magazin [fesztivál] 2017. szeptember 8. péntek 04:38
nincsen hozzászólás
szerző: PjotrA borkultúra is otthonra lelt Óbudán
Egykoron a kerületi hegyvidék lankáin termett borokat kínálták a legendás, kockás abroszos kisvendéglők Óbudán. S bár a gasztronómiai trendek, a borkultúra nagyot változott, az ínyencek mindig is törekedtek arra, hogy a finom falatokkal harmonizáló bort fogyasszanak.
S mivel szeptember 22-ei hétvégén ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Óbudai Bornapok, bátran mondhatjuk, hogy mára hagyományai vannak a rendezvénynek. A kerületben élők mellett, a szomszédos városrészekből is szívesen látogatják az emberek, mert tudják, hogy a minőségi borok mellé finomságok garmadát kínálják az árusok. Remek alkalom a program arra is, hogy a barátok, ismerősök ráérősen beszélgethessenek az egyedi szépségű környezetben, ahol nem csak kulináris élményekre számíthatnak, hanem remek programokra is. Nos, akik erre készülnek, azok idén sem fognak csalatkozni, mert az ország valamennyi jelentős borvidéke képviselteti magát, sőt külföldi nedűket is kóstolhatnak a látogatók.
Jó látni, hogy egyre hozzáértőbb módon válogat a közönség a kínálatból, s akadnak olyanok is, akik arra sem sajnálják az időt, hogy alaposan kifaggassák a borászokat, s ezáltal is értőbb fogyasztói legyenek a könnyed fehéreknek, rafinált roséknak, testes vöröseknek. S ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen ma már számtalan variációt, s persze bevált klasszikust sorakoztatnak fel a pincészetek.
S bár idén – a rendkívüli melegnek köszönhetően – korábban kezdődik a szüret, arra még várnunk kell, – a hagyomány szerint Márton napig – hogy a sok napfénytől különlegesen zamatos idei borokba is belekortyolhassunk.
Az igazi ínyencek tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy egy-egy fogás után mit illik kínálni a vendégnek, s hogy kóstolás közben nem árt elcsipegetni egy-egy szelet almát, sajtot, vagy egy gerezd diót, hogy az ízlelő bimbóink érzékelhessék a következő pohárban rejlő zamatokat, ízeket. Mert a borivásnak komoly kultúrája van, ami szerencsére tanulható. S a borászok a megmondhatói annak, hogy milyen szakszerű kérdések hangzanak el egy-egy ilyen személyes találkozón, ahol lehetőség van arra is, hogy közelebbről megismerhessék egymást a borászok és a fogyasztók.
A desszert borok kedvelőire is gondoltak, ők finom édességekkel kényeztethetik magukat két pohár között.
Érdemes készülni erre a hétvégére, ráhangolódni már az otthoni menüvel is arra, hogy ebéd után milyen élvezetek várnak ránk. Aztán kellemes társaságban, beszélgetve kóstolgatni a régi és új kedvenceket. Élvezni a palackba zárt napsütést, az egyedi ízeket, zamatokat. Lassan kortyolgatva felfedezni a gyümölcsös, fűszeres felhangokat, miközben a színpadon olyan remek előadók tolmácsolásában szól a jazz, a szving, mint Voga Viki, a Hot Jazz Band, a Blahalouisiana, a Váczi Eszter Quartett, Bódy Magdi, Török Ádám és a Freedom, Szakcsi Lakatos Béla, a Belau, a Djabe és a Budapest Bár.
A közel harminc pincészet borait végigkóstolni, még három nap alatt is reménytelen vállalkozás, ezért érdemes lesz előbb mustrát tartani a pavilonok között.
S mielőtt azzal vádolnák a szervezőket, hogy ez férfi program, megnyugtathatok mindenkit, hogy az egész család jól érezheti magát, hiszen az absztinensek, vagy kiskorúak is zavarba ejtően sok finomság között válogathatnak. Ízes ételek, csodás sajtok, mennyei sütemények csábítgatják illatukkal a résztvevőket mind a három délutánon.
Az előrelátóbbak pedig akár a családi ünnepekre, vagy ajándékba is vásárolhatnak a nemes nedűkből, csak jól rejtsék el maguk elől, nehogy karácsony előtt kiürüljön az üveg!