hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2019. augusztus 9. péntek   16:02
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
Iggy Pop
2019. július 24. Budapest Park

  2019. július 24-én ismét eljött hozzánk a punk-rock fenegyereke, és a Budapest Parkban adott másfél órás, 20 dalt tartalmazó koncertet. Ha valaki ennyiből nem tudta volna beazonosítani a 72 éves, amerikai énekest, akkor elárulom, hogy Iggy Popról van szó.
  
  A Black Bartók és a Cruel Hearts Club elő zenekarok után fél 9-kor lépett a színpadra Iggy, aki dobosként kezdte pályafutását, több mint 50 évvel ezelőtt. Neve is a középiskolai bandájából ered (Iguanas). Jim Morrison nagy hatással volt rá a 60-as években. Ő inspirálta a The Stooges megalapítására. Ebben a bandában már énekesként mutatkozott be, és jellemzően botrányos fellépéseket produkált, köszönhetően a drog függőségének is. Ebben az időszakban szövődött legendás barátsága David Bowie-val, aki elvonóra vitte Iggyt, és segített zenei karrierjében. Barátja halála mélyen megrendítette. A gyász ihlette a 2016-ban megjelent Post Pop Depression című albumát, amiről ugyan nem hangzott el egyetlen szám sem, de egy Bowie feldolgozással ezen az estén is megemlékezett róla.
  
  Iggy Pop nem csupán a színpadon borzolja a kedélyeket. 17 filmben szerepelt. Köztük a Halott Emberben, a Star Trek sorozat egyik epizódjában, és a Valahol Kaliforniában, ahol gyakorlatilag a saját karakterét formálta meg. Filmes zeneszerzőként is jegyzik a nevét. A Crocodile Dundee mellett az ikonikus Trainspotting kezdő jelenete alatt futó zene is az ő munkája. Ez utóbbi természetesen nem maradhatott ki a koncertből, mint ahogy elhangzott az I wanna be Your dog, The Passenger, 1969 és a már említett Lust for life.
  
  Zenekarát két fúvóssal is kiegészítette ezen az estén, ami még több élettel töltötte meg a dalokat. A látvány sem volt kevésbé vitális. Kíváncsi voltam, mi maradt meg a vadságból, a lázadásból és a markáns ösztönösségből. Azt kell mondjam, hogy minden. Nincs jelentősége, hogy 70 fölött van, hogy ráncos az egész teste (nagyon), hogy sántít, hogy a haját befestették ugyan, de a borostája ősz. Megjelent félmeztelenül, magabiztosan, és pont ugyanúgy szerettette magát a rajongóival, mint 50 évvel ezelőtt. Ha úgy tartotta kedve, zúzta a mikrofon állványt, vagy lement az első sorok elé simogattatni magát.
  Furcsán hangozhat, de jó példát mutatott arra, hogy kell megöregedni. Nem úgy próbál halhatatlannak tűnni, hogy plasztikai műtétekkel 30 éves gumi arcot csináltat magának, hanem felvállalja az idő múlását, ránézésre játszi könnyedséggel és teljes önelfogadással. Ha több évtizedig félmeztelenül állt színpadra, akkor úgy fog, még akkor is, ha úgy fest, mint nagyapám régen, miközben a szőlőt kötözte. Látszott rajta, hogy egész életében egyetlen célja volt, hogy jól érezze magát. Nem sok gátlást láttam rajta ezen az estén sem…
  
  A felszabadultság hírnökeként érdekes volt látni, hogy annak ellenére, hogy viszonylagos média csendben él mostanában, mennyi fiatal fedezte fel magának. Persze az is elképzelhető, hogy a szüleik bömböltették a kilencvenes években a dalait.
  Javarészt persze a 40-es korosztály képviseltette magát, bár olyat is hallottam a hátam mögül, hogy 40 évvel ezelőtt is ilyen hangja volt. Az tény, hogy pontosan azt kapta mindenki, amit várt. Elhangzottak az ikonikus dalok, és pont úgy dübörögtek, mint régen. Nem csak hangzásban, látványban is.
  
  Röviden összefoglalva az estét: végig olyan érzésem volt, hogy Iggynek beszólt valaki, hogy: „Mit akar még a színpadon egy rozzant, sánta, öregember?” Mire ő csak ennyit válaszolt:
  „Fogd meg a söröm...!”


Kulcsszavak:
  iggy pop 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Megjelent Iggy Pop 19. albuma, az Every Loser

Itt van Iggy Pop 19. albuma

Iggy Pop Polar Music Prize díjas

Szeptemberben jön a Budapest Parkban fellépő Iggy Pop új albuma

Iggy Pop a Budapest Parkban!

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 martonosi györgy    fészer    bikini    atomic playboyz    boros lajos    csányi sándor    devilfire    the book of eli    helmet    jarolics tamás    papaver    unleashed    wattican punk ballet    ana de la reguera    imminence    mitch & mitch    backard babies    nevermore    mel gibson    radiohead    demians    spiritual beggars    gus van sant    fürgerókalábak    tony iommi  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!