hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [retro]  2004. augusztus 22. vasárnap   16:22
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
Négy képzeletbeli srác - Nulladik Változat Retro
az új nem valami megfoghatatlan jövőből érkező csoda...

  ”Hol vagyunk, hol nem, ha akarom,
  játszom éppen. Én is megérem a
  pénzem! A színpad is épül, a hangerő
  készül, érzem: Ez lesz a térnyerésem:
  Szupersztár!”

  
  A Nulladik Változat jólismert klipje egyfelől értelmezi a nyolcvanas éveket, másfelől adja válaszait az új évezred kihívásaira. Ami elsőre szembetűnő, az óvóhelyszerű próbahely, a sötét inges zenészek, a technikai eszközöket tudatosan manipuláló technokrata megjelenítés, a száguldó Wartburg, az állandóan önmagára reflektáló irónia.
  
  ”A helyet Csepelen, a Művekben találtuk. Poén volt a légópince-jelleg, hogy ott volt egy kétméteres géppisztoly, az a vascsőrendszer-rengeteg, a kiszuperált telefonközpont. Korábban inkább lebegősebb, szép klipeket készítettünk, most éreztük, hogy minden eddiginél keményebb lesz, de a poénok azért maradtak, nem komolykodtuk el, vagy nem lettünk metál srácok tőle, de aki csak a Felhők közt, vagy a Bolyongás évei alapján akarta megítélni, az egy kicsit megijedt, hogy most bekeményítünk, és ráijesztünk a széplelkekre. Azt hiszem, az nem is lenne baj.”
  
  A száguldás örök témája a „rakenrollnak”, amiről tudjuk, hogy nem egy tánc, a keleti autó státusza külön pikantériát ad ennek. ”Már a U2 is Trabantozott az egyik klipjében, ott Berlinre utaltak, láttam Európa Kiadó-s filmben is a csodaautót, az Exotic-ról most ne is beszéljünk, a Perfect Name egy Ladát tört össze, mi maradtunk egy jó öreg Wartburgnál, amivel tényleg sokszor mentünk turnézni, itt is a Kert-es Horváth Attila vezette, hátul pedig Töller András menedzserkedett, aki a zenekar dizájnere, egy óriási vonalas telefonnal hívja az énekest”
  
  És ami a posztmodern örök témája, a zenekar a tévében látja magát, mint Szupersztár, a négy hús-vér zenész így válik képzeletbeli sráccá, mondhatnám imédzzsé. A klipet Balla István kamerázta, a forgatókönyvet az a Gulyus készítette, aki már a Glava klipjénél is jelen volt. Ami ott még csak sejtés, az itt már konkrétum és megvalósulás. Persze nem versenyezhet a nagy költségvetésű mainstream-klipekkel, de a zenekart végre a helyére teheti a kétezres évek új alternatív hullámában, melynek zenekarai még akár bő évtizede is indulhattak, de társulva a party kultúrával együtt néznek az új jövő felé. A zenekar azóta elkészítette a Csillagtér klipjét is, ami némi cyber hangulattal fokozza a hatást, és mutatja az irányt a készülődő új anyag irányába is.
  
  ”Szerintem az új nem valami megfoghatatlan jövőből érkező csoda, hanem sokkal inkább az eddigi zenei eredmények új megközelítése lesz. Ezért is a Retro munkacím, és a RETRO-METRO-GETTO-TECHNO szlogen; valami olyan szembenállás ez magunkkal, akár a Metropolisz-tánc időszakával szemben is, ami úgy őrzi meg a Nulladik Változat hagyományait, hogy szinte meg is szünteti azt. A régi fényhozó-gesztussal szemben a hitnek olyan dimenziói, amik már sokkal inkább a mélyből, semmint az égből fakadnak. Valahol egyszerre lesz technokrata és naív, de biztos, hogy nem lesz ártatlan”
  
  A négy képzeletbeli srác tizenöt éves jubileumi koncertje 2004 április 23-án a Gödör Kubban nem múltidézés. A jelen arcai a jelen harcaira készülnek.
  
  ”Ez csak egy kezdet, a kezdet vár ránk, hogy elkapj egy hangot és mutasd az arcod tovább! Ez csak egy kezdet a tempó/előny, távoli hangok és feltűnő arcok, egy szemvillanás! Ez csak egy kezdet, a végre/hajtás, most mindenki itt van, hogy mutassa, eljött, s hogy indulj tovább! Indulj, hajolj, lüktess és karolj! Megállni, kivárni!? Indul a menet és nem lehet kiszállni! Csak egy kezdet”



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Nulladik Változat

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 natalie cole    igazából apa    trick or treat    christine taylor    tunneleffekt    lucifer    velvet revolver    unearth    mr. papagiorgio    the amazing spider-man    deep inside    nanny mcphee    sonata artica    balázs elemér    newsted    bridge to solace    marco mendoza trio    the nick rivers    eternal flight    rhcp    machine head    deranged    the moog    bőrgyári capriccio    johnny depp  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!