hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2004. július 12. hétfő   13:59
nincsen hozzászólás

szerző: Sziget.Hu
Sziget 2004, mint mindig - Fesztiválok a Fesztiválban
2004 augusztus 4-11, Óbudai-sziget

  A Sziget több, mint egy fesztivál

  Idén augusztus 4-től 11-ig várja látogatóit, immár 12. alkalommal a Sziget Fesztivál. A nemzetközi kulturkemping - Magyarország EU-s csatlakozásával - ma már teljes joggal az európai kulturális vérkeringés szerves része és egyik meghatározó, multikulturális eseménye. Az idei Fesztivál több mint 60 helyszínen - köztük öt, különböző stílust bemutató nagyszínpadon - ezernyi programot ígér, ahogy ezt már megszokhatta a Sziget közönsége.
  
  A Sziget Fesztivál több mint egy évtizedes fejlődéstörténete során immár véglegesen kialakította arculatát és ma már az öreg kontinens fesztiváljai között is egy egyedi, több szempontból kiemelkedő rendezvényként tartják számon. A Fesztivál természeti környezete, a programok sokszínűsége, a szolgáltatások színvonala és nem utolsó sorban az alacsony árak miatt nemcsak a hazai fesztiválközönség, de a többi európai, sőt azon túli országok fiatalsága számára is kedvelt rendezvény. A tavalyi Szigeten készült felmérés szerint a megkérdezett külföldi vendégek 81.3%-a, a magyar látogatók 92.5%-a jelezte, hogy idén is eljön a Fesztiválra, ahol a hangulat és a kulturális sokszínűség a legnagyobb vonzerő.
  
  Mára már közismert, hogy a Sziget több, mint egy fesztivál: a Sziget több fesztivál is, egyben. Például a djuice Világzenei Nagyszínpad egy Világzenei Fesztivál, nemzetközi mércével is kimagasló programsorozattal, a világ legjobb előadóival, feltörekvő csillagaival. A Sziget elektronikus zenei megasátra, az idén Globe Party, egy Elektronikus-zenei Fesztivál, tengerentúli és európai előadókkal, a stílusok legnagyobb neveivel. A Sziget Hammer World színpada a Metálosok Fesztiválja, a délutántól hajnalig tartó koncertáradatával, a műfaj kiemelkedő zúzós bandáival. A Sziget WAN2 Színpada egy Stíluskavalkád Fesztivál, ahol a világ számos fesztiváljait és nagyvárosok koncerttermeit megjárt bandák lépnek fel, képviselve a zenei stílusok sokszínűségét. A Sziget roma sátrának programja egy Roma Kulturális Fesztivál, ahol indiai, holland, osztrák, francia, szerb, török, cseh, macedón, román, spanyol és Kanadából érkező fellépők mutatják be a színes roma kultúrát. De külön fesztiválként megállná a helyét a Sziget Színházi- és Táncsátra is, ahol idén - többek mellett - Angliából, Bulgáriából, Franciaországból, Tunéziából, Izraelből és Dél-Afrikából is érkeznek fellépők. Mára már tehát közismert, hogy a Sziget nem csak egy nagyszínpad, hanem egy multikulturális programáradat, ahol mindenki megtalálja a kedvére valót.

  Külföldi fellépők a Szigeten

  E programáradatban a legnagyobb kihívást évről-évre a Nagyszínpad nemzetközi felhozatalának összeállítása jelenti. A közönség minden évben lelkiismeretesen küldi a Kívánsággépbe a látni kívánt bandákat, a szervezők minden évben lelkiismeretesen teszik is dolgukat, és megteszik ajánlatukat a zenekaroknak. Tudnivaló azonban, hogy míg az augusztusi időpont időjárását tekintve a szabadtéri rendezvények szempontjából a legjobb, mégis az augusztus eleje, mivel kiesik az európai turnéidőszakból, komoly gondot jelent a fesztiválszervezőknek. Ilyenkor a zenekarok inkább pihennek vagy stúdióba vonulnak. Idén például 253 banda - a keresettek közül a legismertebb zenekarok - utasította vissza az ajánlatot, hasonló okokra hivatkozva.
  
  Számos nemzetközi banda fellépése már biztos az idei Sziget Nagyszínpadon, úgymint a Ash, Anthrax, Basement Jaxx, Bloodhound Gang, Busta Rhymes, Die Ärzte, Electric Eel Shock, Faithless, Fun Lovin´ Criminals, In Flames, Reamonn, Scissor Sisters, Seeed, Sugababes, The Rasmus, Third World, Tito and Tarantula, Zdob si Zdub.
  
  A műfajában külön fesztiválként is megálló helyszín, az idén djuice Világzenei Nagyszínpad, évről-évre a legjobb előadókat vonultatja fel. Az idei évben a szervezők azonban még egy lapáttal rátettek és minden eddiginél erősebb programot állítottak össze. Augusztus 4-től 11-ig a világzene itthon még nem látott legendás előadóit, a már ismert világsztárokat és a műfaj legfrissebb erőit látja vendégül a Sziget Fesztivál: Warsaw Village Band, Lhasa, Rokia Traoré, The Klezmatics, Yat- Kha, Orchestre National de Barbés, Buena Vista Social Club presents Omara Portuondo, Kolinda, Daniele Sepe, Orchestra Baobab, Mostar Sevdah Reunion feat. Ljiljana Buttler, Chumbawamba, Misty In Roots, Ricardo Lemvo & Makina Loca, Kíla, Oi Va Voi, Rachid Taha, Mardi Gras BB, Justin Adams & The Wayward Sheiks, Afro Celt Sound System, Boban Markovic Orkestar, Los de Abajo.
  
  Nagy nevek lesznek az idei elekrtonikus zenei fesztiválon azaz a Globe Party-n is. Az elektronikus zene rajongói idén sem csalódhatnak a Sziget Fesztivál kínálatában. A Sziget Fesztivál legnagyobb sátrában, a 2.700 m2 alapterületű elektronikus zenei helyszínen a nemzetközi sztárparádé részeként itt lesz Paul Oakenfold (UK), Josh Wink (USA), Grooverider + MC Verse (UK), DJ Rolando (USA), Stacey Pullen (USA), Delano (SLO), Junkie XL (NL), DJ Observer (A), Felix Da Housecat (USA), Electric Indigo (A), Jeff Mills (USA), Takaaki Itoh (JPN), Daho & Ginger (CZ).
  
  Közel 50 zenekar zúz és hegeszt majd a Sziget Fesztivál metál helyszínén, az egyszerre 5.000 fő befogadására képes Hammer World Színpad sátrában az egy hét alatt. A hazai bandák mellett itt is évről évre erősebb a nemzetközi felhozatal. Az eddigi visszajelzések szerint itt lesz Cannibal Corpse (USA), Children Of Bodom (FIN), The Gathering (NL), Amorphis (FIN), My Dying Bride (UK), Saxon (UK).
  
  A Sziget-látogatók egyik legkedveltebb programhelyszíne, a változatos zenei stílusokat felvonultató, mindezt naponta tematikus rendben bemutató WAN2 Színpad. Az egy hét alatt 56 produkciót hallhat a nagyérdemű hazai és nemzetközi bandák fellépésével. Itt lép fel a La Caravane Electro (F), Pitchtuner (J- D), League of XO Gentlemen (NL), Deti Picasso (RUS), Freestylers (UK), Roni Size Live (UK), Talvin Singh & Sangat (UK), Vopli Vidoplia- ssova (UKR), La Ruda (F), Zuco103 (NL), La Familia (F).

  Roma Fesztivál és Színház sátor

  Rendkívül változatos és színes programmal jelentkezik idén a Sziget roma kultúrát bemutató sátra, a Roma Fesztivál. A hazai jelesek mellett itt köszöntheti a közönség Sandy Lopicic Orkestar (A), Dhoad Gypsies of Rajasthan (IND), Trio Rosenberg (NL), Esma Redzepova (MA), Pascual Gallo and the gypsies of Aragon (F/ESP), Nadara (RO),
  
  A Sziget Fesztivál Színházi- és Táncsátra szintén egy önálló fesztiválként is megállná a helyét. Az évek óta egyre sikeresebb helyszín idén is erős programmal jelentkezik. A hazai produkciók (Kuthy Ágnes árnyjátéka, a Dunaújvárosi Táncszínház előadásai, a Hólyagcirkusz Társulat előadása, Funk Iván, a Színművészeti egyetem rendező szakos hallgatójának Szigetre készített Everyman c. előadása, Hudi László és Társulata, a Kortárs Táncszínházi Egyesület estjei, a Színművészeti Egyetem másodéves színészhallgatóinak estje, Frenák Pál Társulata, Ágens: Purcell piknolepszia kortárs operája, Közép Európa Táncszínház: Szindbád c. előadása, Bozsik Yvette Társulata Táncterápia című előadása, illetve Lajkó Félix és bandájának koncertje) mellett számos nemzetközi produkció színesíti a kínálatot.
  
  Itt lesz például a dél-afrikai Soweto-ból a Thesele Társulat, a Mupaku c. utcai musicallel. 2003 nyarán a Thesele Társulat végigturnézta Európát új előadásukkal, a Mupaku-val. Valahol, sehol, mindenhol 12 utcagyerek egy kis bódéban lel menedékre. Az emlékek nehéz terhét együtt élik meg. Az idejüket játékokkal, énekkel és tánccal töltik. Eljátszva az élet tragikus epizódjait, a valóság nyers darabkáit. Láthatja a közönség Feria Musica (Belgium) Le Vertige du Papillon c. kortárs cirkusz előadását. Mi történne akkor, ha a pillangóban egyszer csak tudatosulna, hogy mennyi mindent indít útjára szárnyának egyetlen csapásával. Jelenségek sorozatát, átváltozásokat és váratlan összetalálkozásokat. Ezekre a „bizonytalan helyekre” a 7 magasröptű akrobata és 4 zenész a koreográfia segítségével jutnak el, a harmónia és zűrzavar közt ingázva. Élvezheti a nagyérdemű a kanadai Holy Body Tattoo és az angol Tiger Lillies CIRCA c. előadását is. Az 1993-ban alapított együttes a Holy Body Tattoo olyan előadásmódot kutat, amely az emberi lét lényegét az erőfeszítésen, ismétlésen, sokszínűségen és az alázaton keresztül igyekszik bemutatni. A Tiger Lillies együttes zenéjét nem lehet egykönnyen meghatározni és a saját, excentrikus önmegfogalmazásuk mentén alkották meg művészi terüket. Az 1989-ben alapított együttes az elmúlt tíz évet Európa körbeutazásával töltötte. A Vancouver-i The Holy Body Tattoo és a londoni The Tiger Lillies közös alkotása ez a szerelemhez és a szenvedélyhez intézett fesztelen óda, a Circa.
  
  Jönnek dervisek az isztambuli Galata templomból, akik jellegzetes tradicionális zenéjükkel és táncukkal varázsolják el a közönséget. Amikor a zenészek eljutnak az eksztázishoz, akkor az ütősök, énekesek, zenészek elhallgatnak és csak a dervisek pörögnek tovább, transzuk csendjébe burkolva. Azt mondják, ha egy dervis transzba esik, előfordulhat, hogy képes a föld felett lebegni. Ezután egy fuvola magányos dallama lassan visszahozza őket a valóságba. A Whirling Dervishes Európát bejárva Isztambulból érkezik a Szigetre.
  
  Az arab-izraeli táncest keretében három előadást is láthat a közönség. A tunéziai Hafid Dhaou egy szólóval és egy duóval, illetve az izraeli Sahar Azimi egy trióval lepi meg a közönséget. Zenzena (A cella) c. előadás nyitja a sort. 2002 júniusában a Zenzena szóló táncosa, Hafiz Dhaou elnyerte a CNCD (Kortárs Tánc Nemzeti Központ) zsűrijének „jó” minősítését az Angers című előadásért, Franciaországban. Így ő lett az első tunéziai, aki oklevelet nyert ezen a versenyen. Hafiz Dhaou másik darabja a Khallini Aich (Hadd éljek) című duó 2004-ben született a franciaországi Les Répérages fesztivál során. Aicha M´ Barek és Hafiz Dhaou az együttlét időtlen és egyszerű élményét fogalmazzák meg koreográfiájukban. Izraelből a So said Herzel (Így szólt Herzel) c. produkció érkezik, Sahar Azimi koreográfiája. A koreográfus ezt írja saját munkájáról: „Manapság, amikor bizonyos határoknak a súlya szinte pillanatról pillanatra, egyre inkább ránk nehezedik: fekete-fehér, amikor az érzelmek halványulófélben vannak, akkor én az identitásomat keresem, a hovatartozásomat kutatom, az együttérzést követem és álmodom!”
  
  A méltán világhírű Ballet Preljocaj (F), a franciaországban élő albán származású koreográfus, Angelin Preljocaj együttese a tavaly bemutatott nagysikerű koreográfiáját a Near Life Experience-t hozza el a Szigetre. Ebben a munkájában a test különböző állapotait igyekszik feltárni, olyan állapotokat melyek az átmenetiség érzéséhez kapcsolódnak. Az előadás érdekessége, hogy a népszerű francia AIR zenekar alkotta meg az előadás zenéjét. Bulgáriából érkezik a Szigetre a Theatre Nobodies a Tup Tup című előadásával, ami egy árnyék bábjáték felnőtteknek. Az elmúlt tíz év során az angol Random Dance társulat Wayne McGregor vezetésével, a londoni Sadler´s Wells állandó társulataként, a brit táncélet egyik hajtómotorjává nőtte ki magát. A Szigetre a most júniusban bemutatásra kerülő új koreográfiájukat, az AtaXia-t hozzák el. Ez az előadásuk a hagyományos tánchierarchia újragondolása mentén radikálisan új látványt kölcsönöz az emberi testnek.
  
  A Sziget Fesztivál színházi helyszínén találkozhat a közönség a szintén Franciaországban élő Georges Momboye társulatával is, akik látványos afrikai és hip-hop táncelemeket kevernek akrobatikus technikákkal.

  Dreher, djuice és Pepsi a Szigeten

  A Pannon GSM ebben az évben a hamar népszerűvé vált djuice márkával képviselteti magát a Sziget Fesztiválon. Programjaikat is elsősorban a kalandokat, játékos próbákat kedvelő fiatalok számára szervezik. A területükre ellátogatóknak nemcsak párperces izgalmat, kihívást ígérnek, hanem folyamatos, magával ragadó elfoglaltságot is. Játékaikat azok is élvezhetik, akik nem vesznek részt bennük, ugyanis rendkívüli látványosságot nyújtanak.
  A djuice területre ellátogatókat egy világvégi városba kalauzolják, ahol különböző kalandok és izgalmak várják őket. A feladatokra vállalkozóknak minden erejükre és ügyességükre szükségük lesz az összetett feladatok elvégzéséhez. (Csak néhány példa a sok feladat közül: mocsáron illetve cölöpökön járás, hálófal-mászás, vaksötét barlang.) Természetesen azoknak is nyújtanak elfoglaltságot, akik nem vállalkoznak a sorozatos küzdelmekre: a helyszínen egész nap szól a zene és az igényes vendéglátás mellett mindennap coctail show várja az érdeklődőket. Itt találkozhatnak a djuice sztárjaival is. Az izgalmas újdonságok mellett értékesítés, akkumulátor-töltés és szolgáltatásainkkal kapcsolatos információk várják a Szigetre látogatókat.
  
  A Dreher Sörgyárak Rt. Kőbányai majd Arany Ászok márkái révén már hosszú évek óta a Sziget Fesztivál kiemelt támogatója. 2004-ben először azonban a cég zászlóshajója, a Dreher márka is aktívan megjelenik Európa egyik legnagyobb multikulturális rendezvényén, ahol saját programokkal és egyedi arculattal várja majd a látogatókat. A Dreher önálló területének pezsgő karibi kikötői hangulatát szolgálják majd többek között a hajó formájú asztalok a hozzájuk tartozó kikötő a pulttal, a területen található világítótorony és a Parádéról már jól ismert Dreheres bulihajó is.
  
  Rengeteg program közül lehet majd válogatni. Lesz például henna-festés, stand-up comedy, szépségverseny, petanque-bajnokság. A bulisátorban rezidens dj-k, kongások, táncos lányok gondoskodnak a hangulatról. Várhatóan szintén népszerű lesz az óriás-ledfal, ahol minden este élőben lehet majd megtekinteni a Nagyszínpad főkoncertjét. Természetesen továbbra is várja látogatóit az Arany Ászok jól megszokott helyszíne is, ahol idén újra rengeteg focival kapcsolatos játék és program csalogatja az érdeklődőket.
  
  Látványos programokkal készül az idei Szigetre a Pepsi! A fesztivál hivatalos programjai mellett, a Pepsi az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is önálló helyszínen kínál sport és szórakozási lehetőségeket a Szigetlakók számára. Bár a részletekről egyelőre nem árulnak el sokat a szervezők, annyit azonban tudni lehet, hogy az idei legfőbb látványosságnak az ügyességi játékokra invitáló gladiátor-aréna - azaz a FesztiVár - és a korábbi években kiemelt népszerűségnek örvendő karaokee - Amfiteatrum Karaokeum - ígérkezik. A kedvező tapasztalatokra alapozva, a Pepsi immáron ötödik alkalommal szervezi meg az üdítőitalos palackok szelektív gyűjtését a Szigeten, amelynek elsődleges célja az újrahasznosítható hulladékok és a (tényleges) szemét közötti különbség hangsúlyozása. A program a fesztivál mikrokörnyezetében játékos formában valósítja meg és népszerűsíti a környezetbarát hulladékgyűjtést. Az akcióba bekapcsolódó vendégek egyben maguk is hozzájárulhatnak a rendezvényhelyszínek tisztaságának, tágabb értelemben a Sziget környezetének megóvásához.
  
  A szelektív hulladékgyűjtés már Magyarországon sem ismeretlen fogalom, sőt egyre több városban indul el a lakossági program. Kezdeményezésével a Pepsi a szelektív hulladékgyűjtés elterjedésében, és általában a környezetvédelmi tudatosság megteremtésében kiemelten fontos korosztályt, a Sziget Fesztivál látogatóinak többségét képező fiatalokat kívánja megszólítani.

  Afrika Falu, AGORA, Bahia, Blues

  Az Afrika Falu programhelyszín egy autentikus afrikai falut kialakítva mutatja be Észak Afrika és Nyugat Afrika kultúráját. Minden nap - napközben - visszatérő kézműves oktatásokkal (hennafestés, afro hajfonás, ghánai gyöngyfűzés, afro batikolás, ghánai házak festése, marokkói ékszerkészítés, afrikai kosárfonás), tánc (szamba, capoeira, hastánc, salsa, afrikai tánc) és dob tanítással, esténként változatos show műsorokkal és éjszakánként tűz melletti dobolással és tánccal hozza el ez a programhelyszín a Szigetre Afrika hangulatát. Az igazi afrikai falu jelleget tovább erősíti Afro Kocsmánk, ahol egész nap helyi zene mellett kóstolhatják meg az afrikai országok, elsősorban marokkó specialitásait is. Az Afro Kocsmában 14:00 és 19:00 órától afrikai ételek elkészítésének bemutatója.
  
  Régre nyúló hagyomány a Sziget Fesztivál programjai között az AGORA NEMZETKÖZI KÉPZŐMŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ ÉS SZIMPÓZIUM. Célja, hogy bemutasson különféle alkotói módszereket, megnyilvánulásokat a kreatív alkotás esetlegessége és a képzőművészeti kommunikáció eszközeivel. A résztvevők által önállóan vagy közösen létrehozott művek a művészi együttgondolkodás nagyszerű példái. Többnyire fiatal, pályakezdő vagy még egyetemista hazai és környező országbeli képzőművészeket vár a helyszín, de minden alkalommal a szervezők meghívnak ismertebb alkotókat is..
  
  A Bahia színpad a magyar underground hagyományainak a színpada és jelenbeli progresszív zenéinek legbensőségesebb találkozóhelye. Itt landolnak azok az értelmiségiek és fiatalok, akik az egykori Spions, URH, Bizottság, Kontroll csoporton nevelkedtek, s találnak értéket, örömöt úgy a régiek” műsorában, mint az etno-world music különlegességeiben, mint a progresszív új kísérletekben vagy a külföldről érkező zenei újdonságokban.
  
  A blues nem más, mint az élet és a szabadság érzésének megfogalmazása a zenében. A blues motorja a jam session, a közös zenélés, improvizatív előadásmód a legmagasabb szinten. Ezt szem előtt tartva a profi alapzenekarokhoz kiváló szólistákat hívnak évről évre a szervezők a világ különböző pontjairól a Blues Színpad.

  Cinetrip, Cirkusz, Cökxpôn, Elektron

  Bambusz-installációval körülvett party helyszín magyar és külföldi Dj-ket felvonultató programokkal, az elmaradhatatlan permet-partyval és vetítéssel jelentkezik az idén is a Cinetrip Aréna.
  
  Cirkusz- báb-és utcaszínházi programok hangulata a játék, az önfeledtség, színes, vidámság. A testi kísérletek helye. Szinte már komolytalannak titulált tudás, - mit bohóckodsz itt? - ami ugyanakkor sok gyakorlást, ügyességet, technikai tudást és testi tudatosságot feltételez. Amellett, hogy a cirkusz - hát még annak legújabb vállfaja, az Új Cirkusz! - az attrakción és a magas technikai tudáson alapul: a varázs részét képezi a látvány, a kreált világ, az illúzió is. A helyszínen felvonultatott programok sokszínűek: színpadi produkciók, bemutatók és mindenki számára kipróbálható aktivitások. Gólyalábazás, akrobatika, zsonglőrködés, botforgatás, bűvészkedés, bohócprogramok, ugróasztal, arcfestés, kosztümök és minden este 21 órakor Tűz-show. Napközben hivatásos és magánbábszínházak előadásai. Külföldi és hazai utcaszínházi produkciók.
  
  Cökxpôn Ambient Sátorkert a Sziget pihenő pontja. A textilekkel díszített, zenés-teaház párnáin ücsörögve, chai-t szürcsölgetve, beborítják a vendégeket az éppen koncertet adó művész hangjai. Ez az a hely, ahol átadhatja magát mindenki a puszta létezésnek és észlelésnek, a gondolat szabadon szárnyalhat, érzékeny hanghatások és vizuális effektusok kíséretében.
  
  A Durex Táncdalfesztivál Sátorban naponta slágerek, nevetés, mulatság és az elmaradhatatlan Vizespóló Verseny. Ezt nyújtja ez a helyszín a látogatóknak, ahol minden nap a magyar oldies slágerzene legismertebb képviselői repítik vissza a közönséget a 60-as, 70-es 80-as évek világába. Idén - mások mellett - Korda György, Balázs Klári, Csepregi Éva, Végvári Ádám, Sipos F.Tamás, Uhrin Benedek, Komár László, Szűcs Judith, a Dolly Roll és a Zorall szórakoztatja a nagyérdeműt.
  
  Elektron sátor a Sziget underground elektronikus zenei helyszíne. Olyan underground elektronikus zenei stílusokat hivatott bemutatni, melyek eddig szinte teljesen hiányoztak a fesztivál programjából. Ilyen a hazánkban nagyon népszerű pszichedelikus trance és hip-hop, de lesz minimal, drumandbass, nu-jazz és dancehall stílusú este is. Esténként más-más irányzat legjelesebb, főleg magyar és néhány külföldi képviselője lép fel. Első nap a francia Dubians zenekar electro formációja, a Dataz, míg a nu-jazz este külföldi fellépője a svájci Manufactur zenekar lesz. A programok hangulatát, dekoráció mellett, egyedülálló panorámavetítés dobja majd fel.

  Civil Sziget

  Az idei pályázati felhívásra minden eddiginél több, összesen 259 szervezet jelentkezett, akik közül az eddigi előkészítő munka alapján 117 szervezet vesz részt a Sziget Fesztiválon.
  Ezzel tulajdonképpen ki is nőtte ez a helyszín a területét. Ezért is válik ebben az évben önálló programhelyszínné az Ability Park, a Mokka Cukka Kávézó mögötti kavicsos téren, ahol át lehet élni, ki lehet próbálni azt, hogy milyen nehézségekkel jár együtt a fogyatékosok élete. Itt lesznek megtalálhatóak a fogyatékkal élő emberek magyarországi érdekvédelmi szervezeteinek (mozgáskorlátozottak, vakok- és gyengénlátók, nagyothallók és siketek) és rajtuk kívül az értelmi fogyatékosok szervezeteinek sátrai.
  
  Az aktuális európai kérdéseket az Európa Tanács Európai Ifjúsági Központ képviseli, így a Civil Sziget erre a hétre Európai Ifjúsági Központként is működik. Itt találják meg az érdeklődők tavaly nagy sikert aratott szolgáltatásunkat az Európai Élő Könyvtárat (Ronnies Living Library), amely olyan könyvtár, ahol a beiratkozott olvasók élő könyveket kölcsönözhetnek a könyvtári kölcsönzés szabályai szerint. A könyvek egy-egy jellegzetes társadalmi csoportot, foglalkozási ágat képviselnek, pld: kölcsönözni lehet rendőrt, eurokratát (európai bürokratát) vagy magyar minisztérium köztisztviselőt, valamely kisebbségi csoporthoz tartozót vagy biztonsági őrt A szolgáltatásnak az előítéletek elleni fellépés a célja, hiszen a jelmondata: Olvasok, nem ítélek.
  
  Jellegzetes szervezetcsoportot alkotnak idén is a Civil Szigeten belül kialakult Civil Falu szereplői, akik a drogfogyasztás megelőzésével, a kábítószer-fogyasztás ártalmainak elkerülésével, ártalomcsökkentéssel kapcsolatos tájékoztatással, tanácsadással, információ-szolgáltatással foglalkoznak.
  
  Idén is önállóan felismerhető csoportot alkotnak majd a zöld és ökologikus szervezetek, akik városrészének Zöld Udvar lesz a neve. Itt az épített és a természeti környezettel, a globalizációs ártalmakkal, a környezettudatos viselkedéssel, az állat- és növényvédelemmel és az ökologikus életforma népszerűsítésével foglalkozó szervezeteket lehet majd megtalálni. Az eddig felsoroltakon kívül idén is a Civil Szigeten lesznek a történelmi egyházak és kisebb egyházak és felekezetek képviselői, találkozni lehet a világvallások képviselőivel és ehhez kapcsolódó programokkal. A diákságot középiskolai és a felsőoktatásban tevékenykedő szervezetek képviselik, valamint az oktatási jogok állampolgári biztosa.
  
  A Sziget toleráns hagyományainak a jegyében idén is lehet a különböző kisebbségeket képviselő érdekvédelmi és jogvédő szervezetekkel és programjaikkal találkozni. A fiatalokat érdeklő és érintő problémákra foglalkoztatási-munkaügyi, egészségügyi, kulturális és tájékoztató szervezetek és közintézmények próbálnak szolgáltatásaikkal válaszolni. A Civil Rádió, a Fix Rádióval megosztott frekvencián ez évben is folyamatosan tudósít majd a Civil Sziget eseményeiről, történéseiről.
  
  A Petőfi Rádió a Civil Sziget médiatámogatójaként a Szigetről sugározza délelőtti műsorainak egy részét, valamint Más-sáv című műsorát. A Civil Sziget a szervezők reményei szerint egy színes, kaleidoszkóp-szerű felület a sokféle találkozásra. A különböző szervezetekkel való találkozás lehetősége mellett lényegében folyamatos programkínálat várja a látogatókat, mint a Civil Sziget Nagysátor zenei programja, a folyamatos éjszakai ping-pong bajnokság, a mindig aktív felnőtt játszótér, ahol még táncolni is lehet.

  Jazz

  A Sziget rendezvényen belül zajlik Magyarország leghosszabb, és legtöbb produkciót felvonultató nemzetközi jazzprogramja, azaz a legnagyobb jazzfesztiválja a Klub Rádió Jazz Színpadon. A hazai jazzművészek igen szívesen koncerteznek a Szigeten; általában háromszor annyi zenekar érdeklődik a fellépési lehetőség iránt, mint amennyi ténylegesen megvalósítható.
  
  A program magyar részének összeállításakor a leglényegesebb szempont az élvonal bemutatása, és hogy az egyes előadások valós produkciókra (s nem alkalmi formációkra) épüljenek. Tehát a műsorszerkesztés nem feltétlenül az úgynevezett nagy nevekből, vagy valamiféle tekintélyelv szerint történik, hanem az alapján, hogy mely előadók milyen lemez- vagy koncertprodukciókat mutattak fel az elmúlt években. A hazai zenekarok közül alapjában véve a legjobbak, és a talán még kevésbé ismert, de szakmai mércével nagyon jónak ítélt fiatal tehetségek szerepelnek. További szempont a magyar fellépőket illetően, hogy lehetőleg ne ismétlődjön évről-évre ugyanaz a program, frissüljön a műsor - a műfajon belüli irányzatok, illetve konkrét produkciók vonatkozásában is.
  
  Az idén is minden nap 18 órától kezdődnek a koncertek, és most először tradicionális zenét játszó zenekarokkal; vagyis dixieland, hot-dance, swing, és egyéb oldtimer irányzatok képviselői lépnek fel. A későbbi idősávban kapnak helyet azok a modern produkciók, melyek vagy nagyon tehetséges fiatal muzsikusok, vagy ismertebb művészek meglepő, újdonságait vonultatják fel. Az ezutáni idősávban fellépő magyar együttesek nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számítanak, továbbá több hangszerrel, nagyobb formációban működnek. Este fél 10-től vált nemzetközire a program, vagyis elsőrangú külföldi zenekarok, illetve magyar formációk szerepelnek ebben a sávban, melyek vendégművészei a nemzetközi jazzélet igazi sztárjainak számítanak.
  
  A Barcza Congression vendége lesz Rick Margitza szaxofonos, szintén amerikai vendégművésszel, Enrico Granafei harmonikással lép színpadra a László Attila Band, hallhatjuk a világhírű Tomasz Stanko Quartetet, valamint az Ad Matai nevű egyedülállóan különleges zenét játszó izraeli triót. Folynak a tárgyalások az utóbbi évek nagy amerikai fesztiváljainak egyik sztár-formációjával, a Toby Foyeh & Orchestra Africa nevű együttessel.
  
  A 23 órától kezdődő koncertek a hazai improvizatív zene, etno-, illetve world jazz legérdekesebb irányzataiból adnak ízelítőt. A tervek szerint 24:30-tól - ahogy egy jazzfesztiválhoz illik - hajnalig tervezett jam sessionök zárják a koncertnapokat.

  Magic Mirror, Néprajz, Est

  Exkluzív programok, beszélgetések, buli, tánc hajnalig: a Sziget Fesztivál egyik legszínesebb helyszíne a Magic Mirror. Minden nap, délután filmvetítés, majd tematikus talk-show, utána disco-funky-beat estek. Az éjszakában a színpadon táncosok, zenekarok, transzvesztiták, majd hajnalig diszkó várja a látogatókat.
  
  Néprajzi és kézműves helyszínen kosárfonás, gyertyamártás, mécsesöntés, bögrék, köcsögök, csuprok készítése agyagból, papírmerítés, lámpások készítése, és sok-sok egyéb foglalkozás kézművesek vezetése mellett, különböző kézműves technikákkal, természetes anyagokból.
  
  A szigetlakók az évek során már megszokhatták, hogy a Pesti Est Színpad műsora ugyanolyan színes és érdekes, mint egy Pesti Est újság: jól megférnek egymás mellett könnyű- és komolyzenei koncertek, előadások, talkshow-k, sport- és divatbemutatók vagy éppen hajnalba nyúló táncos partik a szabad ég alatt. Maga a zenei arculat is hasonlóan vegyes képet mutat: jazztől a nu-metálig, különböző népek autentikus zenéitől a legmodernebb elektronikus produkciókig minden belefér.

  Talentum, Folk, Pop, Szabadiskola

  Petőfi Csarnok Folkszínpadán a legszínvonalasabb táncházi produkciók közül lehet választani. Naponta este hat órától másnap reggel négyig folynak a programok. A megszokott színvonalú zene sokrétű vendéglátással párosul. Népi ételekkel, bográcsos, „nyársas” kaják mellett ízletes sültek, levesek kerülnek felszolgálásra. A csárdaudvaron „házigazda” zenekar játszik a színpadi, táncházi szünetekben.
  
  Az előző évek nagy sikere után ez évben is lesz Pop Színpad, ami kis hazánk rádióbarát könnyűzenéjének legnagyobb durranásait törekszik egybegyűjteni. Olyan fellépőket, akik élőben is képesek előadni slágereiket.
  
  A Szabadiskola sátor idén is, hagyományosan, az ismeretterjesztés helyszíne lesz a Szigeten. Az egyéni előadások mellett kerekasztal-beszélgetésekre, vitákra, filmvetítésekre, performance -okra kerül majd sor, amelyeket a közönség bevonásával, aktív részvételével alakulnak.
  
  A 2002-ben debütált, ifjú tehetségeknek teret nyitó Talentum Színpad, már fontos fóruma a hazai könnyűzenei életnek. A fellépő együttesek közt a rockzene, a popzene, világzene, a hip-hop, az élő elektronika a jazz és a különféle stíluskeveredések reménységeit, találhatjuk meg. Mindezt egy szabadtéri színpadon a fesztivál egyik fő ütőere mentén.

  Utcaszínház, sport, Luminárium, Octopus

  A Szigetlakók idén is lépten-nyomon mindenféle attrakciókkal, berbencés bábosokkal, gólyalábas színházakkal, utazó komédiásokkal találkozhatnak a Szigeten.
  
  Sport Sziget a Sziget Fesztiválon: a koncertről programra járkálásban megfáradt tagokat ezen a helyszínen lehet megmozgatni, amihez számos sporteszköz áll az érdeklődők rendelkezésére. Mindemellett megannyi sportbemutató, házi bajnokság és sok egyéb izgalmas szabadidős tevékenység teszi vonzóvá ezt a helyszínt.
  
  Igaz, hogy már megismerkedhetett a Sziget közönsége a Lumináriummal, mégis újdonságként hat majd az angliai Architects of Air fantasztikus alkotása. Az idei Szigeten bemutatásra kerülő példány neve: Ixilum. Ez a térplasztika nagyobb, hosszabb, újabb, és ha lehet, még gyönyörűbb, mint a tavaly bemutatott és szintén Alan Parkison által tervezett Arcazaar. Ez a lenyűgöző IZÉ idén is a Világzenei Nagyszínpad mögötti dombon lesz felállítva, és ismét ingyenes a behatolás. A Luminárium - ha valaki még nem tudná - egy modern műalkotás, egy belülről bejárható szobor. Semmihez nem hasonlítható jelenség, csövek, kupolák és termek hálózata, melyet a befújt levegő tart fenn és csak a falakon átszűrődő, színesre festett napfény világít meg. Aki ide belép, egy másik világban találja magát. Különleges, néha természetellenes színek, zajok, görbe, fura, rugalmas falak veszik körül, ahogy mezítláb lépdel egyik teremből a másikba. Ha megmozdulunk benne, az építmény oldalai is mozognak, úgy látszik, mintha lélegezne. Olyan, mintha egy óriás tüdő járataiban sétálnánk, aminek a falai színes műanyagból készültek. A hártya-fal körülöttünk meglehetősen vékony. Vigyázni kell rá. Él.
  
  Az idei évben is a három, nyolcszögletű, egymással összefüggő épület-komplexumban találhatja meg kedvenc programjait, a komolyabb műfajokat kedvelő közönség a Octopus összművészeti helyszínen (irodalom, komolyzene, képzőművészet). A Godot Galériában a kortárs hazai képzőművészeti élet progresszív alkotóit bemutató kiállítások kapnak helyet. Az Irodalmi Sátor idén is más művészeti ágak bevonásával színezi az írók, költők felolvasásait. Zene, tánc, vetítés, festészet és irodalom együttélése és együtthatása fogja lekötni mindenki figyelmét. Lesz mese habbal: klasszikus mesék humoros és perverz átiratai bemutatkozik a magyar sci-fi irodalom java fantasy és sci-fi kiállítással egybekötve megtudhatod, milyen a rossz vers, méghozzá a legnagyobbaktól, s ha kedved van, te is felolvashatsz belepillanthatsz kortárs drámaszerzőink most készülő darabjaiba, két csinos pantomimes lány közreműködésével megláthatod, mit kezd az arc szóval egy író és egy grafikus Az Octopus helyszínen első ízben megjelenő Oktogon Architecture & Design magazin égisze alatt délutánonként a mai Budapestet érintő aktuális építészeti kérdésekben (építészeti metódusok, budapesti helyszínek) lesznek érdekes beszélgetések meghívott szakértőkkel.

  Komolyzene, mozi, divat

  A Komolyzenei Színpadon szinte szünet nélkül szól a zene. Délelőttönként egy digitális wurlitzer több mint 250 órányi klasszikus és kortárs zenei hangfelvételéből válogathatsz, délután koncertek és zenei készségfejlesztő programok várnak, a esti koncertek repertoárja pedig a reneszánsz kórusmuzsikától a kortárs magyar zeneszerzők legifjabb generációjáig a zenetörténet szinte valamennyi stílusirányzatából merít. A II. Művészeti Egyetemek Nemzetközi találkozója keretében lesznek láthatóak a Magyar Iparművészeti Egyetem Hallgatóinak videó és animáció vizsga és diploma filmjei, Szirtes János videoinstallációi.
  
  RTL Klub Mozi célja a film, mint művészeti ág és nem, mint tömegcikk megjelenítése a Szigeten, ugyanakkor szem előtt tartva a résztvevők nagy számát és minél több szigetlakó érdeklődését felkeltő alkotásokat válogatni. Egyik legfontosabb eseménye a fesztiválnak a minden este levetítésre kerülő Sziget-híradó és Esti Mese. Ezek olyan alkotások, amik a Szigetre, ill. a Szigeten kifejezetten a sziget látogatói számára készülnek.
  
  Az elmúlt években tapasztalható, hogy a fiatalokat egyre jobban foglalkoztatja a saját testük kinézetük, hogy mit vesznek magukra, milyen hajat viselnek, és hogy a körülöttük lévő világ ne váljék uniformizálttá. A Sziget hét napja alkalmat ad arra, hogy a hazai és külföldi design szakma jelentős szereplői, iskolái és annak trendjei bemutatkozhassanak, és lehetőség nyílik a pályakezdő fiatal művészeknek a bemutatkozásra a Divathelyszínen. Az eseményt színesíti emellett az egész héten tartó tetováló, hajvágó és testfestő szalonok felállítása, továbbá a minden este megrendezésre kerülő divat show-k és egyéb társműfajok -cirkusz, tánc, show műfajok bemutatója. A program részletes kidolgozásában tevékenyen részt vesz majd az Iparművészeti és Könnyűipari Főiskola Divattervező Szaka és a már működő Divatiskolák is.

  Jegyárak

  Hetijegy: elővételben akár 8.000 forintot is lehet spórolni! Június 15-től 5 napijegy áráért lehet majd még elővételben jegyet venni, 20000 Ft-ért, és a Fesztivál kezdetétől 6 napijegy áráért, azaz 24000 Ft-ért vásárolható a heti belépő.
  
  Napijegy: egy jegyért sok program! A Sziget Fesztiválra a napijegy (amit csak majd a helyszínen lehet venni) 4.000 Ft, amiért naponta legalább tíz nemzetközi sztár és több tucat hazai produkció közül válogathat a látogató. A Sziget még mindig a kínálatához képest a legolcsóbb szórakozási lehetőséget kínálja, ismerve, a hazai koncert-, színház- és mozijegy árakat.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sziget Fesztivál

Sziget.Hu

 a rovat legfrissebb cikkei: 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
Tycho új lemezével tér vissza Budapestre
IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
Within Temptation: látványos koncertet ígérve, vendégekkel érkezik októberben a zenekar
Vagyunk végig - az évad legerősebb hónapjára készül a Budapest Park
Frank Turner, a brit folk-punk ikon Budapesten
Őszköszöntő jazzkoncertek a Müpában
DES ROCS, az alternatív rock fenegyereke, Budapestre érkezik
INOTA Focus: ismét összekapaszkodik az Inotai Hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra
 kiemelt 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
  
2022 után ismét Budapesten minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal bandája, az Iron Maiden

IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 velvet seal    ramones    ko ko mo    flowers of whores    karinthy frigyes    grand mexican warlock    filter    deicide    waxy    august burns red    dope stars inc.    sebők    rango    korpás éva    man overboard    kovács attila    paddy and the rats    molotov solution    hinayana    born from pain    rumahoy    anneke van giersbergen    ann my guard    negura bunget    mothica  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!