hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
magazin [program]  -0001. november 30. hétfő   00:00
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum aktuális


  Időszaki kiállítások
  
  Szerencsés lapjárást!
  150 éves az Első Magyar Játékkártyagyár
  2019. szeptember 27. – 2020. február 2.
  
  Minden idők egyik legnépszerűbb játékeszköze a játékkártya. Nem árthatott neki tilalom, átok és elégetés, az ördög bibliájának is nevezett ártatlan kártyalapok hasonló indulatokat és szenvedélyt váltottak ki arisztokraták, polgárok, katonák, diákok, asszonyok és pórok körében.
  A kiállítás a magyarországi kártyafestészet és -gyártás legszebb termékeit mutatja meg a különböző történelmi korszakokban 1869-től 2012-ig; melyek kezdetben az Első Magyar Kártyagyár Részvénytársulat (1869-1896), majd Piatnik Nándor és Fiai Játékkártyagyár (1896-1949), utóbb Játékkártyagyár és Nyomda, Offset és Játékkártya Nyomda (1950-2012) működése során születtek.
  A kártyák mellett számos eredeti forrásdokumentumot is megtekinthetnek látogatóink, így cégtörténeti iratokat, árumintakönyveket, levélpapírokat, korabeli reklámokat, archív fényképeket. Mindezek mellett pedig a tablókon és tárlókban helyet kapnak az elmúlt 150 év kártyajátszási kultúrájának emléktárgyai is használati- és dísztárgyak, könyvek és folyóiratok, képes levelezőlapok, fényképek formájában.
  
  A shaker
  2019. október 4. – december 1.
  
  A legegyszerűbb kevert italok, a bor és a víz elegyítésének tudománya, az antikvitásra, vagy még korábbra nyúlik vissza, de művészetté csak az elmúlt évszázadok bartenderei fejlesztették. Ikonikus eszközük – a SHAKER – designerek hadát ihlette meg. ANTAL B. Gábor, a neves gasztronómiai szakértő gyűjteményéből mutatunk be egy pazar válogatást az idei Design Hétre.
  
  Füstölgéseink
  Válogatás Vörösváry László és az Első Magyar Látványtár Alapítvány Gyűjteményéből
  2019. június 14. – november 10.
  
  Az Első Magyar Látványtár részben tulajdonolja, részben kezeli – Vörösváry László hagyatékaként – az ország talán legnagyobb magánkézben lévő, ilyen tárgyú gyűjteményét. A valahai kulturált dohányzás szerteágazó, klasszikus tárgykultúráját felölelő több ezer darabos gyűjtemény szinte minden szeletéből ízelítőt ad a kiállítás, a biedermeier kortól napjainkig született tárgyak sokaságából válogatva.
  Pipák és szipkák (fából, tajtékból, porcelánból, borostyánból, ezüstből, agyagból), kínálók, szivarvágók, pipaszurkálók, pipatóriumok, cigarettatárcák, dohányzacskók, dohánytartók, plakátok, reklámtáblák, öngyújtók, hamutartók, dohányvágók; s nem utolsó sorban a dohányzás aktusának képzőművészeti ábrázolásai rajzokon, metszeteken, festményen és fotón – kollázsok, objektek, mai antireklámok és kortárs alkotók reflexiói a témára.
  Témaválasztásunkat a Látványtár Alapítvány művelődéstörténeti szempontból elsőrangú, forrásértékű gyűjteményének gazdagsága mellett indokolja az is, hogy a dohányzás szokása ma – s mint azt történetéből látni fogjuk, száz éve is – élénk vitára ösztönzi a lakosságot. Célunk az volt, hogy a széles nyilvánosság elé tárjuk e szokás tárgyi kellékeinek rendkívüli sokféleségét, s ezen keresztül bemutassuk a látogatóknak a dohányzáshoz kapcsolódó társadalmi jelenségek történeti alakulását.
  
  Programok:
  
  KONCERT:
  
  Bohém-klub - A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje
  2019. október 1., kedd, 19.30
  
  Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band koncertjére.
  Belépő: 2.000 Ft / 1.500 Ft (diák)
  4 alkalmas bérlet: 6.000 Ft / 4.000 Ft (diák)
  
  Világzenei sorozat
  Layanda
  2019. október 3., csütörtök, 19.00
  
  A zenekar magyar és indiai zenei alapokon, valamint improvizáción nyugvó világa formabontó módon próbálja megtalálni a világ zenei párhuzamait.
  Az együttes tagjai szorosan kapcsolódnak Magyarországon kívüli kulturális színterekhez is.
  Felléptek már a világhírű Pandit Rajeev Janardan szitárművésszel és Estas Tonne gitárossal is, valamint elkészítették a Rupa Butikja című egész estés dokumentumfilm zenéjét.
  Koncertjeiken tradicionális dalok találkoznak közel-keleti ritmusokkal, mindez nagyívű improvizációkkal fűszerezve.
  Az 5 tagú együttes 5 zenei diplomával rendelkezik 3 földrészről és már meghívást kapott az Egyesült Államokba, Mexikóba is, zenéltek már a Samsara-n, az Everness fesztiválon, az Indiai Kulturális Központban is.
  Belépő: 1.500 Ft
  Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
  
  RETRO kocsma
  A Retroll zenekar koncertje
  2019. október 4., péntek, 19.00
  
  Igazi retro hangulattal, a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek slágereivel és finom fröccsökkel várjuk táncos lábú vendégeinket. Zenél a Retroll zenekar.
  Belépő: 500 Ft
  
  
  SZALON
  
  Szindbád-szalon
  Krúdy-puzzle – koncertszínház
  2019. október 2., szerda, 18.00
  
  Legendák nyomában a Talány Akusztikkal
  Előadók: Korponay Zsófi, Blazsovszky Ákos, Németh-Szabó Tamás, Zöld Csaba
  „A formáció 2016 őszén alakult a József Attila Színház irodalmi szalonjában, de Óbudán mutatkozott be. Dalaik mindegyike Szabó Zoltán Attila versein alapul, amelyeket Zöld Csaba zenésített meg. Az együttes énekesnője Korponay Zsófi, gitáros-énekese Blazsovszky Ákos, a ritmusszekció Németh-Szabó Tamásé. A Talány Akusztik igazi formabontó kortárs zenekar: kedvelik a boresteket, az elhagyott mozikat, a közönség által kevésbé látogatott kultuszhelyeket, de nagy siker volt a Belvárosi Fesztiválon a Molnár C. Pál Műterem-Múzeum kertjében adott koncertszínházi produkciójuk is. A formáció műsoraiban zenés irodalmi válogatások, felolvasószínházi elemek éppúgy szerepelnek, mint az egykori és a mai Budapestet megjelenítő dalok. Nemrég Nívódíjjal ismerték el a zenekart…” (Fidelio, 2018.11.23.)
  A Talány Akusztik érdekessége, hogy műsoraikban egyfajta zenés irodalmi tükörben – amelyből nem hiányoznak a felolvasószínházi elemek sem – láttatják a világot, az egykori és mai Budapestet – középpontban: Szindbád és Krúdy „mesevilágát” helyezve. (Színház.Org)
  Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
  Belépő: 1.000 Ft
  
  Üljünk le egy szóra! – vendéglátás felsőfokon
  Vendég: Szikora Imre
  2019. október 8., kedd, 18.00
  
  Sorozatunkban a vendéglős szakma kiemelkedő szereplőivel beszélgetünk életükről és munkájukról, a szakma szeretetéről és a hivatástudatról, mely kellő alázattal és szorgalommal az alkalmi vendégből jó eséllyel törzsvendéget varázsol.
  Szikora Imre, a Pesterzsébetről indult kissrác nagyon hamar lett neves szakácsok segédje a legendás Margitszigeti Nagyszállóban és az Intercontinental hotelben, majd 33 évesen séf. Nevéhez fűződik a szentendrei Andreas pizzéria és a szigetmonostori Rosinante megalapítása.
  Ma már visszavonult az aktív vendéglátásból, de nyugodni most sem tud. Főzőversenyeket szervez, és persze részt vesz a Rosinante jövőjének alakításában. Szerencsére három gyerekéből ketten is a családi vállalkozásban dolgoznak, Ádám a konyhán, Eszter pedig a menedzsmentet vezeti, és a SVÉT tagjaként új pályára állította a szigetmonostori éttermet és vendégházat.
  Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
  Belépő: 1.000 Ft
  
  Különös tájakon
  Kenyai kalandok – nemcsak turista szemmel
  2019. október 9., szerda, 18.00
  Előadók: Kaputa Júlia és Czellahó László
  
  Hogyan zajlik az élet egy kenyai faluban? Milyenek a mindennapok a helyi gyerekek szemszögéből? Mit taníthatunk nekik és mi mindent tanulhatunk tőlük mi, európaiak? Kenya főbb látványosságai mellett ezeket szeretnénk bemutatni saját történeteinken keresztül.
  „Kaputa Júliának hívnak, 26 éves vagyok és jogászként dolgozom egy emberi jogokkal foglalkozó jogvédő szervezetnél. Mindig is az volt a célom, hogy egyszer olyan embereknek segíthessek, akiknek  igazán szükségük van rá és régi álmom volt eljutni Afrikába. A barátommal közösen terveztük el, hogy a Taita Alapítványon keresztül elutazunk egy kenyai árvaházba, hogy pár hónapon át segíthessünk az ott élő gyerekeknek. A kint töltött idő alatt igyekeztünk minél jobban megismerkedni a helybeli emberekkel, kultúrájukkal, szokásaikkal és persze Kenyával…”
  „Czellahó László vagyok, 27 éves, mérnök, programozó. Szabadidőmben szeretek nyelveket tanulni, idegen kultúrákkal ismerkedni, bejárni a világot. A barátnőmmel együtt találtunk rá a Taita Alapítványra, akik egy kenyai árvaházat támogatnak Burában, egy nemzeti parkokkal körbeölelt apró kis hegyi faluban. 3 fantasztikus hónapot töltöttünk Afrikában, ami alatt az önkénteskedés mellett bejártuk Kenya nagy részét, Nairobitól kezdve az Indiai-óceán partjáig. 2000-ben diplomáztam az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, de azóta is folyamatosan tanulok, olvasok. Az utazásaimra mindig felkészülök, és eltervezem, hogy mit akarok megnézni. Három évet éltem az iszlám világában, és 13 főleg muzulmánok lakta országban jártam, de Kínában is sok muzulmán él. Ha nem utazok, akkor tanítok, újságoknak írok, és előadásokat tartok.”
  Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; ­1/375-6249
  Belépő: 500 Ft
  
  Borvirág Borklub – Bacchus tölt poharat…
  Vendég: Cardium-Kovács pince, Tök, Etyeki-borvidék
  2019. október 29., kedd, 19.00
  
  Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.
  Házigazda: Borvirág Zenekar
  Előzetes bejelentkezés szükséges a bacchus.studio@gmail.com e-mail címen vagy a 30/954-9147-es telefonszámon.
  Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2.500 Ft/fő; a helyszínen: 3.000 Ft/fő. 5 alkalmas törzskártya: 10.000 Ft
  
  CsokiJó – csoki kóstolóval
  Vendég: Demeter család – Demeter Chocolate
  2019. október 30., szerda, 18 óra
  
  Beszélgetések a csokoládé szerelmeseivel.
  
  A Demeter Chocolate egy családi vállalkozás, amely prémium kategóriás csokoládé termékeket gyárt, azzal a céllal, hogy a mindenki számára elérhetővé tegyék a finom desszerteket, csokoládékat, bonbonokat. Csokoládéikat saját üzemükben, kézzel készítik és csomagolják.
  
  A Demeter Chocolate Kft.-t 2012-ben alapították.
  A termékpalettán az első időkben csak liofilizált gyümölcsökkel szórt táblás csokoládé és néhány bonbon szerepelt. A későbbiekben kibővítették választékukat ízesített csokoládékkal, szezonális termékekkel (pl. kézműves szaloncukor, húsvéti tojás), illetve még több bonbonnal. Csokijaik több nagy nemzetközi (Great Taste, International Chocolate Awards) és hazai (Magyar Kézműves Remek) versenyen is előkelő helyezést értek el. De ennél sokkal fontosabb számukra az a sok pozitív és elégedett vásárlói visszajelzés, amit kapnak nap mint nap, mert ez inspirálja a családot, hogy magas minőségben, prémium termékeket adhassanak.
  Jeligéjük: “Aki a finom csokoládét szereti, rossz ember nem lehet!”
  
  A beszélgetést Wessely Márta gasztronómiai újságíró és Kiss Imre múzeumigazgató vezeti.
  Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
  Belépő: 1.000 Ft (A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők.)
  
  SZÍNHÁZ
  
  Edith és a férfiak: Élte vagy énekelte? A sanzonok válaszolnak.
  Francia sanzon est Edith Piaf legszebb szerelmes dalaiból
  2019. október 26., szombat, 19.00
  
  Életét úgy élte, ahogy a leghíresebb sanzonja szól: Nem, nem bánok semmit sem (Non, je ne regretterien). Ahogyan énekelt, az ég kinyílott, a Nap felragyogott, a háborgó óceánok lecsillapodtak.
  „A végtelenség áradt dalából, a szerelem teljessége, amely egyszerre káprázat és valóság, kaland és megnyugvás, önzés és önfeláldozás, testi vágy és lelki megtérés, szentség és örvény. Élte is, vagy csak énekelte? Beteljesítette, vagy csak vágyódott rá? A megvalósulás volt a lényeg számára, vagy az örök sóvárgás?” /Szegő András/
  Énekel: Barna Zsuzsanna
  „Tizenöt éve szerettem bele a francia sanzonokba. Azóta énekelem őket párizsi kávéházakban, francia hajókon.”
  (Elismerések: 2010. Francia Intézet: Francia Sanzonverseny III. hely; 2012. Krakkó: Concours Internationale de la Chanson, Grand Prix Edith Piaf /a francia zsűri nagydíja/)
  Harmonikán kísér: Keresztes Sándor Kristóf
  (Elismerések: 2014. Paks: Nemzetközi Harmonikaverseny, II.hely; 2016. Belgorod: Nemzetközi Harmonikaverseny, II.hely)
  „A Zeneakadémián végeztem művész mesterszakon. Jelenleg zenészként játszom az Operettszínházban, illetve egy zeneiskolában tanítok.”
  Próza: Gyorgyev Bránimír színész, előadó
  A koncert időtartama: 70 perc
  Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
  vagy
  Kiss Gabi – kissgabi1970@gmail.com; 70/281-1178
  Belépő: 2.500 Ft
  
  FILM
  
  Nyugdíjas Filmklub
  2019. október 1., 8., 15., 22., 29., 11.00 órakor és 14.00 órakor
  Válogatás a Magyar Nemzeti Filmarchívum emlékezetes filmsikereiből.
  
  október 1.: Egy magyar nábob (1966, 93´, r.: Várkonyi Zoltán)
  október 8.: Kárpáthy Zoltán (1966, 858´, r.: Várkonyi Zoltán
  október 15.: Mici néni két élete (1962, 83´, r.: Mamcserov Frigyes)
  október 22.: Éjfélkor (1957, 91´, r.: Révész György)
  október 29.: Afrikai vőlegény (1944, 88´, r.: Balogh István)
  Belépő: 500 Ft; 4+1 alkalmas bérlet: 1.500 Ft
  
  CSALÁDI
  
  Őszi Játékfesztivál
  2019. október 12., szombat, 10.00-18.00
  A nagy sikerre való tekintettel ismét egész napos játékfesztivált rendez az homoludens.hu Egyesület és az MKVM!
  
  Gyerekjátékokkal és felnőtt társasjátékokkal várunk minden játszani vágyó kicsit és nagyot egyaránt! Több mint 50 féle, köztük nemzetközi- és magyar játékdíjas játékok: izgalmas, különleges stratégiai-, logikai-, nyelvi- és kvízjátékok, gyerekeknek készségfejlesztő és építőjátékok is kipróbálhatók a nap folyamán. Játékmesterek segítik az asztaloknál a szabályok gyors elsajátítását. Aki játszik, nyerhet is: kétszer tartunk ajándéksorsolást! Ki szeretnéd nyújtóztatni lábaidat? Akkor próbáld ki dobójátékainkat, vagy óriás fajátékainkat! Ha nem csak játszanál, kézműves játékokat is készíthetsz, vagy papírhajtogatást tanulhatsz, papírrepülőddel versenyezhetsz! Akár hozod barátaidat, családodat, akár itt szerzel új játszótársakat, biztosak vagyunk abban, hogy jó hangulatban telnek majd az órák!
  Együttműködő partnerünk a homoludens.hu Egyesület.
  A programokon múzeumi belépővel lehet részt venni. III. kerületi lakosok számára ingyenes a belépés.
  
  Ősz a Krúdy-negyedben
  2019. október 20., vasárnap, 10.00 - 21.00
  
  Múzeumunk a Krúdy-negyed részeként idén is csatlakozik az Ősz a Krúdy-negyedben rendezvény helyszíneihez. Kiállítások, tárlatvezetések, kártyás programok, gasztronómiai foglalkozás, fiáker utazás és számos más program várja a Krúdy-negyedbe látogatókat. Az MKVM kiállításai ezen a napon díjtalanul látogathatók, a programokon való részvétel szintén ingyenes.
  
  10.00-18.00 között a Krúdy-negyed utcáin: Fiákeres utazás
  Üljön be egy valódi, elegáns fiákerbe, hogy Óbuda varázslatos utcáit a ringatózó bársonyülésről egy igazi századfordulós polgár szemével láthassa! Indulás folyamatosan a múzeum épülete elől.
  
  10.00-17.00 között a múzeum épületében:
  Játék az időn át
  Berendezett úri szalonunk sarkában a Mare Temporis játékai időutazásra hívnak minket a kártyázás történetének izgalmas, mulatságos, és sokszor megdöbbentő világába.
  
  Csaló ujjak iskolája
  Bárki tanulhat izgalmas kártyatrükköket pár perc alatt is. Most belekóstolhatnak a tudományba, mely az első tréfás kedvű játékossal kezdődött, és napjainkra mesteri bűvészetté vált.
  
  Kártyabarlang
  Kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a homoludens.hu Egyesület játékmesterei. Modern kártyajátékok tanítása, különleges mini- és óriás kártyák, kártyajáték-, kártyavár építési- és kártyalap hajítási versenyek.
  
  Süsd ki magad!
  Kártyakiállításunktól megihletve kártya alakú kekszet formázunk, majd sütés után csoki írókázással díszítjük.
  
  11.00 és 15.00-kor: Tárlatvezetés* a „Nekem soha nem volt otthonom” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei című állandó kiállításban Balogh Ádám muzeológussal.
  
  13.00 és 16.00-kor: Tárlatvezetés* a Szerencsés lapjárást! 150 éves az Első Magyar Játékkártyagyár című időszaki kiállításban Németh Ádám múzeumpedagógussal.
  *A tárlatvezetések regisztrációhoz kötöttek: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
  A programokon való részvétel és a kiállítások látogatása ezen a napon ingyenes.
  
  Az Ősz a Krúdy-negyedben társrendezői: Óbudai Társaskör, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Óbudai Népzenei Iskola
  
  MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA
  
  Kockás abrosz, Krúdy-fröccs
  2019. október 5., szombat, 10.00-11.30
  
  Óbudai történeti sétánkon Krúdy korabeli vendéglőket járunk sorra. A Kéhlik, Prószok és más híres vendéglős családok mellett, kiderül, mi a „snapszer” leves. És láthatjuk a ma is virágzó leandereket és a gyönyörű gesztenyefákat… A sétát Németh Ádám múzeumpedagógus vezeti.
  A séta kb. 90 perces, a múzeum épületéből indul, és Óbuda főterén ér véget.
  Belépő: 1.200 Ft
  Regisztráció szükséges: nemeth.adam.mkvm@gmail.com; 1/375-6249
  
  A lámpás én vagyok
  Tanárok napja
  2019. október 22., kedd, 16.00-18.00
  (pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak)
  
  Az érdeklődő pedagógusok megismerkedhetnek a kicsik és nagyok számára egyaránt tartott pályaorientációs foglalkozásainkkal (kereskedelmi, vendéglátós és turisztikai szakmák témakörében), illetve a Digitális Téma héten már tesztelt okoseszközös felfedező játékainkkal.
  Regisztráció szükséges: korenchy.aniko.mkvm@gmail.com; 1/375-6249
  A belépés díjtalan.
  
  „Nyitott ajtó” – Pincétől a padlásig
  A Limestől a kockás abroszig
  2019. október 26., szombat, 10.00-11.00
  
  A Korona tér 1. szám alatti épületegyüttes mozgalmas évszázadokat élt meg. Lakott itt fűszer-csemege árus, vendéglős, elítélt bűnözőből lett Mikulás, híres író és sokan mások. Ha kíváncsi a zegzugos épület rejtett meséire, ne hagyja ki vezetésünket!
  A múzeum épületének történetét bemutató sétát Németh Ádám múzeumpedagógus vezeti.
  A séta kb. 60 perces.
  Regisztráció szükséges: nemeth.adam.mkvm@gmail.com; 1/375-6249
  A programon múzeumi belépővel lehet részt venni.
  
  Szubjektív tárlatvezetések a Füstölgéseink című időszaki kiállításban
  2019. október 5., szombat, 16.00
  
  Szívás a szívás – Dobos Dóra biológus-egészségügyi mérnök
  Miért olyan jó cigizni? Miért rossz? Rászokunk, leszokunk, visszaszokunk. De miért szokunk rá?  És milyen kilátásaink vannak, ha nem szokunk le? Megoldás lehet a nikotintapasz vagy az elektromos cigaretta? Hogyan hat környezetünkre a sok eldobált csikk és kieregetett füst? Jobban járnánk, ha pipáznánk? Ezekre a kérdésekre kísérlünk meg válaszokat találni Dobos Dóra biológus-egészségügyi mérnökkel.
  Belépő: múzeumi belépő + 300 Ft vezetőjegy
  Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
  
  Dávid, Dennis Musimbe – humorista (stand-up comedy), Dumaszínház
  2019. október 12., szombat, 16.00
  
  Musimbe Dávid Dennis a Dumaszínház humoristája, civilben ipari wc papírt értékesít. Sűrűn jár múzeumba, attól függ, persze, mikor fogynak ki a papírból megint.
  Örök naiv és optimista, kicsit talán hedonista, szereti az életet. Ha több papír fogyna, pénze is lenne, félretett…
  A Füstölgéseink című kiállítás a valahai kulturált dohányzás szerteágazó, klasszikus tárgykultúráját felölelő több ezer darabos gyűjtemény szinte minden szeletéből ad ízelítőt, a biedermeier kortól napjainkig született tárgyak sokaságából válogatva.
  Belépő: múzeumi belépő + 300 Ft vezetőjegy
  Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
  
  Tóth József „Füles” – a magyar reklámfotózás legendája
  2019. október 19., szombat, 16.00
  
  Tóth József Füles a magyar reklámfotózás megkerülhetetlen alakja. Profizmusának, úttörő ötleteinek és látásmódjának köszönhetően hosszú éveken át bizonyította, hogy helye van a szakmában. Tehetségéhez szórakoztató egyéniség és humor is társul, mellyel hamar a társaság középpontjába kerül, és mindenkit levesz a lábáról.
  A Füstölgéseink című kiállítás a valahai kulturált dohányzás szerteágazó, klasszikus tárgykultúráját felölelő több ezer darabos gyűjtemény szinte minden szeletéből ad ízelítőt, a biedermeier kortól napjainkig született tárgyak sokaságából válogatva.
  Belépő: múzeumi belépő + 300 Ft vezetőjegy
  Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
  
  Vörösváry Ákos, az Első Magyar Látványtár művészeti vezetője
  2019. október 26., szombat, 16.00
  
  A rendhagyó tárlatvezetés szubjektivitása garantált a „Füstölgéseink” című kiállításon.
  55 éve az apa – Vörösváry László – által alapított, majd 25 éven át épített pipagyűjtemény továbbfejlesztését fia, Vörösváry Ákos végzi immár 30 esztendeje az Első Magyar Látványtár kebelén belül. A legnagyobb ritkaság és mindnyájunk szerencséje, ha egy gyűjtemény folytatóra talál, s nem bomlik elemeire.
  Belépő: múzeumi belépő + 300 Ft vezetőjegy
  Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
  
  Múzeumi Szünidőző – Programok az őszi szünetre
  
  Fedezzük fel! – Világkonyha 1.
  2019. október 29., kedd, 10.00-12.00
  
  Ismerjük meg a fűszerek útját! Készítsünk fűszerkeveréket és süssünk vele fűszeres lepényt!
  
  Fedezzük fel! – Világkonyha 2.
  2019. október 30., szerda, 10.00-12.00
  
  Áldozat vagy élvezet? – Az ostyasütés útjai térben és időben
  Roppanós és édes? Réteges és krémes: Svájci talán német? Szögletes vagy kerek? Holipni vagy nápolyi? De belga is lehet? Sós, köményes, sajtos? Vagy akár fagylaltos?
  
  Fedezzük fel! – Világkonyha 3.
  2019. október 31., csütörtök, 10.00-12.00
  
  Jólesik a szeles ősi napokon a forró csokoládé. Főzzünk együtt mexikói/azték  csokoládét kukorica sziruppal, chilivel! Készítsünk belőle”szuper csokoládét”, ízesítsük együtt levendulával, vaníliával, fahéjjal, ánizzsal, szerecsendióval, ahogy Európában variálták, vagy díszítsük pillecukorral, ahogy mostanában Amerikában teszik.
  
  Belépő: 1.400 Ft / fő / alkalom
  Regisztráció: Miszné Korenchy Anikó: korenchy.aniko.mkvm@gmail.com; 1/375-6249
   
  Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
  

  Cím: 1036 Budapest, Korona tér 1.
  Tel.: 1/375-6249
  E-mail: mkvm@iif.hu
  
  Nyitva: keddtől vasárnapig, 10:00-18:00
  
  Múzeumi belépőjegy:
  1000 Ft/teljes árú
  500 Ft/diák és nyugdíjas
  2000 Ft/család



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 human error    toots and the maytals    hupikék törpike    fifa    bad religion    martin lawrence    tommy emmanuel    sherlock holmes 2    hogyan lopjunk felhőkarcolót    anasztaszija makarenko    infection    karst    beszámolót erről    fallujah    stimmgewalt    paganza    papa roach    the town    lajkó félix    kovács patrícia    periphery    the devil came on horseback    ryan gosling    arto lindsay    mark wahlberg  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!