hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2019. szeptember 25. szerda   04:43
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Lézerrel tisztul a négyes metró


  Búcsút mondhatunk a zajnak és a veszélyes tisztítószerek használatának is egy újfajta lézeres technológiával, ami nem hagy maga után mást, mint tiszta felületeket. Az automatizálható készülék ráadásul arra is képes, hogy tervrajz alapján olvassa be a tisztítandó tárgyak képét, így a lehető legprecízebben járva körül azokat.
  
  Már a BKV is megállapodott annak a lézeres készüléknek a használatáról, amely zajtalan, környezetkímélő és automatizált módon tisztítja az ipari felületeket és alkatrészeket. A lézert az M4-es metróban vetik be először, a peronok fölötti látszó betonfelületeken tünteti el a szennyeződéseket - a felületek így impregnálhatók és könnyebben tisztíthatóak lesznek.
  
  Sági Péter, a felülettisztítással foglalkozó Fort Facility Kft. ügyvezetője kiemelte: 3 évnyi nyomozómunka, hosszas válogatás és utánajárás eredménye, hogy épp ezt a lézeres készüléket vetik be a szennyeződések ellen, amelyeket felületi sérülés nélkül képes eltávolítani. A cég azért ruházott be a többszázezer eurós gépre, hogy kiváltsa az elavult, környezetszennyező és sok esetben egészségkárosító technológiák használatát, ráadásul ezáltal a tisztítás költségeit is csökkentse.
  
  „Ez a kerekeken guruló gép egy ugyanolyan lézeres egységet tartalmaz, mint például egy vágógép. A különbség a szabályozás” – magyarázza Sági Péter. „Nagyon jól automatizálható, így mindig az adott felületnek vagy eszköznek megfelelő teljesítményre állítja be magát. A robotnak betáplálható egy ismert műszaki rajz is, így az eszköz formájára szabható, és meghatározható, melyik felületi részt tisztítsa, hogyan járja körbe az adott tárgyat.”
  
  Kiemelten hasznos ez, ha a gépet például fröccsöntő szerszámok tisztítására programozzuk, ezeket az eszközöket ugyanis ki-majd újra beszerelni sem szükséges ehhez a fajta tisztításhoz, ami jelentős költségeket spórolhatnak meg az alkalmazó autó-, gumi-, fém-, gyógyszeripari és egyéb cégeknek.
  
  Az ipari felülettisztításnak számos módszere ismert – így például a széles körben alkalmazott szárazjeges, magasnyomásos technológia, a vegyszeres vagy épp szódabikarbónás tisztítás -, ám ezeknek mind megvan a hátulütője. A lézeres technika a szárazjegeshez hasonlítható, ám míg az előbb negatív hősokkal dolgozik, a lézer pozitív hősokkot idéz elő: 3500 fokon leégeti a szennyeződéseket, mindössze nanoszekundumokban mérhető időig terhelve a felületet. Fontos különbség az is, hogy míg az előbbi módszer akár 80-90 decibeles hang kibocsátásával is együtt jár, a lézer 60-70 decibeles hangereje az emberi hallást sem sérti a használat során.
  
  „A többi módszerrel ellentétben itt nincs macera, nincs extra energiaszükséglet. Munkavédelmi szempontból is szerencsésebb, mivel az üzemeltetése hosszú ujjú ruha és szemüveg használatával biztonságos, a terület fény ellen védő paravánrendszerrel lehatárolható, az égéskor keletkező szennyeződések pedig hepa szűrős porszívóval elszívhatóak” – mondja Sági. A tisztítást olyan ügyfelek veszik igénybe, mint a Richter Gyógyszergyár, az SMP Automotive Kecskemét vagy Antonil Hungary Kft.
  
  A lézer hatékonyságáról kellően meggyőző már csak az a tény is, hogy jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia intézete is vizsgálja: a Wigner Jenő Fizikai Kutatóközpont, Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet a vizsgálatok során mikroszkópos és kamerás előtte-utána felvételeken elemzi, mennyi szennyeződést távolít el a készülék, így nemsokára erről is nanométeres pontosságú adatok állhatnak a rendelkezésünkre.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 zack snyder    danny elfman    skyforger    kajgün    predators    kesh    valerian swing    masters of rock    gorguts     leonardo dicaprio    serious black    borlai gergő    milkovics mátyás    jon lord    transformers 3 f    aetrigan    underground magazin    placidi    jörg uken    seven kingdoms    carbovaris    michael amott    twister    suicidal angels    kretens  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!