hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
kultúra [program]  2018. április 9. hétfő   04:20
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Táncos utazás Kalotaszegtől egy legendás falusi vásáron át a koreográfus elméjébe


  A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál programjából idén sem maradhatnak ki a táncelőadások. Napjaink egyik legfontosabb koreográfusa, Wayne McGregor egy különleges önéletrajzi vallomással, a kortárs tánc, a fizikai színház és az akrobatika határait feszegető Alexander Vantournhout és Bauke Lievens alkotópáros egy igazán virtuóz duettel várja a kortárs tánc rajongóit. Foltin Jolán új előadása, a Feketetó egy kis falu legendás vásárát varázsolja a Müpa színpadára, a Duna Művészegyüttes pedig ezúttal Kalotaszegre viszi a közönséget.
  
  A Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas táncművész, koreográfus-rendező Foltin Jolán ismét egy különleges utazásra invitálja a nézőket. Feketetó című legújabb alkotása egy romániai kis falu legendás vásárának sokszínűségét idézi meg. Április 18-án Appelshoffer János, Mihályi Gábor, Rémi Tünde és Végső Miklós koreográfiáiban a magyar, román, cigány, zsidó és szász tánchagyományok, Kiss Ferenc vezetésével pedig a különböző zenei motívumok kelnek majd életre a színpadon. A Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakos hallgatóihoz Harangozó-díjas táncművészek, gyermektáncosok és olyan kiváló zenészek-énekesek csatlakoznak, mint Herczku Ágnes, Demeter Erika, Eötvös Rémusz és az Etnofon Zenei Társulás.
  
  A Duna Művészegyüttes mindig is missziójának tekintette, hogy a néptáncot kiemelje a hagyományos műfaji keretek közül, és ezáltal olyan összetett táncművészeti színházi produkciót hozzon létre, amelyben a modern, színházi elemek és a hagyományokat megőrző néptánc és népzene egyenrangú félként szerepelhet. Április 12-én Juhász Zsolt rendező-koreográfus és társulata Kalotaszegre invitálja a Müpába érkező nézőket. A Szerelmünk, Kalotaszeg című előadás során a táncosok, Berecz István és Narvatil Andrea párosa, és egy autentikus kalotaszegi zenekar segít felfedni a tájegység és tradícióinak szépségeit.
  
  Wayne McGregor napjaink egyik legfontosabb koreográfusának számít; szinte az összes vezető nemzetközi társulat számára készített darabokat Milánótól Párizsig, olyan hollywoodi sikerfilmekben működött közre, mint a Harry Potter filmek vagy a Tarzan legendája, de koreografált Grammy-díjra jelölt videóklippet a Radiohead (Lotus Flower) számára is. 2015-ben egy lírai hangvételű produkcióval volt a fesztivál vendége, április 17-én és 18-án pedig egy vakmerő önéletrajzi vallomással érkezik a Trafóba. A tavaly októberben bemutatott Autobiography készítése során a legfrissebb technológiákért lelkesedő McGregor megengedte, hogy a teljes genetikai állományát feltérképezzék vezető genetikusok, hogy aztán ezt a biológiai kutatást állítsa színpadra. Így született meg a 23 kromoszómapár mintájára 23 koreográfiai etűd, amelyek a koreográfus saját emlékeiből és az őt ért hatásokból táplálkoznak. Ezeket az elemeket pedig random összekeveri esténként, majd ezt az esetleges szelekciót állítja színpadra, vagyis gyakorlatilag soha nem lehet kétszer ugyanazt látni.
  
  A belga alkotópáros Alexander Vantournhout és Bauke Lievens darabja a kortárs tánc, a fizikai színház és az akrobatika határmezsgyéin mozog. A duett mindkét szereplője komoly táncos és újcirkuszi múlttal rendelkezik: Vantournhout a brüsszeli Cirkuszművészeti Egyetemen és az Anne Teresa de Keersmaeker által vezetett rangos kortástánc iskolában, a PARTS-ban csiszolta tudását, míg Raphaël Billet a tilburgi Cirkusz- és Előadóművészeti Akadémián akro-tánc specializáción tanult. Hozzájuk csatlakozott a dramaturg és újságíró Bauke Lievens. A Raphaël az egymásrautaltságról, kiszolgáltatottságról, bizalomról és vágyról mesél három estén át egy aktív és egy passzív test különös duettjén keresztül.
  
  A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósul meg a 37. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, és természetesen 2018-ban sem marad el, ám idén rendhagyó módon az eseménysorozat záróakkordja lesz a sokak által várt és szeretett, a várost átszelő összművészeti kavalkád, a több száz hivatásos és amatőr táncost is felvonultató Fesztiválzáró Promenád.
  
  Feketetó
  2018. április 18., 19.00
  Müpa — Fesztivál Színház
  
  Közreműködik: Herczku Ágnes, Demeter Erika, Eötvös Rémusz – ének, Harangozó-díjas táncművészek, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakos hallgatói (tanszékvezető: Hortobágyi Gyöngyvér), a Bartina Néptánc Egyesület gyermektáncosai (művészeti vezető: Matókné Kapási Julianna), az Etnofon Zenei Társulás zenészei
  Zene: Cserepes Károly, Kiss Ferenc
  Zenei vezető: Kiss Ferenc
  Szöveg: Balog Robert
  Díszlet: Zeke Edit
  Jelmez: Bobor Ágnes
  Koreográfusok: Appelshoffer János, Mihályi Gábor, Rémi Tünde, Végső Miklós
  Színpadra állította: Foltin Jolán, Novák Eszter
  Rendező, koreográfus: Foltin Jolán
  
  Duna Művészegyüttes: Szerelmünk, Kalotaszeg – bemutató
  2018. április 12., 19.00
  Müpa — Fesztivál Színház
  
  Közreműködik: Navratil Andrea, Berecz István, kalotaszegi adatközlők – ének, Göncöl Zenekar
  Zene: Dulai Zoltán, Kelemen László, Pál István „Szalonna”
  Látvány, díszlet: JuZso
  Jelmez: Furik Rita
  Fény: Lendvai Károly
  Animáció: Samu Bence
  Táncmester: Gyémánt Ádám
  Koreográfusok: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Juhász Zsolt, Mihályi Gábor
  Rendező: Juhász Zsolt
  
  Alexander Vantournhout & Bauke Lievens: Raphaël
  2018. április 12-13-14., 20.00
  Trafó Kortárs Művészetek Háza
  
  Előadják: Raphaël Billet, Alexander Vantournhout
  Alkotók: Alexander Vantournhout, Bauke Lievens
  Dramaturg: Bauke Lievens
  
  Company Wayne McGregor: Autobiography
  2018. április 17-18., 20.00
  Trafó Kortárs Művészetek Háza
  
  Előadják: Rebecca Bassett-Graham, Jordan James Bridge, Travis Clausen-Knight, Louis McMiller, Daniela Neugebauer, Jacob O’Connell, James Pett, Fukiko Takase, Po-Lin Tung, Jessica Wright
  Koncepció és rendezés: Wayne McGregor



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
„A Zongora” – Grigorij Szokolov zongoraestje - J. S. Bach, Chopin és Schumann művei
Nagy sikerrel mutatta be a Thália Színház az Egy a ráadás című új bohózatát!
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kaltenecker    leander risingleander    stentor    toxic waltz    kevin bacon    petendi tamás    tesstimony    headbanger´s ball    guillermo del toro    a nyugtalanság kor    the spirit    dreamworks    dilis szerelem    kéknyúl hammond band    robin hood    goulasch exotica    conan´s first date    keith richard    shell beach    adni jó    animid effect    wanderlust    rock in vienna    mr2    deviant  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!