hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2017. augusztus 29. kedd   17:28
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Tommy Vig Nonet: Zene és irodalom
2017. szeptember 2. (szombat), 20 óra, Budapest Jazz Club

  Ismét rendkívül izgalmas koncertre készül Tommy Vig, az itthon az egykoron csodagyerekként számon tartott, majd kivándorlása után Amerikában is rendkívüli sikereket elérő, a mai napig nagy elismertségnek örvendő jazzdobos. Szeptember 2-án 20 órától Zene és irodalom címmel neves magyar írók emlékére mutat be hét vadonatúj jazzszimfóniát a Budapest Jazz Clubban.
  
  Tommy Vig hazatérése után számos nagyszabású koncertet adott, de ezek közül is kiemelkedik, mikor 2013-ban Aranyszimfóniákkal köszöntötte a londoni olimpia győzteseit a Duna Palotában. A nyolc jazzszimfónia előadása során a zenekar tagjaként Kozák Danuta, Berki Krisztián és Pars Krisztián is színpadra lépett és együtt muzsikált a zenészekkel.
  Tavaly Riói aranyálmok címmel biztatás gyanánt komponált műveket olimpikonjainknak, amiket a Müpában adott elő nagy sikerrel, vezényelve a Tommy Vig Sinfoniettát. Majd decemberben a riói győztesek előtt tisztelgett legújabb szerzeményeivel az örökifjú jazzfenomén.
  
  Szeptember 2-i műsorában a szépirodalom nagyjai, Arany János, Ady Endre, Petőfi Sándor, Jókai Mór, József Attila, Karinthy Frigyes és Rejtő Jenő ihlette kompozíciók hangzanak el, melyek mindegyike az amerikai jazz és a magyar klasszikus kortárs zene ötvözete.
  
  Tagok:
  Tommy Vig Nonet:
  Tommy Vig – vibrafon
  Mia Kim – ének
  Pecze Balázs – trombita
  Csapó Krisztián – harsona
  Ördögh Krisztián – szaxofon
  Cseke Gábor – zongora
  Csuhaj Barna Tibor – bőgő
  Jeszenszky György – dob
  Zsoldos Béla - ütőhangszerek
  
  Tommy Vig, a 2006-ban hazatelepült vibrafon művész, dobos, zeneszerző fél évszázadon át aratott sikereket az Egyesült Államok jazz színpadain, ahol a legnagyobb stúdiók legismertebb zenészeivel dolgozott együtt.
  
  1956-ban hagyta el Magyarországot. Korábban csak csodadobosként emlegették, hiszen 7 évesen már jónéhány fellépésen túl volt – játszott a Zeneakadémián, a Fővárosi Nagycirkuszban és a Városi Színházban, 8 éves volt, amikor lemeze jelent meg Bécsben a legkiválóbb ausztriai jazz szólistákkal. ’56 novemberében, 18 évesen menekült el a kommunizmus elől, s nem sokkal azután, hogy a bécsi Zeneakadémián Zawinul triójában dobolt, az Egyesült Államokba utazott és ott is telepedett le. 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben, illetve Las Vegasban élt és muzsikált.
  
  A kint töltött fél évszázadban jelentős karriert futott be, hiszen olyan neves szupersztárok társaságában állhatott színpadra, mint Frank Sinatra, Miles Davis, Sammy Davis Jr., Michel Legrand, Quincy Jones, a The Beach Boys, a Manhattan Transfer, Woody Allen, Rod Stewart, Diana Ross, vagy Michael Jackson. A világ leismertebb nagy stúdióiban, így többek között a Warner Brothers, a Fox, az Universal, a CBS, a Columbia stúdióiban dolgozott filmzeneszerzőként, karmesterként, hangszerelőként, dobosként vagy éppen vibrafonosként. Több mint 1400 stúdió felvételt tudhat a háta mögött, kétszer az Oscar-díj gálán is fellépett. 2001-ben a Los Angeles Jazz Societytől a vibrafonosok Oscar-díját vehette át.
  
  De Tommy Vig volt 1984-ben Los Angelesben a hivatalos Olimpiai Jazz Fesztivál rendezője is. Az akkor még Amerikában élő Tommy a négy napon át tartó rendezvényt a sportversenyek napjaira időzítette, illetve az azt megelőző hetekben megtartott Olympic Arts Festival részeként menedzselte. Olyan előadókat vonultatott fel a rendezvényen, mint Benny Carter és Shelly Manne, Terumasa Hino és Albert Mangelsdorff, és a jazzfesztivál négy napján végig az ő nagyzenekara kísért. Tommy és az Olympic Arts Festival más szervezői tehát visszacsempészték a coubertini gondolatot az ötkarikás játékok mellé. Nem a versenyszellem, hanem egy nemzetközi jazz-seregszemle eszméje dominált az Olympic Jazz Festivalon. Tommy Vig szerényebb keretek között, de hazánkban is folytatja, amit Los Angelesben elkezdett.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 trent reznor    eleine    ahad & fujak & hautzinger    empire of the sun    pannónia fesztivál    colin hanks    stonelight    mercyful fate    blind channel    rock beach    nofx    anselmo crew    jan rechberger    panzer    hugo cabret    aetarnam    egek ura    pain of salvation    chris pine    sorsügynökség    stonedirt    lóci játszik    meet and greet    danny devito    unleashed  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!