hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2018. március 13. kedd   04:24
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
„Együtt táncol, s issza borát” Lengyel-magyar programok a Wacław Felczak Alapítvány létrehozása jegyében


  Magyarország és Lengyelország is olyan intézmények alapítását határozta el, amelyek a lengyel-magyar barátság hagyományát hivatottak átörökíteni a fiatal nemzedékekre. Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma alapítványt hoz létre, amely a lengyel-magyar barátság és a közép-európai együttműködés egyik legendás, bár eddig méltatlanul elfeledett XX. századi hősének, Wacław Felczak professzornak a nevét viseli. A Wacław Felczak Alapítvány támogatni fogja a lengyel-magyar kapcsolatok kutatását és népszerűsítését, a közös gondolkodást, a közös alkotást és a közös cselekvést, az élményszerű együttléteket, illetve a harmadik országokban való közös megjelenést is. Szolgálni fogja a két nép barátsága iránt érdeklődőket, és azokat is, akikben egyelőre nem ébredt fel ez az érdeklődés, hiszen az ezeréves barátság minden magyarnak és lengyelnek fontos értékeket és lehetőségeket kínál.
  
  Az Alapítvány (amelynek elnöke Karol Biernacki, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója) március 21-én mutatkozik be a Fonó Budai Zeneházban. A program keretét a legrégebb óta folyamatosan működő táncház, a Fonó Szerda adja.
  
  A programok:
  Március 21. 18:30
  Fonó Budai Zeneház:
  „Együtt táncol, s issza borát”
   
  Az est programja:
  18:30: Fonó Szerda - lengyel-magyar nyitott tánctanfolyam (Pajta)
  19:00: Benedicamus Domino – a Szent Efrém Férfikar Duó lemezbemutató koncertje (Nagyterem)
  20:30: Ünnepi gála, melynek keretében bemutatkozik a Wacław Felczak Alapítvány (Nagyterem)
  22:00: lengyel-magyar táncház (Pajta)
  22:00: Bridges – Fekete-Kovács Kornél – Kuba Stankiewicz Duó lemezbemutató koncertje (Nagyterem)
  
  Az est folyamán a Rézbong Kiadó standjainál megtekinthetők az első Felczak-könyvek sorozat kiadványai
  
  A gála közreműködői:
  Szent Efrém Férfikar, a Kapela Brodów zenészei és táncosai, Kubinyi Júlia, Berecz István és Barátai, Fekete-Kovács Kornél – Kuba Stankiewicz Duó
  
  A gála központi eleme a „Polak, Węgier…” című táncos, zenés összeállítás, amelyben gyimesi és góral táncokat, valamint somogyi és kurpiei dalokat állít párhuzamba a Kubinyi Júlia, Berecz István és Barátai (Appelshoffer János, ifj. Zsuráfszky Zoltán), valamint a lengyel Kapela Brodów Együttes. A gálát hajnalig tartó lengyel-magyar táncház követi, amely során melegföldvári, szatmári, széki, kalotaszegi, és különböző lengyel táncokkal (krakowiak, kujawiak, walczyk, oberek) mulatunk.
  
  Március 22. 18:00:
  Lengyel Intézet
  Hedvig. A waweli királynő – bemutatkozik a Felczak-könyvek sorozat
  A Felczak könyvek-sorozatot és a megjelent négy könyvet
  Szörényi László irodalomtörténész és a kiadó vezetője, Kovács Gergő mutatja be. Ezt követően Marta Kwa¶nicka, a Hedvig. A waweli királynő könyv szerzője tart közönségtalálkozót.
  
  Március 24. 10:00 – 17:00:
  Fonó Budai Zeneház
  „Lengyel-magyar zenei összeFonódások”
  zenediplomáciai konferencia a Wacław Felczak Alapítvány létrehozása jegyében
  fővédnök: Jerzy Snopek, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete
  
  A három panelből álló konferencia azt járja körül, hogy a népzenei, a jazz és a világzenei szcénán melyek azok az együttműködési lehetőségek, amelyek segítik egymás legértékesebb produkcióinak megismerését és megismertetését. A népzene és táncházmozgalom terén a lengyelek követik a magyar mintákat, míg a világszínvonalú lengyel jazz olyan lehetőségeket nyithat a magyar művészek előtt, amelyek közvetlenül talán nehezebben elérhetők. A világzenei szcénán érzékelhető a régió súlyának növekedése, így a közös stratégiák mindkét nemzet művészei, és különösen a közös produkciók szempontjából lehetnek gyümölcsözőek. Bemutatkoznak a zenediplomácia szempontjából leginkább relevánsabb lengyel intézmények. A konferencia mind a lengyel piac iránt érdeklődő művészek, mind a lengyel művészek iránt érdeklődő zeneipari szereplők érdeklődésére számot tart.
  A Wacław Felczak Alapítvány egyik célja zenei műfajtól függetlenül az, hogy a két ország ifjúságával egymás legértékesebb előadóit, produkcióit, műveit, megismertessük, megszerettessük, egymás mindennapjainak tartalmas részévé tegyük.
  
  Előadók, kerekasztal beszélgetések résztvevői:
  Diligens Linda (világzenei koncertszervező; X-Produkció) Agnieszka Matecka (művelődésszervező; Pismo Folkowe) Ula Nowak (kulturális menedzser; Pannonica Folk Festival), Hegedűs Anna (kulturális médiaszakértő; Fonó Budai Zeneház) Kuba Borysiak (etnomuzikológus; Lengyel Rádió), Jacek Hałas (népzenész; Muzykanci), Michał Hajduk (jazz kurátor; Adam Mickewicz Intézet) Krzysztof Kubański (világzenei koncertszervező; Fiesta Music), Mohay Gergely (ifjúságpolitikai szakértő; Wacław Felczak Alapítvány) Rosonczy-Kovács Mihály (népzenész; Philidor Intézet), Szerényi Béla (népzenepedagógus; Óbudai Népzenei Iskola), Tóth Viktor (jazz szaxofonos; Tóth – Wojtasik együttműködések)
  A lengyel és magyar nyelvű szakmai konferencia nyitott, ingyenes, regisztrációhoz kötött: bozko@philidorinstitute.org - tárgy mezőbe: konferencia
  
  Akvárium Klub 19:00 – 24:00:
  Felczak-záróbuli az Akváriumban
  Marcin ¦wietlicki, Tizenkettő Trió, Salk, DJ Kuba Kara¶
  A Wacław Felczak Alapítvány létrejötte köré szervezett eseménysorozatot Marcin ¦wietlicki közönségtalálkozójával és a lengyel alternatív és könnyűzene népszerű képviselőinek koncertjeivel zárják az Akvárium Klubban.
  
  19:00: Marcin ¦wietlickivel, a Tizenkettő című regény szerzőjével beszélget Karaba Márta, a Szlávtextus szerkesztője
  20:00: Tizenkettő Trio koncert
  21:30: Salk koncert
  23:00: DJ Kuba Kara¶ party - Felczak-lemezek sorozat első két albuma
  
  Fekete-Kovács Kornél – Kuba Stankiewicz: Bridges
  
  Kuba Stankiewicz (zongora) és Fekete-Kovács Kornél (szárnykürt) zenei világa nagyon sok tekintetben mutat rokon vonásokat. Mindkét művész számára rendkívüli fontossággal bír a tradíció ismerete, tisztelete, a gyökerek felfedezése, és az örökség átadása, átértelmezése. Játékukban és szerzeményeikben mindketten a mélységet, a visszafogottságot, a finomságot keresik. Kettejük együttes játékára talán a legjellemzőbb, hogy történeteket hallunk a zenében. Bridges című albumuk sem csupán zenei darabokból,  hanem egészen konkrét dramaturgiai elemekből születő zeneművekből áll össze.
  
  Szent Efrém Férfikar: Benedicamus Domino
  
  „A Benedicamus Domino a nagyközönség által alig-alig ismert, de rendkívül igényes és minőségi kompozíciókat közöl a két nép klasszikus mestereitől: lengyel részről Lutosławski, Penderecki és Twardowski, míg a magyarok közül Liszt, Kodály és Bartók férfikari műveit szólaltatjuk meg. Remélem, hogy a hallgatók megérzik azt az általános, mély és mindenkihez szóló mondanivalót, amely a két nép nagy zenemestereinek szakrális és profán férfikaraiból árad: a közép-európai férfiember helye a világban, imái, vívódásai, érzései, gondolatai, félelmei, szerelme, esendősége és ereje.”
  (Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője)
  
  A Felczak-könyvek sorozat első négy kötete
  Marta Kwa¶nicka: Hedvig. A waweli királynő (életrajzi esszékötet)
  
  Marta Kwa¶nicka nem hagyományos módon mutatja be a Lengyelországban és Magyarországon egyaránt közkedvelt, szentté avatott királynőt. Hedviget, mint magánembert, az adott korban élő, a történelmet egyszerre elszenvedő és formáló nőként ábrázolja. Bravúrosan vezeti az olvasót a tudományos igényű és hitelű történelmi információk, valamint a kor és Hedvig életének fő helyszínei utáni szenvedélyes vágy és korhangulat megfestése között.
  
  Marcin ¦wietlicki: Tizenkettő (krakkói noir krimi, paródia)
  
  A Mesternek nincs személyigazolványa, mobilja, bankszámlája, jogosítványa. Azt pletykálják róla, hogy meghízott, felpuffadt, megőszült. Aztán egyszer csak váratlanul ennek a senki számára nem fontos embernek az életében felbukkan egy gyilkosság.
  
  Kertész Noémi: A lengyelség iskolája (tanulmánykötet)
  Kertész Noémi kötete bemutatja, miként válhattak a cenzurális tiltásokat kijátszva versek és tanmesék, útirajzok és történelmi olvasókönyvek, életképek, mondák, sőt társasjátékok „a lengyelség iskolájává”, hozzájárulva a nemzeti tudat, a szülőföldhöz való kötődés terjesztéséhez, az anyanyelvét művelő és szerető, a lengyel ügy iránt fogékony olvasótábor neveléséhez. A szerző nemcsak a lengyel kultúra egyik nagy korszakát ismerteti meg szokatlan nézőpontból, hanem betekintést nyújt a 19. századi nemzetformálódás műhelyébe is, egy, a magyarhoz földrajzi és kulturális tekintetben egyaránt hasonló műhelybe.
  
  Ryszard Legutko: A közönséges ember diadala (társadalomtudományi esszé)
  „Íme, emberek milliói, akiket egyáltalán nem tudunk megkülönbözetni egymástól, ugyanazokat a gondolati sémákat használják, politikailag egységesek, és nem ismernek semmilyen másfajta világszemléletet, csak a politikait, a liberális-demokratikus ortodox változatot, nemcsak abban a meggyőződésben élnek, hogy egyénként és csoportként is különbözőek, nemcsak a pluralizmus felsőbbrendűségét, sőt monopóliumát hirdetik, hanem emellett még rá is akarják erőltetni unalmas és egyhangú konformizmusukat az egész világra mint a sokféleség megtestesült eszméjét.
  
  A Felczak-záróbuli az Akváriumban fellépő formációi
  
  Tizenkettő Trió (PL)
  Az íróként és zenészként is elismert Marcin ¦wietlicki (ének) trió formációjára ugyanaz komplexitás jellemző, mint a frontember prózájára; összetettség, mélység, irónia. ¦wietlicki és kísérőzenészei; Antoni „Ziut” Gralak (trombita) és Zbigniew „Uhur” Brysiak (ütős hangszerek) a ¦wietliki, a Czarne Czasteczki és a Zgniło¶ć számait adják elő. A formáció a nevét ¦wietlicki egyik regénycímének (Dwana¶cie) magyar fordításából választotta.
  
  Salk (PL)
  A lengyel fiatalok körében különösen népszerű zenekar, a krakkói SALK zenéjében egészséges egyensúlyt alkot a rock, a világzene, az elektromos zene, és az ambient music.
  
  DJ Kuba Kara¶ (PL)
  A The Dumplings alapítójaként is ismert Kara¶ örök klasszikusokat és a legfrissebb slágereket elegyíti zenéjében, aminek fő célja, hogy megmozgassa a táncolni vágyókat.
  
  Wacław Felczak (1916 – 1993)
  
  Wacław Felczak (1916–1993), a Poznańi Egyetem történelem szakos hallgatója, az 1938/39-es tanévben ösztöndíjasként az Eötvös Collegium diákja volt. 1940 májusában a földalatti lengyel hadsereg katonájaként tért vissza Budapestre. 1942-től, mint a Honi Hadsereg budapesti futárbázisának parancsnokhelyettese a londoni lengyel kormány és annak varsói honi képviselete közötti kapcsolattartást biztosította. Katonai esküjéhez 1945 után is hű maradt: folytatta az ellenállást. 1949-ben letartóztatták és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Kiszabadulását részben az 1956-os magyar forradalomnak köszönhette. 1958-tól a krakkói Jagelló Egyetem Történeti Intézetének tanáraként több magyar témájú könyv (például: Magyarország története) szerzője volt. Szakmai felkészültségével, erkölcsi tartásával a diákság példaképévé vált.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 laime pilniga    almanac    twenty-eight ways to bleed    kmfdm    skull fist    michelle rodriguez    rosie huntington-whiteley    john mayall    rockélet    expired passport     die hard    piknik park         j.j. abrams    e-nora    eric bana    checkpoint charlie    maeotis    four year strong    air    babák    smici 50    locust on the saddle    rocket queen    satyr  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!