hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
magazin [mozaik]  2004. augusztus 3. kedd   15:23
nincsen hozzászólás

szerző: Sziget.Hu
Általános tudnivalók, érdekességek a Szigetről
2004 augusztus 4-11, Óbudai-sziget

  Több mint hatezer munkás két és fél hétig építette a Szigetet, ahol az egy hétig tartó rendezvény alatt több mint hatvan helyszín és ezernél is több program várja a látogatókat. Az idén 12. alkalommal rendezendő Fesztiválon majd félezer zenekar, kb. harminc országból érkező közel száz külföldi fellépő váltja egymást a különböző helyszíneken. Mindezeken túl kiállítások, gyerekprogramok, sport- és szabadidős tevékenységek, nép- és komolyzenei programok, irodalmi estek és számos egyéb kulturális csemege teszi vonzóvá az eseményt.
  
  Az idei Sziget augusztus 3-án, a nulladik napon este nyitja meg kapuit, 4-én indulnak a programok és 11-én hajnalban ér véget az egy hetes programkavalkád, amire a szervezők több mint 350 ezer látogatót várnak. Minden bizonnyal idén átlépi a bűvös 3 milliós határt az eddigi össznézőszám, hiszen a Sziget Fesztivál története során eddig 2.780.000 látogatót számlált 1993-óta. Mennyiség helyett minőség A Sziget Fesztivál több mint egy évtizedes fejlődéstörténete során immár véglegesen kialakította arculatát és ma már az öreg kontinens fesztiváljai között is egy egyedi, több szempontból kiemelkedő rendezvényként tartják számon. A Fesztivál természeti környezete, a programok sokszínűsége, a szolgáltatások színvonala és nem utolsó sorban az alacsony árak miatt nemcsak a hazai fesztiválközönség, de a többi európai, sőt azon túli országok fiatalsága számára is kedvelt rendezvény. A Fesztivál rendezői a mennyiségi változások helyett az idei évtől még inkább a szolgáltatások és programok minőségi fejlesztésére teszik a hangsúlyt. Idén a zuhanyzókonténerek és az épületekben lévő fix tusolókkal együtt közel 600 zuhanyzó és 300 mosdó várja a látogatókat, több korábban használt WC konténert gyári újra cserélnek idén a szervezők és a 700 toi-toi toalett mellett összesen közel 1000 WC áll már a vendégek rendelkezésére s idén további ivókutakat is beállítanak a rendezők.
  
  A fogyatékkal élők számára több helyen akadálymentes WC-ket állítottak fel, a látássérültek idén elozetes bejelentésre kísérőszolgálatot vehetnek igénybe, s a Civil Szigeten jeltolmácsok is állnak rendelkezésre. A Magyarországi Krízis Intervenciós Központ Egyesület segítségével, a fogyatékkal élők illetve mozgáskorlátozottak részére speciális kisbusz járatot üzemeltetnek a szervezők, szakképzett segítőkkel, a MEOSZ Székház és a Sziget Fesztivál között, segítve ezzel az a be illetve kijutásukat. Szintén a mozgássérülteket segíti, a Nagyszínpad előtt felállított rámpás lelátó.

  Évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők a szelektív hulladékgyűjtés fejlesztésére, a környezettudatos életmód népszerűsítésére. Ez évben több mint 300, különböző színű zsákokat tartó állványt állítanak fel, ahol külön lehet gyűjteni az alumínium, vegyes és műanyag hulladékot. Erre a célra 30.000 db, különböző színű zsákot gyártattak a szervezők. A vendéglátóhelyeknél az elhasznált olajat, valamint a büfékben felhalmozott üveget gyűjtik szelektíve. A Fesztivál különböző helyein felállított 5 konténerben az elhasznált elemeket gyűjtik. Idén is működik az Elem-Alma csere: a behozott elhasznált elemért almát adnak cserébe. Mindezeken túl a vendéglátóhelyek közelébe 200 db 240 literes szeméttároló, az utak mellett 230 db 1100 literes fém konténer és a gócpontokban, kb. 20 helyen, a vegyes-szemét átmeneti tárolására, 6m3-es konténerek várják a szemetet. A szelektíve gyűjtött műanyag tárolására tömörítő konténert állítanak be. A tárolókat folyamatosan ürítik és a takarítást is - kézi és gépi erőkkel egyaránt - folyamatosan végzi, az összesen mintegy 300 fős takarító személyzet. A talaj tehermentesítése és a porfelverődés csökkentésére idén is műanyag járólappal borítják a főbb útvonalakat és a Nagyszínpad nézőterét.
  
  A Szervezők szigorítják idén az autóbehajtást és a belső autóforgalom csökkentése érdekében a szállítóautók részére belső parkolót alakítanak ki. A Sziget Kultúrkemping változatos szolgáltatásokat kínál, melyek közül ismerős már a látogatók számára - a higiéniai szolgáltatásokon túl - a számos étterem, bár, ABC, zöldség- és gyümölcsárus valamint az ingyenes csomagmegőrző, értékmegőrző, talált tárgyak osztálya. A vendéglátó egységek közt lesz a Szigeten 49 kocsma, 7 koktélbár, 65 melegkonyhás büfé, 5 abc, 7 főtt kukoricás, 4 édességes, 5 zöldség-gyümölcsös, 5 menzahely (itt a legolcsóbb egytálétel: 400,- Ft) és több mint 100 kereskedő (iparművész, ruházat stb). A félliteres PET Pepsi üdítő 220Ft a csapolt Arany Ászok 220 Ft, a Dreher csapolt 270 Ft lesz.
  
  Idén is - a csomagok védelmében - biztonsági jeladót bérelhetnek az óvatosabbak, melyek a csomagokba elhelyezve a kijáratnál jeleznek, ha illetéktelenek vinnék azt ki a Szigetről. Megszokott továbbá, hogy a Szigeten működik Egészségügyi Bázis, üzemel gyógyszertár és lélekambulancia, rendőrség és biztonsági szolgálat is. A Szigeten 350 fős egészségügyi szolgálat látja el feladatát, köztük az ambulancián 6 orvos, 25 nővér, 12 fős motoros és 75 fős gyalogos járőr továbbá ápolók és betegkísérők valamint 1 rohamkocsi, 2 esetkocsi és 2 mentőkocsi.
  
  A biztonsági szolgálatot az In-Kal 1300 fővel látja el, köztük kb. 200 fős nyelveket beszélő fiatal a tömegirányítási feladatokat végez. További 400 fő belső őrzési, jegyellenőrzési, forgalomirányítási feladatokat lát el. A Szigeten rendőrörs is működik, s naponta 60-70 fős szolgálat látja el a - belső és külső - rendőri feladatokat. A rendezvényre látogatók idén is - 6 jegypénztárban - bankkártyával válthatják meg belépőjegyeiket, és a vásárlást igazoló bizonylatot azonnal ajándékra válthatják a MasterCard sátorban. A frissítőre szomjazók a MasterCard Bár itallapjáról válogathatnak, ahol többek között kipróbálhatják a kifejezetten a rendezvényre kevert MasterCard Sziget-a-Szigeten koktélt. A Fesztivál ideje alatt éjjel-nappal működnek OTP bankjegykiadó- és valutaváltó automaták s a szigeti fiókban pénz be- és kifizetésre, valutaváltásra, ingyenes OTPdirekt telefonos szolgáltatásra és kártyaletiltásra is van lehetőség. Idén a Sziget több pontján 60 telefonfülke áll már a látogatók rendelkezésére. Félárú kedvezményt vehet igénybe az a szigetlátogató, aki az ország bármely pontjáról vonattal indul a Sziget Fesztiválra, és nincs egyéb kedvezménye. Ehhez az induláskor teljes árú jegyet kell venni, amit a visszautazáshoz a Sziget Városközpontban lehet érvényesíttetni, így a visszaútra már nem kell spórolni.

  A Városközpontban működik Posta, Játszóház, Házasságkötő Sátor, Mosoda s a Közönségszolgálati Iroda, ez utóbbi munkatársai minden felmerülő problémára próbálnak megoldást találni. Szintén a Városközpontban van az Információ, és azoknak, akik előzetes tervüket megváltoztatva az éjszakát is kint akarják tölteni, a pokróc- és polifoam kölcsönző. Akik üres fényképezőgéppel érkeztek, vehetnek filmet és előhívathatják fotóikat, sőt idén a digitális gépekről CD-re is lementik a Fotóspavilonban a képeket.
  
  Külföldi látogatókat most is várja a Magyar Nyelvi Elsősegély Sátor, ahol a legfontosabb és leghasznosabb magyar kifejezéseket tanulhatják meg. A Postalálka helyszín online-társkeresésre ad alkalmat s a világ első video-képeslap szolgáltatásával, a MultiMedia PostCard-dal saját videofilmjét küldheti ismerőseinek a szolgáltatást igénybe vevő látogató. A szervezők minden lehetséges fórumon a tömegközlekedés használatára buzdítják a Fesztiválra érkezőket és a menetrend szerinti járatokon túl az idén is különbusz-járatot indítanak, ami este 10-tol reggel 6-ig közlekedik a Sziget és a Madách tér között. Szintén a Fesztivál megközelítését könnyíti a Roxy-Sziget Fesztivál hajójárat, naponta 14 órától hajnal 1-ig a Jászai Mari tér és a Sziget között. Aki taxival akar közlekedni, az a City taxi diszpécserszolgálatát keresse, mely idén is mérsékelt transzferárakkal áll rendelkezésre a rendezvény ideje alatt. Jó hír a bringásoknak, hogy a Fesztivál területén lévő ingyenes kerékpármegőrzőben már kisebb javításokat is vállalnak.
  
  Látogatók a Szigeten 1993-ban az 1 hét alatt 43 ezer látogató volt kíváncsi a debütáló rendezvényre, 2003-ban a Fesztivál szombatján egy nap alatt gyűltek össze 62 ezren. A minden évben megjelenő kutató-biztosok kérdéseire választ kapva - a tavalyi évben - kiderült, hogy a válaszadók közel 80%-a 16-28 év közötti, a magyar látogatók 33.2%-a budapesti, 63.4 százaléka vidéki és több mint 3%-a határon túli magyar. Az iskolázottságra kérdezve kiderül, hogy a megkérdezettek többsége, több mint 90%-uk, középiskolát vagy egyetemet/főiskolát végző vagy végzett fiatal. A Sziget-város lakóinak a hazai átlagnál jóval nagyobb az idegennyelv-ismerete. 76.3%-vallja magáról, hogy beszéli az angolt, a megkérdezettek pont a fele a németet. A válaszadók 4.9 %-a a spanyol nyelvvel is elboldogul. A szigetlakók eszközellátottsága szinte minden tételnél emelkedett a korábbi évekhez képest: mobiltelefonnal tavaly már 95.2% rendelkezett, ez 5.1%-kal magasabb az előző évinél, de emelkedett a bankkártyával és a számítógéppel rendelkezők száma is. Saját Internet-eléréssel összesen 81.8% rendelkezik és minden 5-dik szigetlakó saját autóval is bír. A 2003-as fesztiválról faggatva a magyar látogatókat, kiderült, hogy 77.6%-uk már volt korábban a Szigeten és 92.5 %-uk idén is tervezi, hogy eljön. Arra a kérdésre, hogy mi nagyon fontos a Szigeten, a válaszokból az alábbi erősorrend alakult ki: hangulat, higiénia, zenei kínálat, személyes biztonság, árak. A külföldi látogatókat - akik számára kevésbé fontos az ár, viszont a magyaroknál nagyobb arányban emelik ki a hangulatot, a zenei kínálatot és a higiéniát - megkérdezve kiderül, hogy minden második volt már a Szigeten és 10-bol 8-9 tervezi, hogy vissza is jön a Fesztiválra. A tavalyi kutatás szerint egyre több külföldi fiatal látogatja a Sziget Fesztivált. Közülük legtöbben Németországból (a külföldiek 43.7%-a) és Ausztriából (16.1%) érkeznek. Szép számmal fogad a Sziget vendégeket a többi környező országból (12.8%). A rendezvény nemzetköziségét kiemeli, hogy Angliától Franciaországon át Lettországig, főleg Európából (25,6%), de Brazíliából, Tajvanból és az USA-ból is jöttek fiatalok a Fesztiválra (az egyéb országokból összesen 1.8%). No az érdeklődés a nemzetközi sajtó részéről is, idén több mint húsz ország számos médiumának képviselője jelezte jelenlétét a Szigeten. Majd minden európai országból, de Mongóliából, Izraelből, Chiléből és az USA-ból is jönnek újságírók.
  
  A Sziget Fesztivál idején él ingyenes zöldszám, ahol kérdéseiddel, netán panaszaiddal fordulhatsz a Szervezőkhöz.
  Zöldszám: 06 80 204 334



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sziget Fesztivál

Sziget.Hu

 programajánló: 
2024. szeptember 28.
Szerelemről szó sem volt- 25 éves a Zanzibar
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 5.
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
 a rovat legfrissebb cikkei: 
„A Fonó nem a független szcéna egy kalandja, hanem maga a nemzeti kultúra”
Ismerd meg a színfalak mögötti világot! – Müpa Egyetemi Nap 2024
Mi a csoda? Ebru és karagöz a Múzeumkertben
Jókenyér péksüteményekkel és Varró Dániel meséivel segíti a gyermekek felépülését a Provident
Újbuda Jazz Fesztivál egyedülálló zenei élmények három napon át
Egyszeri és megismételhetetlen produkciók, műfajok rendhagyó találkozása, hazai és világsztárok a hamarosan kezdődő Liszt Ünnepen
Megjelent Schillinger Gyöngyvér első regénye – A kortárs magyar irodalom új hangja
Fényképeken a spanyol nyelvű irodalom szerzőinek tárgyai
Újra kamasznap a Parkban - a JusTeenTime idén is várja a 12-15 év közötti fiatalokat
Európai Hidak 2024
 kiemelt 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
  
2022 után ismét Budapesten minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal bandája, az Iron Maiden

IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 nullus sum    életképek    voices of destiny    felemelkedés    mike watt    killchain    vices & virtues    artus társulat    polyák lilla    sigh    war from a harlots mouth    secret chiefs 3    ministry    slash    strong deformity    martin scorsese    primus    neurasthenia    carnifex            peter berg    rocktogon    intronaut    Őrült szív    calico island  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!