hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2017. november 15. szerda   04:23
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
James Newton Howard
2017. november 5. Budapest Aréna

  2017. november 5-én lépett a Budapest Aréna színpadára élete első koncert turnéjának második állomásaként Hollywood egyik legtöbbet foglalkoztatott film zeneszerzője, James Newton Howard. Az 1951-es születésű amerikai komponista több mint 30 év alatt közel 120 film zenéjét szerezte. Munkáját Grammy és Emmy díjakkal jutalmazták. Többször kapott Oscar jelölést, de a szobrocskát még nem vihette haza.
  
  Közel 4000 ember várta a színházi konfigurációban berendezett Arénában, hogy a Cseh Filmharmonikusokat és a Nagyváradi Filmharmónia Énekkarát vezényelje. Mint elmondta, régi álma, hogy végre találkozhasson a közönségével, és ne csak a stúdiójában üljön, ahol nem tud kapcsolódni a hallgatóságához.
  A nagyszabású, 20 európai fellépést tartalmazó show saját fénytechnikával és az aktuális filmekből összevágott montázsokkal érkezett. Vendég művészként fellépett Janes Ehnes hegedűn a Hó száll a cédrusra című film betétdalánál. Az első, londoni előadáson Howard lánya énekelte az Éhezők viadalának slágerét, amelyet eredetileg Jennifer Lawrence adott elő, The hanging tree címmel. Magyarországon ének versenyt írtak ki erre a feladatra, ahol 18 és 25 év közötti amatőr énekesnőket kerestek. Howard Kincses Fannit választotta, aki nagy sikerrel és magabiztossággal mozgott a színpadon. A mindössze 21 éves, csongrádi lánynak elmondása szerint vágyott célja volt, hogy ennyi ember előtt, ilyen komoly zenekarral énekelhessen.
  
  A nyitány a Legendás állatok és megfigyelésük című film témája volt, amit a Hófehér és a Vadász követett. Ez alatt már láthattunk a filmből jeleneteket, amik nem kronológiai sorrendben, hanem a zene aktuális hangulata alapján követték egymást. Érdekes volt megélni, hogy mennyivel több érzést hozott a vizuális és az akusztikus ingerek együttese. Howard elmondása szerint nem az emóciók fokozása a célja, hanem a történet jobb megértése. Engem a képi világ kicsit elsodort a zenétől, erősebben hatott rám.
  Howard 4 éves korától tanult zongorázni. Hegedűművész nagymamája szerettette meg vele a komolyzenét, de érdeklődik a pop és a rock irányába is. A 80-as évek végén Elton John zongoristája volt. Mivel ez az időszak is nagy hatást gyakorolt az életére, egy rajzfilmen mutatta be első találkozásukat. Az énekesnek véletlenül került a kezébe Howard szólólemeze, és meghívta a zenekarába. A történet tanulsága az volt a zeneszerző szerint, hogy mindenki adjon ki szólólemezt, aki úgy gondolja, mert sosem tudni, ki hallgatja meg. A rajzfilm magyar felirattal jelent meg, ami messzebbről nehezen volt olvasható. A többi szöveg fordításáról viszont nem gondoskodtak.
  
  Az izgalom abszolút megjelent a Hatodik érzék előadásában, amit szintén az aktuális jelenetekkel kombináltak. Külön klipet kapott Julia Roberts, akinek több filmjének zenéjét is Howard szerezte (Micsoda nő, Oltári nő, Álljon meg a nászmenet stb.). A Disney mesefilmek közül együtt repülhettünk Pán Péterrel és kalandozhattunk a dinók birodalmában.
  
  Howardnak kifejezett célja volt, hogy megmutassa a zene erejét, ezért a King Kong jelenetét először önmagában mutatta be, majd ugyanazt levetítették zenekari aláfestéssel is. Külön mesélt Hans Zimmerhez fűződő barátságáról, és arról is, hogyan szerezték közösen a Batman, Sötét lovag zenéjét. Felhangzott még A falu, és a Wyatt Earp témája is. Howard többször is zongorához ült, zenekarával közösen, és szólót is játszott.
  Mivel az este érdekes keveredése volt a show elemeknek és a komolyzenének, nem volt meglepő, hogy ráadás is belefért a taps után. Az Angelina Jolie által megformált Demóna montázsából állt a finálé, amelynek végén Howard elmondta, hogy mindenki életében vannak fontos zenék. Ő is pontosan emlékszik, mit komponált akkor, mikor a fia született. A koncert alatt közvetlen volt mindvégig. Először járt Budapesten ugyan, de lenyűgözte a szépsége. Hátha megihlettük egy következő felvonásra. Ki tudja?


Kulcsszavak:
  james newton howard 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

James Newton Howard Budapesten- 3 Decades of Hollywood Music

Életműdíjat kapott James Newton Howard

 a rovat legfrissebb cikkei: 
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
Fear Factory, Butcher Babies, Ignea, Ghost Of Atlantis
 kapcsolódó fotók: 

JAMES NEWTON HOWARD - 2017. november 5. Papp László Aréna - 3 DECADES OF MUSIC FOR HOLLYWOOD BUDAPEST
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 billy corgan    testament    the lightning thief    cante  diem    subliminal merger    scar symmetry    quimby    tales of evening    marion cotillard    mocsok 1 kölykök    u2    halestorm    james hetfield    black breath    Ébredj velünk    masters of rock    choice with no voice    dr. living dead    scary guyz    skyclad    idea implant    skywalker    extrema    alight    smash mouth  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!