hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. május 18. kedd   11:38
nincsen hozzászólás

szerző: Barnabás
Vortex, Defiled, Manatark, Mayhem
2004 április.22, Mega Pub

  Április 22-én végre ellátogatott Magyarországra a black metal műfajának egyik legmeghatározobb bandája, a Mayhem. Bizonyára sokan várták már ezt a pillanatot, ugyanis nagy tömeg gyűlt össze este a Mega Pub előtt. Kis kellemetlenség érhette azokat, akik az eredetileg meghirdetett lengyel death metal Decapitated előadására lettek volna főleg kiváncsiak, hiszen az említett banda helyett az észtországi Manatark játszott.
  
  A hazai Vortex volt az este első bandája. A 2000-ben alakult csapat rendkívül egyéni és igényes zenét játszik, amiben a black metalos elemek dominálnak, de a Meshuggah-szerű szaggatások és trash metalos riffek is részét képezik. Nagy hangsúlyt fektetnek a samplerről bejátszott különféle effektekre, amelyek egyedi hangulatot adnak a zenének. 2003-ban vették fel az Exordium című demójukat, és a nyárra tervezik a stúdióalbum kiadását. Az élő teljesítményüket tekintve sem kell szégyenkezniük: egy remek koncertet adtak. Sajátos hangulata van a zenéjüknek, és a fogós riffek segítenek a néhol komplexebb megoldások befogadásában. Az egyetlen gond a hangzással akadt: szinte egyáltalán nem lehetett hallani a sampleres effekteket, így a zene sokat veszített hangulatából. Remélem, hogy sikeresek lesznek; rendkívül jól valósítják meg innovatív elképzeléseiket, ami ráadásul nagyon is élvezhető muzsikát eredményez.
  
  Rövid szünet után a death metalt játszó japán Defiled következett. Az 1992-ben alakult banda eddig 3 nagylemezt adott ki. A death metalt a lehető legbrutálisabb formájában művelik, főleg a floridai vonal hatása figyelhető meg zenéjükben. A death metal mellett grindos ütemek is szép számban előfordulnak, sőt szerzeményeik legnagyobb része fénysebességű tekerésekből, megcsavart riffekből épül fel. A rendelkezésükre álló háromnegyed órában bemutatták muzsikájuk durva esszenciáját, főleg a legutóbbi, Divination című lemezre koncentrálva. Sajnos a hangzás itt sem volt megfelelő, a gitárok és a dob kissé erőtlenül szóltak. A színpadi teljesítményükre nem lehetett panasz: az énekes Hideki Fujimoto vadul grimaszolva, nyelvét öltögetve szította a közönséget, míg a gitárosok őrült tempóban szállították a megtekert riffeket. A közönségnek is egyértelműen bejött a produkció, a rendkívül energikusan játszó japánok egy jó hangulatú koncertet adtak.

  A lengyel Decapitatedet az észt Manatark helyettesítette. 1998-ban alakult a banda, black metal stílusú zenéjüket eddig két nagylemezen rögzítették. A legutóbbi kiadványuk, a Chaos Engine című nagylemez 2003-ban jelent meg. A koncerten főként erről játszottak, de előkerültek régebbi szerzemények is. Zenéjükben megtalálhatóak folkos elemek is, amelyek egyedivé, hangulatossá teszik dalaikat. A black metalt ennek megfelelően nem a legdurvább, lecsupaszított formájában művelik, sokat szinesítenek rajta a néhol felbukkanó dallamos énektémák, tempóváltások, komplex dalszerkezetek. Talán egy kicsit hosszú volt az általuk játszott háromnegyed óra, a vége felé néhol már monotonná váltak a számok, és megfáradt a közönség is, de ebben a zene nem könnyűbefogadhatósága is közrejátszott. Ha egy kicsit fogósabb számokat írnának, még kiválóbb banda lehet belőlük.
  
  Kissé hosszúra nyúlt várakozás után, háromnegyed 11-kor kezdődött el az este csúcspontja, a mindenki által várt Mayhem koncertje. A kidolgozott színpadkép kialakítása is sejtette, hogy egy nagynevű bandával állunk szemben; egyetlen szépséghibája csak az volt, hogy eltakarta a zenészeket, de lehet, hogy ez is volt a célja. A színpadi díszlettel ki is merült a látványosságok sora: szerencsére nem volt disznólefejezés vagy ehhez hasonló sokkoló jelenet; ez a koncert a zenéről szólt. Rögtön az új lemez, a Chimera nyitószámával, a Whore című szerzeménnyel csaptak a húrok közé. Hihetetlenül brutális hangzás erősítette az amúgy is erős produkciót: hangorkánként cibálta szét a hallójárataimat a pusztító black metal zene. Az új lemezről elhangzott még a Chimera,és az este egyik fénypontját a középtempós, súlyos, nyomasztó hangulatú My Death adta. Itt könnyen meg lehetett figyelni, hogy a dobos Hellhammer milyen precízen üt, nem hiába emlegetik a legjobb black metal dobosok között. A ritmusszekció másik alapja, a basszer Necrobutcher és a gitáros Blasphemer is a műfaj krémjéhez tartozik: a villámgyors, sodró black metal riffek is játszi könnyedséggel és mértani pontossággal kerülnek ki kezeik alól. Az énekes Maniac pedig a szokásos, károgós orgánumát hozta. Az arca ki volt festve és a kezén egy fém szúrószerszámot viselt; ez hozzátartozik a Mayhem színpadképéhez.
  
  A Grand Declaration of War című kísérletezősebb albumról a Time to Die és a The View From Nihil című szerzeményeket idézték meg hibátlan minőségben. A legnagyobb ovációt természetesen a régi számok aratták: a Fall of Seraphs és az Ancient Skin a Wolf´s Lair Abyssról, de volt szám a Deathcrushról is. A De Mysteriis Dom Sathanas című, a műfaj egyik alapjaként számontartott albumról viszont csak két szám, a Pagan Fears és a Freezing Moon hangzott el. Igaz, az előbbi a De Mysterris-t feléneklő Csihar Attila vendégelőadásában hangzott el. Csihar Attila itt is bebizonyította,hogy remek frontember: semmiben sem maradt el Maniac előadásától, sőt szerintem túl is szárnyalta azt. A koncert rendkívül jó hangulatban zajlott, az egyedüli megingás akkor következett be, amikor elszállt a hangcucc két szám között, de szerencsére sikerült pár percen belül orvosolni a problémát.
  
  Összegzésként azt lehet elmondani, hogy ismét egy színvonalas koncertet lehetett megtekinteni ezen az estén. A Mayhem élőben is bizonyította, hogy a vezető black metal bandák között a helye, és az előbandák is színvonalas, minőségi produkciókkal szórakoztatták a jelenlévőket.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lorax    specko jedno    tv manci    sziget 2010    whitesnake    florence and the machine    year of the goat    red hot chilli peppers    from afar    crimson fire    pain    a legszebb dolog     self deception    mary popkids    kirk hammett    sonisphere    rise against     leonardo dicaprio    the ocean    electric bastards    dennis lehane    johnny roger    stardrive    unearth    apey  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!