hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
magazin [kiállítás]  2019. március 25. hétfő   04:27
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
drMáriás: Tavasz-Tündér-Találkozó
Az alkotó legújabb festményeinek és a Vinczemill által készített nyomatainak a kiállítása

  Megnyitó: 2019 március 28-án 20 órakor
  Megnyitja: Dr. Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter
  A megnyitón Posta Péter tart kóstolót a Pósta Borház boraiból
  
  A kiállítás megtekinthető május 4-ig keddtől péntekig 9 és 14, szombaton 10 és 13 óra között
  
  Az idei évben 20 éves Godot Galéria ünnepi eseményeinek egyik fő eleme, hogy a galéria a legfontosabb művészeinek egy-egy olyan tárlatot rendez ebben a jubileumi esztendőben, ahol az adott művész legfrissebb alkotásait mutatjuk be a közönségnek. Arra szeretnénk ezzel felhívni a figyelmet, hogy bár a kortárs művészet élő klasszikusairól beszélünk, ők mégis mind a mai napig folyamatosan alkotó izgalmas művészek, akik reagálnak az őket körülvevő valóság történéseire, a képzőművészeti élet változásaira.
  
  Ebben a sorozatban a következő drMáriás, akinek a mostani már a negyedik bemutatkozása a galéria falai között.
  
  A legfrissebb művekről:
  Mivel az alkotó minden szomorúból, szörnyűből és elkeserítőből vidám, élő, gondolkodó, kritikus, életünkre jellemző anyagot gyúr, így a három T-t idéző kiállításcím nem a Tiltott-Tűrt-Támogatott kultúrharcot idézi, hanem egy igazi életvidám Tavasz-Tündér-Találkozót. Hiszen legyünk akár örök naiv optimisták, az élet és szabadság örök melankolikus hívei, a nyugati világ kötelező smiley-kultuszának megmosolygói, a keleti harcművészet-társadalmak tekintélyuralmának kifigurázói, a cél egy: a bőrünkben magunkat jól érezni, s arcunkat az arcátlanságban is megőrizni.
  
  drMáriás legújabb képei a tavasz vidám és életet megújító hangulatát hozzák el nekünk akkor is, ha végig arról a világról beszélnek, amelyben élünk. Ahol Sztálin együttérző brüsszeli politikus lett, Orbán tavasztündér, Soros Mészáros Lőrincet nevelgeti, Mága Zoltán fehér lovon hegedül, Tiborcz tükörtojássá válik, Lenin jazz-trombitás a Burger Kingben, Mao siratófalon mosolyog, vagy a kapitalizmus orvul meggyilkolja a kommunizmust és még sorolhatnánk.
  Persze tudjuk, attól, hogy mindezeket láttatjuk, mondjuk, sírjuk, kacagjuk, kiáltjuk, ott csücsül a sarokban vagy éppen felettünk az eget megpróbálva tőlünk eltakarni a három T nagyon is reális és aktuális volta, de ennek éppen egyik legfontosabb ellenszere, ha ellenében úgy élünk, beszélünk, alkotunk, ahogyan akarunk.
  
  drMáriás (1966, Újvidék), vagyis Máriás Béla valódi összművészeti tevékenységet folytat. Képzőművészeti és zenei tevékenysége egy időben kezdett kibontakozni, a belgrádi egyetemi évek alatt, amihez jelentős szépirodalmi tevékenység is társul. Az autodidakta festőművész alkotásain az őszinteség és egyfajta jó értelemben vett gátlástalanság uralkodik. Kezdetben a punk és avantgard irányzatok jellemezték művészetét, amely a „Kivágatemberek” sorozattal erőteljesen transzcendentális fordulatot vett, és a létezés talajtalan bizonytalansága került előtérbe. 1991-es Magyarországra költözését követően már figurálisabb, expresszívebb módon folytatta hasonló kisugárzású festményeit. A 2000-es évek második felétől fordul a lélek belső útjai helyett a mindennapi realitás világa felé, a fogyasztói társadalom és a politika rákfenéinek felmutatásával. Történelmi személyekről, ideológusokról, diktátorokról és a közelmúlt, valamint a kortárs élet politikusairól és hírességeiről készített kritikus, szarkasztikus és provokatív alkotásai a közép-európai létélményt az egyén vágyott szabadsága és társadalmi kiszolgáltatottsága közötti feszültségben jelenítik meg. Képeinek groteszk nyelvezete nem csak nevettet, de még inkább rádöbbent ezzel a különös képi naplóvá összeálló alkotássorozattal, hogy ma milyen világban is élünk. drMáriás eklektikájában a dada külső jegyei és a mesterkéltségtől mentes naiv festészet formavilága az amerikai pop-art és az orosz szoc-art stílusával ötvöződik.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 zinfield    Ágens    e-nora    leprous    wolf parade    skalar    első osztályú vidéki srácok    barack obama    dragonforce    starset     amanda seyfried    postmodern jukebox    ankh    helgrind    heaven and hell    hátsó ajtó    nyomorultak    death angel    myrath    tűzmadár    karthago    agregator    infection    könnyedén    joe bonamassa  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!