hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2004. augusztus 5. csütörtök   10:22
nincsen hozzászólás

szerző: Tobias
Török dervisek, amerikai suttyók, folyékony fény Sziget 2004 - csütörtöki ajánló
2004 augusztus 4-11, Óbudai-sziget

  Tegnap jól be lett járva a Sziget, volt Luminárium meg Kalandpark, sok-sok jó koncerttel fűszerezve. Érdemes már délután kisétálni a Szigetre, mivel számos érdekesség vár mindenkit. Például az előbb említett, az angol Architects of Air által készített Luminárium, melynek neve Ixilum. A tervező, Alan Parkinson építész alkotásai eddig a világ huszonöt országában ejtették ámulatba a közönséget. Az Ixilum egy 1200 négyzetméteres felfújható szobor labirintusszerűen összenőtt alagutak és tágas kupolák hálózata, melynek tervezője a formák megalkotásához az iszlám építészetből és a gótikus katedrálisokból merített ihletet. A cél, hogy olyan, semmi máshoz nem hasonlító terek jöjjenek létre, ahol az emberek nem csak megnézik a műalkotást, hanem érzik és hallják is ezeket a színes „lényeket”, sőt, benne mozogva „részt vesznek” benne. Az Ixilum a Sziget ideje alatt minden nap 14 óra és 20 óra közt áll nyitva (utolsó beeresztés 19 óra 30 körül).
  
  A koncertrengetegbe belemerülve kezdhetnénk talán utazásunkat a HammerWorld Színpaddal ahol is 16 órától a Szeg, majd egy óra múltán a Bridge To Solace tart délutáni bemelegítőt. 18 órától a Nagyszínpadon az amerikai Bloodhound Ganggé a terep. Az első lemezével 1995-ben jelentkező Kopófalka zenéje öt amerikai suttyó punk-, funk-, pop-, metál, diszkó-, kamu-folk-rock-, és grunge-elemekből összehordott, szemérmetlen, ám főleg szemérmetlenül hatásos egyvelege, melynek első igazi gyümölcse a zenekar 1996-os One Fierce Beer Coaster című albuma volt. A zenekar innentől kezdve sorozatban szállítja az albumonkénti egy-két, vicces és provokatív klippekkel megtámogatott slágerét. A hazánkban visszatérő vendégnek számító, koncertzenekarként fokozottan dögös és humoros Bloodhound Gang, melyről az elmúlt egy-két évben nem sokat hallhattunk, idén új albummal jelentkezik. Aki tovább szeretne headbangelni, annak fokozottan ajánlott ezt követően visszatelepednie a HammerWorld Színpadhoz, ahol is 20 órától a Blind Myself, fél tíztől a Children Of Bodom, tizenegytől a Superbutt, hajnali egytől pediglen a Wall Of Sleep fog fokozott tombolási vágyat kiváltani.
  
  Aki nyugodtabb vizekre vágyna, annak 19 óra 45-től a Világzenei-n az algériai-marokkói-francia Orchestre National De Barbés, majd a Buena Vista Social Club által fémjelzett Omara Portuondo ad felejthetetlen koncertet. Közben a Spektrum Televízió Színház- és Táncsátor és Szabadtéri Színpadon (hű, de hosszú neve van) török dervisek szállják meg a színpadot. A Whirling Dervishes from the Galata Temple of Istanbul az arab makam zenei rendszer szerinti kifinomult, az iráni datsgah- és az indiai raga-val rokon zenei hangzású zenét játszik. Amikor a zenészek eljutnak az eksztázishoz, akkor az ütősök, énekesek, zenészek elhallgatnak és csak a dervisek pörögnek tovább, transzuk csendjébe burkolva. Azt mondják, ha egy dervis transzba esik, előfordulhat, hogy képes a föld felett lebegni, no majd ma közelről is megvizsgáljuk ezt. Ezután egy fuvola magányos dallama lassan visszahozza őket a valóságba.
  
  Az éjszakát nagyrészt hazai kiválóságokkal tölthetjük, az előbb említett HammerWorld Színpadon kívül mindjárt itt a tizenegykor a Bahia Színpadon kezdődő Másfél, a Blues Színpadon közben rákábilibe fogó Mystery Gang, majd hajnali egy óra tájékán a Wan2 Színpadnál egy kis táncra hívogató Heaven Street Seven, s az ezt követő, estzáró Toy Division koncert. A kilométerhiányban szenvedők a Pop Színpadnál az Eleven Holdba is belehallgathatnak. Úgy hiszem, aki szórakozni szeretne, ezen a napon is megtalálhatja a kedvére valót, bármilyen legyen is az ízlése. És pont ez a jó benne.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sziget Fesztivál

Sziget.Hu

 programajánló: 
2024. szeptember 28.
Szerelemről szó sem volt- 25 éves a Zanzibar
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 5.
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
Tycho új lemezével tér vissza Budapestre
IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
Within Temptation: látványos koncertet ígérve, vendégekkel érkezik októberben a zenekar
Vagyunk végig - az évad legerősebb hónapjára készül a Budapest Park
Frank Turner, a brit folk-punk ikon Budapesten
Őszköszöntő jazzkoncertek a Müpában
 kiemelt 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
  
2022 után ismét Budapesten minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal bandája, az Iron Maiden

IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a38 hajó    blink 182    oliva    nvyllund    black breath    georgie henley    affliction    will smith    o´sullivan    lock up    macbook pro    warwick    vektor    dave groh    hegyalja fesztivál    iced earth    sziget 2011    utódok    zoli band    xerosun    despised icon    magma rise    harloch    rohanás    volumefeeder  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!