hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [program]  2019. április 12. péntek   03:43
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Maratoni koncertsorozatot ad Szenthelyi Miklós hegedűművész


  Április 28-án, vasárnap változatos programmal rendezik meg Szenthelyi Miklós maratoni koncertsorozatát a Budapest Kongresszusi Központban. Az előadások 14 órakor, 16 óra 30 perckor illetve 19 óra 30 perckor kezdődnek, a műsor pedig minden időpontban különbözik majd a többitől.
  
  „Sokan megtisztelnek azzal, hogy mindhárom koncertet meghallgatják. Ezért is nagy felelősség számunkra, hogy olyan remekműveket állítsunk össze, amelyek élvezéséhez nem kell végzettség és olyan zenekedvelőket is ki tudjunk szolgálni, akik a komolyzene élményéért érkeznek” – mondta Szenthelyi Miklós.
  
  A hegedűművész többek között a zeneakadémiai növendékeivel áll majd színpadra, ami egy nagyon komoly szakmai lehetőség a számukra.
  
  „Ez egy olyan gyakorlat a fiataloknak, ahol teljesen másként gyakorolnak. A különbség az, hogy a vizsgán nem tapsolnak, és nem arra kell koncentrálni, hogy milyen hibát észlel a tanári kar, akik ezt természetesen az érdekükben teszik. Olyan szempontból ugyanakkor nagyobb rajtuk a nyomás, hogy jelentős lélekszámú közönség előtt kell bizonyítaniuk” – fogalmazott.
  
  Szenthelyi Miklós a szereplők közül kiemelte Kováts Kolost. Mint mondta, külön öröm számukra, hogy elfogadta a felkérést, hiszen a Kossuth-díjas operaénekes vonzó név és kiváló művész.
  
  Szenthelyi Miklósról:
  
  Szenthelyi Miklós hegedűművész, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar alapítója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára 1951-ben született Budapesten.
  
  1973-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kovács Dénes tanítványaként, akinek felkérésére még ugyanabban az évben az intézmény tanársegédje lett, 1978 óta adjunktus, 1989 óta docens. A különleges tehetségek osztályát 1978 óta vezeti. Tanítványai között volt többek között Falvay Attila, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmestere, a Kodály Vonósnégyes vezetője, illetve a mai fiatal generációból Baráti Kristóf és Lendvay József, akik szólistaként máris jelentős nemzetközi karriert futottak be.
  
  Pályája kezdetén több rangos nemzetközi versenyen is sikeresen szerepelt. 1971-ben a budapesti Weiner Leó Szonátaversenyen Szenthelyi Judittal második, 1973-ban Schiff Andrással első, 1975-ben a Magyar Rádió Hegedűversenyén szintén első díjat nyert.
  
  1975-től az Országos Filharmónia szólistája volt. 1988-ban megalapította a Magyar Virtuózok Kamarazenekart, amelynek művészeti vezetője, szólistája és 1999 óta karmestere. Mesterkurzusokat tartott az Egyesült államokbeli Greensboro Fesztiválon, Finnországban és Brazíliában. Fellépett Európa szinte összes országában, valamint Észak- és Dél-Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában és Afrikában. Pályafutásának harmincötödik évfordulóján, 2004. április 12-én nagyszabású koncertet adott a Zeneakadémia Nagytermében, ahol Vivaldi, Csajkovszkij és Brahms versenyműveit játszotta.
  A magyarországi Sarasate-kottakiadás az ő gondozásában jelent meg.
  
  A Hungaroton tíz szóló- és zenekari lemezt jelentett meg vele, többek között Bach összes szóló hegedűre írt szonátáját és partitáját 2002-ben, melyet Szenthelyi Miklós – a világon egyedülálló teljesítményként – egy koncert keretében játszott el a budapesti Szent István Bazilikában.
  
  Szenthelyi Miklós művészi munkásságának elismeréseként 1986-ban Liszt-díjat, 1990-ben MSZOSZ-díjat, 1994-ben a Magyar Köztársaság Tisztikeresztje kitüntetést, 2000-ben Tátrai Vilmos-emlékgyűrűt és 2008-ban Kossuth-díjat kapott. 2013-ban Budapest díszpolgára.
  
  Hangszere 1976 óta egy, a magyar állam gyűjteményéből való Joseph Guarnieri (1723) mesterhegedű.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 világgödör    the prodigy    the hellfreaks    emma watson    slash    recoil    noctem    rutkai bori    texas in july    poem    tökéletlen trükk    akela    cimbaliband    haw    rising sound    szabad európa rádió    tündérgyár    chronology    stolen beat    jaded heart    sylosis    joana amendoeira    steam engine    maxxwel    whiplash  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!