hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2017. május 4. csütörtök   16:54
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Öt Templom Fesztivál - Öt nap, öt templom, öt vallás


  Idén májusban tizenkettedik alkalommal nyitják meg kapuikat Győr-Újváros templomai, hogy felekezeti hovatartozástól függetlenül lássanak vendégül mindenkit az Öt Templom Fesztivál öt napjának változatos programjain. Ezen a fesztiválon nincs sör, nincs virsli, de van spirituális hangulat és áhítat, ismerkedés a másik ember hitével és szeretetével.
  
  Az Öt Templom Fesztivál a hitről és az elfogadásról szól, párbeszédről kultúrák és vallások között. Apropójául és helyszínéül öt templom szolgál, öt különböző felekezet egyenként is különleges temploma, amik együtt válhatnak európai szintű kuriózummá, hiszen egyetlen utcában, békében egymás mellett állva, évszázadok óta hirdetik az európai kulturális sokszínűség értékeit.
  
  A fesztivál a napokban nyerte el az Európai Fesztiválminősítési program, az EFFE kitüntető elismerését, és használhatja a következő két évben az EFFE logóját, mint kiemelkedő európai fesztivál. Koncertek, színházi és bábszínházi produkciók, vallás- és helytörténeti előadások, vezetett tematikus séták, képzőművészeti kiállítások, szakrális programok követik egymást idén tavasszal is a világ leghosszabb utcájában”.
  
  A fesztivál házigazda templomai különleges ünnepi keretet adnak az itt bemutatásra kerülő koncerteknek. A sort, a görögkatolikus templomban csütörtök este a Szent László-emlékév alkalmából a Custos Consort együttes a Lovagkirály korának zenei hagyományait bemutató koncertje nyitja. Pénteken a katolikus templomban a Voces Aequales együttes és a Dürer metszetsorozatára épülő, Apokalypsis című koncertje várja az érdeklődőket. Szombaton az evangélikus Öregtemplomban a Vám- és Pénzügyőrség Fúvószenekara, a református templomban Szirtes Edina Mókus és vonósnégyese ad alkalmi, templomi koncertet. Vasárnap a Szent Efrém Férfikar és Háy János író közös, két részes koncerttel, a Grad Gori szlovén-cseh együttes pedig lírai világzenei programjával várja a közönségét. Hétfő este, a hagyományos, fesztiválzáró közös kézfogás előtt, Karolina Cicha lengyel énekesnő és zenekara zárja a fesztivált vallási és zenei hagyományokon átívelő alkalmi koncertjével.
  
  Az öt napban a különleges templomi koncertek mellett, erős szakrális színházi felhozatalból válogathatnak az idei fesztivál után érdeklődők.
  
  A nyitóestén a Tünet Együttes Sóvirág című előadását láthatja a közönség a zsinagógában. A különleges helyszín új, további hatásokkal gazdagítja a rendkívül erős előadást, ami Cuhorka Emese táncos és Fahidi Éva, 90 éves holokauszt túlélő duettje. Hámori Gabriella a nagy közönségsikerre való tekintettel visszahozza Gyarmati Fanni naplójából készült monodrámáját, és a fesztiválon mutatja be először vidéken új előadását, a Vörös Katát. Érkezik a PanoDráma Szamosi Zsófiával és a Pali című előadással, ami egy Maléter Pálnéval készült hosszú beszélgetés színháziasult esszenciája. A fesztivál vendége lesz három szakrális előadással a Mesebolt Bábszínház. Szombaton kerül bemutatásra Jáger András egyszemélyes, zenés bábelőadása Álmom az Isten címmel. Hétfő este a színházi programok sorát a Studio DAMÚZA és a Fekete Seretlek, Virrasztás című közös, nemzetközi, zenés kooprodukciója zárja.
  
  A színházi és koncertprogramok mellett a fesztivál öt napján számos további kísérőprogram és szakrális esemény várja az érkezőket. Magyar és angol nyelvű vezetett túrákon ismerhetik meg az érdeklődők a fesztiválnak helyt adó öt templom történetét, a fesztivál európai üzenetét és a házigazdák nyitott, kultúrákat és vallásokat átívelő, előítélet-romboló nyitottságát.
  
  “Melyik a világ leghosszabb utcája? Hát a győri Kossuth utca, hiszen hétezer év zsidó-keresztény kultúrtörténetén ível át, zenei világokon vágtat keresztül, lelkek millióit köti össze téren innen, időn túl. Öt templom, öt nagy felekezet, ötféle, mégis egyazon isteni tartalom, százféle, mégis egybeérő zenei-művészeti-lelki életszemlélet. Az Öt Templom Fesztivál idején úgy röppenünk Bachtól a bluesig, a folklórtól az alternatív muzsikáig, Pázmánytól Bizáncig, jazztől a gregoriánig, klezmertől a madrigálig, hogy közben megáll az órák mutatója, és az öröklét időzárványában üldögélünk a zsinagóga, a katolikus, a görögkatolikus, az evangélikus vagy éppen a református templom évszázados falai között. Isten hozta önöket a művészet nevű földrengés rezzenetlen epicentrumában!
  
  Lackfi János
  József Attila-díjas író, költő



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 deep in the woods    edith piaf    mytra    sc.art    ian astbury    superhero    wisdom    emma stone    world painted blood    monte cristo    a38    satyricon    apey acoustic    john cale    jeordie white    kissi´ dynamite    human error    cavalera conspiracy    metal    limbless    roses    diabolus in musica    vengince    ramones    talentométer  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!