hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. május 11. kedd   13:51
nincsen hozzászólás

szerző: András
Christian Epidemic, Casketgarden, Tesstimony, Possession
2004 április 10, Kék Yuk

  Ismét bebizonyosodott, hogy a rajongók részéről roppant erős támogatottságot élvez a hazai death/black metal underground, hiszen kellemesen megtelt a nem is olyan kis befogadóképességű Kék Yuk a Tesstimony tizedik születésnapjának alkalmából rendezett koncerten. Persze nem állna a közönség ilyen kitartóan a csapatok mögé, ha azok nem szolgálnának rá (kiváló lemezekkel és koncertekkel) a bizalomra, márpedig rendre ezt teszik, s nem volt ez másképpen április 10-én sem.
  
  Ebből a szempontból ezúttal éppen a külföldi fellépő számított némiképpen kakukktojásnak: az osztrák Possession minden próbálkozása ellenére sem hagyott mélyebb nyomot bennem. A zenekar a svéd death metalt jegyzi legfőbb hatásaként, ami nálam látatlanban is jópont, sajnálatos módon azonban elég ötlettelen témák sorjáztak a programjukban, amit csak még inkább kiáltóvá tett az, hogy dalaik nem éppen komplex felépítésűek. Zenélni, de főleg ebben az egyszerűbb stílusban zenélni csak akkor érdemes, ha magabiztosan képes hozni a banda azokat a témákat, amikre az ember folyamatosan felkapja a fejét, jobb esetben pedig ezek után egyből le is hajtja, és ezt a mozgássorozatot a zene ütemének megfelelően ismételgeti, de ez velük kapcsolatban még várat magára. Ráadásul az előadásmódjuk sem feszült olyan fékezhetetlen vehemenciától, amivel ellensúlyozni tudták volna a zenei oldal hiányosságait. Mindazonáltal igen fiatal csapattal van dolgunk - alig két és fél éve alakultak -, egyszóval nem kell temetni őket, bármi lehet még belőlük, de az eredményekért nagyon keményen kell dolgozniuk.

  Ezután kissé meglepő módon egyből az ünnepelt következett. A Tesstimony ugyan egy időre eltűnt a honi death
  metal undergroundból, de úgy tűnik, hogy nem csak a közönség érezte hiányukat, hanem maguk a tagok is (legalábbis néhányuk), így egy megújult felállással ismét felsorakoztak az aktív bandák közé. A kihagyást nem számítva immáron egy évtizede dolgozik a zenekar, s éppen ez volt ennek a koncertnek az apropója.
  
  Mindig is az egyik legtehetségesebb hazai csapat voltak, s ennek szellemében állt össze az új tagság is, így - személyi változások ide vagy oda - töretlenül haladnak előre a tíz éve megkezdett úton, minőségi, hangulatos dalokkal és profi előadásmóddal. Ez a koncert sem csak a múltidézésről szólt, az olyan klasszikus dalok mellett, mint a Mankind, a Scars of My Christ vagy személyes kedvencem, a Voice from Within, elhangzottak a közülük semmilyen értelemben ki nem lógó új szerzemények is. A Firstborn Chaos vagy a Cyber Messiah alapján nyugodtan jelentem ki, hogy a készülő The Death Book EP méltó lesz a korábbi kiadványok roppant magas színvonalához. A zenekar tehát felkészülten és elszántan néz a jövő felé, de azért nem feledkezik meg múltjáról sem: a koncerten fellépett a régi énekes Bazsó Laci és a nagy meglepetésemre szintén távozott „alaptag” Török Rudi gitáros is, hogy együtt ünnepeljen a jelenlegi felállás tagjaival és a közönséggel, felidézve a régi Testimony-bulik hangulatát.
  
  Az egyetlen kivetnivaló ebben a koncertben a csapnivaló hangzás volt, amit főleg az énekes Tóth Balázs sínylett meg, ugyanis mikrofonja többször egyáltalán nem is szólalt meg (nagy kár érte, mert az egész hazai mezőny egyik legkegyetlenebb orgánumát birtokolja). Ő azonban ilyenkor sem árválkodott, inkább igyekezett hangosítás nélkül is túlharsogni a zenét, s buzdítani a közönséget, akik eleget is tettek a felszólításnak, így a megszólalás gyengélkedése sem rontotta el a születésnapi koncert hangulatát. Egyszerű, öntömjénezéstől mentes ünnep volt ez, középpontban a zenével - méltó módon zárva a Tesstimony külsőségektől, hivalkodásoktól mindig is tartózkodó, a muzsika szeretetéről, tiszteletéről és öröméről szóló pályafutásának első tíz évét. Nem csak a bandának, mindannyiunknak kívánom, hogy még sok kerek évfordulót érjen meg a Tesstimony!

  A sorban ezután következő Casketgarden mottója nyugodtan lehetne a „Veni, vidi, vici” szállóige: bármerre járnak, a Kék Yuk-tól az E-klubon át a PeCsáig, veszedelmes intenzitással tálalt északi jellegű death/thrash metaljuk nyomán kő kövön nem marad, de elégedetlenkedőket is csak komoly keresés árán lehet keríteni egy-egy fellépésük után. Ez a zenekar egyszerűen győzelemre termett, ez már abban a pillanatban kiderül, amikor intro gyanánt belekezdenek a Haunted Dark Intensions-ébe - ez a másfél perc az utolsó lehetőség, hogy az ember felkészüljön, aztán kérlelhetetlenül elszabadul a pokol. Ezúttal egy új dallal (Open My Casket) kezdték meg a gyalulást, de aztán szép sorjában felsorakoztak a This Corroded Soul of Mine-ról már jól ismert saját nóták (I Witness, 7th Scar és társaik), valamint a műsoraik szerves részét képező feldolgozások is (Carcass - Heartwork és At the Gates - Under the Serpent Sun). Becsületes mozgolódás vette kezdetét mind a színpadon, mind a közönség soraiban - egyszóval a helyén volt minden, amit egy Casketgarden koncerttől el lehet várni, s ez nagyjából egybeesik azzal is, amit egy jó koncerttől lehet elvárni. Egy helyütt volt egy kis gabalyodás a témák között, de én erre azt mondom: hibázni csak annak van lehetősége, aki tesz is valamit, a Casketgarden pedig nagyon is keményen és odaadóan munkálkodik, ennyi tehát bőven belefér. Ez a zenekar egyszerűen megkerülhetetlen, ha napjaink magyar metalzenéjéről van szó.

  A Christian Epidemic majd´ egy éve nem lépett fel Budapesten, így a koncertjeik előtt tapasztalható várakozás és az előadásuk alatti lelkesedés még a megszokottnál is nagyobb volt. Ezen a szinten példátlanul stabil rajongótábor áll a zenekar mögött, amit ők időről időre meg is hálálnak egy jól eltalált lemez megjelentetésével vagy egy horzsoló koncerttel (utóbbi esemény a Kék Yuk-beli fellépés után nem sokkal a Petőfi Csarnokban is megismétlődött a Gothica fesztiválon, előbbire pedig hamarosan sor kerül).
  Jelenleg kvartettként működik a banda, nincsen billentyűs a zenekarban, de ez senkit nem is érdekelt - az első pillanattól az utolsóig egy emberként, féktelenül tombolt az egész terem a gyors egymásutánban sorjázó dalok (pl. A fájdalom koronája, Gyász, Lángok ölén) által kavart pusztító hangorkánra. Nem az első sikeres kísérlet volt ez aznap este a Kék Yuk-ba látogatók módszeres felőrlésére, de a publikum rendületlenül állta a sarat, sőt! Nem sokszor fordul elő, hogy egy hazai underground death metal zenekart még a harmadik levonulást követően is újra a színpadra követel a közönség, de ezúttal ez történt, semmi kétség nem maradt tehát afelől, hogy a Christian Epidemic-nek a jövőben (ismét) sokkal sűrűbben kell a fővárosba látogatnia!
  
  Vérbeli underground esemény volt ez az este a Kék Yukban, s olyannak mutatta meg a földalatti zenék hazai világát, hogy arra annak minden résztvevője - zenész, koncertszervező, rajongó, bárki, aki csak valamit is tesz érte - méltán lehet büszke.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Vörös Yuk

 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 social suicide    osonó poszáták    rise against    facebook    forgotten tales    az emlékmás    mercyful fate    fonó    karma to burn    strike anywhere    smashing pumpkins    rockmaraton    jaume collet-serra    tomi koivusaari    guns ’    the edge    bruce springsteen    kalapács    czutor zoltán    sorronia    skull fist    joe bonamassa    amerikai pite    sigma    whocares  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!