hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. június 29. kedd   14:12
nincsen hozzászólás

szerző: András
Pannonia Allstars Ska Orchestra, Boogie Mamma, Ska-Hecc
2004 május 22, Kultiplex

  Szép számú tömeg gyűlt össze ezen a szombati napon a Kultiplexben, amin persze egyáltalán nem kell meglepődni: jó hely, jó időpont, jó zene, jeles esemény (egy éves a Pannonia Allstars Ska Orchestra) - többet már mohóság lett volna követelni, legalább akkora, mint amekkora vétek kihagyni ezt a bulit.
  
  A születésnapost egy újszülött köszöntötte elsőként: itt debütált az egykori CsizmáSKAndúr és Kókler tagokat felsorakoztató Ska-Hecc nevű formáció. A koncertjük alapján már most nagy esélyt látok rá, hogy egy év múlva az ő születésnapjukra gyűlik majd össze hasonló méretű publikum - itt ugyanis bizony máris minden a helyén volt. Gazdagon hangszereltek és változatosak a dalok (van szaxofon, trombita, tangóharmonika, de amiről külön is szólnom kell, az a bőgőjáték, ami még ebben a környezetben is feltűnően frappáns), ötletesek a szövegek (olyan számcímeket tudok idézni, mint Irány Caracas, Van aki sovány, van aki kövér, Reggeli libabőr, Lázadó, Médiasztár), szimpatikus a banda kiállása és viselkedése. Profi az előadásmód és jól felépített a műsor, akad benne lassabb és pattogósabb, táncosabb tétel is, mindig ami éppen már hiányozna, ami pont jól esne. Nagyjából persze ezt is lehetett várni a hétpróbás muzsikusoktól, de azért nem tudom (és nem is akarom) leplezni az afelett érzett örömömet, hogy megint van egy szenzációsan jó és kiáltóan igényes bandánk. „Itt tartunk most” - jegyezték meg a koncert végén, nos én csak annyit teszek hozzá: nagyon-nagyon jól állnak!
  
  Másodikként az ünnepelt csapat állt a pódiumra - a szokott módon csak a zenészek révén akkora volt a tömegjelenet, mint tavaly ősszel a Nevermore-on, amikor a fél közönség a színpadra tódult, de hát aki már járt PASO-koncerten, az jól tudja, hogy itt mindenkinek megvan a dolga, és remekül is teszi azt, ezért kerekednek olyan remek bulik mindig, ha ők állnak ki zenélni. A kiadós műsorban a szokott módon kaptunk ska-t, reggae-t s minden földi jót, mind saját szerzemények (pl. Bemegyek a városba, PASO, Rosszfiúk, Babylon, Lehettem volna, JAHdgement, Tanya, Cookie-Mookie), mind feldolgozások (Eric Monty Morris - Strong Man Samson, Skatalites - You´re Wondering Now...) formájában. Az ekkorra már izzasztóan hatalmasra duzzadt publikum pedig csak ropta és ropta, fáradhatatlanul mozgott minden kéz és láb - néhányan sajnos kicsit túlzásba is vitték a dolgot, s Vera és Krsa többszöri kérésére sem hagytak fel a rugdalózással-csapkodással. Ünneprontónak nem nevezném őket, ahhoz túl jó volt a hangulat, de annyit hadd jegyezzek meg, hogy mosholni Hatebreed-en érdemes, mert ott szabad is, hisz mindenki fel van rá készülve, a ska-ra inkább táncolni kéne. Legalábbis szerintem.

  Különösebben nem volt túlhangsúlyozva a koncert ünnepi jellege (nagy erény a szerénység!), habár rövid időre beállt zenélni két, már távozott tag (Ádám billentyűs és Peti trombitás), s készült valami vetítésféle is, de ennek csak a két említett muzsikus színpadra lépésével egy időben lett szemmel látható eredménye - egyébként a háttérben megjelenő képek közül a legnagyobb sikert a hatalmas sodormánnyal mosolygó Bob Marley grafika aratta. Nem várt meglepetésként egy, szintén a születésnapját ünneplő new york-i srác is a színpadra evickélt, aztán végig is improvizált egy egész nótát a mikrofon mögött, a végén meg alig lehetett letessékelni a világot jelentő deszkákról, szóval mindenki ünnepelt, ahogy csak belefért. Kötve hiszem, hogy bárhol és bárhogyan frappánsabban és méltóbb módon ülhette volna meg a PASO az első születésnapját, mint ahogyan a Kultit csordulásig töltő, rendületlenül skankoló egybegyűltek előtt valóban meg is tette - nemcsak a zenekar, az egész hazai ska-színtér ünnepe volt ez a sikeres rendezvény. Isten éltessen, PASO!
  
  A születésnapi zsúr alá a Boogie Mamma húzta a talpalávalót, amely banda a zene színvonalát tekintve jól befért a megkezdett sorba, ezt viszont náluk csak utólag, a koncert után veheti észre az ember, lévén hogy az adott pillanatban Zubreczki Dávid énekes háta mögött, mellette, de tulajdonképpen még közvetlenül előtte, takarva őt sincs esélye senkinek az érvényesülésre. A fickó tökéletes egyszemélyes inkarnációja Fábry Sándornak, Alföldi Róbertnek, Lou Koller-nek és a Catharsis-os Brian-nek: dől belőle a hülyeség, a koncert jelentős részét a nézők között tölti, elejétől végéig bejárja és -táncolja a termet, közben minden útjába kerülőhöz van egy jó szava, emellett pedig barátságosan vezényli is a közönséget - az összes középiskolai tornaórámon együttvéve nem mozogtam annyit, mint ő egy fellépés alatt, pedig hatosztályosba jártam, és nekem még énekelni sem kellett közben. A koncertet az orrfújás, és a „mi lesz velem harminc év múlva (amikor 60 éves leszek)?” koncepciója köré építette fel, a számok között kandidátusi értekezéseket tartva a két kérdéskörről, mi több, utóbbihoz kapcsolódva bemutatta, milyen is az igazi wall of death. Előbb mindenkit átterelt a terem (neki) bal oldalába, aztán „ki ér lassabban a túlsó falhoz versenyt?”-hirdetett, de látva, hogy ennek soha nem lesz vége, menet közben hirtelen megváltoztatta a szabályokat, s gyorsasági vetélkedőt deklarálva nekirohant a falnak. Egyébként ő nyert.
  
  Hogy beszéljünk a zenéről is (elvégre koncert volt ez): a háttérben szerényen meghúzódó muzsikusok és Dávidunk alaposan megtáncoltatta a nagyérdeműt az olyan alapművek frappáns tolmácsolásával, mint az Apró keblek dicsérete, a Kocsmasirató vagy a Reklám. A koncert folyamán a terembe szépen lassan visszaszivárgó nézők a Csigával egybekötve felcsendülő örök klasszikus Kakaós csiga (aki nem ismeri, húzzon azonnal a zenekar oldalára és töltse le) hallatán lendültek be a legjobban: körülpillantva a lehető legtökéletesebb interpretációját láthattam a Mulholland Drive című film elején lepergő táncjelenetnek, csak a tempónak megfelelően gyorstekeréses változatban. Remekül zárult az este, s én még a körtéren is görnyedeztem a röhögéstől. Több hatalmat a Boogie Mammá-nak! A PASO-nak pedig még egyszer boldog születésnapot!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

PASO

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the cure    gustafsson    striker    rise against    spielberg    frozen crown    paul gilbert    szex és new york 2.    eron mezza    turbonegro    Új látásmód fúzió    bloody roots    carach angren    abnormality    master boot record    craig taborn    christian bale    mózes réka    spectral voice    sunnata    a pap - háború a vámpírok ellen    satelles    f.o.system    phlegethon    limb for a limb  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!