hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. június 21. hétfő   16:47
nincsen hozzászólás

szerző: András
Autumn: On the Verge of Existence
Szerzői kiadás

  Tavalyi a felvétel, de egy időtlen műfajban született minőségi alkotás, így egyáltalán nem késő vagy érdemtelen most szólni róla. Az Autumn 2000-ben alakult Debrecenben, ez a kiadvány pedig az első nagylemezük, mely a hasonló című demót követi a sorban.
  
  Nagyon erős anyagot hozott össze ez a fiatal csapat, számomra pedig különösen nagy öröm hallgatni, hiszen igen közel áll hozzám az a fajta, többnyire a korai Anathema, Paradise Lost, My Dying Bride és talán még a régi Katatonia zenéjével jellemezhető doom/death vonulat, amelybe az Autumn is tartozik. Öt monumentális, ráérősen terjeszkedő, jól felépített kompozíciót (csak a We Were Born to Mourn nem éri el a hét percet), egy rövid instrumentális átkötőt és egy outro-t tartalmaz a felvétel, melynek 42 perce mindvégig valóban tartalmas élményt nyújt a hallgatónak. Szép szintetizátordallamokkal nyitja a lemezt a címadó tétel, amelynek alapján bárki könnyen világos képet alkothat magában az Autumn zenei világáról, hiszen benne van majd´ minden, amit ez a zenekar felvállal, képvisel. A már említett billentyűfutamok mellett markáns, vastag riffek, és a gitárok mindent átható, síró dallamvezetése adja a dalok gerincét (Sándor Mihály és Bódi Attila remekül dolgozik egymás keze alá, ha az egyik hathúros bólogatásra ingerelve húz magával, a másik szinte mindig Sándor László szintijével vetekedve vagy vele felváltva hömpölygeti a fájdalmas melódiákat, máskor pedig ugyanilyen eleganciával egymást pontosan kiegészítő finomabb témákat pengetnek mindketten). Középtempó fölé nem nagyon gyorsul egyik dal sem, domináns pedig mindvégig a lassú ütemezés marad, de a dobjáték, a ritmizálás így is izgalmas - az ilyen lassú számokban derül ki igazán, hogy a dobokon is lehet a szó szoros értelmében zenélni! A felvétel legnagyobb erénye, hogy egyik nóta sem fullad unalomba egy percre sem, izgalmas lüktetése van mindegyiknek, organikus folyamatossággal és ízlésesen egymásba fonódva váltják egymást a nyugodtabb és a zakatolós témák, mindvégig megtartva áramlóan dinamikusnak a muzsikát. Fógel Tamás hol a mély, öblös hörgés tartományában mozog vokáljaival, hol pedig fröcsögőbb hangokat bocsát ki magából, megint máshol pedig szaval, vagy szavalásba hajlóan dörög a hangja - egyszóval a dallamokon kívül elég széles skáláját mutatja fel a lehetséges vokáltémáknak, így ő is végig izgalmasan tálalja a dalokból reá szabott részeket. A felvétel változatossága egyértelmű; az Autumn tagjai tiszteletben tartják a doom/death műfaj kereteit, de nem szorítják magukat korlátok közé - remek példa erre a Yourself érdekesen effektezett kezdőtémája, melyről az Elegy-korszakos Amorphis is eszembe jutott. Még a hosszúra nyúló outro is egy tartalmas, hangulatos tétel, egyáltalán nem „töltelék” - ilyesminek ezen a lemezen helye nincs is.

  Az öt dal közül furcsamód csak háromnak a szövege szerepel a borítóban, de az onnan hiányzó We Were Born
  to Mourn
-éval és Wedding-ével sem marad adósunk a csapat: ezeket a cd multimédiás mellékletében találjuk meg, ahol elolvashatjuk a magyar nyelvű verziókat is. A szövegek a műfajban jellegzetes témákat járják körbe, de érződik rajtuk az őszinteség, s éppen ezért egyáltalán nem kínosak. Viszont az angol változatokban akadnak nyelvhelyességi hibák, ezeket legközelebb érdemes volna ellenőrizni a véglegesítés előtt, és ide kapcsolódik az is, hogy a kiejtésen is lehetne csiszolni, mert a szavalós részeknél kicsit zavaró. Ezek azonban orvosolható problémák, és összességében azért a „lírai” rész is rendben van az On the Verge of Existence esetében.
  
  Az album hangzása bár nem kiemelkedő, de messze kielégítő és arányos, a borító kiállítása pedig a nagy klasszikusokat idézi, elég csak a rendkívül hangulatos frontképre, vagy a hátoldalon látható, darabosra tördelt, elmosódott zenekari fotóra pillantatni. A használt betűtípusokkal és a borító belső részén látható háttérképekkel viszont még érdemes lett volna foglalkozni, hogy igazán méltó legyen a booklet a fenséges zenéhez, de egyelőre azért ez is megteszi. A cd-n, ahogy már említettem, multimédiás rész is helyet foglal, melyben a zenekar biográfiáját, a szövegek angol és magyar változatát, valamint a demo két kritikáját olvashatjuk, és másfél tucatnyi zenekari fényképet is megtekinthetünk.
  
  Minden szempontból helytálló, de a fontosabb aspektusokból nézve egyenesen nagyszerű kiadvány tehát az On the Verge of Existence, és ha még azt is számításba vesszük, hogy a zenekar első komoly felvétele, akkor bizony igen nagy reményekre jogosít fel az Autumn-nal kapcsolatban. Ez az együttes érdemes minden doom-death rajongó kíváncsiságára és bizalmára, a csalódás kizárt!
  
  1. On the Verge of Existence
  2. We Were Born to Mourn
  3. Agonizing (instrumental)
  4. Hope
  5. Yourself
  6. Wedding
  7. Outro



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 karabély    gorillaz sound system    flash    mortiis    coldplay    the hellacopters    grape    titanic 3d    auróra    fish!    the devin townsend project    autumn    darkfall    ashes of ares    tükrös    ill nino        japanese voyeurs    steve-o    viharos csend    nouvelle vague    the halo effect    michael fassbender    circle ii circle    lowest creature  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!