hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2019. október 1. kedd   15:16
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Léleksimogató könnyűzenei találkozások a CAFe Budapesten


  A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál védjegyévé vált, hogy a fellépők minden műfajban egy-egy friss és minden szempontból különleges produkciót hoznak a fővárosba, így a könnyűzenei szcéna szereplői is izgalmasabbnál izgalmasabb koncertekkel érkeznek a fesztiválra: jön többek között William Fitzsimmons, Apparat, Jozef van Wissem, Lisa Morgenstern és a Volkova Sisters is!
  
  Óriási érdeklődés övezi a hosszú idő után újra szólóalbumot megjelentető Sascha Ring, vagy ahogy többen ismerik, Apparat koncertjét a Müpa hangversenytermében. A német elektronikai zseni az év elején jelentette meg LP5 névre keresztelt albumát, amely a Modeselektorral közös projekttel, a Moderattal ellentétben inkább a neoklasszikus ambient műfaja felé kacsingat. A lemez elkészítésében a csellista Philipp Thimm is szerepet kapott, de a felvételeken hallható harsona, trombita, szaxofon, hárfa és nagybőgő is.
  
  Az amerikai énekes-dalszerző William Fitzsimmons talán eddig legszemélyesebb albumát hozza el az Akvárium Klub KisHalljába. A vak szülők gyermekeként felcseperedő énekestől egyáltalán nem áll távol a lélek mélyebb zugaiba való utazás, mielőtt ugyanis elkötelezte volna magát gyerekkori szenvedélye, a zene mellett, évekig dolgozott pszichoterapeutaként. Ezek után nem meglepő, hogy az életét meghatározó két elem egyszer csak találkozott, és 2006-ban megszületett a szülei válását feldolgozó Goodnight album, amelynek dalait saját otthonában rögzítette. Két évvel később egy újabb házasság végét énekelte meg, ezúttal a sajátját. A The Sparrow and The Crow dalai szívfacsaróan mesélnek kudarcról, megcsalásáról és fájdalomról, és olyan népszerű tv-sorozatokban csendültek fel, mint a Grace Klinika (Grey’s Anatomy) vagy a Tuti Gimi (One Tree Hill). A sors úgy tűnik, ismétli önmagát, hiszen a pontosan 10 évvel később, 2018 szeptemberében megjelent Mission Bell egy újabb válás történetét meséli el. A két album azonban nem lehetne egymástól különbözőbb. Az eltelt évtizedben nemcsak Fiztsimmons zenei stílusa, de ő maga is sokkal érettebb, komplexebb személyiséggé vált, amely részben annak is köszönhető, hogy időközben családot alapított. „A Mission Bellből hiányzik az a kilátástalanság, amit a The Sparrow and The Crow készítésekor éreztem. Sokkal inkább a reményről szól, mint a rombolásról” – vallotta a dalszerző. Az estet a Halott Pénz énekeseként megismert Járai Márk különösen intim koncertje nyitja majd.
  Jozef van Wissem nemcsak hangszerén, a lanton, de az emberi lélek húrjain is mesterien játszik. Erre ékes bizonyíték Jim Jarmusch 2013-ban bemutatott kultfilmje, a Halhatatlan szeretők (Only Lovers Left Alive), amelynek misztikus atmoszféráját döntően meghatározza a rendkívüli intenzitású zene, amit a holland lantos komponált, és amiért Cannes-ban díjjal ismerték el. Az A38-on is hasonlóan katartikus élményben lehet része a közönségnek, hiszen az este során számos, a filmből ismert dallam szólal majd meg.
  
  Hasonlóan éteri hangulatúnak ígérkezik a bolgár származású, Berlinben élő Lisa Morgenstern koncertje is. A komoly- és könnyűzenéből egyaránt inspirációt merítő zongorista-énekes-dalszerző második, az argentin származású producer-csellista, Sebastian Plano közreműködésével rögzített Chameleon című nagylemezével tér vissza az A38 Hajó színpadára. A szimfonikus zenészek gyerekeként nevelkedett előadó profi balett-táncos is volt tinédzser korában – a sok őt érő művészeti impulzus hatására pedig már fiatal korára olyan színpadi jelenség vált belőle, akinek fellépésein a sötét romanticizmus és az érzelmes előadásmód sokakat lélegzet-visszafojtott hallgatásra késztet. Az est tökéletes nyitánya lesz az előzenekarként fellépő Jónás Vera, aki a díjnyertes Tiger, Now! album anyaga mellett még sosem hallott, kiadatlan dalokat is játszik majd.
  Igazi kuriózum lesz a Garden Wonder: The Big Secret névre hallgató városi koncert, amelynek, ahogy a neve is sugallja, egyelőre homály fedi a helyszínét. A havonta megrendezett különleges, titkokkal övezett est helyszínei közt volt már festőműterem, egy privát nappali, egy kert, egy kávézó és egy gyárépület is. A főszereplő pedig mindig egy olyan művész, aki korábban nem járt még Budapesten: ezúttal a kaliforniai születésű, jelenleg Berlinben élő, indie folk-popot játszó Ed Prosek érkezik, aki nem kevesebb, mint tizenhat fős vonós kísérettel zenél majd. Az estét a magyar elektronikus zenei élet egyik legsokoldalúbb zenésze, iamyank és a zongorista-énekes Lavalu koncertjei teszik majd teljessé.
  A hazai underground szcéna nagyágyúi is különlegességgel készülnek a fesztiválra: a már 40 éve töretlen népszerűségnek örvendő Vágtázó Halottkémek ezúttal az Átrium színpadát veszik majd be, meghatározhatatlan műfajú, pszichedelikus hardcore etno-sámánpunkjukkal, amelyhez keresve sem találhattak volna jobb előfutárt, mint a chilei vendégzenekar, a Föllakozoid. Vendégzenészekkel, különleges installációkkal és egy egész estés bulival ünnepli fennállásának tízedik évfordulóját az Artus Stúdió falai között a Volkova Sisters, akik egy igazi darkos boszorkánydiszkót ígérnek a jeles alkalomra.
  A „magyar Laurie Andersonként” is emlegetett Kamondy Ágnes az A38 Hajó színpadán tér vissza bensőségesen szép, új dalokkal és egy szcenírozott koncerttel, amelyet a régi barát és munkatárs, Vörös Róbert rendez. A Pest fölött az ég szövegeinek megalkotásában többek mellett Karafiáth Orsolya, Müller Péter Sziámi és Simon Márton is közreműködtek.
  
  A 3. Magyar Klipszemle CAFe-különdíjasa, a pop-rockban utazó Ed Is On zenekar egy igazi nagyágyú frontemberrel, a Katona József Színház Junior Prima-díjas színésze, Tasnádi Bence vezetésével veszi be TRIP Hajó fedélzetét, míg a legjobb hazai zenei videók a 4. Magyar Klipszemlén, az Akváriumban küzdenek meg a szakma és a nézők szavazataiért.
  A tavalyi nagy siker után idén is a VOLT Lokál kisterme ad otthont az Akvárium Klub és a CAFe Budapest közös klubsorozata, a Downtown CAFe koncertjeinek, amelyek kimozdítják a közönséget a zenei komfortzónájukból. Az ingyenes koncertek sorát az improvizációra épülő, pszichedelikus elektronikában utazó 12z nyitja, de fellép a 60-as évek Amerikájának avantgárd jazzéből merítő Dzsindzsa, az improvizációnak szabad teret adó JazzaJ az ősi hangzásokkal és hangszerekkel kísérletező Decolonize Your Mind Society és a hazai avantgárd legnagyobb hatású személyisége, Kassák Lajos előtt tisztelgő, négy zenészből (Harcsa Veronika, Márkos Albert, Benkő Róbert, Pándi Balázs) és egy színészből (Keszég László) összeálló szuperformáció is.
  
  A Margó Irodalmi Fesztiválnak otthont adó Várkert Bazárban a magyar és a világirodalom újdonságai mellett hazai könnyűzenei koncertek is várják az érdeklődőket: képzeletbeli könyvtárát mutatja be színészvendégeivel az Ivan & The Parazol, a VAN Filmzenekar a kritikai és közönségsikert is hozó Rossz versek című film zenéjével jön, Lovasi András pedig az év elején megjelent második szólóalbumának dalait hozza el a közönségnek.
  
  A fesztivál programjáról ide kattintva találhatók információk.
  
  CAFe BUDAPEST KORTÁRS MŰVÉSZETI FESZTIVÁL
  A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – korábban Budapesti Őszi Fesztivál – az elmúlt 28 évben a térség legfontosabb kortárs művészeti eseménysorozatává vált. Olyan pezsgő, különleges és sokszínű városfesztivállá, amely együtt gondolkodik Budapest legmeghatározóbb kulturális intézményeivel, és rendhagyó, meglepő helyszíneken, sokszor a város színpaddá, játéktérré alakuló közterein mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális színtér legizgalmasabb, leginspirálóbb alkotóit, figyelemre méltó új kezdeményezéseit és legfrissebb alkotásait.
  
  „A fesztiválnév mozaikszó: CAFe, azaz Contemporary Arts Festival Budapest. Fontos számunkra, hogy megmutassuk és hangsúlyozzuk, milyen progresszív, olykor provokatív, izgalmas és dinamikus művészeti közegről beszélünk. A kortárs művészet a jelenünk művészete, korunk esszenciája, olyan, akár egy különleges időkapszula, üzenet a mának és a jövőnek, és annál vonzóbb, minél inkább forrása életünk szellemi pezsgésének. A legnagyobb ereje talán éppen ez: a kortárs alkotók képesek új megvilágításba helyezni mindazt, amit a világról tudunk, érzünk. A fesztivál küldetése, hogy teret adjon mindehhez, és Budapest egyre nagyszerűbb téR” – mondja Káel Csaba, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke, a Müpa vezérigazgatója.
  
  „A kortárs művészet abból építkezik, ami itt, most, velünk történik. Nem tekinthetünk el a környezettől, amelyben élünk, és amely a világtörténelem során talán még sosem változott ilyen sebességgel, mint manapság. Egyszerre félelmetes és lenyűgöző e változás tanújának és alkotó kortársának lenni” – fogalmazta meg Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja, kiemelve, hogy a CAFe Budapest sokszínű programját a régióban évről évre kiemelkedő figyelem övezi a szakma és a közönség részéről is, így a fesztivál vonzó kulturális-turisztikai célponttá teszi a magyar fővárost.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 isolated youth    scary guyz    timur bekmambetov    gróf balázs    the cult    rudán joe    ladytron    nicolas cage    sonic syndicate    status quo    sexepil    zombie11    wings of love    hypocrisy    redrum inc.    todd phillips    hétköznapi csalódások    frontside    men in black    arsis    anna faris    30 perc vagy annyi se    day of mourning    cherry bomb    yellow spots  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!