hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2018. május 16. szerda   04:20
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
SZENTENDREI PESTISŰZŐ FESZTIVÁL
2018. június 16-17. Szentendre, belváros

  Szentendre legújabb kortárs művészeti fesztiválja, a Szentendrei Pestisűző Fesztivál első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal kerül megrendezésre június 16-17-én. Az ingyenes rendezvény egy 18. századi, szentendrei pestis-történetre alapul. A kétnapos fesztiválon számos koncert- többek között Anna & The Barbies, Supernem, Bohemian Betyars-, különféle borzongató programok, haláltánc, fáklyás felvonulás, és hajóverseny várja a látogatókat
  
  A szentendrei fesztiváloknak bevallottan célja a város történelmi és kulturális múltjának bemutatása, megismertetése a helyiekkel és a városba látogatókkal. Az idén első ízben megrendezendő Szentendrei Pestisűző Fesztivál egy XVIII. századi városi legendának állít emléket:
  A Fő téren álló Pestiskeresztet a város gazdag szerb kereskedői állították 1763-ban hálából, hogy a járvány elkerülte a várost. A hiedelem szerint a halálos vésznek csak egy áldozata volt, egy fiatal lány, akit állítólag fejjel lefelé temettek el a kereszt alá, hogy a pestis ne tudjon tovább terjedni.
  
  Haláltánctól a fáklyás felvonulásig
  A szombati nap fő eseménye a Szentendrei-szigetről csónakokkal érkező táncművészek műsora, akik, miután a Barakoo Dobkör zenei kíséretében felvonulnak a Fő térre, a veszedelmet megjelenítve, egy haláltáncot, kortárs performanszot adnak elő a fő téri Pestiskereszt körül. Az előadás közben a Fő térre érkeznek a szentendrei kortárs képzőművészek (Korniss Dezső, Vajda Lajos, FeLugossy László és efZámbó István, Deim Pál) jellegzetes motívumaiból készített óriás bábok, melyek segítenek elűzni a halált a városból. A bábokat erre az alkalomra a helyi civil szervezetek, egyesületek „fogadják örökbe”.
  A program fáklyás felvonulással folytatódik, melyet a Tihi Wind Band, a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola Fúvószenekara vezet Szentendre belvárosában. A hétvége alatt a Lázár cár téren többször is megcsodálhatják a látogatók a Sbandieratori di Gubbio, Szentendre olasz testvérvárosának reneszánsz hagyományait őrző zászlóforgatóinak műsorát. A zenészekből és több nemzedéket felsorakoztató zászlóforgatókból álló csapat lélegzetelállító, színes bemutatója igazi kulturális csemege!
  
  Koncertek
  A kétnapos fesztiválon a zene is állandóan jelen lesz a Lácár cár téren felállított színpadon. Szombaton a modern rockot játszó Altarive kezd, majd alternatív rockkal folytatja a koncertek sorát a Magashegyi Underground. Szombat este a tudományos-fantasztikus popzenekar, a Supernem játszik. Vasárnap a Kettő Kettő Tánczenekar, majd a magát speed-folk freak-punknak nevező Bohemian Betyars koncertezik. A sort vasárnap este az Anna & Tha Barbies zárja „mindenét odaadva és meghalva a világot jelentő deszkákon.”
  
  Borzongató programok
  
  A Szentendre és Térsége TDM tematikus városismereti sétákat tart a fesztivál idején: „A szentendrei katasztrófák nyomában” című sétán a várost régen sújtó csapások (árvíz, tűzvész és járvány), illetve a túlélés történetét ismerhetik meg az érdeklődők. „Amikor kialszik a fény” Szentendre legsötétebb titkait kerülnek köztudatba a séta során.
  Az élet-halál témáját boncolgatja a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány helyi festők képeiből összeállított Újjászületés című, háromnapos tárlata a Városi Vendégházban. A pénteki kiállításmegnyitón lesz látható Dóró Zsolt festőművész és Virág Zoltán media designer által megálmodott virtuális képalkotó rituálé, amiben a közreműködő táncművész mezsgyeélen egyensúlyozva feszegeti az élet és halál közötti létezés határait.
  
  Hajóverseny a Dunán
  Vasárnap délelőtt csónakok sokasága lepi el a Dunát a szentendre-belvárosi szakaszon, ugyanis hajóversenyt rendeznek a város folyóján. A hajóversenyre öt kategóriában nevezhet bárki, aki kedvet érez egy jó hangulatú vízi versenyzéshez, legyen az szentendrei általános-és középiskolás csapat, sportegyesület, civil szervezet, család vagy baráti társaság. Az esemény szakmai támogatója Horváth Csaba többszörös világbajnok, olimpiai bajnok kenus, illetve Pétervári Pál világbajnok kenus.
  
  PROGRAMOK
  Színpad: Duna-korzó, Lázár cár tér
  
  JÚNIUS 16. SZOMBAT
  
  16:00 „Szentendrei katasztrófák nyomában”
  Árvíz, tűzvész és járvány. Tematikus séta borzongani vágyóknak!
  Indulás a Tourinform Iroda elől. További információ: iranyszentendre.hu
  
  16:00 ALTARIVE
  A zenekar az elektronikus effektekkel megtűzdelt modern rock zenei stílust képviseli. A 2014-ben összeállt formáció szeretné világnézetét, meglátásait, kérdéseit és a Teremtőbe vetett hitét, emellett zeneszeretetét és dinamizmusát az általa képviselt zenei stílusban kifejezni.
  
  17:30 Sbandieratori di Gubbio -Lázár cár tér
  A rendezvény díszvendégei Szentendre olasz testvérvárosának reneszánsz hagyományait őrző zászlóforgatói. A zenészekből és több nemzedéket felsorakoztató zászlóforgatókból álló csapat lélegzetelállító, színes bemutatója igazi kulturális csemege!
  
  18:30 MAGASHEGYI UNDERGROUND
  Alternatív rock zenekar. Stílusukat nehéz kategóriába sorolni: városi folkzenéjükben gyakran hallhatunk elektronikus zenei hatásokat, és nem félnek a sötétebb tónusoktól sem.
  20:00 A Barakoo Dobkör kíséretével a Szentendrei-sziget felől hajókon táncművészek érkeznek a Dunán.
  
  20:15 Haláltánc – kortárs performance a Fő téren.
  Koreográfus: Grecsó Zoltán, jelmez: Jelmez-Art Kft.
  
  21:00 Fáklyás felvonulás Szentendre belvárosában.
  A menetet kíséri a Tihi Wind Band, a Vujicsics Tihamér Zeneiskola Fúvószenekara.
  Karnagy: Czifra Gergely
  
  21:30 SUPERNEM
  Tudományos-fantasztikus popzenekar. Az ország egyik legjobb koncertzenekara, egyesek szerint a szórakoztatás „szergejbubkái”. Fülbemászó, popos dallamokból, klasszikus, karcos rockból, punkos vadulásból és modern gitárzenéből áll össze immár jellegzetesnek nevezhető stílusa.
  
  JÚNIUS 17. VASÁRNAP
  
  10:00 Hajóverseny a Dunán Pap-sziget, Szentendrei Kajak-Kenu SE
  
  14:00 Sbandieratori di Gubbio -Lázár cár tér
  
  14:30 Hajóverseny eredményhirdetése, nyereménysorsolás – Színpad (Duna-korzó)
  
  16:00 KETTŐ KETTŐ TÁNCZENEKAR
  Az instrumentális ska zenét játszó banda 2004 nyarán alakult. Hazánkban egyedül képviselik az igényes tánczenének ezt a műfaját.
  
  18:30 BOHEMIAN BETYARS
  A magát speed-folk freak-punknak nevező együttes zenéje egy új, izgalmas keverékké állt össze: a zúzós punkot, pattogó skát, sodró pszichedéliát vagy éppen a melodikus témáikat fűszerezik magyar, balkáni és cigány dallamokkal. Örömzenéjük magával ragadó ritmusai kizökkentenek a hétköznapokból, és beledobnak az önkívület mély vízébe.
  
  19:30 „Amikor kialszik a fény” Szentendre legsötétebb titkai egy sétába sűrítve.
  Indulás a Tourinform Iroda elől.
  
  21:00 ANNA AND THE BARBIES
  A több mint egy évtizede nagy sikerrel zenélő alternatív pop-rock zenekart a rajongói közönsége az undergound szcéna kiskocsmáiból, klubjaiból ismeri és követi. Ennek fejében a zenekar mindenét odaadva hal meg estéről estére a világot jelentő deszkákon.
  A műsorváltoztatás jogát fenntartják!
  
  HAJÓVERSENY A DUNÁN
  A Szentendrei Pestisűző Fesztivál keretében vidám hangulatú hajóversenyt szervezünk a Dunán.
  Regisztráció: 08:00-tól (Pap-sziget, Szentendrei Kajak-Kenu SE)
  Rajt: 10:00-tól, kategóriánként indítva
  Útvonal: – Pásztor rév – Szentendrei-sziget –
  Cél: Kacsakő
  A versennyel nem titkolt célunk tovább erősíteni Szentendre és a Duna kapcsolatát, hogy a folyó, mint helyszín, szerves részévé váljon rendezvényeinknek.
  Az esemény szakmai támogatója Horváth Csaba többszörös világbajnok, olimpiai bajnok kenus, illetve Pétervári Pál világbajnok kenus.
  A hajóversenyt öt kategóriában hirdetjük meg:
  1. Versenykajak
  2. Versenykenu
  3. Túrakajak
  4. Túrakenu
  5. Freestyle (skiff, kielboat, fakenu, gumiraft, gumitreck, outrigger, sárkányhajó, paddle, felfújható gumicsónak, gumikajak, gumikenu)
  A versenyre kizárólag kézihajtású vízi eszközzel lehet nevezni!
  
  Kik nevezhetnek?
  Bárki, aki kedvet érez ahhoz, hogy egy jó hangulatú vízi verseny részese legyen. Várjuk a szentendrei általános-és középiskolák csapatait, sportegyesületek, civil szervezetek, családok és baráti társaságok jelentkezését. Bővebb tájékoztató: szentendreprogram.hu oldalon, illetve a Szentendrei Pestisűző Fesztivál Facebook oldalán. Nevezni, illetve a versennyel kapcsolatban érdeklődni az ide kattintva e-mail címen lehet.
  
  A nevezés és a rendezvény díjtalan!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 phillip noyce    dreamrites    whispered    hugh jackman    demonlord    deep inside    liam nieson    magyar rádió gyermekkórus    dalriada    heidrik    like a storm    the last charge    moby    dean white    lokotka gábor    pszichoszingli    mickey rourke    virus    despicable me    long road    six feet under    fesztivál    good charlotte    howard jones    war is the answer  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!