hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
hírek   2019. március 18. hétfő   07:54
nincsen hozzászólás

szerző: ma
XIV. HangSúly Zenei Díj nyertesei


  2018-ban a magyar metalszíntéren működő zenekarok közel 60 új stúdióalbumot adtak ki, amelynek legalább egynegyede az adott zenekar első nagylemeze volt. A XIV. HangSúly Zenei Díj zsűrijébe a felkérést elfogadó online magyar rockmagazinok szerkesztői ebből a kollekcióból választották ki az általuk legjobbnak ítélt albumokat és készítőiket, hogy a megszokott öt kategóriában díjazzák őket. A díjazottak között van a Wall Of Sleep, a Dystopia, az Omega Diatribe, a Thy Catafalque, a The Tumor Called Marla és az Ygfan.
  
  Az év albuma
  Kátai Tamás nem tud hibázni. 2007-ben a Gire egyetlen albuma, majd a 2011-es Rengeteg című albumtól kezdve a Thy Catafalque összes nagylemeze megnyerte az Év albuma címet a HangSúly szavazáson. Ezt a sorozatot a 2018-ban megjelent nyolcadik THY CATAFALQUE album, a Geometria sem törte meg. A lemezen a Tamástól megszokott minőségben és egyediségben olvadnak egybe az elvont avantgárd metal és népzenei hatású elemek a hangminták és a dalszöveg-költemények közvetítette képekkel.
  A Thy Catafalque mögött a Dystopia Building Bridges és a Sear Bliss Letters from the Edge című lemezei végeztek.
  
  Az év debütáló albuma
  Holtversenyt eredményezett a legjobb bemutatkozó album kategóriája, ahol a metalzene családfájának két egymástól távol eső ágán is olyan új hajtás bukkant fel, amely kiérdemelte a HangSúly Zenei Díj zsűrijének elismerését. A 2013-ban indult YGFAN a bemutatkozó mini-albumán megteremtett befelé forduló, spirituális atmoszférát terjesztette ki Hamvakból… című első nagylemezére is. Énekben a black metalra jellemző károgás és a tiszta énekhang váltakozik, míg zenében az elszállós, lebegős témák az uralkodóak.
  A nevét a Harcosok Klubja kultmoziból kölcsönző, 2014-ben alakult THE TUMOR CALLED MARLA ezzel ellentétben a hétköznapi létet mutatja be modern metal zenéjével Limbo City című első nagylemezén. A csapat egyik különlegességét a két énekes, Gerő ´Hekky´ András és Kovács Barbi adják. Mindketten hoznak dallamokat és agresszív üvöltéseket egyaránt, ami a szintén változatos, elektronikával is megberhelt, technikás dalaikat igazán színessé teszi.
  
  Az év koncertzenekara
  A 2017-ben frontember cserén átesett OMEGA DIATRIBE nyerte el a legjobb koncertzenekar díját. A banda tavaly áprilisban megjelent Trinity című új albumát már Lucsányi Milán (Sleepless-torok) énekelte/üvöltötte fel. A zenekar végigjátszotta a nyári fesztiválokat a Rockmaratontól a Fezenig, majd ősszel lezúzták az ország és a külföld klubjait.
  
  Legjobb stúdióprodukció
  A hangstúdiók és hangmérnökök teljesítményét díjazó kategóriájában szintén holtverseny alakult ki. Az elsőséget az OMEGA DIATRIBE és a DYSTOPIA új albumait elkészítő produkciós csapatok szerezték meg. Érdekesség, hogy a munkálatokat mindkét zenekarnál részben vagy egészben házon belül oldották meg. A zeneileg is roppant erős Building Bridges című harmadik DYSTOPIA album hangzásáért Vári Gábor, az együttes gitáros/énekese felelt, aki hosszú évek óta végez minőségi munkát más magyar metalbandák anyagain is szegedi Miracle Sound stúdiójában.
  A poliritmikus agyszaggató metáljáról híres budapesti OMEGA DIATRIBE második nagylemeze, a Trinity, a zenekar stúdiójában (515 Studio) a gitáros Hájer Gergő irányításával került felvételre, a keverést és a masteringet pedig a neves dán producer Tue Madsen végezte az Antfarmban.
  
  Legjobb lemezborító
  2017-ben Bátky ´BZ´ Zoltán belépésével újult meg a Wall Of Sleep, amely a Mood egyik utódzenekaraként kezdte a pályafutását 2001-ben. A sokoldalú frontember számos korábbi meghatározó együttes éléről lehet ismerős mindenkinek, elég, ha csak a Stonehenge vagy a Wendigo nevét említjük. A WALL OF SLEEP 2018-ban megjelent The Road Through The Never című hatodik albumán BZ nem csak az énekdallamokért és részben a hangszerelésért felelt, de a most HangSúly-díjat kapott lemezborítót is ő készítette.
  
  Gratulálunk a díjazottaknak!
  
  A HangSúly különböző internetes felületei eddig is folyamatosan beszámoltak a magyar metalszíntér újdonságairól, és a jövőben ez a tevékenység még hatványozottabban kerül előtérbe a zenei díj megszűnésével. A HangSúly egyfajta átfogó adatbázis és állandó információforrás kíván lenni a régi és új magyar metalzenekarokra kíváncsi közönség számára, folyamatosan tájékoztatni az aktuális megjelenésekről, zenekari hírekről, összekapcsolni az alkotókat és a zenehallgatókat, segíteni az információáramlást, de más keretek között, mint eddig.
  
  XIV. HangSúly Zenei Díj zsűrije
  Fémforgács · Maximum Rock And Roll · Metal.hu · Passzio.hu · Rockbook.hu · Rockerek.hu · RockStation · Rozsdagyár · Shock! Magazin · Underground Magazin



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
KONYHA akusztik a KKMH Rockházban
I am: Új dal az április 5-én érkező új Magma Rise albumról
Summer Hell: Exodus, Abbath Doom Occulta, Deicide turné érkezik
Brutális erővel érkezik a The Plot In You legújabb dala, a Don´t Look Away
Hamarosan érkezik a The Early November új albuma
A rock lázadói, a BlackBeer csapata új kislemezzel jelentkezett
A Destroy Boys vadiúj slágere, a Plucked már meghallgatható
Melanie C, a Spice Girls sztárja a szegedi Deja Vu Fesztiválon ad koncertet
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jeremy renner    gutted    kóbor angyal    a papháború a vámpírok ellen    those whom the gods detest    korog    josh duhamel    ulver    the get up kids    xentrix    antonio carlos jobim    hatesphere    brittney jones    grindrise fest vi    tilos az Á     steven spielberg    tius norma    nohanded painter    ned evett    eredet    choice with no voice    taking back sunday    amerikai pite    vészkijárat    dennis lehane  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!