hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2016. november 2. szerda   19:40
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Sárik Péter Trió x Beethoven műveinek jazz-feldolgozásai - lemezbemutató koncert
2016. november 4. / 19:30h, Zeneakadémia Nagyterem

  A Sárik Péter Trió új műsorában Beethoven műveit dolgozta át a saját stílusára. A koncerten a Mester szimfóniáinak és zongoraszonátáinak részletei hangzanak el. Beethoven dallamai és harmóniái keverednek a jazz és a popzene ritmusaival. A műsor nagy része természetesen improvizáció, a Trió megidézi azt a kort, amikor még a klasszikus zenészek is rögtönöztek. A Sárik Péter Trió koncertjein a közönség aktív részese az előadásnak, most is így lesz: a zenekar a hallgatók közreműködésével adja elő az Örömódát.
  
   A zenekar tagjai: Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (bőgő), Gálfi Attila (dob)
  
  ”Megtisztelő és hatalmas feladat egy olyan korszakalkotó zeneszerző műveit feldolgozni, mint Beethoven. Mint minden újragondolásnál, itt is nagyon fontosnak tartottam megőrizni a szerzemények eredeti üzenetét és hangulatát. Emellett megpróbáltam elképzelni, hogy ha a Mester ma élne, és lenne egy ilyen nagyszerű jazz-triója, mint nekem, hogyan hangszerelné át a saját darabjait. Úgy gondolom, ma is merész, karakteres és újító szellemű lenne.
  Ezt az irányt követtük mi is a feldolgozásoknál, így valószínűleg többször meglepjük majd a közönséget, hisz bátran használjuk a ma divatos ritmusokat, a modern jazz és pop zene új stílusjegyeit. Nagyszerű játék ez, és többszörösen bebizonyosodott, hogy az igazán nagy művek nemcsak az idő próbáját állják ki, hanem mai környezetbe kerülve újjászületnek, és olyan hatást keltenek, mintha most írták volna őket„ - mondta Sárik Péter.
  
  A Sárik Péter Trió számos jazzadaptációval gazdagította az elmúlt években a zenei kínálatot. Már a Fonogram-díjas Jazzkívánságműsorban is játszottak klasszikus zenei feldolgozásokat, és Beethoven volt az első, akinek műveiből egy egész estés összeállítás született.
  Beethoven 1800 tavaszán koncertet adott a budai Várszínházban. Ennek emlékére született meg a Beethoven Budán koncertsorozat, melyet 2000 óta minden májusban megrendeznek.
  A Sárik Péter Trió volt az első jazz-zenekar, mely fellépett itt, műsoruk hatalmas sikert aratott, ekkor határozták el, hogy Beethoven műveinek feldolgozásait lemezen is megjelentetik.
  
  ”A Beethoven programunkat a véletlenek szerencsés összjátéka hívta életre. A Jazzkívánságműsorban, ahol a közönségünk kedvenc zenéit dolgoztuk át a saját stílusunkra, egyszer valaki kérte az Örömódát. Ezt a feldolgozást hallotta meg a rádióban Dr. Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester, aki felkért minket, hogy lépjünk fel a Beethoven Budán koncertsorozaton. Természetesen ismertem és tanulmányaim során játszottam is Beethoven műveit, de ez most egy sokkal nagyobb kihívás volt. Minden feldolgozásnak csak akkor van értelme, hogy ha az hozzá tud valamit tenni az amúgy önmagában tökéletes műhöz, úgy, hogy annak eredeti üzenete megmaradjon. Az még jobb, ha az átdolgozás olyanok érdeklődését is felkelti, akik jelen esetben nem klasszikus zene, vagy Beethoven rajongók. A Beethoven estjeink közönségének lelkes visszajelzései alapján úgy látom, jó úton járunk, hisz a cél az, hogy minél több új arcot láthassunk a koncerttermekben.” - nyilatkozta Sárik Péter
  
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 újhold    our existence is punishment    panic radio    ram-zet    rock show    cameron diaz    nofx    blur    weöres sándor    fleshless    quimby    ego-project    tony iommi    alba hyseni    exploited    nick holmes    unstoppable    chief rebel angel    edvard munch    az erő krónikája    rob de luca    the gathering    thor    így neveld a sárkányodat    steve vai  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!