szerző: PjotrSikerrel zárult a 3. SAMBUCUS - Zsámbéki Bodzafesztivál
A négynapos fesztiválon mintegy 3000 ember vett részt. Csütörtöktől vasárnapig remek világ- és népzenei koncertek, családi programok töltötték be Zsámbékot, Pest megye egyik legszebb települését. A nagykoncertek a középkori romtemplom előtti színpadon, a kisformációk, illetve táncházak a Matyi Kultúrbisztróban várták a közönséget. A fesztivál különlegességeként Magyarországon először lépett fel az orosz Otava Yo, akik az elmúlt években számos rangos amerikai és európai díjat nyertek el és koncerteznek a legnagyobb fesztiválokon. A zenekar, amely a „Russian beat” népzenén alapuló műfajának megteremtője, elképesztő hangulatot teremtett Zsámbékon, négyszer hívta őket vissza a közönség! A fesztiválon mintegy 3000 ember vett részt. A fesztivál négy napja alatt a romtemplom művészi fényfestést kapott.
A koncertsorozat a Songlines Top of the World díjas Cimbalom Brothers virtuóz muzsikájával indult, majd fellépett többek között a Muzsikás együttes, a Gypo Circus, Bognár Szilvia, a Góbé zenekar, Borbély Mihály és Dresch Mihály kvartettje, a Besh o droM, a Zoord, a Jóanépi, a BaHorKa, táncházat muzsikált a PásztorHóra. Az Összevonás napján Tímár Sára és a Magos együttes közösen hozott létre egy produkciót a közönséggel: a pünkösdi dal előadásába bárki bekapcsolódhatott hangszerével. A közösségi muzsikálást célozta Benkő Zsolt Gitárterápiája is.
A koncertprogram a Fonóval együttműködésben valósult meg. A Hagyományok Háza népi kézműves foglalkozásain, amelyek a bodza tematika köré épültek, számos család és gyermek vett részt.
”A rendezvénnyel értékeket közvetítünk, a Fonó Budai Zeneház és a Hagyományok Háza szakmai partneri bevonása jól mutatja, mit szeretnénk képviselni. Örömünkre szolgál, hogy ennyi ember látogatott el Zsámbékra és a programok valóban meg tudták őket szólítani” (Horváth László, Zsámbék polgármestere)
A fesztivált harmadik alkalommal rendezték meg, a zene és kézművesség mellett gasztronómiai különlegességekkel is várták a vendégeket, többek között az erre az alkalomra készített Zsálinkával és Zsörrel.