hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. április 28. szerda   12:19
nincsen hozzászólás

szerző: András
III. Flag of Doom Fesztivál: Wall Of Sleep, Orodruin, Bearfood
2004 március 28, Kultiplex

  Nemcsak ingyenességével, fellépőinek sorával is kifejezetten csalogatott a harmadik Flag of Doom fesztivál. Ahogyan pedig megvalósult, az etalon kellene, hogy legyen az elkövetkezőkben a magyar koncertéletben. Pontosan kezdődött, pontosan fejeződött be, méghozzá 23 órakor, úgyhogy nem a fél hármas éjszakain kellett hazafelé vergődni a két-három óra múlva bekövetkező hétfő hajnali óracsörgés rémképével viaskodva, hanem szépen békésen villamossal lehetett távozni a helyszínről. Ráadásul a hangzásra is csak a feltétlenül kötözködni akaróknak lehetett panasza, egyszóval minden körülmény rendelkezésre állt ahhoz, hogy csak a fellépő zenekarok teljesítményén múljon, milyen is lesz az este. Azzal pedig nem volt hiba egyiküknél sem, a végeredmény tehát egy álomszerűen kellemes koncertélmény volt.
  
  A kimaradó Well of Souls helyére a görbeházi Bearfood érkezett, akiknek hangulatosan, érzéssel elővezetett stoner zenéjével mindenki bátran próbálkozhat, aki a stílus hívének vallja magát. Jó riffjeik vannak és a szólóik is kellemesek, ráadásul a tempókkal is ügyesen bánnak, egyszóval jó nótákat írnak, az énekhang pedig egy kis hanyag dögöt is kölcsönöz az amúgy is húzós produkciónak, ami így élőben jól is áll annak. Helyenként a szövegeken azért még lehetne erősíteni. Feldolgozásfronton a záró Iron Man kevéssé lepett meg, viszont a Floodgate dalával (remélem nem csak) nálam nagyon belenyúltak a jóba. Éppen eleget koncerteztek már ahhoz országszerte, hogy kellően rutinossá váljanak, szerintem tehát minden szempontból elérkezett számukra az idő, hogy mind többször mutassák meg magukat a nagyérdeműnek komolyabb bulikon, akár külföldi bandák előtt is.

  Az amerikai Orodruin órás programja klasszikus, St. Vitus/Witchfinder General-vonalú zeneként volt meghirdetve, de amellett, hogy a fő támpontok, alapok valóban ezek, néha bizony még a My Dying Bride-ra is emlékeztettek egyes pillanataikkal (és nem csak engem). A műfaj kereteit tiszteletben tartó, de azokon belül valóban változatos muzsikájuknak tapintható lüktetése van, szinte lélegzik az egész - izgalmasan épülő, mondanivalójukat ráérősen kifejtő kompozícióikban a zakatolósabb tempókból helyenként csigalassúságú, vonszolós részek bontakoznak ki, máshol egészen elhalkuló, motoszkáló pillanatokba csapnak át, amiket aztán ismét magával ragadó témákká alakítanak. Zenéjüket - legyen szó a leglassabb vagy akár a mozgalmasabb ütemekről, súlyos riffekről vagy szólókról - mindvégig a klasszikus rock/metal zenekarokra jellemző áramló dinamizmussal vezették elő, a jelenlévő értő közönség legnagyobb örömére. Az énekes/basszusgitáros egyébként is teljes megjelenésében, még hangszertartásában is a hetvenes éveket idézte. Hangja a stílusban ismert orgánumok közül sokat megidéz, hol dallamosabb, hol nyújtottan „nyávogós”, ahogyan az éppen terítéken lévő gitártémák, ütemek azt megkívánják. Fölösleges volna klisékkel dobálózva egyenként leírnom, hogy ki milyen jól teljesített a maga posztján, a tény e nélkül is tény marad. Jó választás volt az Orodruin felléptetése, egyszerre hagyománytisztelő és mégis kreatív bandát ismerhettünk meg bennük, amelyik nemcsak ápolja a doom örökséget, hanem hozzá is tesz valamit a stílusban felhalmozott értékekhez.

  Ugyanez elmondható a hazai Wall of Sleep-ről is: a zenekar Slow But Not Dead című albuma nem csak magyar viszonylatban, hanem a teljes doom-mezőnyt nézve is roppant fontos, figyelemre méltó alkotás, akár viszonyítási alap is. Van valami rendkívüli tiszteletreméltó vonás ebben a bandában: nem lehet velük heti rendszerességgel összefutni, de ha valahol fellépnek, az tényleg „esemény”, ott érdemes megjelenni. És pont annyi időnként tűnnek fel számomra elérhető közelségben, itt a fővárosban, amennyi időnként már elkezdek fészkelődni egy Wall of Sleep-koncertért. Amikor pedig színpadra lépnek, már előre tudom, hogy jó hosszú időre feltöltődök energiával. Mert a Wall of Sleep zenéjéből bölcsesség sugárzik, ami nyugalomra, türelemre int, és ez hatványozottan igaz a koncertjeikre.
  
  A nyitó Far Away from Sunrise és a záró Obsessed-feldolgozás között szinte a teljes eddigi munkásságukat elővezették, úgyhogy a kiadós programban mindenki bizton üdvözölhette legnagyobb személyes kedvenceit - nálam ezek a Hands of Dust, az Inside Garden és az általam csak a „hivatalos katedrálisépítő dal”-nak becézett Soil voltak -, a legnagyobb közös ünneplést pedig az überdoom I Sleep váltotta ki. Itt azonnal meg is kell jegyeznem: le a kalappal a doom tábor előtt, hiszen a lemezmegjelenés óta eltelt viszonylag rövid idő ellenére a jelenlévők nagyobb része láthatóan jól ismerte a dalokat, hűségesen követi tehát a zenekar pályafutását, így nem is válik falra hányt borsóvá az a példátlan őszinteség, odaadás, amit dalaikba, előadásmódjukba fektetnek ezek az egyébként egytől-egyig kiváló tudású zenészek.
  
  A Wall of Sleep muzsikájára egészen egyszerűen szükség van, mert benne van az a többlet, ami miatt jogosan lehet azt állítani, hogy zene nélkül kevesebb, szegényesebb, silányabb volna az egész élet, és ami miatt igazi zenerajongóvá válik az, aki meghallgatja és átéli. És tegyük hozzá: szükség van ilyen rendezvényekre is, amelyeken időről időre valóban magasba emelkedik a doom zászlaja.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Gorezone

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 obsidian kingdom    mobilmánia    libido wins    ana moura    debustrol    mary elizabeth winstead    bermuda rock band    mike watt    the southern oracle    testcsere    volt 2011    subsonica    mr. big     steven spielberg    dark angel    darker half    dew-scented    the limousines    eat pray love    falco    n roses    harry potter    pennywise    meshuggah    eye beyond sight  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!