv 1000 magyar borászatot mutat be. A teljesség igényével mindenkit, aki palackba tölti és forgalomba hozza a borát. Hogy megtanuljunk végre tudatosan, nemzeti érdekből inni.
  Dlusztusz Imre író-szerkesztővel Kiss Imre, a múzeum igazgatója és Rábai Katalin, borász-sommelier beszélget. A kiadványok a helyszínen megvásárolhatók.
  Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
  A belépés díjtalan.
  
  Film:
  
  Nyugdíjas Filmklub
  2019. december 3., 10., 17., 11.00 órakor és 14.00 órakor
  Válogatás a Magyar Nemzeti Filmarchívum emlékezetes filmsikereiből.
  
  december 3. Sarajevo
  1940, 81´, rendezte: Ráthonyi Ákos
  Szereplők: Tasnády Fekete Mária, Tímár József, Vértess Lajos, Kiss Ferenc, Berky Lili, Ladomerszky Margit, Selmeczy Margit
  Díszszemle Szarajevóban Ferenc Ferdinánd tiszteletére. Polgár Éva a vőlegényével, Várnay Miklós báró huszárkapitánnyal készül az eseményre.
  
  december 10. Beszterce ostroma
  1948, 90’, rendezte: Keleti Márton (Mikszáth Kálmán regénye alapján)
  Szereplők: Ajtay Andor, Tolnay Klári, Turay Ida, Rajnay Gábor, Feleki Kamill, Básti Lajos, Rátkai Márton, Pethes Sándor, Ruttkai Éva
  A film Pongrácz gróf alakját idézi meg, aki még a 19. században is középkori várúr módjára, ősei egykori értékrendje szerint él, és hadjáratot indít az őt megsértő város ellen.
  
  december 17. A hölgy egy kissé bogaras
  1938, 84’, rendezte: Ráthonyi Ákos
  Szereplők: Tolnay Klári, Ráday Imre, Mály Gerő, Gózon Gyula, Pethes Sándor, Simon Marcsa, Gobbi Hilda, Dózsa István, Makláry Zoltán
  Takács Klári, Bimbi, állást szeretne. A lány, aki előtte az albérletben lakott, bolondokházába került. Az utána maradt államtitkári ajánlólevéllel Bimbi szerencsét próbál a Tormássy Műveknél.
  Belépő: 500 Ft
  
  Családi:
  
  Téli Játékfesztivál
  2019. december 8., vasárnap, 10.00-18.00
  
  A nagy sikerre való tekintettel ismét egész napos játékfesztivált rendez az homoludens.hu Egyesület és az MKVM!
  Társasozz a Mikulás Tanoncokkal! Gyerekjátékokkal és felnőtt társasjátékokkal várunk minden játszani vágyó gyereket és felnőttet, kicsit és nagyot egyaránt! Több mint 50 féle, köztük nemzetközi- és magyar játékdíjas játékok: izgalmas, különleges stratégiai-, logikai-, nyelvi- és kvízjátékok, gyerekeknek készségfejlesztő és építőjátékok is kipróbálhatók a nap folyamán. Játékmesterek segítik az asztaloknál a szabályok gyors elsajátítását. Aki játszik, nyerhet is: kétszer tartunk ajándéksorsolást! Egy kis gyakorlás után máris indulhatnak a versenyek: lesz a remek Bioblo építőjáték, melynél csak a fantáziádra van bízva, mit építesz, valamint papírrepülő reptetés. Ha nem csak játszanál, kézműves játékokat is készíthetsz, vagy papírhajtogatást is tanulhatsz! Akár hozod barátaidat, családodat, akár itt szerzel új játszótársakat, biztosak vagyunk abban, hogy jó hangulatban telnek majd az órák.
  További információ: www.mkvm.hu; www.homoludens.hu
  A programokon múzeumi belépővel lehet részt venni. Óbudai lakosoknak ingyenes!
  
  Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
  Cím: 1036 Budapest, Korona tér 1.
  Tel.: 1/375-6249
  E-mail: mkvm@iif.hu
  Web: www.mkvm.hu
  Facebook: www.facebook.com/mkvmuzeum
  
  Nyitva: keddtől vasárnapig, 10.00-18.00
  Múzeumi belépőjegy:
  1000 Ft/teljes árú
  500 Ft/diák és nyugdíjas
  2000 Ft/család



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 neurosis    rupert grint        első osztályú vidéki srácok    dawncore    eva longoria    royal thunder    ronnie james dio    eyes    corrosion of conformity    christoph waltz    death valley screamers    worning    eddie vedder    milkovics mátyás    josh homme    mission impossible    rumahoy    heboidophrenie    tsjuder    science or society    mnemic    tőzsdecápák    george clooney    ignea  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!