szerző: PjotrEz sör! A sernevelőtől a sörgyárig 2018. november 16., péntek, 16h, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozott az MKVM és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös, nagysikerű kiállítása, melyen a hazai sörfőzés és –fogyasztás történetét mutattuk be. A tárlatot kísérő kötetből az olvasók megismerhetik honfoglaló őseink italkultúráját, a középkori sernevelőket, a német és cseh sörfőzőket, az ipari sörgyártás megindulását és legnagyobb üzemeink történetét, az állami sörfőzést, és a napjainkban működő kisüzemi főzdéket. Emellett kiderül, hogy hogyan készül a sör, hogyan lesz az árpából maláta, mi a különbség az alsó- és felsőerjesztésű sörök között. Végül választ kaphatnak arra is, hogy a polgárság vagy a munkásság kedvelt itala volt-e a sör, hogyan irányították ezt a propaganda különböző eszközeivel.