hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2019. január 4. péntek   15:05
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
Gregorian Holy Chants
2018. december 13. Holy Chants Tour 2018 – MOM Sport

  2018. december 13-án, a MOM Sportban lépett fel a Gregorian. Az adventi időszakba igazán belepasszoló koncerten egy 8 tagból álló férfi kórust, gyakorlatilag egy rock zenekar kísért, dobossal, gitárossal, billentyűssel és egy zenei „mindenessel”, aki ha kellett gitározott, hegedült vagy skót dudán játszott. Ennek megfelelően a stílus is énekben a gregorián, zenében viszont mindenképpen a rock felé hajlott, így létrehozva egy igazán különleges mixet, amire több ezer ember volt kíváncsi.
  
  Európán végig haladó turnéjuk a Holy Chants (Szent dalok) nevet kapta, ami megegyezik a 2017 év végén kiadott albumukkal. A Poznan Arénában tervezett koncertjüket le kellett ugyan mondaniuk, mert a tető nem volt biztonságos, de Budapesten minden készen állt egy fergeteges előadásra. A műfajban meglepő módon, egy tetovált énekesnő is többször feltűnt a színpadon, ami nekem nehezebben volt befogadható. A kettősség nem csak a hangzás világban volt érezhető. A klasszikus zenei képzettséggel rendelkező énekesek csillogó szerzetesi ruhában léptek fel, ami talán néhány vallásos embernél visszás lehetett, akik a reverendát esetleg nem szívesen látták show elemként viszont.
  
  A szakrális jelképek egész estén egy üde keveréket alkottak a modernitással. A hangzás természetesen elementáris volt, és láthatóan koreográfiára mozogtak az énekesek a színpadon. A színházi jelleget erősítették a különleges világítást adó lámpák, amik fényeit például tükrökkel alakították irányított reflektorokká a kórus tagjai, vagy a nagy sikert aratott szerpentin ágyú, illetve az előadás végén meggyújtott fáklyák, amik szintén középkori hangulatot teremtettek. Összességében akár színházban is érezhette magát bárki a hallgatóságból. Az előadás jóval több volt annál, mint hogy kiálltak a színpadra ezek az arany torkú férfiak, és elénekelték karácsonyhoz kapcsolódó dalaikat. Igyekeztek kapcsolódni a közönséghez az átkötő szövegekkel, illetve a ráadásban a színpadot elhagyva, a hallgatóság előtt gitároztak és énekeltek, ami még inkább családiassá tette az estét.
  
  Ezt az izgalmas egyveleget, ami látszólag egészen különböző dolgokat forraszt egybe, Frank Peterson álmodta meg. Az 1963-as, hamburgi születésű zenész, aki saját hangstúdióval is rendelkezik (Nemo Studios), 1989-ben járt a spanyol San Lorenzo kolostorban, amelynek udvarán modern zenét hallgatott. Ez a kettősség inspirálta, hogy megkeresse Michael Cretu-t, akinek a neve ismerősen csenghet az Enigma rajongóinak. 1990-ben jelent meg első albumuk, ami a stílusos MCMXC a.D. címet kapta. Máig ez a legsikeresebb német album, ami 41 országban jelent meg, és több helyen lett platina lemez. Repertoárjukban közel 250 dal van, ezek egy része klasszikus, de vannak feldolgozásaik a Metallicától, a U2-tól és a Rammsteintől is. Peterson elmondta, hogy a válogatást nagy óvatossággal végezte, mert nem minden dal alkalmas feldolgozásra ezzel a kórus hangzással, még akkor sem,ha nagyon népszerű. Természetesen az eddig megjelent 17 albumuk tartalmaz saját dalokat is.
  Igaz, hogy 2020 még messze van, de már a koncerten felhívták rá a figyelmet, milyen fontos év lesz a kórus életében, hiszen a 30 éves jubileumukról fog szólni. Ez már önmagában jelzi, hogy az újonnan megjelent, élő felvételeket tartalmazó lemezüknek van létjogosultsága, mert a közönség több évtizede sikerrel halmozza el a produkciójukat. Ez különösen értékes, ha belegondolunk, mekkora változások történtek a zene iparban a 90-es évek óta.
  
  A karácsony közelsége miatt a metálos feldolgozások kimaradtak a programból, de meghallgathattuk többek között az Ave Mariát vagy akár az I dreaming of a white Christmas című klasszikusokat is, amik jól megfértek az ír népdalokkal. Összességében egy nagyon hangulatos, fűszerezett este volt.


Kulcsszavak:
  gregorian 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

GREGORIAN Holy Chants Tour 2018

Gregorián a Kongresszusi Központban

Megjelent a Gregorian hetedik lemeze

Dés László - Balázs Elemér Quartet és a Voces4 Ensemble: Contemporary Gregorian a Millenárison

 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
 kapcsolódó fotók: 

GREGORIAN, HOLY CHANTS - 2018. december 13. HOLY CHANTS TOUR 2018 – MOM SPORT
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a pale horse named death    tükrös    jubileum    eyehategod    reggae    wagner    brian de palma    no omega    kaiser chiefs    death dta    tim ripper owens    ryan dunn    brujeria    dave mustaine    tosca    macbook pro    d.r.i.    jason staham    amaranthe    periphery    limp bizkit    piramis    i exist    bereményi géza    kritikát  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!