hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. április 14. szerda   13:13
nincsen hozzászólás

szerző: András
Vortex: Exordium
Szerzői kiadás

  Egyre színesebbé és izgalmasabbá válik a magyar black metal színtér. Nem lehet ugyan naphosszat sorolni a zenekarokat, de a kevés banda között mind több a markáns zenei világgal rendelkező, produkciójához minden szempontból nagy igénnyel közelítő csapat. Az ő köreiket gyarapítja a Vortex is.
  
  Azt hiszem, hogy ilyen típusú black metalt ilyen minőségben nem nagyon játszik Magyarországon senki, de a nagyvilágban is csak kevesek. Igaz, hogy az utóbbi időben még a régi nagyok között is trenddé kezdett válni az elektronika alkalmazása, a gépies ritmusok, a hideg indusztriális hangulatok bevezetése a zenébe, azonban ebbe sokak bicskája beletört. Úgy gondolom, hogy minden ridegsége ellenére az ilyen zenét is lélekkel kell játszani, és erről sokan megfeledkeztek, amikor ebbe az irányba fordultak. A Vortex éppen azért nagyszerű, mert - nyugodtan állíthatom, hogy tényleg csak a legnagyobbakhoz hasonlóan (pl. Thorns, Zyklon, Mayhem) - nem buktak el ezen a ponton. Zenéjükben szerves egésszé állnak össze a gépek és a hangszerek, illetve az énekhang által szolgáltatott elemek, itt tényleg miértje és helye van minden egyes hangnak.
  
  Nem lehet persze elhallgatni, hogy nagy befolyással bír a muzsikájukra az említett „legnagyobbak” egyike, mégpedig az újabb kori Satyricon, de nem is kell véka alá rejteni e tényt. Olyan minőségű zenét játszani, mint amilyet a norvégok alkotnak, eleve rangot jelent, és a Vortex a lehetőségekhez mérten közel jár ehhez (tisztában vagyok a Satyricon kvalitásaival és alaposan megfontoltam ezt az állítást). Másrészt pedig (talán ez a legfontosabb) bőven gazdagítják sajátos elemekkel is a Satyr-ék által körvonalazott zenei világot, itt sokkal több és hangsúlyosabb szerep jut a samplereknek és a dalszerkezetek is eltérőek. Végül pedig megemlítem, hogy ők sem titkolják a Satyricon iránti tiszteletüket, hiszen hallottam már tőlük koncerten a Fuel for Hatred (egyébként nagyon meggyőző) feldolgozását.

  A Vortex zenéje tehát futurisztikus black metal, melyet főként a hol sulykoló, hol lebegő, hol pedig sivítva száguldó gitártémák, a milliónyi hangszínben megszólaló, néha egészen „földközeli”, gépies, néha pedig fölöttébb időtlen, „kozmikus” zajok és a sűrűn váltakozó, emitt komplex, máshol inkább hipnotikus húzású tempók határoznak meg. Az énekhang is több arcát mutatja felénk: dominánsan fojtott károgásról van szó, de mély, bestiálisabb hörgés és szavalás is előkerül, mindezt pedig effektek tömege színesíti tovább. Érdemes többször egymás után meghallgatni az Exordium-ot, mert roppantmód rétegzett zenét tartalmaz, így még a sokadik alkalom is meglepetésekkel kecsegtet. Rendkívüli mennyiségű és változatosságú, hangulatos témával hozakodnak elő, az igazi bravúr pedig az, hogy tökéletes egységbe forrasztva tálalják őket. Hangszeres tudásukra panasz nem lehet, ez a stílus nagyon feszes játékot követel meg, ők pedig ezt minden poszton kiválóan teljesítik is, úgy lemezen, mint élőben. Hab a tortán, hogy a szövegek is beleépülnek a zene alkotta egységbe, mind témájukat, mind megfogalmazásukat tekintve.
  
  A cd kiállítása rendkívül igényes: a látványos, méregzöld színben pompázó borító és a koromfekete korong a zenei oldalhoz méltó vizuális élvezetet nyújtanak. Az egyetlen pont, amelyben kötözködni tudok az Exordium-mal, az a megszólalás: kissé tompa, dobozszerű a négy dal hangzása, ráadásul nagyon elüt a három gépi átvezetőétől. Azt azonban tudni kell, hogy próbatermi (és számítógéppel készült) felvételről van szó, így az elvárások sem lehetnek maximálisak, és fontos megemlítenem, hogy a kellemetlenségek ellenére odafigyelve minden részlet tisztán kihallható, a helyzet tehát egyáltalán nem vészes, inkább csak arról van szó, hogy ezek a dalok megérdemelnék a tökéletes hangzást (egyszer talán érdemes lenne majd újra rögzíteni őket).
  
  Csak ajánlani tudom a Vortexet. A borító tanúsága szerint ez a demo 100 példányban jelent meg, tehát érdemes hamar utánaeredni, de az ismerkedést el lehet kezdeni valamelyik - egyébként vetítéssel kísért - koncertjükön is, ahol hasonlóan magas minőséget hoz a csapat.
  
  1. Sounds of Relativity
  2. Dead Realm of Renewal
  3. Instinct
  4. The Arrival
  5. Starborn Elite
  6. Psychosis
  7. Parable



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 omnium gatherum    pfa    sebkha-chott    job for a cowboy    jeroen tel    survivors zero    live evil    mia wasikowska    testament    she wants revenge    lajkó félix    vályi péter    emarosa    elhunyt    strike anywhere    black tusk    blind guardian    foster the people    pfa    sólstafir    flowers of whores    nohanded painter    haiti    signs of swarm    poem  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!