hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
hírek   2019. szeptember 10. kedd   04:39
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Neves tanárokkal erősít a Lumiere


  Szeptember közepén indulnak a Lumiere Filmiskola őszi képzései, ahol a filmszakma iránt érdeklődők a forgatókönyvírói, new media, rendezői, operatőri, vágó, scripter, rendezőasszisztens, segédoperatőri és vágóasszisztens szakok közül választhatnak. Az ősszel induló forgatókönyvíró osztályt Bereményi Géza, a rendező osztályt Máttyássy Áron, az Aranyélet rendezője és Petrányi Viktória, producer, a Proton Cinema alapítója vezetik majd.
  
  A 2017-ben alakult Lumiere Filmiskola alapítói a filmes szakmában hiánypótló oktatásra vállalkoztak az iskola indulásakor. Céljuk, hogy olyan szakembereket képezzenek, akiket olyan minőségi szaktudással ruháznak fel, amivel később nagy eséllyel tudnak elhelyezkedni a filmiparban, így enyhítve a súlyos szakemberhiányt.
  
  – Idén szeptembertől már együtt tanulhatnak nálunk a legfontosabb alkotói területek diákjai, a forgatókönyvírók, rendezők, operatőrök és vágók. A legjobb külföldi egyetemek és a Színház- és Filmművészeti Egyetem módszeréhez hasonlóan mi is abban hiszünk, hogy a filmes szakokon tanuló diákoknak együtt kell tanulniuk. Így már a kezdetektől, az iskolai keretek között megtapasztalják mit jelent csapatban, stábban dolgozni, megismerhetik a közös alkotás semmihez sem hasonlítható örömét, és egyben a közös felelősséget is. – mondta el Salamon András DLA, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi oktató, a Lumiere Filmiskola egyik alapítója.
  
  A forgatókönyvíró osztályt Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, forgatókönyvíró, filmrendező, a rendezői mesterség képzést Mátyássy Áron, Balázs Béla-díjas rendező, forgatókönyvíró, az Aranyélet című sorozat rendezője és Petrányi Viktória producer, a Proton Cinema alapítója, Mundruczó Kornél állandó munkatársa, az ACE elnökségi tagja közösen vezetik. Az operatőri mesterség alapjai osztály elindításával először valósul meg, hogy a magyar operatőr iskola három generációja Kardos Sándor, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operaratőr, Jeles András, Bereményi Géza és Gothár Péter munkatársa, Medvigy Gábor, Balázs Bála-díjas, érdemes művész, operatőr, Tarr Béla, Makk Károly és Jeles András alkotótársa és Fillenz Ádám, Balázs Béla-díjas operatőr, számos hazai és nemzetközi játékfilm, valamint Kocsis Ágnes, Orosz Dénes és Kenyeres Bálint operatőre, együtt indítanak osztályt. A leendő vágókat – többek között – olyan elismert szakemberek képzik majd, mint Hargittai László, Almási Tamás és Szász Attila állandó munkatársa, Kovács Zoltán, aki több mint 30 magyar játékfilm és sorozat vágója, Czakó Judit, Dyga Zsombor, Ujj Mészáros Károly, Pálfi György, Bollók Csaba munkatársa, Duszka Péter, Kovács István Ostrom című, az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díját elnyert filmjének vágója, és Szalai Károly, az Enyedi Ildikó által rendezett, Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről vágója. A New Media osztályt Kálmán Olga vezeti, és szintén ezen a szakon tanít Vágvölgyi B. András, a Magyar Narancs alapító főszerkesztője és Katz Dávid, a 24.hu videós újságírója; a filmkészítési alapismereteket pedig – többek között – Salamon András, a Lumiere Filmiskola egyik alapítója oktatja.
  
  Azok a diákok, akik a szeptemberben induló képzéseken sikeresen elvégzik a forgatókönyvíró, rendező, operatőr, vagy vágó szakot, közösen készített vizsgafilmjeiket 2020 őszén, egy tengeren túli fesztiválon mutathatják be. A Fesztivál jövő évi programját, így a végleges filmlistát magyar filmes szakemberekből álló előzsűri állítja össze, és sorolja be a különböző szekciókba.
  
  A Lumiere Filmiskola a szeptemberben induló képzésén hiánypótló mesterségeket oktat majd. Magyarországon a kedvező körülmények és a világszínvonalon működő filmipari műhelyek óriási vonzerőt jelentenek a nemzetközi producereknek, Budapest az amerikai filmstúdiók kedvenc forgatási helyszínévé vált, lekörözve ezzel több európai nagyvárost. A hazai filmipar számára mégis komoly nehézséget jelent a súlyos szakemberhiány, ezt felismerve alapította 2017-ben Salamon András két társával a Lumiere-t. Az iskolaalapító három filmes szakember: Incze Ágnes, Balázs Béla-díjas filmrendező, vágó, egyetemi oktató és producer, az Európai Filmakadémia tagja, Jávor Tamás, az Egyesült Államokban élő, magyar származású fotográfus, producer és Salamon András DLA, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi oktató, az ELTE és az SZFE tanára. A Lumiere-t annak a nyilvánvaló ellentmondásnak a kezelésére hozták létre, hogy – noha Európán belül Budapesten forgatják a legtöbb amerikai filmet – a filmszakmához elengedhetetlen területeken mégis súlyos szakemberhiány van. A filmes szakemberek utánpótlására egyre nagyobb szükség van, azonban a képzésük a Lumiere Filmiskola megjelenéséig nem igazán volt megoldott. Ez az iskola egyszerre jelent képzési és szerencsés esetben elhelyezkedési lehetőséget is a fiatalok számára. A Lumiere Filmiskola együttműködő partnerei a hazánkban készülő amerikai, európai és ázsiai játékfilmek, sorozatok és reklámfilmek legjelentősebb beszállítói, így az iskola kedvező helyzetben van, hiszen napi kapcsolatot ápol a legfontosabb gyártócégek vezetőivel, egyre többen keresik meg őket különböző munkalehetőségekkel.
  
  Lumiere Filmiskola
  
  A Lumiere Filmiskolát 2017-ben alapította három a filmszakmai utánpótlás iránt elkötelezett filmes szakember. Incze Ágnes, Balázs Béla-díjas filmrendező, vágó, egyetemi oktató, producer, az Európai Filmakadémia tagja, Jávor Tamás, USA-ban élő, magyar származású fotográfus, producer és Salamon András DLA, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi oktató, az ELTE, és az SZFE tanára. Céljuk profi szakember gárda képzése, reagálva a megnövekedett igényekre és pótolva a filmes utánpótlásban keletkezett hiányt. Az alapítás éve óta több mint 100 szakember végzett olyan szakokon, amikre a filmiparnak nagy szüksége van, többek között segédoperatőri, forgatókönyvírói, vágó szakmát adtak a fiatalok kezébe.
  
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ozzy robban a Crack Cocaine-nal. Új dal Billy Morrisonnal és Steve Stevensszel!
A brit doomgaze a Sugar Horse bejelentette új albumát: Grand Scheme Of Things-et
Blackened Rose sötét melankolikus himnusza az elveszett szerelemről
Foreign Hands- Új album, keményebb hangzás
Giga Totális Metal koncert - Pokolgép évek: Éjszakai bevetés 35! címmel - a Barba Negrában április 27-én
Vendetta- TX2 legkeményebb ütése
Naponta négy fiatal fontolgat öngyilkosságot, nekik is szól a Konyha új dala
Megjelent az Exodikon Chaosophilia című új nagylemeze - Klippremier: Untermensch - A manipulátorok lélektana
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a titánok haragja    anberlin    warner bros.    teräsbetoni    blahalousiana    steve zahn    rocktusa    radare    efott    mary popkids    ryan gosling    biters    ludditák    placidi    audioplanet    suffokate    zoolander    fonogram    másfél    pet shop boys    tunneleffekt    red hot chili peppers    banco de gaia     halle berry    fabricius anna  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!