hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. május 13. csütörtök   12:57
nincsen hozzászólás

szerző: András
Lou Reed: Animal Serenade
Warner / Reprise

  Lou Reed öntörvényű előadó, de öntörvényűségével előbb-utóbb mindig a maga igazát bizonyítja: lehet, hogy néha nehéz lépést tartani vele, s igaz, hogy számtalanszor kerül viták kereszttüzébe az, amit alkot, idővel mégis egyre többen találják meg az értékeket benne, legyen szó akár a korai Velvet Underground-lemezekről, akár szólópályafutásának olyan állomásairól, mint az 1973-as Berlin című album, vagy a három évtizeddel későbbi The Raven. S tegyünk megfelelő hangsúlyt a fenti terminus másik tagjára is, hiszen Lou Reed vérbeli előadóművész, akkor is, ha olyan potenciális slágerekkel áll elő, mint a Perfect Day vagy a This Magic Moment, s akkor is, ha Edgar Allan Poe világába kalauzolja hallgatóját zenei eszközökkel és drámai szavalással. Ráadásul Lou Reed kissé kiszámíthatatlan is, de ő éppen emiatt megbízható: mindig előhozakodik valami meglepetéssel, legyen az akár legújabb lemeze, akár a koncertprogramjába bekerülő nem várt dalok sora. Lou Reed tudja, mit csinál, legfeljebb időbe telik, mire erre mások is rájönnek.
  
  Most is tudta, mit tesz: alig hat évvel és mindössze két stúdióalbummal előző koncertlemeze, a Perfect Night - Live in London után ismét élő albummal jelentkezett, s megint neki lett igaza: újra egy mágikus hangulatú este lemezbe préselt lenyomatát kapjuk a kezünkbe, nem mellesleg mindössze egyetlen dalnyi átfedésben az előző koncertalbum szettjével.
  
  Ilyen gazdag pályafutásból persze kényelmesen lehet, de ettől még egyáltalán nem könnyű válogatni. Azonban az Animal Serenade összeállítása alapos és meggondolt ebből a szempontból is: jellemző keresztmetszetét adja ennek a közel négy évtizedes karriernek, még akkor is, ha hiányzik róla néhány „örökzöld”. Lou Reed karrierje ugyanis nem néhány népszerű dalból áll, hanem kerek egész, egy folyamat, melynek minden egyes állomása (legyen az klasszikus album, felejthetetlen koncert vagy éppen egy sláger) egyformán fontos. Ez a közel negyvenévnyi munkásság az a fajta, amire nyugodtan lehet mondani: életmű.

  Ennek az öntörvényűségből, kiszámíthatatlanságból, eredeti ötletekből és rengeteg érzésből szőtt páratlan életműnek adja keresztmetszetét az Animal Serenade-re felkerült 19 (és fél) dal, megidézve a Velvet Underground még ma is különlegesnek ható, egyedi zenei világát a hatvanas évek végéről (olyan dalokkal, mint a Heroin vagy a Candy Says), s végigsétálva Lou Reed szólókarrierjének három évtizedén, az 1973-as How Do You Think It Feels-től egészen a 2003-as Call on Me-ig. De nem csak időbeli ez a keresztmetszet, hiszen végigkalauzol a Lou Reed nevéhez köthető zenei világ által megfestett számtalan hangulaton is, a Smalltown ironizálásától kezdve a Tell it to Your Heart finom törékenységén, a Dirty Blvd. rock and roll-ján és a Sunday Morning keserűséggel vegyülő békéjén keresztül a Venus in Furs monumentalitásáig és a The Raven drámaiságáig.
  
  S nem is csak keresztmetszet az Animal Serenade, hanem pillanatkép is, amely teljes valóságában, lenyűgöző elevenségében örökíti meg Lou Reed-et, őszinte előadásmódját és humorát is. A valóságos Lou Reed-et (és zenekarát) mutatja, minden cicoma nélkül - ahogyan már a koncert elején a Smalltown-ban elhangzik: itt csak a közönséggel szemtől szemben álló zenészek és hangszereik hallhatók, élőben. És nincs is szükség semmi többre, mert ő és társai mindent el tudnak mondani így is. Ezért állnak ott a színpadon, s ezért állnak világszerte oda a színpad elé az emberek is hosszú-hosszú ideje, ha Lou Reed koncertezik.
  
  Nem véletlenül hallgatott ez a tavaly, Los Angeles-ben rögzített felvétel a Rock ´n´ Roll Animal Part Two munkacímre. Az 1974-ben megjelent Rock ´n´ Roll Animal koncertlemez a maga nemében egy valódi klasszikus, s bár azt még korai lenne kijelenteni, hogy az Animal Serenade is az, annyi máris bizonyos: méltó ahhoz az életműhöz, amelynek olyan állomásai vannak, mint az említett harminc éves élő felvétel. Aki valaha is bepillantást nyert Lou Reed zenei világába, már ennyi alapján is tudhatja: ennek az albumnak a megjelenésével ismét gazdagabb lett a világ.
  
  
  Disc One:
  
  1. Advice
  2. Smalltown
  3. Tell it to Your Heart
  4. Men of Good Fortune
  5. How Do You Think it Feels
  6. Vanishing Act
  7. Ecstasy
  8. The Day John Kennedy Died
  9. Street Hassle
  10. The Bed
  11. Revien Cherie
  12. Venus in Furs
  
  Disc Two:
  
  1. Dirty Blvd.
  2. Sunday Morning
  3. All Tomorrow´s Parties
  4. Call on Me
  5. The Raven
  6. Set the Twilight Reeling
  7. Candy Says
  8. Heroin



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 rosa parks    mob rules    nicolas cage    richie kotzen    wien    dynamite    jeordie white    jeff loomis    the silver shine    pogues    salvus    freedom call    archaic    anselmo    oneheadedman    thin lizzy    harloch    péterfy bori és a love band    blasted mechanism    strike anywhere    norther    mystery gang    billy talent    sylvester stallone    kobra and the lotus  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!