hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. május 10. hétfő   10:39
nincsen hozzászólás

szerző: kishell
Pál Utcai Fiúk: Közönséges PUF


  A Pál Utcai Fiúk zenekar 2003. november 7-én a Petőfi Csarnokban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját egy nagyszabású koncert keretében, melyet a magyar-svájci Bootleg.hu csoport rögzített (A Bootleg.hu tagja Hatala kacsalla” Zsolt, akinek nevéhez a legszebb és legeredetibb magyar zenei honlapok kötődnek, pl. Kispál, Elevenhold, Quimby, HS7, stb. és a hazai amatőr koncertrögzítés egyik úttörője)
  
  A borító nem kapott különösebben szép dizájnt, a koncertekről megismert fények meg színek köszönnek vissza ránk és a reliefen a közönség látható mivel a lemez címe (a koncertfelvételre utalva) Közönséges PUF. A címet, csakúgy, mint a koncert anyagát képező számlistát a közönség, pontosabban a rajongók javaslatára választották a hivatalos zenekari honlapon keresztül, ahol az énekes napi kapcsolatban áll az internetező PUF hallgatókkal.
  
  Amit a hazai lemezárakhoz képest a kiadó politikájának köszönhetően olcsón kapunk, az egy duplalemezes koncertfelvétel, melynek minőségére semmi panasz nem lehet, nagyon is tisztán és életszerűen szól ami jól jön a dalokat kevésbé ismerőknek, ugyanis szövegkönyvet nem mellékeltek. Minden szó és hang jól hallható és érezhető, amit az akusztikus hangzás meg is kíván magának.
  
  Az első néhány lemez egy apró hibával került a boltokba, a 9. hónap című dal bevezető szövege kétszer is elhangzik egymás után. Nekem is ilyen példányom van, de ahogy egy rajongó írta a zenekari honlapon, egyszer majd biztos sokat fog érni, mint egy hibás bélyeg.
  
  A lemez felpörög a lejátszóban, megszólal a tipikus magyar közönségzaj, s a zenekar stílszerűen az Első dallal kezd. Mókás, milyen bizonytalanul indul be, Lecsó (Leskovics Gábor, ének-gitár, régebben az Üllői Úti Fuck, ma a Kispál és a Borz vendégzenésze) az első pár sort teljesen bizonytalan hangon kezdi, majd a hangszerek és a közönség ereje megadja a bátorságot, és elkezdődik a teltházas koncert. A zene a zenészek és a rajongók közös alkotásává válik ahogy a lemezen elhangzik, könnyű úgy zenélni, ha az embernek ilyen jó közönsége van”

  Az öt zenekari tag mellett hét közreműködő zenész vonul fel a pódiumra, kiknek a 20 év alatt eddig is jelentős szerep jutott a PUF-ban. Nem mintha a progresszív jellegű gitárszólók nem állnák meg magukban is a helyet, mégis akad pár szám, melyből pl. a fúvós vagy a tangóharmonika nem maradhatna el. Az sem mellékes, hogy aki felkerült a színpadra, az szinte biztos, hogy énekelt is. A második korongon minden zenekari tagnak saját” dal jutott.
  
  Természetesen Anikó (Potondi Anikó, ének-Lecsó felesége) is fellép önálló” dalaival, illetve jó néhányban Lecsóval közösen énekel, ezek a duettek nagyon kedvesen szólnak, még ha a téma nem is mindig ennyire kellemes”. Anikó hangja nagyon eredeti, nagyon aranyos, és illik ehhez a beates érzéshez, és egyáltalán mindenhez, amit a PUF zenéjével szeretne elmondani, hiszen sikerül mindkét oldalról értelmezniük egy-egy érzést.
  
  Megkapó, hogy a Közel az éjfél című örök sláger visszafogott sorait Lecsó szinte már túlságosan is gyengén és bátortalanul énekli ám a gyengeség inkább gyengédség, a bátortalanság inkább érzelmesség hatása. A fúvós improvizatív játéka és az utána következő gitárszóló csak eredetibbé teszi ezt a megszólalást, és mindez remekül visszajön a lemezen is.
  
  A dalok között Lecsó átvezető szövegeit meghagyták, ami életszerűvé teszi a felvételt, hallhatjuk, hogy keresgéli a többieket a színpadon, vagy hogyan akadozik a nyelve, mikor kissé dadogva és akadozva bevallja, hogy az Ilyen egy férfi című dalt, melyet Anikó énekel, azt biza ő írta.
  
  Azt elmondhatom, az összes mozgalmi dal felkerült a dupla koncertlemezre: Megígértem, hogyha 20 évesek leszünk, akkor eljátszuk a Partizánt.” és el is hangzik ez a Ciao Bella feldolgozás, tangóharmonika kísérettel. Az egyik leghangulatosabb szám ez a lemezen, és nagyon hosszú verzióban adták elő. A Pál Utcai Fiúknál nem lehet viccet csinálni a forradalomból! (Megjegyzendő, hogy a zenekar jelentős punk múltra tekint vissza, ugyanis Sex Pistols dalok előadásával kezdtek)

  Húsz év zeneisége nagyon színes programot hagyott készíteni, a progresszív megszólalástól a lírai dalokon át egészen az ordításig mindent hallhatunk, ami PUF, nagyon hiteles például a Nincs menedék című dal, és annak funkys indítása, vagy a Nem szerettelek visszafogott stílusa. A dalokba beledolgozott effektek, a szkreccs, mind teljesebbé teszi a megalkotott valóságot.
  
  Úgy érzem, az első korongra több bölcseleti” dal került fel, ténylegesen alternatív életbölcsességek hangzanak el. Egy-egy szám szövegére érdemes nagyon figyelni, helyenként egész pontosan és egyedien megfogalmazott érzésekkel és gondolatokkal találkozunk.
  
  A közönség persze elénekli, hogy boldog születésnapot!”, ez már a második korong vége felé hangzik el, egyébként ezen a lemezen több az érzelmi és szerelmes dal, rengeteg ráadást is játszanak és a tökéletes felvételnek köszönhetően már-már láthatjuk magunk előtt, hogyan mozognak a színpadon, mit látnak a zenészek és mit a közönség És érdemes belegondolni: 20 év legjobb és legszeretettebb számait játszották el azon az estén! Ezek után azt hiszem, nem lehet rosszat szólni erről a kiadványról.
  
  Hatalmas élményt jelent meghallgatni a Pál Utcai Fiúk 20 éves Jubileumi koncertfelvételét, helyenként egész máshogy szól, mint a stúdiófelvétel, ami persze nem baj. Talán az idei Szigeten is ott lesznek valamelyik sátorban, amire a napokban megjelent koncert DVD filmmel is készülhetünk, melynek anyaga részben eltér az audió lemezekétől.
  
  
  A Zenekar:
  
  Leskovics Gábor : gitár, ének
  Turjánszky György: basszusgitár és ének
  Potondi Anikó : Ének
  Molnár Balázs : gitár és ének
  Farkas Zoltán : dob és ének
  
  
  Közrejátszottak:
  
  Pfeiler Ferenc : dob
  Bördén Szabolcs : billentyűsök
  Zelenák Tibor : dob és ütősök
  Papp Ernő : gitár, ének és csörgő
  Eőri Tamás : Szaxofon és vokál
  Kiss György : szkreccs
  Agatics Krunoszláv : Tangóharmonika
  
  Számlista:
  
  1. Első dal
  2. Régi évek
  3. Bilincs
  4. Közel az éjfél
  5. Jégkirálynő
  6. Tánc
  7. Tréfa
  8. Nagy rohanás
  9. Nincs menedék
  10. 9. hónap
  11. Utolsó év
  12. Sorozat
  13. Partizán
  
  Második szín:
  1. Egyenesen át
  2. 1.2.3.1.
  3. Második félidő
  4. Szajha
  5. Fiatal lányok
  6. Angyal
  7. Szerelemharc
  8. Kisbolygó
  9. Hajsza
  10. Lecsónak jó lesz
  11. Nehéz idők
  12. Félek
  13. Nem szerettelek
  14. Ilyen egy férfi?
  15. Bál



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

PUF

1grecords

 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
  született feleségek    jarboe    hobo blues band    eric bana    david yengibarian    inquisition    mitch & mitch    rocktusa    vágtázó halottkémek    macabre    gyár fesztivál    vanessa hudgens    indian    liszt ferenc    useme    féktelen harag    gusto mastivo    anna and the barbies    dark of the moon    saviours    arriba    tara reid    karai anna    stefano di battista    paul greengrass  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!