hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2017. február 21. kedd   04:28
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Barokk szenvedélyek és viaskodó istenek a Müpában
Kontratenor-világsztár koncertjével nyílt meg a harmadik Régizene Fesztivál

  A lenyűgöző hangú falzettista, Philippe Jaroussky áriaestjével kezdődött meg a Müpában a harmadik Régizene Fesztivál. A vihar és szenvedély témái mentén szervezett koncertek során fellép a barokkspecialista Fabio Biondi és az Europa Galante, Simone Kermes és a Cappella Gabetta, valamint részleteiben felcsendül Monteverdi legnagyobb vállalkozása a Bach Consort Wien jóvoltából. A historikus előadások sora március 4-én egy népszerű és jelentős francia szerző ritkán hallható művével zárul. Rameau Naïs című operáját a Versailles-i Barokk Zenei Központtal (CMBV) együttműködésében, koncertszerű előadáson mutatja be a Müpa.
  
  Ha a barokk és a klasszika határán virágzott gáláns stílusról van szó, aligha találunk ma avatottabb együttest, mint amilyen a zseniálisan eredeti interpretációiról nevezetes hegedűs karmester, Fabio Biondi vezette Europa Galante. A világhírű együttes február 27-én mutatja be a 18. század Mozart előtti évtizedeinek egyik legjelentősebb színpadi művét, Johann Adolf Hasse utolsó előtti operáját, a Pyramus és Thisbét. A címszerepekben az Alaszkából indult világsztár, Vivica Genaux és a világ vezető operaházainak gyakori vendégművésze, Desirée Rancatore hallható, míg az apát megformáló olasz tenor, Emanuele D’Aguanno szintén az európai operaszínpadok kedvelt szereplője. A koncertet 18.30 órai kezdettel Mácsai János zenetörténész ismeretterjesztő előadása előzi meg.
  
  Egy elsöprő erejű természeti jelenségnél aligha lehetett volna testhezállóbb címet találni a világhírű német szoprán, Simone Kermes koncertjéhez. A 17-18. századi operák áriáit felvonultató műsora, amely a Vihar címet viseli, egy forgószél hevével ragadja magával közönséget, amihez az Andrés Gabetta koncertmester vezette, korhű hangszereken játszó Cappella Gabetta lesz a partnere március 1-jén.
  
  A zeneirodalom utolérhetetlen „utolsó” remekművei között tartják számon az itáliai mester, Claudio Monteverdi legnagyobb szabású vállalkozását, a változatos előadóegyüttesre írt Selva morale e spirituale szakrális ciklus darabjait, amelyeket március 2-án Ausztria egyik vezető régizenei együttese ad elő. Az 1999-ben alakult, Rubén Dubrovsky vezette Bach Consort Wien budapesti fellépésén rendkívüli szólistaegyéniségek – Joel Frederiksen, Hanna Herfurtner és Soetkin Elbers – fantasztikus hangjában is gyönyörködhetünk majd.
  
  Veracini és Leclair barokk szonátáit szólaltatják meg a Szokos Augustin által alapított Budapesti Bach Consort tagjai március 3-án. A műsoron helyett kap J. S. Bach – a historikus előadói hagyomány szerint leggyakrabban két clavicembalón játszott – egyik fúgájának két variációja is, melyekből Szokos Augustin készített más hangszerekre szóló átiratot.
  
  Opera a békéért – az osztrák örökösödési háborút lezáró aacheni békekötésre utal Jean-Philippe Rameau 1749-ben bemutatott, majd 1980-ban újra felfedezett, Naïs című színpadi művének alcíme. A szépségéért és csodálatos hangjáért csodált címszereplő vízi nimfa, Naïs körül bonyolódó mitológiai történet az ókori pánhellén játékok idején játszódik. A zeneszerző a birkózást, az ökölvívást és az atlétikát is megzenésítette, de akad madárdal, uralkodói pompa, látványos tengeri csata is, mielőtt Neptunusz víz alatti palotája hirtelen átváltozik. A mű március 4-i koncertszerű előadása a hazai historikusok mértékteremtő képviselői, a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar közreműködésével zárja a fesztivált. Az előadáson a francia barokk színtér meghatározó énekesei kapnak szerepet: Chantal Santon-Jeffery, Reinoud Van Mechelen és Thomas Dolié mellett a nemrég a brit Király Operaházban debütált bariton, Florian Sempey is hallható és látható.
  
  A Müpa és a Versailles-i Barokk Zenei Központ együttműködésében színpadra kerülő előadás előtt 17:30 órai kezdettel Julien Dubruque zenetörténész, a Francia Nemzeti Könyvtár Rameau-kéziratgyűjteményének szakértője, a CMBV vezető szerkesztője tart előadást.
  
  A fesztivál alatt a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből származó metszetek reprodukciói díszítik a Müpa Zászlóterét. A firenzei Stefano Della Bella (1610–1664) barokk operákról és udvari ünnepségekről készített nyomatait hosszú ideje nem láthatta a közönség Budapesten. Az értékes zenetörténeti forrásként is szolgáló gyűjtemény egy korai olasz opera, a La nozze degli dei (Az istenek esküvője) egyes jeleneteit is megörökítette. A kiállítással való ismerkedést magyarázó szövegek segítik.
  
  Dióhéjban a Régizene Fesztiválról
  A rendezvényt hiánypótló szándékkal, csaknem egy évtizeddel az utolsó, historikus zenei témájú budapesti eseménysorozatot követően alapította a Müpa 2015-ben. Az első fesztiválon a világhírű együttesalapító és karmester, Philippe Herreweghe a negyvenöt éve működő Collegium Vocale Gent, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyesült erőivel adta elő az európai „historikus mozgalmárként” is ismert német zeneszerző, Mendelssohn Paulus című oratóriumát. 2016-ban a fesztivál adott otthont Mondonville Isbé című operája modern kori világpremierjének. A Versailles-i Barokk Zenei Központtal (CMBV) koprodukcióban létrejött előadás lemezfelvétele, amely 2017 januárjában jelent meg, elnyerte a Quobuzissime díjat is. E jelentős francia–magyar kulturális együttműködés keretében valósul meg a 2017-es Régizene Fesztivál záróeseménye, Rameau Naïs című operájának koncertszerű előadása is.
  
  2017. február 19. – március 4.
  Régizene Fesztivál 2017



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 barney és a nők    kamikaze scotsmen    frogshow    black swan    green zone    d.o.c.    saoirse ronan    southern oracle    gothica fesztivál    death is not glamorous    skip the use    tank    zoolander    ashton kutcher    nervecell    közért noise    monuments    enforcer    christoph waltz    palaye royale    petőfi rádió    the cure    crown the lost    amberian dawn    entombed ad  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!