hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
hírek   2019. augusztus 12. hétfő   07:52
nincsen hozzászólás

szerző: ma
Legéndy Jácint verseskötetét ajánlja a Fekete Zajra érkező Ash Code


  Augusztus közepén érkezik Magyarországra a nemzetközi underground fesztiválok manapság egyik legismertebb, illetve legkedveltebb zenekara, az olasz Ash Code. Alessandro Belluccio sajátos, darkwave és indusztriális elemeket ötvöző, de közben lírai, ugyanakkor sodró hangzásvilágú csapata ezúttal a Fekete Zaj Fesztiválon ad koncertet. Legutóbb a banda 2015-ben látogatott Budapestre, s az immár szép emlékű MÜSZI-ben lépett fel nagyjából teltház előtt.
  
  Mindazonáltal kevesen tudják, hogy az énekes, Alessandro főiskolás korában, vagyis a 2000-es évek folyamán több alkalommal járt a Sziget Fesztiválon, így voltaképp hazánkban ismerte meg az akkori alternatív zenei világ meghatározó alakulatait, olyanokat, mint például a Prodigy, a Faithless, a Pulp vagy éppen a Placebo.
  Nyilván az Ash Code létrejöttéhez és egyedi stílusának kialakításához ihletően hozzájárultak a hajógyári szigeten koncertező bandák, s a fesztiválon uralkodó hangulat ugyancsak feledhetetlennek bizonyult, ezért a csapat számára a mai napig különleges dolog a fővárosban vagy egyáltalán a környéken játszani. Talán legismertebbnek mondható daluk, a Nite Rite videókollázs jellegű klipjében is jó néhány Budapesten készült felvétel szerepel. Főként a Mátyás-templom és a Parlament épülete látható benne.
  
  
  Viszont az említett élményeken kívül irodalmi szálak is kötik Magyarországhoz az underground zenekart, mivel Alessandro, akárcsak a többiek, olasz és angol fordításokból hosszú ideje ismeri Legéndy Jácint verseit, s a költő nemrég a Kalligram Kiadónál megjelent, Földalatti Oltár című verseskötetét számos művészeti folyóiratban, illetve plakátokon ajánlja a hazai és a határontúli olvasók figyelmébe:
  „Szeretem e sajátos melankóliát, amely lassan, de rendkívül megkapóan áramlik Legéndy Jácint verseinek mélyén. Valószínűleg a tradícionális darkwave zenék hatásának is köszönhető. A borító pedig varázslatos! A ’80-as évek underground világának legszebb időszakát idézi meg számomra.”
  Pár nappal ezelőtt pedig a verseskötettel szelfizett a banda gesztusként a szerző, s egyúttal a magyar költészet, valamint a hazai rajongók felé. A fotó Legéndy Jácint, de a zenekari tagok és a könyvkiadó hivatalos Facebook-oldalán is megosztásra került.
  
  Legéndy Jácint underground költő, performer, képzőművész. Központi Zóna című verseskötete a 2006-os könyvhétre jelent meg a Balassi Kiadónál, RAF: Búcsúszimfónia című könyve pedig 2009-ben a Kalligramnál. Utóbbi felhasználásával készült A Baader-Meinhof csoport című film (Oscar-jelölés, BAFTA-jelölés) magyar szinkronja. Több írása bekerült Az év versei gyűjteménybe, a Légyott antológiába és olasz antológiákba.
  Könyvei a Library of Congress, a Harvard Library és a British Library kortárs magyar irodalommal foglalkozó gyűjteményében régóta megtalálhatók. Külföldi viszonylatban is újszerű nyomólemez installációi és kollázsai legutóbb az ARTE Galériában, a Magyar Műhely Galériában, valamint a Kassák Múzeumban kerültek bemutatásra. Olykor underground klubokban, például a ZegZugban ad elő avantgárd, táncos performanszokat. Földalatti Oltár című verseskötete 2019 tavaszán jelent meg a Kalligram Kiadónál. Videoklipszerűen összekapcsolódó képekből felépülő verseiben sajátos módon keveredik az avantgárd és a klasszikus esztétika, illetve az alanyi és a tárgyias költészet.
  
  Az Ash Code zenekart 2014-ben alapította Nápolyban Alessandro Belluccio énekes, Claudia Nottebella billentyűs és Adriano Belluccio basszusgitáros. Első albumuk Oblivion címmel ugyanebben az évben jelent meg a Swiss Dark Nights kiadónál. E nagylemezt követte 2016-ban a Posthuman, majd 2018-ban a Perspective LP.
  A banda 2015 óta rendszeres vendége a legismertebb zenei fesztiváloknak, játszott már például a WGT-n, az Entremuralhas-on s a Prague Gothic Treffen-en, de bejárta már Dél-Amerikát, s új lemezkiadójának, a Metropolis Records-nak köszönhetően a Fekete Zajhoz kapcsolódó fellépés után az Egyesült Államokban indul turnéra. Magyarországon egész pontosan augusztus 17-én láthatjuk és hallhatjuk a zenekart.
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ozzy robban a Crack Cocaine-nal. Új dal Billy Morrisonnal és Steve Stevensszel!
A brit doomgaze a Sugar Horse bejelentette új albumát: Grand Scheme Of Things-et
Blackened Rose sötét melankolikus himnusza az elveszett szerelemről
Foreign Hands- Új album, keményebb hangzás
Giga Totális Metal koncert - Pokolgép évek: Éjszakai bevetés 35! címmel - a Barba Negrában április 27-én
Vendetta- TX2 legkeményebb ütése
Naponta négy fiatal fontolgat öngyilkosságot, nekik is szól a Konyha új dala
Megjelent az Exodikon Chaosophilia című új nagylemeze - Klippremier: Untermensch - A manipulátorok lélektana
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 fekete zaj    travolta    david yengibarian    chief rebel angel    jean michel jarre    fassang lászló    billy lunn     hugh grant    jaden smith    suicide rockers    carpathian forest    brooklyn decker    elm street    sötét zsaruk    brutality will prevail    dirkschneider    pray for villains    in flames    dav    human error    sevenfield    blake lively    adrien brody    hate eternal    evergrey  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!