hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2017. július 20. csütörtök   22:20
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
EFOTT 2017
2017. július 11-17. Velence

  Idén július 11 és 17 között rendezték a legek Effott-ját. A leghosszabbat, mivel keddtől hétfőig, tehát 6 napig tartott, és a legtöbb látogatót vonzót, mivel összességében több, mint 111.000 fesztiválozó csapatta, immár 42. alkalommal. 14-e, péntek volt az első teltházas nap a fesztivál történetében. Este hétkor is hosszú sorok kígyóztak a bejáratnál. Végül mindenki bejutott a helyszíni jegyértékesítésnek hála. Aznap harmincezer ember bulizott kifulladásig.
  
  A szervezést részben az idén 650 éves Pécsi Tudományegyetem vállalta, akik igyekeztek populáris csapatokat, minél több műfajból meghívni. Zsinórban harmadszorra tartották Velencén a korábban mindig vándorló Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját.
   A Velencei tó partja ideális helyszín volt, hogy ne csak zenei programok legyenek a kínálatban. A strandolás mellett lehetett wakeboardozni, jégkorcsolyázni (ami felettébb izgalmas látvány fürdőruhában), lovas kocsikázni, helyben bérelt bringával körbetekerni a tó körül, vagy éppen röplabdázni, ha valaki csapatjátékos. Kevésbé sportosak mehettek színházba, hallgathattak stand-up comedyt vagy éppen népzenét, illetve meglátogathatták az egyetemek és a különböző civil szervezetek sátrait. Adrenalin függőknek készültek vidámparkkal és bungee jumpinggal is, aminek hosszú percekig tanulmányoztam a pszichológiáját… Akit zavart a tiszta ruházat, mehetett habpartira és colorpartira is, minden délután. Vidéki helyszín lévén, autentikusak voltak a kihelyezett szalmabálák. Régi álmom volt fetrengeni egy ilyenben, ezúton is köszönet érte.
  Az időjárás viszonylag kegyes volt, hiszen nem esett az eső, de hajnalban jó volt előszedni a pulóvert a hátizsákból. A hétvégére már ruha fedte a korábban pecsenyére sült testrészeket, de így is le a kalappal a hölgyek előtt. Néhány szett teljes mértékben alkalmas volt a nyugalom megzavarására, de egy fesztiválon ez így is van rendjén. Bízzunk benne, hogy sok szépreményű kapcsolat köszönhető ezeknek.
  A tájékozódás könnyedén ment. Papír alapon is elérhető volt a programfüzet, de több helyen is volt térkép, a színpadoknál pedig ki voltak írva a fellépők egész hétre. Gyengébbek kedvéért volt információs pont. Készült ingyenesen letölthető Efott applikáció is, a mai kor fiataljai számára. A rendezvényen csak fesztiválkártyával lehetett fizetni. Előnyeként emelték ki, hogy nem kell borravalót adni, és nem kell bajlódni a visszajáróval. Nem bajlódtunk vele…
  
  Éhes és szomjas valószínűleg nem maradt senki, mert igen változatos streetfood kínálat állt össze. Aki kevésbé kedveli a műfajt, találhatott elemózsiát a fesztivál marketben, ami egészen este 10 óráig tartott nyitva. Szintén pozitív diszkrimináció a hölgyek irányába, de drogéria is működött, bár kevésbé hosszú nyitva tartással. Szempilla spirál nélkül nem maradt senki sem, szerencsére.
  Összesen 20 zenei helyszín volt, viszonylag kis területen, ezért az áthallások néha jelentettek problémát, de cserébe nem kellett sokat gyalogolni. A nagyszínpadon négy koncert volt a valódi fesztiválnapokon, mert most már minden valamire való fesztivál mínusz napokkal kezdődik, és a nulladik nappal folytatódik…
  
  Nézzük hát sorban.
  -1. nap
  Ez a hetijegyesek beköltöző partija volt, akusztikus koncertekkel, tábortűzzel, családias hangulattal. Igazi kemping buli, amit a szervezők nosztalgiának szántak, azokból az időkből, mikor csak néhány százan voltak az Efotton, a kezdeti években.
  
  0.nap
  A retró folytatódott Dévényi Tibi bácsi 70. születésnapi szettjével, pöttyös labdákkal és vendég fellépőkkel. Ünnepelt Betty Love, Náksi Attila, Vincze Lilla, Takáts Tamás, a Groovehouse és a Bon-Bon is. Tibi bácsi három órás szettet nyomott, és a többi napokon is fellépett minden hajnalban. Sajnos nem találkoztam vele, pedig van egy elintézetlen ügyünk, mert ’87 óta nem teljesítette a kérésem, kívánságom. Na, mindegy.
  
  1.nap
  Csütörtökön indult a valódi fesztivál, a maga klasszikus értelmében. Fellépett a nagyszínpadon a 30Y, Kowalsky meg a Vega, akik örültek a pillanatnak, a Punnany Massif és a Brains. A sátorba szorult Ganxsta Zolee, a Fish, Szabó Balázs az egész bandájával, de mindenképp jó hangulatban. A hip-hop színpadra átnézve Animal Cannibals nótákat skandáltak a fiatalok. Az igazán merészek felmehettek a színpadra rappelni. Egy kerekes székes bátor vállalkozónak pedig leadták a mikrofont. Mindenki nagy tapsot kapott. A rock színpadon az ACid/DC-be futottam bele. Végre találtam egy fekete atlétás énekest, ezért lehorgonyoztam náluk egy kis időre. Külsőleg is hozták az elvárt formákat, hamar ugrálós, óbégatós hangulatot teremtettek.
  
  2.nap
  Pénteken a Margaret Island melegítette a nagyszínpadot, majd utánuk jött a Vad Fruttik, aminek énekese Likó Marcell megkérdezte a közönséget, hogy mi ez a cirkusz? Ez különösen hangzott egy fesztiválon, de végül lerakatta a csapattal az óriási felfújt gyümölcsöket, így a dobálózás megszűnt, és mindenki úgy viselkedett, ahogy egy rendes koncerten szokás. Mély szomorúság szorult abba a srácba, remélem, idővel kikacsingat mögüle. Őket követte Sean Paul, aki úgy is nézett ki, mint egy valódi jamaicai. Színes ruhák, és kőkeménység. Zsúfolva volt a placc. Valószínűleg a látogatók zöme rá volt kíváncsi első sorban. A Wellhello dalait is természetesen fújták kívülről a fiatalok. Felszabadultan táncolt a közönség, még a hátsó sorokban is. A sátor romantikájában lánykérés volt a Mary PopKids koncerten. Igent mondott… A Magashegyi Underground Bíborkája tündérlány volt, mint mindig. Megtanította a lassú pogózást, és vidáman szökkent tütüjében tova. A Kiscsillagnak nem volt szerencséje, mert Sean Paullal játszott egy időben, de mivel egész más stílust képvisel, nem maradt közönség nélkül, de nem volt teltháza. A rock színpadon Zorall tanította, mit kell csinálni a nőkkel, ha hisztiznek, de mivel nem értek egyet a módszereivel, ezért nem is adom közre…
  
  3.nap
  Szombatra a romantika fenegyerekeként érkezett az angol pop csapat, a Hurts. Fehér ingben, a koncert végén rózsákat dobálva a visító lányoknak. Őket követte a Halott Pénz, akik szerintem a leghangulatosabb koncertet tolták le a fesztivál alatt. Nyilván ez adódik a közönség összetételéből is, de az utolsó sorokban is énekeltek, és táncoltak. Felvetette a csajokat a vállalakozó szellemű, és jó fizikumú srácok nyakába, és máris énekelte, hogy valami van a levegőben, ami reggel szétszed. A hölgyek mondjuk úgy is néztek ki. A sátorban volt a Belga és lelkes rajongótáboruk azon része, akik befértek. Valószínű elvitték volna a nagyszínpadot is. Nem láttam ott más zenekart ennyi embert vonzani, volt benne energia. Péterfy Bori borzolta a férfiszíveket forró nadrágjában, Soerii és Poolek pedig a férfi virtust erősítette sajátos stílusával.
  
  4.nap
  Vasárnapra kicsit elfáradtak a fiatalok, de azért nem lehetett panasz. Az Irie Maffia volt a bemelegítés a Tinie Tempah előtt. Utánuk aztán a fiúk ölébe ültek a lányok, mert nem fértek el a Tankcsapda koncertjén. Az új albumukról is hoztak számokat, de nem maradtak ki a klasszikusok sem. Valahogy nekem hiányzott belőle az a kis plusz, ami magával ragadott volna. Majka érkezett utolsó nagyszínpadi fellépőként. Látszott, hogy sokan tudják kívülről a szövegeit. Nekem zavaró volt, hogy a vokál nem volt mindig tiszta. A sátorban Pásztor Anna jelent meg hiányos öltözetben, de szexin, mint mindig. Azon sem csodálkoztam volna, ha a közönségből valakit elrabol, és egyszerűen széttép. Volt benne örültség és energia. Jó csaj, na. Utánuk Ivan and the Parazol tolt egy szintén nagyon jó koncertet. Iván meg jó pasi, na. Nagy örömmel vettem, hogy egyre többet énekel magyarul. A hip-hop színpadnál ismét meglepődtem, mert a mai fiatalság kívülről fújja Sub Bass Monster szövegeit. Kicsit azon is meglepődtem, ahogy megemberesedett, de aztán rájöttem, hogy én sem úgy nézek ki, mint amikor először láttam. Így aztán: Gyulafi…rátóóót. A disco klasszikusokat az UFO zenekar képviselte, ami tovább erősített abban, hogy a 90-es évek még mindig él…
  A fesztivál hétfőn délelőtt 10-kor zárta kapuit. Addigra már az elektromos zenei sátor is elcsendesedett, pedig a hajnalok legnépszerűbb helyszíne volt, zsúfolásig tömve a napfelkeltében. Összességében: jó volt a hangulat ez alatt a néhány nap alatt szinte végig. Aki akart, kiszakadhatott a valóságából egy kis időre. Ahogy a fesztivál jelmondata is hirdeti: csak szabadon…
  


Kulcsszavak:
  efott     magashegyi underground     hurts     sean paul     belga     supernem     kiscsillag     halott pénz     intim torna illegál     ivan & the parazol     vad fruttik     tankcsapda     anna & the barbies     cloud 9+     blahalusiana     fran palermo 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó előadók: 

Supernem
Tankcsapda

 kapcsolódó cikkek: 

Sean Paul lemondta szegedi koncertjét

FEZEN ´18

EFOTT ´18

3...2…1! Elstartolt az EFOTT

Napközben is bőven van mit csinálni az EFOTT-on
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Sons Of Apollo, Kip Winger acoustic
FEZEN ´18
Rockmaraton 2018 - 2. rész
Rockmaraton 2018 - 1. rész
EFOTT ´18
FEZEN 2018 – 1. nap (Helloween, Epica, Delain)
Judas Priest, Ordog
Joe Satriani - What Happens Next World Tour 2018
Exodus, Savage Messiah
Bullet for My Valentine, Asking Alexandria, Caliban és a többiek
Kigombolt blues - Joe Bonamassa
Rise Against
 kapcsolódó fotók: 

EFOTT 2017 - 2017. július 11-17. EFOTT FESZTIVÁL

MAGASHEGYI UNDERGROUND - 2017. július 11-17. EFOTT FESZTIVÁL

HURTS - 2017. július 11-17. EFOTT FESZTIVÁL

SEAN PAUL - 2017. július 11-17. EFOTT FESZTIVÁL

BELGA - 2017. július 11-17. EFOTT FESZTIVÁL

BELGA - 2017. augusztus 02-05. FEZEN 20

SUPERNEM - 2017. július 11-17. EFOTT FESZTIVÁL

KISCSILLAG - 2017. július 11-17. EFOTT FESZTIVÁL

HALOTT PÉNZ - 2017. július 11-17. EFOTT FESZTIVÁL

INTIM TORNA ILLEGÁL - 2017. július 11-17. EFOTT FESZTIVÁL
IVAN & THE PARAZOL - 2017. július 11-17. EFOTT FESZTIVÁL
| VAD FRUTTIK - 2017. július 11-17. EFOTT FESZTIVÁL
| TANKCSAPDA - 2017. július 11-17. EFOTT FESZTIVÁL
| ANNA & THE BARBIES - 2017. július 11-17. EFOTT FESZTIVÁL
| CLOUD 9+ - 2017. július 11-17. EFOTT FESZTIVÁL
| CLOUD 9+ - 2017. augusztus 02-05. FEZEN 20
| BLAHALUSIANA - 2017. július 11-17. EFOTT FESZTIVÁL
| FRAN PALERMO - 2017. július 11-17. EFOTT FESZTIVÁL
 kiemelt 
Hammerfall, Armored Dawn a Barba Negra klubban
  
A heavy metal egyik újkori zászlóvivője, a svéd Hammerfall, töretlen népszerűséggel járja a világot

Gus G az A38-on - Fearless European Tour 18
Dead Daisies - Welcome To Daisyland – EU Winter Tour 2018 - Barba Negra Music Club
Pro-Pain, Don Gatto, Hemlock, Stonedirt a Durerben
Infected Rain + Over My Dawn novemberben a Blue Hell-ben
 friss hozzászólások 

A rock ötven árnyalta - The Dead Daisies (2)
Satyricon, Suicidal Angels (3)
Könyvtárban forgatott klipet az Emma Undressed (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 full of hate    van canto    west-balkán    boysetsfire    időgép    rick rubin    stan lee    true grit    hordes of chaos    tiga    wasp    bruital orgasme    elm street    leonard cohen    x-men    surface festival    dying wish    the unknown    blythe    pókember    alex kapranos    frenk    myles kennedy    sötét zsaruk    ihm  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2018 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!