hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2017. február 10. péntek   04:20
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
CZF2017 – Cziffra György Elmlékére
2017. február 21-26. MOM Kulturális Központ és Zeneakadémia

  A Cziffra Fesztivál előhírnöke a február 16-án, a Kossuth téri Szamos Caféban Kürthy Hanna grafikus és festőművész kiállítása.
  
  Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre az első CZF Fesztivált, amelynek alapvető küldetése, hogy a világhírű magyar zongoraművész magas művészi színvonalú életművét és hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, mely Cziffra György életében nagy hangsúlyt kapott. Az első fesztivál nagy sikere után az 2016/2017-es évadban kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel már két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezzük meg a CZF Fesztivált 2017. február 21. és 26. között, amelyen fellép többek között Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő is.
  
  A Cziffra Fesztivál a világhírű magyar zongoraművész, Cziffra György emlékét ápolja, illetve folytja azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, amely a zongoraművész életében nagy hangsúlyt kapott. A Balázs János Liszt-díjas zongoraművész által tavaly alapított fesztivál idén már két helyszínen, a Zeneakadémián és a MOM Kulturlis Központban várja a közönséget február 21. és 26. között. A programban olyan jelentős külföldi és hazai művészek szerepelnek, mint Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, Lajkó Félix, Jandó Jenő, Sárik Péter, Szulák Andrea, Sárközy Lajos vagy a Liszt Ferenc Kamarazenekar.
  
  Az első fesztivál nagy sikere után az 2016/2017-es évadban kibővült összművészeti programokkal,
  külföldi vendégművészekkel már két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezzük meg a CZF Fesztivált 2017. február 21. és 26. között, amelyen fellép többek között
  A februári eseményeket megelőzte a CZF Országos Zongoraverseny Cziffra György emlékére, amelynek a MOM Kulturális Központ adott otthont 2016. október 28. és november 5. között. A Zongoraverseny első díját Varga Gergő Zoltán, a második díjat osztva Boros Tekla és Rigó Ronald kapta. A zsűri harmadik díjat nem adott ki. A legjobb Dubrovay László mű előadásáért járó különdíjat osztva kapta Tóth Kamilla és Varga Gergő Zoltán. A Cziffra Fesztivál és az Opera zongoraterem különdíját Barbarics Csanád érdemelte ki. November 5-én Cziffra György 95. születésnapján ünnepélyes keretek között adták át a díjakat a MOM Kulturális Központban.
  
  Balázs János 2016 végére meghívást kapott Kanadába, Cziffra György magyarországi zenei hagyatékának bemutatásáról tartott előadást, valamint a világhírű zongoraművész legkedveltebb műveiből válogatva hangversenyt adott óriási sikerrel.
  2016 decemberében Cziffra György zongoraművészetét posztumusz Magyar Örökség díjjal ismerték el; a laudációt Balázs János mondta el az MTA dísztermében.
  A Cziffra Fesztivál az adventi időszakban több ingyenes programmal várta az érdeklődőket, köztük egy street pianoval a MOM Parkban, ahol kiskoncerteket is rendeztünk, valamint több kiváló fellépő mutatkozott be a fesztivál szervezésében a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron is, ahol Cziffra-stand várta az érdeklődőket.
  
  2017. február 21-26. között tart a Cziffra Fesztivál, amelynek kereteit több szempontból tágítottuk: a MOM Kulturális Központon kívül a Zeneakadémia Nagytermében is lesznek hangversenyek; a 2016. évi négy koncert után pedig idén nyolc nagyszabású hangversenyt rendezünk. A koncertek egyediségét a műfajok közötti átjárhatóság, a tematikus felépítés és nemzetközi művészek meghívása fémjelzi. 2017-ben többek között az alábbi nemzetközileg elismert, világhírű  művészek lépnek föl: Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő.
  
  A 2017-es CZF keretein belül kerül átadásra  a Cziffra Fesztivál Tehetség-díj és a Cziffra Fesztivál Életműdíj, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújt anyagi és erkölcsi támogatást. Szintén a művészoktatásban résztvevő diákok számára hirdetünk mesterkurzust, melyet a CZF koncertsorozata előtt, február 16-19. között tartunk meg, Magyarország legkiemelkedőbb zongoraművészeinek közreműködésével.
  
  Örömünkre szolgál, hogy a CZF nyomán megalakul a Cziffra Fesztivál Kamarazenekar, melynek koncertmestere Kállai Ernő – Junior príma díjas hegedűművész.
  
  „Cziffra György példaértékű és iránymutató élete mindenki számára üzenet, mely bizonyítja, hogy hátrányosabb életkörülmények és lehetőségek ellenére világkarriert lehet befutni. A CZF küldetése, hogy minden évben egy nagyszabású fesztivállal adózzon Cziffra György munkássága előtt, mellyel több évtizedes tartozását róná le a társadalom. A fiatal művészek zenei pályájának segítése, illetve a nagyközönség számára való bemutatása a CZF Fesztiválnak is alapvető célja, hiszen Cziffra György életében létrehozott alapítványa is nem egy ma élő zongoraművészt indított el és segített a zenei pályán.” (Balázs János)
  
  „Balázs János kiemelkedően tehetséges zongoraművész, akinek fontos, hogy mindenki, a jövő reménységei megmutathassák magukat, tehetségüket a zeneértő közönség előtt. Az Ő felkarolásukat én is csak támogatni tudom, hiszen János vállalása közös felelősségünk, nekünk, akik már elértünk valamit a zenei életben, hiszen egykor rám is felfigyelt valaki – a zenetanárom –, aki elindított a pályámon. A Tanító most Balázs János, akit a magam példáján keresztül – hiszen én is tervezek egy Bel Canto énekfesztivált és több mesterkurzust – messzemenőkig támogatok. Ahogy én a jövő énekes generációja felé, úgy János a fiatal zenészek felé fordul, közös hitvallásunk, hogy a tehetség utat tör magának, de támogatni szükséges.” (Rost Andrea)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 utódok    age of agony    k.i.z.    sentinels     ryan gosling    crescendo     adam sandler    boris    wisdom    flowers of whores    dörner györgy    együtt az ég alatt    melt-banana    tito & tarantula    ana moura    butal assault    killswitch engage    human error    tobias sammet    heboidophrenie    doves    zechs marquise    háború a vámpírok ellen    julio iglesias    hófehér  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!