hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2019. március 5. kedd   15:59
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Parádés névsor a Müpában: Diana Krall, Marcus Miller, Charlotte Gainsbourg


  A 2018/19-es évadban már ez idáig is számos világsztár érkezett a Müpába, és ez a következő hónapokban sem lesz másként. Szerencsére a nyár eleji időszakban sem kell hiányolni majd a nagyágyúkat, rögtön hárman is érkeznek: első magyarországi fellépésre készül a francia énekes-színésznő Charlotte Gainsbourg, új albumával érkezik a műfaji korlátokat lazán átlépő, Grammy-díjas Marcus Miller és 2016 után visszatér a Müpába Diana Krall is, méghozzá igen illusztris társaságban.
  
  Szinte napra pontosan 3 év után tér vissza a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe Diana Krall. 2016 júniusában álló ovációval ünnepelte a magyar közönség a sorrendben tizenkettedik, Wallflower című lemezét bemutató jazzdívát. Ez a szám azóta kettővel nőtt: 2017-ben egy klasszikus amerikai jazzsztenderdeket összegyűjtő szólólemeze, míg tavaly Tony Bennettel közös albuma jelent meg, utóbbit két kategóriában is Grammy-díjra jelölték idén. Krallnak egyébként ez volt a tizenharmadik jelölése, ebből pedig ötöt díjra is váltott az évek során, de elismerésinek se szeri, se száma, szinte minden szakmailag jelentős díjat bezsebelt már lassan két évtizede tartó karrierje során. Megkérdőjelezhetetlen tehetségét számtalanszor bizonyította, minden lemezén újabb és újabb oldalát ismerhetik meg a rajongók: tisztelgett Nat King Cole, a ’20-as, ’30-as évek tradicionális jazz- és ragtime-darabjai, illetve a popzene legendái – többek közt Bob Dylan, Elton John, Paul McCartney, az Eagles – előtt is. Ezúttal két igazán különleges zenésztárs kíséri a színpadon: Joe Lovano szaxofonos és Marc Ribot gitáros a garancia rá, hogy idén sem marad majd el a tapsvihar június 26-án.
  
  Voltaképpen nincs abban semmi meglepő, hogy Charlotte Gainsbourg a művészvilágban találta meg önmagát. Édesanyja, a brit színésznő Jane Birkin révén szinte filmdíszletek között nőtt fel, édesapja, a francia zeneszerző-énekes, rendező Serge Gainsbourg pedig a zene felé terelgette. A siker is hamar megtalálta, 15 évesen már megkapta a legígéretesebb fiatal színésznőnek járó César-díjat. Ugyanebben az évben jelent meg első albuma, a Charlotte for Ever, amelyre édesapja írta a dalokat. Gainsbourg azóta a filmvászon és a koncertszínpadok megkerülhetetlen, karizmatikus alkotójává nőtte ki magát. Olyan filmekben szerepelt, mint a 21 gramm, Az álom tudománya, a Melankólia vagy épp A nimfomániás, tinilemeze óta pedig 4 albuma is megjelent. Ezek elkészítésében nem kisebb szaktekintélyek működtek közre, mint a Pulp frontembereként is ismert Jarvis Cocker vagy multiinstrumentalista amerikai énekes-dalszerző, Beck. Legutóbbi, a Daft Punk-tag Guy-Manuel de Homem-Christo és a párizsi DJ-producer, SebastiAn zenei segédletével készült elektronikus alapú albumán egy Paul McCartney-tól kapott dal (Songbird in a Cage) kivételével minden számot társszerzőként jegyez, sőt Lars von Trier tanácsait megfogadva a lemez klipjeit is maga rendezte. Első magyarországi fellépésén az eddigi albumok legfontosabb dalai mellett a 2018 végén megjelent, Take 2 című EP számait is hallhatjuk majd június 30-án.
  
  A műfajok határain ügyesen balanszírozó, idén hatvan éves basszusgitáros Marcus Miller majd’ 3 évnyi hallgatás után 2018-ban jelentkezett újra szólólemezzel, amelyet ennek megfelelően hatalmas érdeklődés övezett. A Laid Black című albummal Miller visszatér a keleti parti zenei gyökerekhez, és a basszusgitár mellett a hip-hop, a soul, a funk és az r’n’b ritmusai is felbukkannak a dalokban. „Korszerű, a fiatalok számára is élvezhető és átélhető, nagyvárosi zenét akartam írni” – nyilatkozta a New York Times hasábjain. Miller sorsa már húszas éveiben megpecsételődött: ekkor vált ugyanis Miles Davis zenekarának tagjává, az együtt töltött tíz év alatt pedig több albumának – köztük a jazztörténetileg is fontos Tutu című korongnak – producere és zeneszerzőjeként is dolgozott. De nem csak Davis figyelt fel kivételes tehetségére, a névsor több mint impozáns: Aretha Franklin, Chaka Khan, Al Jarreau, Lalah Hathaway, Wayne Shorter, hogy csak a legnagyobbakat említsük. Négy évtizedes karrierje során a jazz és a pop legnagyobbjai mellett játszhatott: a 80-as évektől kezdve Luther Vandross állandó komponistájaként dolgozott, és majdnem negyed évszázadot zenélt David Sanbornnal. Rejtély, hogy emellett és saját szólókarrierjének egyengetése mellett hogyan maradt ideje és energiája két, hetente jelentkező rádióműsort is vezetni. Sőt, rendszeresen turnézik is, és szerencsére július 3-án Budapestet is útba ejti majd.
  A koncertekre a Müpa+ hűségprogramjának Platina szintű tagjai március 5-én 10 órától, Arany szintű tagjai március 6-án 10 órától, Ezüst szintű tagjai pedig március 6-án 15 órától válthatnak jegyet a koncertekre. A nagyközönség és a Müpa+ hűségprogram Alapszintű tagjai számára március 7-én, csütörtökön 10 órától lesznek elérhetőek a jegyek a Müpa állandó jegypénztáraiban és a www.mupa.hu oldalon.
  
  Diana Krall featuring Robert Hurst, Joe Lovano, Marc Ribot & Karriem Riggins
  2019. június 26. szerda 20:00 – 22:00
  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  
  Charlotte Gainsbourg
  2019. június 30. vasárnap 20:00 – 22:00
  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  
  Marcus Miller Laid Black Tour 2019
  2019. július 3. szerda 20:00 – 22:00
  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 proghma-c    hangmás    bleeding through    beatles    angelina jolie    diamond edge    sylosis    astronautalis    acuna    foundation    die hard    the girl with the dragon tattoo    the sisters of mercy    insision    engel    pál utcai fiúk    nemjuci    tyson    the fall and rise of herman brood    megtorlás    sahg    gifts from enola    Ötödik sebesség    jeszenszky istván    jack  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!