hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. június 15. kedd   14:58
nincsen hozzászólás

szerző: kishell
Ankou: Vissza a sorba!


  Az Ankou második nagylemeze, a Vissza a sorba! 2003-ban készült el, kilenc dallal és egy bonus trackkel utóbbi egy angol nyelvű, Nirvana szerű grunge szám, ami magában is nagyon hallgatható.
  
  A külső nem túlbonyolított, vagy túl művészi. Ennél jobb lemezborítóra nem is lett volna szükség. A szövegkönyv már elsőre nagyon megfogott, de nem a design miatt, hanem mert a dalszövegek önmagukban is érdekesek, meglepő mód szólnak valamiről, kellően igényes stílusban.
  
  A californiai punk alapokra felépített, alternatív szövegvilágú zene igazi különlegesség. A legegyszerűbb gitárakkordok és dobritmusok használatával képesek voltak összetett és hangzatos dalokat összerakni. Egyfajta buli zene, gyors és pörgő számokkal, egy kissé rekedtes, érdes hangú énekes hangjával. Szokatlan egy ilyen zenekartól, amire az Ankou képes: a stílus, vagy kategória nem korlát, vagy kötelező parancs. Bátran túl lépnek a californai punk tipikus közhelyein. A semmitmondó, húrrángató buli zene helyett egy egyéniséggel bíró, gondolattal telített művel találkozunk. Ebben rejlik a lemez nagyszerűsége.
  
  Rövid témák szolgálnak egy-egy dal alapjául, természetesen itt is csak a legegyszerűbbről lehet szó, végig a ritmus és az ének marad a meghatározó, ez utóbbi egyébként dallamosságával helyenként igencsak kiemelkedő. A Jól csinálod című lassú és érzelmes szám világszínvonalon sem lenne utolsó, éppen az énekes teljesítménye miatt. (Ebbe a dalba különleges ízt ad a zongora is.) Ehhez hasonló igényességű és jól megalkotott dal a Holnap szerda is megérdemli a hallgató közönséget. A két gitár természetesen rövid szólók beillesztését teszi lehetővé, ami tökéletesre sikerült, a basszus sehol sem meghatározó, szerencsére minden erőszakos utólagos beavatkozástól mentes anyagot kapunk, a nyers hangzás jót tesz ennek a lemeznek. Az ének (nagyjából a többi összetevővel” együtt) tökéletes. A Strucc című tipikus beach punk” dalban kellően ordítós-egyszínű, ugyanígy a pörgős Egy a millióból címűben, ami azért már kicsit rockosabb jelleget kapott. Ezekben ugyan nem jelentkezik túlságosan az ének művészi értéke, éppen elég kontrasztot mutatnak az egyébként ének szintjén dallamos számokkal.

  A szövegek állandó témája a botlás, a bánat, majd az új, értékesebb célok keresése (Legjobb példa az abszolút bíztató Tenned kell), az üresség és a szerelem. Értékeiben pozitívat tud nyújtani. A lemez címadó dala, a Vissza a sorba például nem kis iróniával szól a fiatalság és az iskolás kor rosszul kitöltött éveiről, azok értéktelenné tételéről és elpazarlásáról..
  
  A lemez multimédia tartalommal is rendelkezik, de a zenehallgató szerencséjére ez nem külön hangsávban kapott helyett, csak akkor veszünk róla tudomást, ha behelyezzük a korongot a számítógép lejátszójába. A Strucc című szám egyszerű klipjét nézhetjük meg, remek ötlet, hogy nyomtatható változatban elolvashatjuk a dalszövegeket, és a lemezborító egyébként fekete-fehér képeit itt nagy felbontásban és színesben láthatjuk. Kár, hogy mindezt nem keretprogramban tehetjük, de attól függetlenül is jó kezdeményezés.
  
  Az Ankou második nagylemezével egy meglepően dallamos, szabad világú zenét mutatott be nekem, ami mentes mindenféle különösebb (élet-) filozófiától, mégis képes fontos dolgokat elmondani. Ezzel a lemezzel szemben talán még az előítéleteket tápláló zenehallgatónak sem lehet baja. Az Ankou megmutatta, hogy lehet az egyszerű bulizene alapjaira értékekkel bíró, dallamos dalokat építeni. Mindaz a lendület és hitelesség, ami ezt a lemezt jellemzi, igencsak kötelező darabbá teszi a könnyedebb rock kedvelői számára az együttes második albumát.
  
  Kecskeméti Árpád ének, gitár
  Kecskeméti Csaba basszus
  Molnár Gyula gitár
  Zsolnai Zoltán dob
  
  1. Fiatal voltál
  2. Tenned kell
  3. Holnap szerda
  4. Strucc
  5. Egy a millióból
  6. California
  7. Vissza a sorba
  8. Jól csinálod
  9. Zöld szemek
  10. Bonus track



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 saint deamon    expired passport     year of the goat    underground magazin    one reason to kiss    dürer    marion cotillard    tristania    jag panzer    begotten silence    ék    johnny depp    velvet revolver    wolf shaped clouds    pater sparrow    darkane    i divine    ektomorf    nulladik változat    the world alive    the somersault boy    levi fantasy    tesco disco    niok alapítvány    sonisphere  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!